Risipă de energie și vampiri energetici

Eu sunt o persoană energică, veselă, genul ăla care întinde o mână de ajutor și când nu i-se cere. Eu sunt genul care vrea să ajute pe toată lumea mai ales când, nu are nevoie, pierzându-mi multă energie și vreme, inutil și neproductiv, cu alți oameni și problemele lor nerezolvabile. Indiferența este un atu, pe care nu-l am, și deși treaba asta sună frumos pe hârtie, este foarte dăunătoare, neproductivă și lipsită de perspectivă în practică.

În realitate lipsa de indiferență față de anumite întâmplări, opinii sau oameni duce la o pierdere inutilă a energiei, iar eu mă consum degeaba în multe chestiuni, pe care nu le pot schimba și care, chiar schimbate, nu-mi aduc nimic concret. Mi-e foarte greu să-mi controlez instinctele de a-mi da cu părerea, in ciuda faptului că, de multe ori părerile mele nu au valoare pentru interlocutor, de a ajuta, chiar si atunci când ajutorul nu mi-a fost cerut, ori de a continua conversații în speranța ajungerii la un numitor comun, cu oameni care cauta de fapt conflictul.

Pe lângă risipa de energie de care mă dispersez singură, aceste trăsături de caracter ale mele mă mai fac și victima ideală a vampirilor energetici. Sunt ca un magnet pentru astfel de oameni, o fântână nesecată, in care  vor găsi mereu energie de luat pentru ”problemele” pe care ei le creează, fără putere, gând sau voință din partea mea de a le da cu flit. Nu știu cum îi adun, dar în fiecare domeniu al vieții mele am câte un vampir din ăsta și toți au caracteristici similare. Fostul meu soț este un vampir energetic de top, iar despărțirea de el m-a întinerit la propriu. Am un client din ăsta vampir, care ma suge de viata si chef de munca, de care vreau să scap pasându-l altcuiva împreună cu tot Orientul Mijlociu, că acolo este o pepinieră de vampiri energetici. Până și un cititor/comentator de pe acest blog este vampir energetic.

Îi recunosc greu, de obicei în stadiul final,  probabil din cauza magnetului pe care îl simt pentru ei, căci îmi plac, mai ales la început, când acționează ca niște lipitori. Se lipesc de tine și te copleșesc cu atenția lor bruscă și pozitivă, îți confirmă și validează (fără să le-o ceri) anumite păreri, trăsături de caracter, moduri de gândire si ce mai găsesc ei ca te-ar impresiona. In stadiul acesta, lucrează la partea sensibilă a victimei. Unii chiar se victimizează, ca să-i măsoare empatia. Un exemplu în acest sens este clientul meu, care juca rol de cumpărător si atât, povestindu-mi mereu trist cum îl fute la cap departamentul financiar. L-am crezut, pana când m-am prins ca  lucra de fapt la firma lui taică-su, unde el făcea legea.

Odată ce faza de cunoaștere ia sfârșit începe realitatea. Atunci își dau arama pe față, foarte evidenta, pe care nu o vedeam la început, dar o simțeam, pentru că fiecare contact cu vampiri energetici este încă o rostogolire a pietrei lui Sisif. Te sleiesc de puteri și tot nu-ți dau nimic concret. Discuțiile pe care ei le creează sunt construite doar ca să-i umple timpul victimei, pentru că nu dau nimic pe termen lung. Orice aranjament, concluzie sau numitor comun este făcut doar pentru a fi ulterior rediscutat și schimbat de mii de ori, până revine la forma inițială. Vampirilor energetici le place să-și sufoce victima cu detalii inutile, orbind-o cu banalități, doar ca ea să nu observe situația pe ansamblu. De multe ori o derutează trecând alternativ de la un subiect la altul, fără legătură sau avertisment. Când își sug victima de energie, ei creează în jurul ei un fel de ceață, distrăgându-ți atenția înspre nimicuri, cu care o încâlcesc și-o leagă, scoțând din ea cele mai absurde reacții, fără legătură cu realitatea, sau problema discutată. Câteodată, după un atac din ăsta stăteam să mă întreb, cum naiba am reușit să scot din mine anumite reacții, care analizate chiar în contextul dat, erau total absurde, ba chiar jenante. Privind retrospectiv nu înțelegeam mecanismul prin care ajungeam în situația respectivă, de dezechilibru total, pentru că logic nu aveam ce căuta acolo. Această situație mi s-a întâmplat și aici pe blog de câteva ori în anumite schimburi de replici avute cu unul dintre cititori. La început a speculat dorința și afinitatea mea de a purta discuții și răspunde părerilor cititorilor mei, ca mai apoi nevoia lui de atenție să ducă la niște extreme fără nici o legătură cu subiectul conversației, la atacuri la persoană și filosofii ieftine, iar in lipsa argumentelor la comportament de tip ping-pong, uzual la abuzatori. Comportamentul de tip ping-pong este foarte simplu de executat și extrem de frustrant pentru oamenii onești, pentru că tu spui ceva, identifici o problemă sau faci unui reproș (pe care îl cântărești bine înainte), iar abuzatorul/vampirul energetic îți răspunde la fel, prin cuvintele tale. Nu încercă să se disculpe, să-și analizeze comportamentul sau să și-l schimbe, ci îți zice ție că tu ești așa. Orice identifici negativ la oameni ăștia ei îți spun că tu ești așa, că la tine e problema. Asta este ultima lor resursă, iar când ajung la comportament de tip ping-pong cu un vampir energetic ești în Catch 22. Singura modalitate de ieșire din acest joc bolnav este de fapt, sa nu  intri în joc.

Cu vampirii energetici nu vei ajunge niciodată nicăieri, pentru că la capătul tunelului se află un Catch 22. Ca sa ieși din tunel, trebuia de fapt să nu intri. Dacă ai intrat singura modalitate de scăpare este să te evaporezi de acolo, sa ieși brusc si sa întrerupi orice contacte cu oamenii respectivi. Cu siguranță ei nu te vor lăsa așa ușor să pleci, pentru că nici un prădător nu-și lasă victima sa scape. Este si foarte greu sa te desprinzi de un vampir energetic, pentru ca te va șicana mereu, te va momi regulat si căuta tot timpul să te atragă înspre el, înapoi in bârlogul lui, unde el se simte stăpân. Detașarea si eliberarea este un proces care se învăță și se exersează zilnic. Merge anevoios, pas cu pas, fiecare desprindere fiind o nouă lecție de multe ori repetată. Eu sunt in acest proces de învățare, unde încerc sa trec la nivelul următor, ce presupune să identific oamenii cu care nu vreau sa am de-a face, înainte să mă apropii de ei. Între timp încerc să exersez și indiferența universală, mai puțin despre alții si mai mult despre mine.

17 gânduri despre „Risipă de energie și vampiri energetici

  1. „Până și un cititor/comentator de pe acest blog este vampir energetic.”
    Eu cred ca dramatizezi prea mult. In plus cei care isi folosesc din timpul personal ca sa comenteze aici ( desi uneori ironic ) ar trebui apreciati nu pusi la coltul de rusine. Discutiile devin interesante daca sunt contradictorii. Cum ai vrea tu sa se comporte un commentator ? Vrei doar sa-ti valideze opiniile ?

    Apreciază

  2. @sorin – nu este vorba de validarea opiniilor, pentru ca nu toți gândim la fel, ci de anumite trăsături de comportament care se extind pana și in mediul online. Ii apreciez pe cei care își folosesc timpul ca sa comenteze.

    Apreciază

  3. Concluzia articolului: cand ai o contradictie cu unul din cititorii-comentatori in care te pierzi si nu ai argumente sau nu intelegi argumentele celuilalt, ataca persoana: e vampir energetic. Straw man fallacy, de tinut in poseta pentru orice ocazie.

    Te-ai gandit vreodata ca nu prea intelegi ce scriu comentatorii, in special cand iti spun ca te supra-apreciezi? Parca despre asta era cazul de vampirism recent. Te-ai gandit vreodata ca daca dai impresia asta mai multor oameni poate ca e adevarata? Stii vorba aia cu bautul si culcatul.

    (si asta imi aduce aminte de o colega intr-o discutie aprinsa, despre cu totul altceva, care s-a trezit scheunand: „dar eu sunt frumoasa!!!”)

    Apreciază

  4. Ea: „eu sunt o femeie cu personalitate, hotarata, vreau ca cineva sa ma convinga cu argumente”
    El: (o tona de argumente)
    Ea: (sta pe ganduri, sa admita ca nu pricepe sau ca nu-i convine oricum) si incepe: „ah, ma obosesti, ma chinui, esti un vampir energetic, etc.”

    E cool sa victimizezi.

    Apreciază

  5. Când argumentele sunt pe lângă subiect si discuția a luat-o pe o panta total paralela cu inițialul, nu găsești ca-i timpul sa tragă cineva linie? Care este sensul in a te angaja într-o discuție de tip ping-pong? Cine face asta? Acolo nu exista contribuție, ci doar atac. Eu nu recurg in dialogurile mele la chestia asta. Daca observ ca părerile mele nu coincid mai niciodată cu ale altcuiva, prefer sa evit persoana decât sa ma angajez in interminabile discuții inutile doar ca sa…, ce? De ce ar dori cineva sa intre mereu in discuții cu alți oameni doar pentru a-i ataca?
    Mai este încă un aspect: e una sa-ți spui părerea si alta sa ataci.

    „Stii vorba aia cu bautul si culcatul.” Nu, nu știu vorba aceasta. Poate mi-o spui tu.

    Apreciază

  6. @Me – daca dai cuiva o tona de argumente nu însemnă ca ele sunt si convingătoare. Nu toată lumea vrea/are nevoie sa fie convinsa.
    Am observat asta la abuzatori, oferă o tona de argumente ca sa convingă, in loc sa respecte dreptul persoanei de lângă ei de a nu fi convinsa. Este ok sa spui nu.

    Apreciază

  7. Ea: ” Pentru ca eu de multe ori refuz, mai ales când nu sunt singura. Am nevoie sa fiu convinsa.”
    El: (munca ce convingere)
    Ea: (simte ca pierde teren) „Nu vreau/am nevoie sa fie convinsa.”

    Fastforward 10 ani, ea inca singura, concluzia: „sunt prea misto ca sa ma merite vreun barbat”.

    Apreciază

  8. „Am observat asta la abuzatori, oferă o tona de argumente ca sa convingă, in loc sa respecte dreptul persoanei de lângă ei de a nu fi convinsa.”

    Lol! Deci persoanele de alta parere sunt abuzatori (straw man; insisti, nu gluma), dar daca intr-o discutie spui vreodata o tampenie ai dreptul sa persisti si sa nu fii convinsa ca e o tampenie.

    Nu, nu exista un asemenea drept decat daca te declari tampit si atunci ai dreptul sa spui tampenii fara sa fii contrazis sau convins. Altfel daca ai pretentii ca nu esti, o discutie civilizata presupune sa argumentezi pozitia proprie si sa demontezi argumentele opuse. Sau sa concluzionezi printrul logic fail, sa dai vina pe flacara violeta, vampiri, abuzatorii din dulap, martieni, oricine altcineva. Bravó!

    Apreciază

  9. @w – nu ma refeream la tine cu vampirul energetic, dar văd ca in direcția respectiva te îndrepti. Dacă doi oameni au păreri diferite nu însemna ca unul e prost. Pur și simplu aleg diferit. Și dacă cineva nu-ți accepta opinia/alegerea, cât timp vrei sa insisti? Și prin ce mijloace?

    Apreciază

  10. Deci revenim la chestiunea ca vrei unul care sa se invarta ca titierezul in jurul dorintelor si prioritatilor TALE.
    Orice negociere si argumentatie e inutila.

    La schimb oferi faptul ca …esti o tipa cool.

    Cool down, nu o sa puna botul nici un tip care sa-ti placa la rahaturi gen, unless of course e ceva gen gigolo si-l platesti pentru asta.

    Sau invers, e un tip foarte generos financiar si atunci visele tale se implinesc instant, nu mai are sens sa opui rezistenta, merge sa mai inghiti in sec si sa lasi „personalitatea” la o parte.

    Apreciază

  11. @Me – ce prostii vorbești aici. Cine a zis ceva despre ce tip vreau eu sau ce tip nu vreau eu? Nu discutam subiectul acesta sau cel puțin nu eram eu conștientă ca despre asta e vorba aici. Nu totul se învârte in jurul relației amoroase si a potențialului partener.
    Mi-se pare ca ai o obsesie cu chestia asta pe bune. Tot îmi subliniezi ca o sa rămân singura, deși de abia un an sunt in sfârșit singura, si tot mai chestionezi cu ce ofer si ce criterii am pentru un partener. Lol!

    Apreciază

  12. @autoarea: e păcat că s-a ajuns la astfel de discuții, doar că e foarte mult orgoliu aici, iar când e orgoliu, trebuie să fie un câștigător. Ai ținut să insinuezi că ești la un alt nivel față de oameni pe care nu-i cunoști așa că s-au ambiționat să-ți arate că nu e așa și, cum ziceam, trebuie să fie un câștigător. Asta e atitudinea pe internetul românesc și găsești ceva de care să te legi la oricine, măcar de greșeli gramaticale dacă nu de altceva. Când vine vorba de viața altcuiva e ușor să presupui, să judeci sau să construiești tot felul de argumentații și nu, nu mai e vorba de un subiect și e târziu să te plângi de comentarii pe lângă. Caracterul uman e așa complex încât anumite idei le poți duce aproape în orice direcție. Nu o lua ca pe un reproș, nu zic că trebuia să zici/faci/scrii altceva, doar că ai stârnit ambiții – asta apropo de ping-pong.

    E păcat că unele discuții sunt toxice, mai ales când s-a ajuns la jigniri, și aș remarca întrebarea de prost gust adresată unei cititoare „ai scăpat de ratatul ăla?” (sau ceva de genul).

    Dar da, văd că oamenii trebuie să-și impună propriile păreri, mai ales când consideră ei că sunt argumentate – cu asta sunt de acord cu tine.

    Încearcă și asta, dacă nu merge altfel:
    https://www.thisiswhyimbroke.com/19th-century-vampire-killing-kit/

    Apreciază

  13. @dam 167 – vampire killing kit este excelent 😂😉
    Ai subliniat bine treaba cu orgoliul și ambițiile inutile de pe net. Recunosc ca sunt și o sursa de frustrare pentru mulți, am mai scris despre asta, dar și multe comparații inutile nu își au rostul.
    Eu trăiesc o alta viața fata de majoritatea celor care ma citesc și prin prisma faptului ca locuiesc in alta țara. Este o viața cu mai multe posibilități, dar și cu mai multe responsabilități. Sunt oameni care ma citesc aici, ce au și mai multe posibilități decât mine, și chiar mai putine obligații. Interesant cum numai anumite persoane se ataca mereu, dar am vampire kit și totul e alright 😉.

    Apreciază

  14. Anumite persoane se atacă pentru că așa au fost învățați să gândească – ăla care greșește e prost și tu trebuie să fii deștept. Asta se promovează în școală, asta te învață societatea – de asta atunci când ai o părere trebuie s-o fundamentezi până la infinit, dacă e nevoie. Și încă discuțiile de aici se leagă de ceva foarte personal și subiectiv, în timp ce în alte colțuri ale internetului se dezbat toate problemele posibile și merge totul după același tipar. Nu sunt de acord cu unele reacții de-ale tale (unele comentarii răutăcioase) dar cumva le înțeleg, pentru că orice om căruia îi tot spui că nimic nu e bine în ceea ce face sau gândește se cam satură.

    Viața ține și de cum ți-o faci tu, nu numai de loc.

    Apreciază

  15. @dam167 – „Nu sunt de acord cu unele reacții de-ale tale (unele comentarii răutăcioase)” – nimeni nu-i perfect, deși ma străduiesc sa ating perfecțiunea :)))). 😀

    Apreciază

Lasă un comentariu