România are nevoie de o bancă

damir-spanic-vwaTtIhCjVg-unsplash

Photo by Damir Spanic on Unsplash

Săptămâna trecută am câștigat lupta cu OTP Bank, banca ungurească, cu sedii în România, unde accidental am ajuns să am cont (au cumpărat Millennium în urmă cu mulți ani). Lupta a fost destul de nasolă, ei blocându-mi contul, iar eu amenințându-i cu instanța, dar până la urmă treburile s-au rezolvat. Problema a apărut la actualizare datelor, când eu nu am dorit să declar unei instituții private, informații personale care nu-i privesc, cum ar fi rezidența mea financiară, numele angajatorului, ori profesia. Bineînțeles că, în loc să schimbe la ei în sistem posibilitatea de a-și actualiza clienții datele, fără a oferi aceste informații cu caracter personal ce nu privește banca, au preferat să-mi trimită un formular pe email, ca să-l completez individual, în care am lăsat log gol în dreptul informațiilor pe care am considerat că nu doresc să le împărtășesc.

Le-am spun clar și răspicat că sunt pregătită să mă mut la o altă bancă dacă nu le convine, ceea ce am să și fac după ce ajung prin România, mai ales că în formularul lor am găsit un punct care mi-a dat de gândit:

”Sunt de acord ca datele mele personale referitoare la plățile efectuate prin intermediul SWIFTnet FIN să fie transferate centrului de operare din SUA și că autoritățile americane pot avea acces la acestea în scopul prevenirii …”

Din păcate, experiența mea cu alte bănci din România a fost la fel de dezamăgitoare, Transilvania trăgând și piele după clienți prin comisioane la trimitere și la primire de bani, iar la nasul funcționarilor din BCR nu am ajuns nici cu prăjina. La ING și Raiffeisen am avut ceva tendințe să-mi fac cont, însă nu-mi amintesc exact din ce motive am renunțat. Cert este că România are nevoie de o bancă, una de bun simț, fără comisioane de rahat doar pentru că respiri oxigen la ei în sediu sau ingerință personală fără bun simț.

In altă ordine de idei, aceasta este doar una dintre puținele lupte pe care le duc cu sistemul, de fiecare dată când am tangență cu România. Sunt multe lucruri în neregulă acolo și încă mă mir că trebuie să vin eu din Polonia ca să le văd și ca să cer schimbarea lor. De multe ori schimbarea are loc doar pentru mine, căci ceilalți nici măcar nu îndrăznesc să protesteze. Aș vrea să le spun tuturor că normalitatea este diferită, că există și că trebuie cerută, dar de multe ori sunt privită ca o maniacă și cam atât.

11 gânduri despre „România are nevoie de o bancă

  1. Nu știu dacă de altă bancă are nevoie România, poate doar de îmbunătățirea serviciilor. Aici încă nu știe lumea să folosească serviciile oferite de bănci, mulți nici nu citesc contractele pe care le semnează – deci ca să ceri trebuie mai întâi să înțelegi ce nu e bine. Pachetele avantajoase cred că vin prin angajatori, în rest trebuie să folosești ce ți se potrivește – eu unul nu pra fac transferuri, deci până acum nu am urmărit asta. Așa numitele pachete premium mi se par destul de scumpe încă, cred că pleacă de la 50 euro/an, dar sunt gratuite pentru cine încasează lunar 2 mii de euro. Banca Transilvania are comisioane mari, e drept, dar taxe mai mici de întreținere și servicii bune în general.

    Momentan trendul e Revolut, care a arătat că se poate și altfel doar că na, sunt și acolo avantaje și dezavantaje. Eu unul tind să cred că nu mai există normalitate, ci trebuie doar să-ți cunoști interesul.

    Apreciază

  2. @dam167 – înțeleg de ce trendul este Revolut, pentru ca este absurd să plătești comision la transfer. Acum 15 ani când m-am mutat în Polonia și am aderat la prima bancă locală nu exista așa ceva pentru contul curent. Este si culmea sa-ți primești salariul în cont și să te îți ia banca un procent din ei. Eu folosesc mult transferul, cam la orice, chiar și între noi la serviciu folosim, când ne împrumutăm bani, ca să nu mai spun că am transferuri plănuite la toate utilitățile în avans, cu excepția curentului, la care factura este de fiecare data diferita. Nici măcar nu ma gândesc că trebuie să plătesc gazul sau întreținerea, doar când îmi vine următorul set de facturi pentru anul următor.

    Apreciază

  3. Lol, asta cu împrumutatul banilor între voi mi-aduce aminte de anii de demult. :))
    Chestia cu dezvăluirea detaliilor de transfer către SUA e posibil sa o ai și in Polonia, e o chestie pe care a forțat-o unchiu’ Sam ca sa ii poată strânge de oute pe băieții și fetele care cred ca își pot tine pentru ei bănuții lor. 🙂

    Apreciază

  4. @JD: land of the free, home of the brave 😊

    @autoarea: Cred că până recent lumea plătea numerar facturile, sau cel puțin o mare parte din ele. Eu de exemplu nu folosesc plăți recurente pentru facturi – mă rog, în afară de servicii de streaming care așa sunt ele. Cred că pe la început aveai de exemplu x transferuri gratuite sau gratuit până într-o anumită sumă/de la o anumită sumă, dar de ceva ani încoace băncile fac contracte cu angajatorii – eu de exemplu am acum „Zero tot” de la Raiffeisen, adică inclusiv comision de retragere zero de la bancomatele altor bănci, dar pentru un singur card. Nu mai e chestia cu comisionul când luai salariul, dar angajatorul te plimbă pe la băncile cu care se înțelege.

    Din ce văd la prieteni și apropiați cel mai bine e să folosești mai multe bănci, mai ales dacă ai și depozite sau fonduri de investiții pentru că fiecare are servicii care merită – chiar și Orange are reduceri semnificative la factura de telefon pentru cei ce folosesc cardul lor.

    Apreciază

  5. @ Jack – Câteodată se mai întâmplă să nu avem cash, dar deja cam peste tot se plătește cu cardul.
    Nu țin minte să-mi fi dat acordul la ceva cu USA în Polonia, dar s-ar putea.

    Apreciază

  6. @dam167 – pe vremea studenției în Ro plăteam facturile cu cash, la ghiseu. Habar nu am dacă este posibil în Polonia, poate la poștă. Mi-se pare aiurea să îți schimbi banca în funcție de angajator. Și când ești între locuri de muncă ce faci? România din păcate nu are cultura serviciului bancar.

    Apreciază

  7. Păi n-are cultura serviciului bancar, de-aia se mișcă totul așa greu, că lumea nu înțelege cum funcționează și ce anume să ceară.

    Nu numai că schimbi banca dacă schimbi angajatorul, poți să o schimbi de mai multe ori la același angajator. Dacă are o ofertă mai bună peste câțiva ani te mută acolo. Adică na, trebuie să-ți deschizi un nou cont la o altă bancă, nu te pune nimeni să închizi ce ai acum – altfel ajungi ca mine, cu mai multe conturi și mult mai multe carduri 🙂. Nu cred că contează dacă ești între locuri de muncă (la un moment dat), că nu te obligă să-ți actualizezi datele, alea ți le cer când deschizi contul.

    Apreciază

  8. @dam167
    ” land of the free, home of the brave 😊”

    Sunt mai multe de raspuns aici, dar ii transformam subiectul de discutie. 🙂

    In general sunt impotriva taxelor( cred ca e deformatie de pe vremea fondului clasei 🙂 ) si mi-as dori sa existe un mecanism mai bun de verificare si corectare a cheltuirii respectivilor bani, dar pe de alta parte faptul ca secretul bancar ( elvetian sau de oriunde altundeva) nu te mai ajuta sa palmezi banicare ar trebui impozitati e cumva OK. 🙂 Tre sa moara si capra ta, daca pe a mea a omorat-o guvernul. 😉

    @Capsunarita
    „Câteodată se mai întâmplă să nu avem cash, dar deja cam peste tot se plătește cu cardul.
    Nu țin minte să-mi fi dat acordul la ceva cu USA în Polonia, dar s-ar putea.”

    E posibil ca pentru clientii existenti acordul sa se aplice fara aprobarea lor speciala, sub umbrela acordului initial. Speculez, desigur, fiindca nu stiu detalii despre lumea bancara din Polonia, dar unde este vointa este si o cale. 😀
    Gandeste-te ca au reusit sa ii motiveze chiar si pe elvetieni sa nu-si mai tine secretul bancar cand vine vorba de conturile US. :))

    Apreciază

  9. Cu ING nu ai cum sa te intelegi, sunt maniaci cu chestia aia cu actualizarea datelor, e o norma BNR care ii obliga – pe ei, nu pe tine – asa ca au pus o clauza in contracte care spune ca ori le dai orice date vor ei (ex: masura la prezervativ, daca au chef), ori iti blocheaza conturile. Am trecut prin asta, am inchis toate conturile la ei.

    Raiffeisen are un CEO foarte misto in Romania (il stiu de vreo 10 ani), dar personalul bancii e groaznic; cred ca de fapt cam asa e in fiecare banca, dar cu astia am avut ceva mai multe interactiuni si cu partea de backoffice si a fost foarte dezamagitor.

    Cu BRD am inchis socotelile de vreo 15 ani, cu BCR nu lucrez (au ai mei conturi, nu sunt multumiti deloc), la Transilvania am o fosta colega si o verisoara si e relativ câh, si asa au ajuns romanii sa foloseasca Revolut in masa. Tu ai putea incerca si n24, stiu ca in Romania nu merge dar poate in Polonia da.

    Singura banca din Romania cu adevarat buna a fost Citi, am avut cont premium la ei de cand au deschis si pana au inchis – mai activeaza doar pentru persoane juridice, toate conturile de persoane fizice le-au transferat la Raiffeisen. Asa m-am trezit acum multi ani ca aveam un card de credit la Raiffeisen cu limita de vreo 10,000 de euro fara ca eu sa fiu clientul bancii. Cand mi-am deschis acum cativa ani un cont la ei mi-au zis ca o sa imi trimita si cardul ala, le-am zis sa si-l infiga undeva si a ramas in pronuntare.

    Apreciază

  10. ING. totul gratis pentru ca virez mai mult de 700 RON in fiecare luna la ei. Esti surprinsa de OTP (nu inteleg cum dracu ai ajuns la ei in primul rand) pentru ca nu cunosti normele bancare. Ne dam datele personale pentru ca unii (infractori) abuzeaza de sistem. In lumea asta duala exista si bine si exista si rau. Ca sa combati raul trebuie sa dai din libertatea ta. In rest in spatele unei banci exista: oameni, sisteme de calcul (n-aveti idee cat costa IT-ul financiar). Iesi de 3 ori in oras lasi 60 euro pe bere suc inghetata fara de care poti trai. Dar e deranjant sa platesti un serviciu bancar?!?!? Aveam firma, stateam 2 ore la ghiseu pentru 4 facturi. Dincolo de profit(scopul oricarei firme este profitul ce se imparte la actionari, stat, angajati) in spatele unei banci exista oamenii care cumpara de la noi ceea ce producem. Sa acceptam lumea in care traim si sa nu ne mai vaitam de ingradirea unor libertati. de altfel va place sa folositi cardul oriunde pe glob.

    Apreciază

  11. @serbanovici – am ajuns accidental la OTP pentru că au cumpărat Milenium. Nu, nu mi-se pare ok sa plătesc un serviciu bancar, deoarece ei oricum câștiga enorm din dobânzile slabe pe care le practica pentru depozite vs creditele tot mai scumpe (ieftine acum, dupa Covid). Trăim de câțiva ani buni intr-un status quo financiar ce nu permite majorității sa-și cumpere o casa sau sa-și deschidă o afacere fără credit. Suntem practic dependenți de bănci, iar ele inevitabil trăiesc după noi. De ce sa le sponsorizam adițional?
    Cât despre libertatea mea individuală, nu sunt dispusă sa fac nici un pas înapoi. Nu consider ca renunțând la ea combat răul, dimpotrivă îl ajut sa se propage, restrictionandu-mi mie posibilitățile de lupta directa împotriva lui.
    Te-ai prin ca am bifat cu nu toate căsuțele alea cu împărtășirea datelor mele persoanele😎

    Apreciază

Lasă un comentariu