Câteva cuvinte despre România

Aseară, pe când mă pregăteam pentru scurta mea audiție de la radio despre din România, m-am gândit cu stupoare cum am ajuns să promovez regulat România în mediul polonez. Fac treaba asta de 15 ani, de când m-am mutat aici, pro bono sau pentru sume simbolice, prin ateliere pentru adulți sau copii, audiții la radio sau TV, conferințe sau în cadrul diferitelor proiecte, odată fiind chiar carte într-o bibliotecă deschisă. Nu am o anumită pasiune pentru promovarea României și nici nu sunt genul ”mândru că sunt român”, ci doar încerc să-mi îndeplinesc sarcinile cu seriozitate și profesionist. Mă abțin să comentez public în mediul polonez despre ceea ce se întâmplă în România politic, să spun lucruri negative, chiar dacă sunt adevărate și evidente, și-mi țin în frâu viziunile personale cu privire la starea de fapt a țării mamă.

În plan personal mă îndepărtez an de an de România, de origini și copilărie, fiind integrată excelent în sistemul polonez și foarte bine adaptată la alte țări. Practic tradițiile aici, cunosc așteptările locale, modul de gândire, practic ducând o viață poloneză în Polonia și peste hotare. Știu însă, că nu voi fi niciodată acceptată pe deplin, pentru că polonezii nu-și acceptă niciodată în totalitatea străinii naturalizați. Polonia este ca și limba poloneză, indiferent cât de mult efort depui ca să o înveți, întotdeauna vor exista nuanțe imposibil de anticipat, pe care nu le vei cunoște. Mi-e dor de țara mamă, dar sunt și foarte dezamăgită de ea. Cunoscând lumea am ajuns să o înțeleg mai bine și să fiu tolerantă cu acestă mumă șchiopă, ce abia se trage de la un an la altul, devenind tot mai lunatică în căutările ei pentru o cale de supraviețuire. O privesc însă cu ochii triști, luminați datorită multor experiențe din diverse colțuri ale lumii, înțelegând și văzând ceea ce mulți dintre locuitorii ei nu pot vedea și refuză să priceapă. România este o țară în curs de dezvoltarea, mult mai retrasă decât i-ar place să creadă, o societate coruptă, fără valori, reguli, justiție sau bun simț. Comunismului a creat doar o falsă impresie de superioritate și de bine, care în fapt a afectat puternic, iremediabil și nefast generațiile bunicilor noștri (cărora le-a luat pământul și le-a umilit valorile), ale părinților noștri (pe care i-a spălat pe creier), a noastră (punându-ne în cârcă provocarea schimbării) și a copiilor noștri (ce vor avea misiunea de a îndeplini schimbarea). Sunt mulți români care au plecat, stabilindu-se în țări ce le oferă un confort și condiții mai bune de trai. Știu că nu și-au dorit să plece, nici eu nu am vrut, însă greul rămânerii a fost prea mare pentru o viață de om.

România este ridicol de defectă, iar rezultatele ultimelor alegeri tocmai asta au arătat, când extremiștii needucați și infractorii de la AUR care au intrat în parlament, alături de alți infractori care erau deja de mult pe acolo de la PSD și PNL. Este o consecință a procesului de schimbare și nimic mai mult, într-o Românie în care oamenilor le-a ajuns de puțin timp cuțitul la os, iar acum buimaci, tău mai departe, dintr-un gest de nebunie și disperare. Se vor opri după ce vor fi obosiți, neputincioși și prea bătrâni, dar până atunci va trece ani. Oricum, despre toate astea nu am să vorbesc la radio. Am să povestesc despre lucruri interesante, când este Crăciunul în România, căci mereu lumea despre asta mă întreabă, care sunt tradițiile de Crăciun sau ce-mi mai amintesc din ele, despre tăiatul porcului, făcutul de cârnați, slănină și caltaboș, despre împodobitul bradului și colindători.

10 gânduri despre „Câteva cuvinte despre România

  1. Mulți români stabiliți în alte părți (inclusiv tu) și-au făcut un obiectiv din a sublinia că o duc mai bine și ce fain e acolo unde au ajuns ei față de România. N-am înțeles niciodată de unde orgoliul ăsta pentru că 1) normal că îți e mai bine acolo că de-aia te-ai dus și 2) de ce e important să se dai mai presus ca alții?! Dar recunosc că nici n-am făcut vreun pas ca să mă lămuresc, că nu mă interesează.

    „Știu că nu și-au dorit să plece, nici eu nu am vrut, însă greul rămânerii a fost prea mare pentru o viață de om.” – acum vorbim de globalizare, îți conduci interesele și afacerile unde se poate, te muți după cum îți e mai bine. Dar cumva păstrezi aceeași legătură față de glie, doar că te feliciți că ai găsit o glie mai bună. Așa că vin românii să-ți spună că glia ta nu-i cu mult mai bună și tu te oftici. Ei ofticați, tu ofticată, life goes on.

    Rezultatele alegerilor n-ar trebui să surprindă pe nimeni, iar AURul e acel altceva după care plângeau mulți. Nu mai vor PNL, PSD și nu le place USR -> au ales altceva. Extremismul e specific mai ales țărilor sărace – poate sună șocant, dar România nu e chiar bogată.

    Spălați pe creier nu sunt ăia care au trăit în comunism, ci generația care are acum 30-40 de ani. Cei care au trăit în comunism își dau seama că au fost „stricați” de un regim defect, de un regim care a arătat că în România s-au putut face niște lucruri – cu un preț prea mare, ce-i drept. În schimb ceilalți (30-40) nu știu nici ce e ăla comunism, nici ce e capitalismul. De fapt nu știu mare lucru în general și de asta nu vor schimba mare lucru. E destul să citești părerile unora despre subiectele actuale și problemele țării (bloguri/forumuri/rețele sociale) și îți dai seama că sunt departe de realitatea din teren. Cuțitul la os le-a ajuns de mult timp oamenilor, dar noi cititm părerile multor corporatiști care câștigă minim 7-8 mii de lei/lună (deci mult peste medie), au descoperit un colț de internet și, în loc să citească, fac zgomot. N-au înțeles faza cu legile justiției, n-au înțeles care-i problema cu termoficarea în București și nici cine face autostrăzilor. Poate nu e rău că fac zgomot, poate peste 20 de ani ori care știu ce fac vor culege idei din strofocările de acum și vor schimba ceva.

    Apreciază

  2. Românii care locuiesc în România au anumite valori foarte neclare și confuze, între care își duc existența: orgoliu, umilință, mândrie, superioritate, fală, rușine, inferioritate. Sunt rămășițe ale comunismului și odată ce te-ai debarasat de ele, începi să vezi lumea cu alți ochi și te poziționezi normal față de semeni, nu doar în aspect de superior vs inferior. Eu nu mă simt inferioară față de nimeni și nici superioară. Nu mă raportez în acest mod la oameni și nici nu am nevoie să mă dau mai presus de nimeni. Eu îmi cunosc valoarea mea, cine sunt, ce vreau și asta nu mă face arogantă, doar normală. Românii în România nu știu să se respecte, pentru că se înjosesc mereu, de fiecare dată când trebuie să dai o mită, te înjosești, de aceea cei plecați sunt considerați aroganți de câtre cei din țară, pentru că odată plecat nu te mai înjosești și îți cunoști și înțelegi valoare ca om.
    @dam 167 – poate ar trebui să te intereseze de ce în alte țări se poate trăi mai bine și în România nu, poate ar trebui să-i intereseze pe toți, pentru că schimbarea vine din atitudinea individuală a fiecărui cetățean și nu cade din cer.

    Apreciază

  3. „[…] schimbarea vine din atitudinea individuală a fiecărui cetățean și nu cade din cer.” – exact asta zic și eu.

    Și în România se poate trăi bine, aici ai avantajele/dezavantajele unei țări sărace. De ce alte țări sunt altfel decât România? păi e o chestie numită istorie, cu o groază de lucruri care s-au întâmplat și plină de decizii și interese.

    Mulți plecați din țară sunt aroganți, dar asta pentru că așa sunt ei, erau și înainte să plece. Mită se dă peste tot, doar că în lumea civilizată se numește lobby. Se știe că trăim într-o lume în care banii cumpără aproape orice, iar problema nu e doar la ăla care dă, ci și la ăla care ia.

    „Eu îmi cunosc valoarea mea, cine sunt, ce vreau și asta nu mă face arogantă, doar normală.” – asta sună a aroganță și/sau a ceva ce repeți în oglindă ca să te automotivezi. Principiile, abilitățile și valorile tale ca om sunt una, valoarea pe care o recunosc cei din jur e alta – limba noastră e alambicată, dar e o mare diferență. Valoarea ți se recunoaște și se recunoaște în general.

    „orgoliu, umilință, mândrie, superioritate, fală, rușine, inferioritate” – astea nu sunt valori, ci trăsături de caracter pe care le avem toți într-o măsură sau alta. Aș adăuga și încăpățânarea și da, și pe asta o ai pentru că continui să etichetezi un popor după câteva experiențe personale. Nu trebuie să ne debarasăm de nimic, ci trebuie să evoluăm ca oameni, să ne educăm pe cât posibil și să învățăm unii de la alții. Eu îți garantez că dacă un român ți-ar citi blogul ăsta, scris într-o engleză perfectă, te-ar întreba dacă ești româncă – așa aproape ești de noi restul ca și gândire și ideologie. Mi se pare foarte ciudat să spui că nu te simți superioară cu abordarea „eu am trecut peste mentalitatea din România” – dacă nici asta nu sună a superioritate cred că trebuie să vorbim în altă limbă.

    Mie sincer îmi pare rău că ai ratat chestii mișto în România și că te ascunzi în continuare de ele. Că prin chestiile nasoale am trecut toți.

    Apreciază

  4. Nu, nu d-aia a intrat AUR în politică, iar n-ai nicio treaba – stick to the dick ! Printr-un mecanism similar Cambridge Analitica si cu un pic de STS, securila a scos dinnpalarie acest iepurași, de care nu stia mai nimeni în afara de bula de facebook pe care le au creat-o prin Analytica. Mergând pe un mesaj anti popoarele, crestinism, anti masca and shit au creat un USR în oglindă, tot la fel, dar cu ideologiile rasturnate, cum ziceam, că în oglindă. De ce? Ca sa tina sub control tot spectrul politic, că si pana acum, si sa mai elibereze din tensiunile acumulate pana acum, pe principiul ala in care mai dai drumul la abur când faci sarmale la oala sub presiune.

    AUR au tot atata consistenta de plastilina si sunt la fel de consecvenți că si poponarii marxiști de la USR, desi sunt convins că au niște fanatici printre ei, dedicați d-ăștia ai cauzei, ca si ceilalti.

    Control total sub iluzia unei alternative,ca întotdeauna. În fapt, nu e nimic schimbat, doar securila se joacă cum vrea pula lui

    Apreciază

  5. @Akhenaton – cu cât poporul este mai needucat și mai flămând, cu atâta teoriile conspirației înfloresc. Sunt anumite jocuri politice pe care nimeni nu le contestă, dar multe din alegeri țin de oameni. AUR este doar un partid care răspunde nevoilor unor extremiști, tot mai mulți de altfel.

    Apreciază

  6. @Akhenaton – nu trebuie să citesc pe net a sunt mulți cu educație precară și duși cu capul. Este suficient sa intru in biserica in România și sa observ asta – cârpa pe cap și ce spune popa e sfânt: fără mască și nu mergeți la alegeri! Lol.

    Apreciază

  7. Nu, nu sunt babele bisericoase la mijloc. Daca ai fi citit, totusi, ai fi aflat care este profilul alegatorului AUR: barbat, intre 18 si 30 de ani, cu liceu sau scoala profesionala, egal impartit intre urban si rural, egal impartit intre regiunile tarii. Incidental, exact genul de oameni impinsi la subzistenta si irelevanta de globalism/progresism.

    AUR i-a accesat pe dansii pe net, cum a explicat Akhenaton, nu la biserica. De altfel, asta nu-i un fenomen romanesc, in privinta asta suntem pe coada valului, in exploatarea electorala a nationalismului/traditionalismului ca reactie la globalism/progresism ne-a luat-o mult inainte SUA, cu al ei Trump, UK-ul cu Brexit-ul, Italia cu Salvini, Ungaria cu Orban, Polonia cu Kacinski, sa nu mai zicem de ascensiunea populiştilor şi euroscepticilor în Franţa, Austria, Finlanda, Spania, etc.

    Mda, nu prea reusim sa ne auzim unii pe altii daca adaugam insulte la fiecare afirmatie (romanii din tara sunt niste trogloditi, eu m-am carat si desteptat/civilizat) sau incepem cu ele (stick to the dick).

    Apreciază

  8. Globalismul este progresism doar in mințile îmbâcsite de învățământul ideologic sau in cele neechipate sa funcționeze intr-o lume liberă.

    Apreciază

  9. Bla bla, aceeasi poveste, „eu promovez romania la Radio dar pe blogul personal o fac de rahat cu romani cu tot”.

    Uiti ca esti romanca si mai ales esti prin atitudinea asta care e un alt stereotip, romanilor le place sa stearga pe jos cu romanii, fara sa constientizeze ca de fapt sunt fix in aceeasi categorie pe care o critica.

    Cu putina introspectie ar gasi la ei fix aceeasi defecte care le critica la altii.
    Chiar si dupa ce emigreaza, duc cu ei aceleasi mentalitati care vor ei sa creada ca le sunt straine si au impresia falsa ca daca le arata cu degetul spre altii, atunci sunt straine de ei.

    Ah si sa nu uitam, iritarea @autoarei fata de orice aduce a nationalism sau valori opuse sistemului de non-valori a mcului capitalist.

    Apreciază

Lasă un comentariu