Viața de bloggeriță

Viața de bloggăreală devine tot mai interesantă și mai tristă în același timp. Am blocat primul comentator regulat, cu care scrisesem mai de mult câteva emailuri și pentru care aveam ceva simpatie, ba chiar am încercat să-l înțeleg într-o perioadă. Apoi m-am străduit să-i explic că ura și frustrările pe care le proiectează aici nu sunt ok și că, nu-i de datoria mea să le car după mine în spațiul meu. I-am șters și câteva comentarii, iar în cele din urmă am ales să-l elimin din mediul meu, pentru că nu am nevoie de oameni toxici care se urăsc pe sine, își urăsc viața și ca răspuns îi împroșcă, cu gunoi, pe ceilalți. Singur mi-a zis printre rânduri cândva, că probabil îl voi bloca. Nu l-am crezut, dar e o vorbă care zice să asculți oamenii când îți spun ceva despre ei și să-i iei așa cum ți-se prezintă, pentru că așa sunt ei de fapt.

Mi-e trist să blochez pe cineva, să-l elimin de la discuții, eu adepta discuțiilor deschise, dar mi-e și mai trist să trebuiască să mă împlânt mereu în căcatul pe care îl trag alții după ei și în care mă angrenează și pe mine. Nu am nevoie de așa ceva, nu îmi doresc și nu mă reprezintă, iar dacă cineva se frustrează cu ceea ce citește despre mine aici, e problema lor și îi recomand cu căldură alte bloguri mai interesante unde se vor simți în elementul lor.

Ciudat cum, relația pe care am avut-o cu comentatorul blocat, îmi aduce aminte de căsnicia pe care am avut-o cu un abuzator, punându-se în mișcare în ambele situații  un mecanism similar: aprobarea de început (când Jack zicea că îmi trage clopotele), caruselul emoțional, când părerile se diferențiau, urmat de o critică permanentă și o nevoie acută de a jigni, umili, pentru a se simți el superior, când situația îi scăpa din mână. Pe de altă parte, reacția mea a fost pe măsură, refuzând să recunosc modul de comportament prin ezitarea mea de a lua măsuri, perpetuând o situație care îmi convenea, deoarece îmi era familiară, frica pierderii, dar și răspunsurile impulsive generate de lipsa mea de echilibru în situațiile când, unele jigniri și răutăți atingeau cote ridicate. Ce nu știu victimele abuzatorilor este că nu au nevoie să fie abuzate, că se pot muta cu totul din situația de abuz, luând o cale radicală, evitând contactul. Ce am conștientizat eu (când o prietenă îmi zicea că, comentariile respective sunt câteodată interesante) este că nu am nevoie de comentariile respective, ca să-mi facă viața mai bună sau blogul mai interesant. Și în loc să-mi petrec timpul cu ele, citindu-le, analizându-le sau răspunzându-le, prefer să mă gândesc la ce aș putea scrie interesant.

Interesant cum interiorizez cititorii, dar asta în episodul viitor.

21 de gânduri despre „Viața de bloggeriță

  1. L-ai blocat pe Me ? Trist. Avea comentarii interesante, la obiect si bine scrise.
    Era unul din motivele pentru care citeam pe aici.

    Apreciază

  2. Aici n-au fost niciodată discuții deschise, pentru că deschis înseamnă să vii cu experiențe proprii, dar în același timp să accepți experiențele/părerile altora (mă refer la toată lumea, nu la o persoană anume). Toate argumentele erau categorice și pentru a demonstra ceva, ceva în care credea cu tărie cel ce se folosea de ele. Asta se vede pe tot internetul românesc, unde vezi păreri bazate pe fapte care nu sunt adevărate, idei înguste sau impresia că wikipedia e adevărul absolut. Se pare că așa suntem și simțim nevoia să ne exprimăm agresiv, mai ales că avem un orgoliu cât casa. Dacă eram oameni deschiși (aici) nu era imediat făcută proastă o altă femeie și prietenul ei ratat pentru că na, nu cred că e normal să arunci asemenea chestii după 2-3 comentarii. Asta mi se pare mie trist.

    Apreciez totuși tactul autoarei, că nu e ușor să te înțepe cineva aproape la orice idee, și multe alte femei i-ar fi cărat înjurături de nu găsea omul lopată destul de mare să le întoarcă. Am citit postări similare (adică diverse experiențe împărtășite) pe bloguri străine sau reddit și e o complet altă atitudine, acolo mulți încearcă măcar să înțeleagă înainte de a face pe superiorii.

    Cât despre jigniri și critici, nu e singurul comentator care a făcut asta, ci sunt mai mulți. Nu zic că ar trebui blocați, ci doar așa, ca fapt divers.

    Apreciază

  3. Lol! Critica e rea, mai ai putin si spui ca e hate speech sau microagresiune sau cine stie ce tampenie libtarda la moda.

    Nu criticati, ca scade nivelul de irealitate! Lasati oamenii sa traiasca in bula lor, nu ii deranjati cu nimic care sa sugereze ca ar fi util sa arunce o privire pe-afara.

    Oricum cu atatia cititori si comentatori e prea multa galagie pe-aici, zici ca e Opencube cand e inchis.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Asta era, când critici pe cineva de fapt încerci să-l scoți din bulă! E foarte normal să spui oamenilor că nu conduc cum trebuie, nu cumpără ce trebuie, nu fac ce trebuie, n-au relațiile care trebuie, noroc cu cei care au găsit calea cea dreaptă și îi ajută pe ăștia mai amărâți. Și agresiunea, acolo stăm la fel de bine. Câte o palmă sau o lozincă muncitorească aruncată după femei pe stradă n-a omorât pe nimeni, nu?!

    Asta nu-i gălăgie, e o mână de bărbați care încearcă să se dea deștepți pe blogul unei femei. Gălăgia e pe alte site-uri și forumuri, unde turme de intelectuali adevărați au impresia că au înțeles tot ce e greșit în țara asta – nu că aș fi înțeles eu, dar când vezi că argumentațiile pleacă de la ceva greșit, mai greu duc la ceva adevărat.

    Și nu e vorba de hate speech. Dacă l-ai jignit pe om, se duce-n treaba lui, că bula aia (din care vrei tu să-l scoți) e totuși viața lui.

    Apreciază

  5. W, pe opencube nu este admisa „dizidenta” decat daca poate fi combatuta cu succes de proprietarul blogului si\sau de cei care ii sufla in goarna. In general vorbind, comentariile de acolo sunt o „laba in cerc” fiecare aratand cat de fratii jderi este si el\ea la randul sau. E adevarat, ocazional apar comentarii interesante si nu tot ce debiteaza autorul acelui blog este rahat, dar ca principiu vorbind, am vazut comentatori de genul lui Me „zburati” pentru mult mai putin, ca sa nu mai zic de „rusinarea”lor. Intr-o vreme campa pe acolo un grup care impreuna cu „autorele” nu aveau nici o sovaiala sa iti publice datele personale,obtinute mai mult sau mai putin controversat, doar ca sa sa arate lumii cat „de prost esti”.

    Nimeni nu vrea sa fie pice de prost in spatiul public, nici macar din pozitia de comentator, eu unul ii inteleg pe toti bloggerii care cenzureaza pe cei care isi dau cu parerea la parerile lor( si cam toti o fac), singurul lucru ce mi s-ar parea corect ar fi sa fie onesti si cu ei insisi si cu cititorii, blogul de fata fiind evident exclus. 🙂

    Sper ca nu apar ca avocatul poporului, dar eu zic ca este vizibil ca VpT a lasat destul de liber sa fie luata la ture pe tema articolelor sale care sunt atat de personale ca de multe ori nici nu poti sa comentezi prea mult, fara sa apari ca un idiot care are impresia ca le stie pe toate si are leacul la orice problema.

    Apreciază

  6. Eu initial am avut o atitudine foarte neutra: am dat de site din intamplare, era link pe Opencube. Am citit un articol, nu mai stiu despre ce era dar nu era interesant, dupa vreo 2-3 luni am dat iar din nimereala pe-aici, am fost un pic curios si intrigat si am incercat sa ma prind despre ce e vorba. Cu timpul, mi-am format o parere care nu mai e neutra deloc, am incercat sa arat cu degetul chestiile care nu sunt in regula, am fost ori tolerat ori ignorat, o las balta pentru ca nu are rost.

    Nu se da nimeni destept, nu e un concurs pentru ca nu exista nici un premiu. Sunt doar niste pareri ale unor oameni care citesc povesti; in masura in care povestile sunt adevarate, situatia nu e deloc roz si don’soara are nevoie de un psiholog care sa o trezeasca un pic la realitate, comentatorii au incercat si au esuat lamentabil (gen blocati). Poate un psiholog adevarat (nu un NLP-ist tembel) reuseste sa faca ceva, pana nu se ajunge la psihiatru si pastile.

    Daca realitatea e o jignire, atunci snowflakes nu ar trebui sa publice. Realitatea perceputa, normal, dar cum astronomii stiu destule despre univers fara sa se duca personal pe fiecare planeta si stea, se poate schita o realitate si din povestile la care avem acces.

    In sfarsit, mult succes. Dati un semn cand se linistesc apele si nu mai reflecta distorsiuni.

    Apreciază

  7. Pe opencube scandalul era tema principala si motivul pentru care era audienta mare. O gramada de vanatori si pe acolo dar si informatii utile. Tipul ala s-a prins ca n-are sens sa-i „modereze” prin blocare pe unii comentatori enervanti pentru ca astfel ii scade traficul si discutiile devin placide. O atmosfera calma de complezenta nu e solutia daca vrei audienta si traffic. Trebuie sa incurajezi opiniile diferite chiar daca uneori degenereaza in apropouri jignitoare. Diferenta dintre opencube si domnisoara tinder e ca primul era tare-n gura pe cand vpt se pierde in argumente e afectata si se supara repede cand apar opinii diferite de ce viseaza ea.

    Apreciază

  8. @Sorin „Trebuie sa incurajezi opiniile diferite chiar daca uneori degenereaza in apropouri jignitoare” – Nu, nu trebuie sa încurajezi sau sa accepți jignirile fata de tine sau cei din jurul tău. Când opiniile devin jigniri, nu mai sunt opinii.

    Apreciază

  9. @w: poate aveai dreptate când îți expuneai părerea, doar că persoana în cauză nu reacționează cum sperai și refuză să aplice ce-i sugerezi tu. Și atunci degeaba repeți același lucru sau extinzi criticile pe mai multe planuri pentru că rezistența va fi și mai mare. Aia e, poate la un moment dat va ajunge la ce spui tu, dar atâta timp cât respinge unele idei nu ai ce să-i faci. Și nu e un eșec pentru că nu ești direct răspunzător de viața sau fericirea ei. Am subliniat chestia cu criticile pentru că mulți oameni se închid atunci când sunt criticați și atunci își pun dopuri în urechi. În general toți tindem să avem încredere și să-i ascultăm pe cei care încearcă să ne înțeleagă și, de ce nu, să mai și aprecieze unele lucruri.

    Apreciază

  10. @dam167 – dar de unde știi tu (sau oricine altcineva) că ideile lui @W despre viață și cum vede el lumea sunt cele corecte, cele mai bune și singurele care trebuie aplicate? Prea mulți aveam în noi chestia asta de a-i sfătui pe ceilalți, mai ales când viața noastră nu-i satisfăcătoare.

    Apreciază

  11. plm daca intra cineva aici sa citeasca ceva interesant e absolut idiot. pe langa faptul ca autoarea e complet agramata in 2 limbi diferite, absolut orice prostie debiteaza e de duzina si poate fi citita pe orice forum de redpill la sectiunea basic bitches who think they are hotter than they are.

    singurul lucru care atrage lumea pe un blog e scandalul si potentialitatea scandalului, si cum manowar e in acea perioada a lunii in care are blogul inchis lumea graviteaza aici.

    pysyyy tot tumultul tau sufletesc porneste din faptul ca nu accepti ca nu meriti mai mult decat aveai. sper din tot sufletul sa mai existe blogul asta si peste vreo 7 ani si sa scrii despre cum ai expirat ca proasta si regreti ca fii-ta a ajuns sa creasca la fel de distrusa ca tine dar cu ambitii mult mai inalte din varful carora sa se prabuseasca, si acum e fututa si abandonata la foc automat la fel cum ai fost si tu. plm poate isi face si ea blog. ajdalike

    Apreciat de 1 persoană

  12. „Când opiniile devin jigniri, nu mai sunt opinii” – orice opinie ramane o opinie, iar asta nu inseamna ca e realitatea, cel putin nu realitatea ta. Daca te injura sau te jigneste urat fara argumente in fata, intr-adevar merita blocat. Dar daca umbla cu insinuari , opinii , argumente cu care poti fi sau nu de acord si se ajunge in final la conflicte care degenereaza in jigniri nuantate mai mult sau mai putin care e problema ?
    Zici ca lucrezi in vanzari, n-ai avut de a face cu clienti recalcitranti ( ma gandesc la arabi) continuu nemultumiti si ofensatori. Cu aia cum te descurci ? Ii blochezi si pe aia ?

    Apreciază

  13. Au ajuns barbatii sa trancane mai rau ca babele. Vai de capul ei de egalitate intre sexe. Si, de obicei, atacul la persoana nu e un argument, ci doar arma celui slab. Daca aveti idei bune, le puteti exprima si fara sa injurati gazda blogului, ca nu aveti 5 ani!

    Apreciat de 1 persoană

  14. Bai, muietie, daca tot il copiezi pe manowar la stil ai putea sa o faci pana la capat. Adica da-te de exemplu, cum tu meriti mult si primesti mult. Sau iti este teama ca vei primi mult si aici? 🙂

    Apreciază

  15. @autoarea: w e convins că ideile pe care le susține sunt corecte, iar noi restul suntem liberi să le luăm în calcul sau nu, că suntem adulți. Răspundem de propriile decizii, bune sau proaste, asta am tot spus până acum.

    Nu-i vorba că dăm sfaturi când nu suntem satisfăcuți, ci trebuie doar să înțelegem că ce a mers la noi s-ar putea să nu se potrivească altora din n motive și ar trebui să le respctăm alegerile, fie că le considerăm bune sau proaste.

    Apreciază

  16. @Sorin: jignirea directă nu e ok, dar un conflict care degenerează în jigniri e ok? WTF?!

    Nu că aș fi avocatul autoarei, dar în vânzări e plătită pentru a rezolva treaba cu clienții recalcitranți, pe plan personal nu cred.

    Apreciază

Lasă un comentariu