Leganatul (abuzul psihic I)

Ador să mă dau în leagăn, mișcându-mă în ritm regulat, dintr-o parte în alta, cu ochii ațintiți la cer și mintea golită de gânduri. Leagănul te poartă dintr-o lume în altă, din văzduh în neant cu o viteză uimitoare. Leagănul îți dă impresia că zbori cu picioarele înainte spre cerul albastru unde totul e posibil, doar că înainte să te lase să-l atingi, te aduce pentru un moment cu picioarele pe pământ, ca mai apoi să te tragă cu o forță echivalent de puternică înapoi. Ești departe de cer acum.

Povestea unui abuz începe undeva la mijlocul filmului personal, când te trezești într-o realitate străină, repetitivă, plină de conotații familiare, dar pe care nu le posezi. Sigurul instinct pe care te poți baza în e nevoia permanentă de fugă. Vrei să scapi cu viață dintr-o viață, care nu-ți mai aparține. Inexplicabil, deoarece viața ta îți aparține, dar că acum nu o mai simți. Ai impresia că ți-a fost confiscată, cândva, de mult, pe nesimțite. Exiști, dar nu mai ești tu, de fapt nici nu prea știi cine ești de fapt și nici pentru ce și cum de te afili acolo, aici, oriunde. Ruina este singurul tău punct de echilibru, acționând și reacționând instinctiv, ca un animal rănit. Realitatea care te înconjoară și patul în care deschizi ochii dimineața îți este mult prea familiar ca să te iei pur si simplu si să pleci, dar ai o scârbă aparte de fiecare dată când îl simți sub tine.

Totul pare normal în liniștea căminului tău gol de oameni, așteptări și dorințe. E liniștea dinaintea furtunii, când leagănul fragil al vieții tale atinge punctul cel mai de jos, când distanța dintre tine și echilibru este cea mai mică, dar nu ai timp să stai acolo prea mult, pentru că în curând vine furtuna, ce se acumulează în tăcere pe panta descendentă, doar ca să te lovească, când te aștepți mai puțin. Ești în leagănul abuzului, în care urci și cobori, cu viteze amețitoare și în timpi impredictibili. După ce ți-ai încasat porția cu brutalitate, întărâtată de rezistența ta neputincioasă sau amortizată de amorțirea ta inertă, va veni răsplata. Leagănul emoțional te va duce din cel mai cumplit iad în raiul perfecțiunii, oferindu-ți armonia de mult tânjită, emoțiile pozitive și falsa impresie că ai ceea ce-ți dorești.

Adjectivele tale următoare se înscriu între momentele in care te simți neajutorată, inutilă, insuficient de bună, încă caldă, depresivă, nervoasă, violentă și rece, tristă, pe alocuri luptătoare, visătoare, romantică sau poate doar instinctivă.

Dacă abuzul fizic este o  realitate vizibilă, ca un tatuaj temporar pe pielea și carnea ta rozalie impregnat la vedere, abuzul emoțional este o abstracție invizibilă impregnată în minte. Abuzul psihic e ca un cod scris cu amar pe o coală albă de hârtie, pe care îl poți vedea numai după ce îi dai foc. Cam târziu să mai salvezi foaia după ce-i mistuită de flăcări.

Abuzul psihic e ușor de identificat, fiind vizibil la nivelul ochilor avizați, cu o minte ageră sau doar trecută prin leagănul emoțional, căreia scenariul  de bine și rău îi sunt cunoscute. Spre deosebire de abuzul fizic, in care urmele violenței sunt vizibile, abuzul emoțional în primul rând se simte. Se simte ca o goliciune, o lipsă și neliniște ce nu-ți dă pace, o fantomă a ceea ce ai fost și a ceea ce nu reușești să mai fii, a persoanei pe care o exprimi când te simți în siguranță și a persoanei pe care o manifești când ești în prezenta abuzatorului. Sunt multe relații abuzive, sub diferite forme și într-o multitudine de culori, mai mult sau mai puțin brutale, mai vizibile sau mai bine mascate, mai avantajoase sau mai dezavantajoase pentru victimă, mai complicitare sau mai forțate. Sunt oameni care aleg să trăiască în relații abuzive și sunt oameni care ies din ele, dar mai presus de toate sunt oameni care nu știu unde se află, de ce și ce li-se întâmplă. Simt doar că, ceva nu-i în regulă, dar e greu să explice ce.

11 gânduri despre „Leganatul (abuzul psihic I)

  1. Eu nu am inteles mai nimic, o fi de la astenia de primavara. 🙂

    Am inteles eu ca in viata de cuplu poate exista abuz fizic si\sau psihic, a carui manifestare poate sa fie la intensitati diferite, la fel cum este datul in leagan, si ca unii il suporta din inertie, altii nu il suporta si ies din relatie, dar in ambele categorii sunt insi care nu au habar ce-i cu ei pe lumea asta.
    Bun, dar astea-s sunt generalitati care sunt aplicabile cel putin de cand exista societatea moderna. 🙂

    Apreciază

  2. In relațiile abuzive exista o manifestare care poarta numele de leagăn (in terminologia poloneza, ca românească nu o cunosc) pentru ca te urca și te coboară. E starea de fapt, in care o perioada e bine, iar apoi e rău, in funcție de toanele partenerului abuziv.

    Apreciază

  3. Aia am (cam) priceput-o, nu am prins mesajul articolului.
    Povestea ta, atat cat vrei sa o dezvalui este o poveste a „leaganului”?

    Apreciază

  4. Ce nu ai mentionat este ca sunt si relatii in care abuzul nu sta de o singura parte, rolurile agressor/victima se schimba des.

    Rareori unul sta doar sa o incaseze si da doar ce e mai bun, intr-un fel sau altul tot isi manifesta si el frustrarile, are instincte de aparare care celalat le interpreteaza ca acte de agresiune, dandu-i oportunitatea sa victimizeze si sa-si justifice agresiunile ulterioare.

    E un cerc vicios cu multe nuante de gri.

    Apreciază

  5. Nu ar trebui sa-l intrebi mai intai ce intelege el prin „zdreanta”? 🙂

    Poate e un tip conservator pentru care „zdreanta” insemana o femeie necasatorita, care prefera parteneri sexuali multipli decat o relatie average cu unul dintre ei.

    In cazul asta de ce te-ai obosi sa il contrazici ?

    Apreciază

Lasă un comentariu