Ucrainieni prin Polonia

Azi am avut o discuție plăcută cu doamna care face curat la noi în birouri, o ucraineancă mai în vârstă, micuță, simpatică și harnică. Mi-a spus în poloneza ei puternic accentuată, că îi place foarte mult cum mă îmbrac, de fiecare dată diferit și foarte frumos. Mi-a mărturisit că, îi plac oamenii frumos îmbrăcați și aranjați dintotdeauna, povestindu-mi că, la școală a avut un profesor care se îmbrăca, cu același pulover murdar zilnic, și avea și părul nespălat, iar când vorbea cu ea, ea se uita în altă parte și el nu înțelegea de ce. Doamna cu părul vopsit în roșu și ochii delicat conturați de un creion negru, mi-a mai povestit că, lucrează în două locuri, câte 15 ore pe zi, șase zile pe săptămână, ca să își întrețină băiatul. Un flăcău blond, cu o față de ucrainian sănătos, arătându-mi mândră poza cu permisul lui de conducere, recent luat. Băiatul învață la technikum, un fel de liceu de meserii, undeva în sudul Poloniei, și refuză să se mute cu părinții, că au doar o garsonieră închiriată, iar el vrea camera lui.

Am avut un sentiment de compasiune pentru doamna ucraineancă, ce stătea pe vremuri la 4 ore de Kiev si 8 de Moscova, iar acum muncește în Polonia câte 15 ore pe zi, șase zile din săptămână, ca să-și întrețină feblețea la școli, că poate va avea o viață mai bună decât are ea.

Am pe aici o amică/cunoștință ucraineancă, cu care am lucrat împreună. Pe vremea aia nu ne-am suportat, ea trăgând la greu pe nas la vremea aia, iar eu fiind mai puțin empatică și mai înțepată. S-a mutat în Polonia la 15 ani, făcându-și studiile aici, iar acum face munci de birou, ca export manager. Au susținut-o financiar părinții, taică-su lucrând pe la arabi. Are în ea o singurătatea și o înstrăinare, ce au împins-o pe mult alcool, ocazional prafuri și orgii sexuale. I-au dat părinții bani să-și ia un apartament, iar ea i-a împrumutat (pe termen nelimitat) unui șmecher local. Umblă cu mafioți, proprietari de prostituate și bătăuși de polițiști.

Cu câțiva ani în urmă, când a început exodul ucrainienilor, m-am întâlnit pe casa scării la 8 dimineața cu un ucrainian. Stătea pe pervazul ferestrei de la etajul unu, lângă o geantă, câteva ambalaje mototolite și un iaurt început. M-am uitat la ochii lui pierduți și am știut automat că abia ajunsese în Polonia. Probabil se adăpostise în scara de blog, pentru câteva ore, fiind primul refugiu care i-a căzut în minte. L-am întrebat dacă e bine și dacă are nevoie de ceva în poloneză. Nu prea a înțeles dar mi-a zis, dar mi-a răspuns că e ok.

Nu simt o compasiune deosebită pentru ucrainienii care vin în Polonia, mai ales după ce m-am educat puțin în istoria Poloniei, și ce am vizitat Lviv alături de istorici polonezi, mergând în cimitirul polonez de acolo, confiscat în tăcere, dar îi înțeleg. Cândva am fost și eu în postura lor, mutându-mă în două țări străine doar cu o valiză și multe speranțe.

Pentru entertainment recomand Wołyń.

23 de gânduri despre „Ucrainieni prin Polonia

  1. Nu le cunosc istoria prea in detaliu, dar totuși cred ca polonezii sint cei care au fost campionii “lozului necâștigător” in istoria contemporană.
    Și bătuți, și fututi și cu banii luați! 🙂

    Apreciază

  2. Ma voi uita la el cât de curând pot, sper sa fie chiar astăzi!
    Multumesc pentru reconandare!
    In alta ordine de idei, ti-as fi dat câteva aprecieri la postari, dar e prea mare futareala cu creat de conturi, așa ca sa știi: ti-am apreciat in gând multe postari/ replici. 🙂

    Apreciază

  3. Titlul englez este Hatred(2016) si desigur, nu este disponibil pe nici unele din platformele pe care le folosesc( i.e. Netflix, Prime si Vudu).
    FMM tehnologio, cu barierele tale cu tot! 🙂

    Apreciază

  4. Daca nu au subtitrare in engleza o sa ma uit ca vitelul. 🙂 Si intentionat am evitat sa citesc descrierea scenariului de pe IMDB si Wiki, tocmai ca sa nu imi strice vizionarea. 🙂
    Ma intreb daca Netflixul in zona europeana il ofera.

    Apreciază

  5. Bine, pe tanti cu menajul o inteleg ca s-a proptit tocmai in Polonia, dar tu esti femeie desteapta, de ce nu ai incercat (sau incerci) mai spre Vest daca vrei ceva mai multa consistenta financiara?
    Comfort zone?

    Apreciază

  6. Gasit fimul rapid pe cateva site -uri, online, subtitrat ro, no login, nu pot posta link ca …buba…dar daca stii sa folosesti google e usor 🙂

    Apreciază

  7. Alegerile tinereții. Pe când m-am deșteptat eram deja in Polonia, cu cetățenie, proprietate, copil. Nu e ceva ce nu pot schimba, dar momentan pe asta stau. Ce fac de acum încolo, rămâne de văzut.

    Apreciază

  8. Cica, pentru “entertainment recomand Woyla”. Exact pentru așa ceva este potrivit! 🙂
    M-a făcut sa-mi reamintesc sau sa retrăiesc câteva chestii, in ciuda celor câteva “neajunsuri artistice”.
    In prima faza nu m-am prins de ce nu mai era in căruță când trecea podul, abia după ce am văzut-o ca se depărtează de copil am realizat metafora și mi-am adus aminte de “Ivan”-ul lui Eliade. 🙂
    Părerea mea este ca ar trebui introdus ca vizionare obligatorie in clasele de liceu. Ceea ce s-a întâmplat acolo se mai poate întâmpla chiar și in zilele noastre, cum s-a văzut de fapt in Iugoslavia anilor 90.
    Una peste alta, sau unul peste alta 🙂 e un film despre și pe marginea căruia poți vorbi o noapte întreaga.

    Apreciază

  9. Mie nu.

    Serios, nu prea e nimic de placut la filmul asta.
    Adica ok, e simpatic pe la inceput, traditii, alea alea..
    Pe urma incep tot felul de situatii de cacao care culmineaza cu copii arsi, oameni decapitati si jupuiuti, dragalasenii din astea. Pentruc ine are apetit pentru din astea, e ok.

    Overall nici una din grupari n-a fost mai breaza, nu e nimeni 100% rau si 100% bun.
    Si nici nu e singura data din istorie in care natura umana isi arata latura oribila.

    Realizarea artistica – e greu de comentant. E ca si cand ai comenta asupra regiei filmelor realizate de ISIS cu decapitari si etc. Uite aici unghiul trebuia mai asa, acolo lumina trebuia sa cada din partea celalata..

    Nu-mi pare rau ca l-am vazut, poate nu sunt nici f. impresionat, poate pentru ca in ultima vreme auzit/vazut destule chestii despre situatii gen all-over-the-world si din n motive..

    Apreciază

  10. In Lviv e cimitirul polonez, si pe un deal e plin de cruci albe, noi, frumoase. Pe el sunt trecuti anii copiilor, care au murit acolo. In media au intre 14-20 de ani. Sunt polonezi. Si au murit, cand li s-au luat orasul.

    Apreciază

Lasă un comentariu