A câștigat Duda

TVP_4Alegerile prezidențiale din Polonia au reprezentat o luptă între generații și categorii sociale. S-au luat la trântă tinerii ateiști, ce refuză să-și boteze copii, cu bunicii lor catolici, obedienți ai popilor catolici.

Introducând votul în urne, s-au combătut cu ardoare între ele familiile educate cu unu-doi copii și plătitoare de taxe în al doilea prag de la oraș, cu familiile mai puțin școlite, mândre posesoare a trei-patru urmași și fideli clienți ai programului 500+ de la țară.

Au luptat cu ardoare, au votat cu patimă și au câștigat democratic săracii, asistații social, xenofobii și pensionarii. I-a ajutat diaspora, mai ales milioanele de polonezi din State, plecați pe vremea comuniștilor și deconectați la realitatea curentă din Polonia, votanți a lui Trump și a republicani pe tărâmul tuturor posibilităților, dar ai socialiștilor în țara de baștină. De cealaltă parte au pierdut tinerii, educații, vorbitorii de limbi străine, antreprenorii și plătitorii de taxe. Urmează cinci ani de PiS în Polonia și va trona naționalismul, țara se va împrumuta și mai mult, iar złotówka poloneză se va devaloriza cu brio. Democrația, această tiranie a majorității nu-i cel mai sănătos sistem pentru progres și dezvoltare, căci frâna generațiilor ce-și așteptă trecerea este necruțătoare.

Bătălia nu-i însă pierdută. Diferența dintre candidați a fost minimă, iar speranța trăiește pentru alegerile parlamentare, care sunt în esență mult mai importante decât cele prezidențiale.

Într-un fel situația este similară cu ceea ce se întâmplă în România, însă acolo tot sistemul este corup, fără urmă de schimbare, atâta timp cât generațiile mitei vor trăi și guverna.

13 gânduri despre „A câștigat Duda

  1. @Sorin – in România este corupție peste tot și trebuie sa dai mită, a sa nu mai spun de jegul din spitale. Aici PiS au fost printre cei care au curățat sistemul de corupție in urmă cu 20 de ani. Aici mita la spital a fost eliminată înainte sa ajung eu in Polonia.

    Apreciază

  2. In functie de implementare, democratia poate fi si este tirania majoritatii.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy#Mob_rule

    “Democracy is the worst form of government, except for all the others.”

    Si doar pentru reamintire, amicul Adolf a fost ales in functie prin alegeri democratice, si nici macar fraudate. In Polonia inca exista ca muzeu cateva rezultate ale democratiei.

    Apreciază

  3. @dam167 – da, este una dintre definițiile democrației. Nu țin minte cine a spus-o, dar poți să o cauți.
    S-a curățat prin închisoare pentru medici. Au băgat câțiva la răcoare și restul s-au potolit. Mai este și spiritul luptător din fiecare polonez, care-i mai pornit pe scandal când i-se face o nedreptate, decât românul, ce preferă să umble cu fofârlica, cu atenția și capul plecat.

    Apreciază

  4. „[…] the majority of an electorate pursues exclusively its own interests at the expense of those in the minority.” – dar ce văd eu, cel puțin în România, nu e neapărat că o majoritate își urmărește interesul, ci că nu e destul de educată pentru a lua măsurile necesare – așa-i arată tinerii cu degetul pe bătrâni. Intelectualii au rolul de a educa, nu că dacă sunt mai deștepți trebuie să trăiască mai bine iar restul treaba lor.

    Eu văd mai degrabă ironie decât tiranie. Deștepți și totuși nu destul încât să schimbe cu adevărat ceva. De corupție n-o să scăpăm niciodată cu adevărat și devine plictisitoare retorica asta – USR în RO. Recent n-am auzit nimic pertinent, doar săgeți aruncate aiurea.

    @w: ales și urmat.

    Apreciază

  5. @dam167 – de corupți nu scapă omenirea niciodată, însă în România este prea pe față, prea evidentă, prea nesimțită. Nu-i normal să trăiești în nesiguranța, frica și instabilitatea pe care o oferă o corupție scăpată de sub control ca în România. Statul nu-și mai are rostul. De ce ar mai plăti oamenii taxe dacă nu mai sunt apărați?

    Apreciază

  6. Eh, nu știu cum e cu corupția scăpată de sub control pentru că e foarte mult zgomot – de obicei hoțul strigă „hoțul!”. Din câte știu eu corupt e și ăla care dă, nu numai ăla care ia mită, părerea mea e că de multe ori interesele externe strică mai mult decât porcăriile noastre interne.

    De unde știi că se plătesc taxele? Acum câțiva ani s-a trecut plata taxelor de la angajator la angajat tocmai pentru că nu se plăteau. E ușor să spui că tu ești angajat la privat, că plătești taxe și că vrei o țară ca afară, dar poate angajatorul tău nu plătește acele taxe, sau le plătește rar. Ori tu ca asigurat trebuia să figurezi cumva cu acele contribuții plătite, că nu era vina ta că angajatorul n-a plătit.

    Apreciază

  7. @dam167, trecerea contributiilor de la angajator la angajat nu are nici o legatura cu plata lor efectiva, e platita tot de angajator. Motivul e ca majoritatea romanilor habar nu aveau cate taxe platesc ei in realitate pentru ca pe statele de plata aparea doar partea lor, dar in realitate plateau dublu pentru ca angajatorul mai platea niste sume similare. Acum oricine se uita pe statul de plata vede ca plateste din start 45% si daca ii duce capul mai adauga TVA la rest, ceea ce inseamna ca pentru fiecare leu muncit si incasat peste 55% se duce la taxe directe la stat.

    Apreciază

  8. Deci au castigat aia care au eliminat coruptia. Pe bune, nu de forma, ca la noi.
    Alternativa mai buna nu vad.
    De imprumutat se imprumuta toti, ca e la moda. Oricum banii aia nu o sa-i mai returneze nimeni.
    De la greci citire.
    In rest, chiar nu vad de unde atatea regrete.
    Si America are asistanti sociali. Si nu putini. Si pensionari.
    Si tu ai sa fii pensionara intr-o zi, sigur votezi PiS atunci, cand ai sa fii social si financiar un soi de balena esuata.

    @w: uiti si de taxele locale: casa, masina, teren.
    Si rovinieta. Si accizele la benzina care sunt mai mult de 1/2 din pretul ei.
    Pe urma, firmele platesc si ele taxe, de la cele pentru forta de munca pana la impozit pe venit/profit, taxe care ghici ce? Se regasesc in pretul produsului cumparat de tine.
    Si stii ce?
    Cel mai nasol o iau peste nas angajatii. Firmele scapa cel mai ieftin la capitolul taxe pe venit.

    Apreciază

  9. @Democratia – PiS s-a schimbat mult de acum 15 ani de când m-am mutat eu aici. Între timp au luat-o pe arătură și viața arată diferit. Deocamdată nu sunt pensionară, deci nu pot sa votez cu cei care vor să tragă pielea după mine ca să-i plătească pe ăia care mă jignesc că nu sunt poloneză.

    Apreciază

Lasă un comentariu