Arhitectul

Unul dintre primele lucruri pe care l-am întrebat când ne-am întâlnit a fost dacă a votat cu PiS. Știam că par un pic  sărită, dar după faza anterioară mi-am zis să nu mă mai complic cu oamenii cu care nu o să am prea multe în comun. Mi-a zâmbit ciudat și mi-a asigurat că nu. Apoi ne-am uitat liniștiți la Jocker, pe care nu apucasem să-l văd de pe net.

Tipul, arhitect de profesie, lucrează la o firmă locală de modă destul de cunoscută, unde proiectează magazine. Moderat atractiv fizic, mai ales datorită faptului că-i mai mic de înălțime, a fost foarte interesant ca persoană, în conversații și obiceiuri. Am aflat că și lui îi place să se uite la filme de acțiune în timp ce calcă haine 😊, fiind amândoi de părere că Gemini Man ar fi un film excelent pentru un călcat de succes. Am pălăvrăgit atât de mult înainte să înceapă filmul că o doamnă ne-a atras atenția că doar noi vorbim, la care eu i-am șoptit că-i mai interesant decât reclamele. Nu m-a deranjat în timpul filmului cu întrebări idioate sau comentarii inutile, un lucru foarte de apreciat. Tipul călătorește prin lume cu munca, ca și mine, având o poziție similară la muncă și păreri foarte apropiate cu ale mele legate de comerț și consumerism. După film ne-am oprit la două cocktailuri, m-am afumat ușor și a început să-mi placă și mai mult conversația cu el. A fost cavaler, deschizându-mi toate ușile, cărând umbrele când nu a plouat și conducându-mă  frumos până acasă, unde după îmbrățișarea de rigoare, mi-a și trântit pe neașteptate un pupic pe buze. A urmat sms-ul de după, rapid și frumos. A doua zi a plecat în Croația, pe stilul meu, de unde mi-a trimis poze.

E puțin cam departe de idealul meu, dar mi-a plăcut că am avut ce vorbi cu el. Găsesc bărbații puțin inteligenți foarte neatrăgători, indiferent de condiția lor fizică. Pur și simplu nu pot tolera un idiot, oricât ar fi de frumos.

28 de gânduri despre „Arhitectul

  1. Oare idealul tau sa fie un individ cu un aspect neglijabil, mic de statura, chelios si cu un job mediocru intr-o firma obscura ? Nu mai stiu unde exact dar m-ai demult ai insirat niste cerinte pe care vroiai sa le indeplineasca alesul si acum te multumesti cu individul asta? Dupa cum il descrii imi dau seama ca iti place de el, ceea ce nu e rau cum am mai spus, dar ce se intampla cu dorintele, aspiratiile, visele ? Ti-ai dat seama ca sunt o iluzie si timpul trece in defavoarea ta ?

    Apreciază

  2. @Sorin – nu stiu de unde ai scos chestia asta cu aspect neglijabil, chelie si job mediocru. Am zis ca era mic de statura si ca am purtat conversații super. E normal sa-mi placa, mie imi plac majoritatea oamenilor cu care am ce discuta.

    Apreciază

  3. „Puțin atractiv fizic” -> aspect neglijabil
    „având o poziție similară la muncă” -> job mediocru

    Aia cu chelia probabil a fost o confuzie cu KTM-istul, dar restul vin de la tine. Barbatii au in general o logica mult mai buna decat femeile, e deja demonstrat si acceptat la nivel stiintific si nu necesita confirmari prea des.

    Apreciază

  4. @w – tipul proiectează magazine, ma rog, nu știu pentru cine este job mediocru, dar dacă tot e plin de CEO-s și CFO-s pe aici, ce sa faci?
    Nu contest cercetările pe care nu le cunosc legate de logica, dar uitându-mă pe ansamblu la societate, exista o alta diviziune mult mai puternica, inteligenta vs haos mental.

    Apreciază

  5. Job mediocru?! wow! Probabil că ceea ce face omul e mai mult design interior, că e greu să proiectezi clădirile magazinelor în mai multe țări (legislație diferită) dar totuși, job mediocru?!

    @autoarea: ca idee, când munca de jos e plătită mai mult decât cea intelectuală, prima categorie se consideră superioară – în plus e mai greu să dai la lopată decât să gândești, nu? că doar nu faci bătături de la gândit. De asta și tipul mecanic spunea că avocații (și nu mai știu care) își dau prea multă importanță și e normal să țină cu socialiștii pentru că, deși are afacerea lui, ăia l-au adus unde e. În fine, așa ajung unii să ironizeze oameni cu profesie.

    Inginerii și arhitecții nu se înțeleg, cel puțin nu treji, poate de-aia zice Sorin că e job mediocru.

    Apreciază

  6. „munca de jos e plătită mai mult decât cea intelectuală”, asta e valabil doar in tarile subdezvoltate ( printre care e și România).

    Apreciază

  7. @dam167 – proiectatul magazinelor este ceva mai mult decât design interior, pentru ca depinde unde este situat magazinul și ce implica proiectul. Legislatia și standardele sunt diferite de la țara la țara, dar in asta consta munca cateodata, sa te descurci cu mai mult.

    Apreciază

  8. Sunt foarte multe de făcut la un magazin, mai ales la instalații și respectarea normelor de securitate (incendiu de exemplu), lucruri pe care le coordonează de obicei un arhitect. Dar de obicei astea se atribuiau cuiva local, pentru că e greu pentru un om sa fie la curent cu atâtea norme.
    Eu ziceam de amenajare generic, care cuprinde și compartimentări sau modificări ale acceselor.

    Voiam să zic că e subestimată în general profesia de arhitect (nu mă refer doar la România unde mulți câștigă 3000 de lei pe lună)

    Apreciază

  9. My point exactly, 3000 zloti + 1000 diurna = 4000 total. Bani de semințe. Mai bine pleca in UK ca un sfert dintre compatrioți și se realiza financiar.

    Apreciază

  10. @vpt, ori uiti repede ori suferi de schizofrenie. Rezultatul in ambele cazuri e ca te contrazici si nici macar nu te prinzi cand o faci. Cat despre CEO si CFO, ai si atitudinea potrivita.

    Apreciază

  11. @vpt, în nici un caz n-am plecat din țară pentru mărunțiș și ti- am mai spus ca sunt inginer. Treaba ta daca nu ma crezi.
    Concluzia cu banii am dedus-o când ai spus ca are un job la nivelul tău, iar suma a fost anticipată de Me. Pana la urmă 1000 EUR net in Polonia nu e rău.

    Apreciază

  12. @sorin – inginer este un termen foarte vag. In Dubai poți fi inginer la păziți indieni pe schelă. Mai bine zi cu ce te ocupi.
    4000 PLN cred ca e ok in Polonia deși se poate câștiga și mai mult. Sa vedem cu inflația cum va fi.

    Apreciază

  13. Ziceai ca Polonia e peste Romania. Daca spui ca 4000 PLN e OK in Polonia pentru cineva cu studii superioare si un job care nu e mediocru, nu mai inteleg nimic. In Bucuresti nu stiu pe nimeni cu studii superioare care sa castige sub echivalentul a 6000 PLN pentru un job considerat decent, ca sa nu vorbesc de medici care pleaca de la dublu in sus. Si nu sunt eu ala materialist, nici nu imi citesc fluturasele de salarii pentru ca nu ma intereseaza.

    Apreciază

  14. @vpt, tu ca gazda ar fi trebuit să oferi mai multe detalii despre tine și pe urmă să ai pretenția de la alții. Nici măcar prenumele nu ni l-ai spus. Am zis că sunt inginer ( am terminat politehnica in București) și lucrez într-o firma mare pe o poziție tehnica dar nu de management. La banii de aici prin România aș fi fost sigur pe o poziție de high management și asta tot la o firma mare.

    Apreciază

  15. @W – eu nu am precizat pentru cine este ok 4000 PLN net in Polonia, ci doar am zis ca e ok ca si salariu. Nu este ceva deosebit, dar nici ceva rău. Pentru o persoana singura, se poate trai decent.
    Nu am comentat salariul respectiv vs profesie, studii sau locație. Normal, in Varșovia, va fi mai greu cu banii respectivi.

    Apreciază

  16. E un soi de banc, nu?
    – E buna berea?
    – Da.
    Mai apoi:
    – E calda berea si are un gust ciudat, e buna pentru aia carora le place berea calda si stricata, eu nu am precizat pentru cine e buna in raspunsul anterior.

    Schimba iarba, iti omoara neuronii.

    Apreciază

  17. @W – eu nu plănuiesc să scriu aici cât câștig sau care este situația mea economică, ca să fi foarte clari pe treaba asta. Indiferent cât aș câștiga sau poseda tot vor fi alții mai bogați decât mine și alții mai săraci decât mine. Pot să comentez și să vorbesc de cifre vizavi de țara în care locuiesc sau locurile pe care le cunosc, dar cifrele de care vorbesc nu sunt și cifrele mele.

    Apreciază

  18. Eu am impresia ca nu vrei sa spui cât câștigi pentru ca ti-e rușine. Mai trist este că și arhitectul se învârte tot pe acolo cu veniturile.
    Nu e nici o rușine dar cred că ar trebui să renunți la atitudinea „trumpista” și la capitalismul sălbatic pe care il susții.

    Apreciază

  19. Boală grea orgoliul ăsta.

    Salariul zis „ok” la nivel de o țară e salariul mediu și ca să aprofundezi poți să-l calculezi apoi pe regiuni. Cu salariul mediu trăiești, de-aia zici că-i ok. Salariul unui individ depinde de studii, domeniu etc. și nu e relevant – nici măcar un grup de indivizi.

    „In Bucuresti nu stiu pe nimeni cu studii superioare care sa castige sub echivalentul a 6000 PLN pentru un job considerat decent, ca sa nu vorbesc de medici care pleaca de la dublu in sus.” – eu știu, sunt mulți. București se compară cu Varșovia, nu cu Polonia. Și da, Polonia e peste România că așa spun statisticile, inclusiv legat de puterea de cumpărare. Media în România e ținută destul de sus de București, Cluj și Timiș, că dacă le scoți pe astea din calcul e cam nasol.

    Are autoarea exprimările ei dubioase dar are dreptate în esență: salariul x poate să fie acceptabil pentru mulți (mai ales dacă e peste media pe țară) dar să nu fie suficient pentru tine ca individ.

    @autoarea: nu trebuie să scrii cât câștigi, cine voia să știe a estimat deja, că are destule date – ca și în viața reală, dacă urmărești un om îți cam dai seama pe unde se situează financiar. În plus, mai e și orgoliul ăsta românesc al celor plecați prin alte țări de a fi într-o categorie și a sublinia că nu e niciodată categoria de jos.

    Apreciază

Lasă un comentariu