Alinierea, aroganța, aparențele, individualitatea

La români alinierea începe cu aparențele. Cum te îmbraci, ce haine porți, ce freză îți faci, cum te prezinți sunt trăsăturile primordiale, căci hainele joacă un rol mai important decât sentimentele pe care ți-le transmite omul ce le poartă. În mod interesant accentul pus pe haine din România, nu are nimic de-a face cu stilul, bunul gust sau moda. Căci indiferent de gusturile personale, preferințele și stilul pe care îl ai, alinierea este cea mai importantă. În România, persoanelor cu bun gust și stil individual de exprimare prin modă le lipsește libertatea ca să și-l manifeste pentru că, orice deviație de la standardele îngrădite ale acestei societății post-comuniste, este automat taxată ca rușinoasă, trăznită sau ciudată. Ironic cum o societatea trist îmbrăcată, judecă oamenii pe bază de înfățișarea.

A doua etapă a alinierii este în trăsăturile de caracter. Aroganță, mândrie sau fală sunt câteva dintre etichetele negative care se pun automat în România oamenilor care au încrederea în sine, ori care exprimă o părere diferită sau contestă statutul quo. ”Cine te crezi, buricul pământului?” este o frază care m-a însoțit din copilărie de fiecare dată când priveam lucrurile dintr-un unghi diferit și emanam păreri în opoziție cu majoritatea. Lipsind argumentul logic de contestare eram arătată cu degetul ca și arogantă, balenă în borcan sau buricul pământului. Este modul comunismului de-a taxa individualiștii, de-a da cu ei de pământ, nu contestându-le gândirea, ci pe ei însăși. Comunismul a stors o zeamă acră din români promovând non valorile, uniformitatea, jachetele negre de piele pe care toate femeile de la țară trecute de 40 de ani le posedă și capul plecat, într-un cocktail amestecat cu preocupări pentru ziua de mâine și din care au fost eliminate creativitate, dorințele, iubire, visele, speranțele sau așteptările.

A avea o părere bună despre tine, a avea încredere în tine, a fii conștient de cine ești, a-ți asuma realizările și a te bucura de ele nu este nici un fel de aroganță, ci o normalitate în țările dezvoltate și libere. Sunt valorile care se cultivă de către fiecare, pentru sine, ca să aducă liniște, bucurie și să stimuleze individul pentru a-și îndeplini visele. Sunt esența libertății pe care comunismul a trebuit să o suprime, pentru a egaliza ceea ce nu este și nu va fi niciodată egal, individualitatea fiecăruia. Ne știind să te respecți pe tine, nu vei putea să-i respecți pe cei din jurul tău. Dacă nu ne iubim pe noi înșine nu îi vom iubi pe ceilalți, pentru că îi vom vedea mereu în adversitate.   

43 de gânduri despre „Alinierea, aroganța, aparențele, individualitatea

  1. Eu una pot sa ma abtin sa iau personal insulta implicita din toate aceste critici ale valorilor/trasaturilor de caracter ale romanului statistic (facute de pe piedestalul romancei „altfel”, adica una care nu-i faloasa si fara personalitate, fiindca n-ar mai avea niciuna dintre tarele nationale sau le-a depasit, se respecta si se iubeste, ceea ce o face capabila sa respecte si sa iubeasca pe ceilalti, mai putin pe romanii din Romania, niste involuati care n-au priceput ori schimbat nimic in ultimii 15 ani, fiindca n-au beneficiat de-o educatie si nici n-au cules lumina unei tari dezvoltate si civilizate). Nu mi-e chiar usor, ca si eu sunt romanca :), noi toti incercam sa dam inainte, dar radacinile…..

    Chiar cred ca pe fond, merita si ar trebui sa avem discutia asta despre dimensiunile culturale (si cum au evoluat ele in ultimii ani) ale popoarelor de provenienta sau adoptie, tocmai fiindca niciunul dintre noi, cei care discutam aici, nu suntem chiar romanul statistic sau capsunarul tipic. Ori n-o sa fim in stare, fiindca suntem mult prea roman statistic sau capsunar tipic ca sa discutam rational, un gand inconfortabil de care fugim ca de frica mortii?

    O sa incerc, totusi. Putem incepe cu comparatia asta intre Romania, Polonia (tara in care n-am trait, dar am avut multi colegi polonezi prin lume in ultimele 2 decenii, si m-a frapat sa gasesc asemanari mari cu romanii), si Olanda (am ales Olanda fiindca este chiar diferita pe toate dimensiunile culturale de Romania, fix invers, plus ca am studiat si lucrat acolo 6 ani, deci chiar am experienta directa cu impactul valorilor culturale nationale in viata de zi cu zi si mentalitatea oamenilor, si tot ce spune statistica se valideaza, exceptiile fiind irelevante sau temporare), :
    https://www.hofstede-insights.com/country-comparison/the-netherlands,poland,romania/

    De-aici rezulta ca Romania si Polonia, de exemplu, sunt foarte asemanatoare pe trei dimensiuni: Uncertainty avoidance, Long term Orientation si Indulgence (pe romaneste, in ambele popoare gasesti convingeri si comportament rigid, intoleranta la convingeri si comportamente diferite de cele personale, agatare de norme/reguli/traditii existente/vechi si suspiciune fata de orice schimbari sociale, cinism si pesimism, dispret pentru cei incapabili sa-si controleze impulsurile, emotiile, dorintele egoiste si auto-dispret camuflat in sfidare/aroganta/pretentii de superioritate atunci cand esuam in a exercita auto-control sau se dovedeste ca dorintele erau iluzii). Nicio mirare ca ca refuzam sa discutam rational pe orice tema cat de cat sensibila, nu mai atingem fondul problemei din cauza atacului la persoana si incercam sa prezentam orice rateu ca o dovada ca suntem superiori interlocutorilor. Si romanii si polonezii sunt cinici si pesimisti, in ce-i priveste pe altii, „care o sa vada ei ce-o sa pateasca”, insa nu se asculta deloc unii pe altii fiindca in parte iese, la autoevaluare, „altfel”, „exceptional” si „special”, nu ca turma din care fac parte.

    Pe celelalte 3 dimensiuni, Romania si Polonia difera intr-o masura semnificativa dar nu fundamental, in sensul ca la polonezul statistic este ceva mai ireverent fata de ierarhiile stabilite (dar, in fond, si la romani respectul pentru sefi este oricum de fatada, aspiratia fiind sa ajungi in locul sefului si sa poti exercita tot atata putere neingradita si incompteneta), in raport cu romanul tipic, mai individualist si cu atitudine mai competitiva, adica pe scurt cumetria si non-meritocratia sunt mai putin acceptabile/tolerate in Polonia decat in Romania (eu banuiesc aici o influenta a catolicismului la ei versus a ortodoxismului la noi). Cu adevarat fix invers (nu doar mediu diferiti in anumite privinte) fata de romanii tipici nu sunt insa polonezii, ci olandezii. Asta spun studiile si asta am putut experimenta eu direct.

    Apreciază

  2. Inca ceva fascinant, pentru cei pe care ii doare in cot de Olanda, ca nu le starneste niciun interes, ori cred ca aia-s asa diferiti cultural fiindca-s tara foarte dezvoltata economic: check out USA! Nu are rost sa ne chinuim cu studiile din spate, importante sunt concluziile, pe care le gasim in digest form pe wiki:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Inglehart%E2%80%93Welzel_cultural_map_of_the_world

    Americanul tipic este foarte asemanator cu romanul si polonezul pe o axa (preferinta pentru traditionalism versus rationalism), dar la polul opus in ce priveste cealalta axa (fixarea pe ce asigura siguranta/supravietuire fizica si economica versus nevoia de success/auto-realizare), iar polonezul se afla la jumatatea drumului intre roman si american, in aceasta privinta. Da, aceasta a doua axa reflecta faptul ca valorile culturale depind hotarator de cat de departe a ajuns deja tara respectiva in epoca post-industriala. In orice caz, este hilar cand cineva adopta o atitudine de intoleranta fata de intoleranta altora 🙂 si se pretinde superior lor/diferit de ei. Intr-un context fara miza reala, cand nimeni nu trece de la vorbe la fapte, bineinteles.

    Apreciază

  3. Postarea ar putea fi folosită pentru a descrie aproape orice țară și aproape orice cultură pentru că îi lipsește substanța și elementele concrete. Trăsăturile de caracter menționate sunt ale oamenilor în general și ai să le găsești oriunde într-o anumită măsură. Oameni fără stil ai să găsești și în Italia, țară cu tradiție în stil și design.

    „În mod interesant accentul pus pe haine din România, nu are nimic de-a face cu stilul, bunul gust sau moda. Căci indiferent de gusturile personale, preferințele și stilul pe care îl ai, alinierea este cea mai importantă.” – eu unul chiar eran curios de o aprofundare cu exemple de cum să și cum să nu. Aparențele sunt importante peste tot în lume, doar că au alte nuanțe.

    „A avea o părere bună despre tine, a avea încredere în tine, a fii conștient de cine ești, a-ți asuma realizările și a te bucura de ele nu este nici un fel de aroganță, ci o normalitate în țările dezvoltate și libere.” – avem în România oameni cu încredere de sine și care își cunosc valoarea, sunt de obicei ăia gălăgioși și fără prea multe de oferit care vor să iasă în față. Oamenii cu adevărat educați înțeleg că lumea are multe nuanțe și cu cât știi mai multe, cu atât e mai greu să tragi niște concluzii clare. În plus, noțiunea de valoare la oameni nu e o măsură absolută, de obicei are termeni de comparație – iar asta presupune că unii sunt mai presus de alții.

    Din păcate textele de genul celui de mai sus au un singur mesaj „În România e nasol din motivele x, y, z și deci oamenii sunt cumva. A, eu nu, eu nu mai trăiesc în România, eu am trecut la alt nivel și știu că sunt tare. Voi încă nu, păcat”. Pentru mine personal nu înseamnă nimic asta pentru că nu mă ajută cu nimic, în senul că nici nu-mi spune unde greșesc, nici nu-mi arată ce ar trebui să fac. Alții treatează dur atitudinea asta, cum de altfel am citit pe aici despre vizitele autoarei în Ro. Ideile astea îi atrag fix pe ăia care cică își cunosc valoarea și contestă găleata cu inferioritate în care sunt băgați.

    Apreciază

  4. Filosofăm inutil pe o realitatea izbitoare, vizibilă, palpabilă. Nu știu ce sentimente vă încearcă pe voi când intrați în România, dar eu simt că intru într-o țară din fostul bloc comunist, o țară în curs de dezvoltare. Țări similare: Bulgaria, Ucraina, Georgia, Macedonia, Bosnia. Țări din alt grup: Polonia, Ungaria, Cehia, până și Slovacia – știți de ce, pentru că-i curată și are drumurile asfaltate, modeste, dar fără gropi și gunoaie pe marginea drumului.
    Putem compara cât vrem românii cu americanii sau polonezii, cu olandezii nu mă pronunț, nu am fost, nu cunosc. Oricând vom găsi similarități, pentru că suntem în fapt oameni și cam toate țările din lume au săracii lor (excepție Dubai), grașii lor și inculții lor. Că noi românii suntem mai frumoși, mai slabi, și mai educați, ok, așa o fi, dar ca țară suntem la coadă. Ca popor, românii nu știu să se mobilizeze pentru a-și construi o țară care să arate frumos, să se simtă în ea prosperitate, curățenie sau un pic de ordine. Și eu tot scriu despre asta și văd că pe mulți care locuiesc în România îi râcâie, pentru că stau acolo și nu le place când arat cu degetul gunoiul de sub preș. Și reacția tipică este că ”nu-mi iubesc țara” sau că sunt ”arogantă față de nația mea”. Nimic mai fals. Eu încerc să găsesc cauzele pentru care românii nu sunt capabili să iasă din procesul de tranziție, ce durează deja din anii 90. Mă întreb la modul concret de ce la noi nu se poate și în restul țărilor similare, Polonia, Ungaria, Slovacia, până și în Serbia,s-a putut? Serbia arată mai bine ca și România, deci despre ce vorbim?
    Primul pas în a te însănătoși este să recunoști că ești bolnav și românii au problema asta, să recunoască, că au o problemă. Când zic de corupție, răspunsul este, și Polonia are corupți ei. Serios? Nu am dată mită în spital niciodată aici, nu am dat mită, punct. Clar există corupție peste tot, dar nu la nivel vizibil. Știți cum arată un birou public al primăriei de aici? Curat, fără coadă, cu nr de rând eventual și funcționari draguți, îmbrăcați în uniformă care te ajută și te ghidează. În România, pile, cerșetorie, funcționari care dau din umeri și atât. Discuția este lungă și revenim mereu la ea. Oricum, nu am să încetez să scriu despre România, pentru că sper că măcar o persoană să citească, să reflecteze și să schimbe ceva. Este suficient să-i spună unui alt concetățean să nu arunce cu hârtia sau cutia de pizza pe geamul din mașină sau pe lângă coș. Este un pas spre normalitate.

    Apreciază

  5. „Eu încerc să găsesc cauzele pentru care românii nu sunt capabili să iasă din procesul de tranziție, ce durează deja din anii 90.” – și cum merge? Eu personal am impresia că în ultimii 20 de ani n-ai văzut România, ci doar o bucățică, pentru că toate exemplele tale sunt niște cazuri izolate, unele parcă numai din zona rurală. Când vorbești de oameni și abordarea lor ar trebui să știi că una e Banatul, alta e Moldova, Oltenia sau Ardealul. În altă ligă e Bucureștiul, dar toate au bune și rele.

    Ce faci tu primește ca reacție „cam la fel e și în Polonia” de la oameni care au căutat 2-3 chestii pe internet. Inclusiv cu mita, văd că te-ai blocat în mita din spitale, în rest nu pari să ai idee pe unde mai e și ce probleme ridică. În care primării ai intrat și era mizerie? că sunt multe în Ro.

    Mie personal mi se pare că ești o persoană elegantă și anumite reacții de aici arată o anumită prestanță pe care evident ai dobândit-o, dar te arunci în lucruri și concluzii superficiale. Am discutat despre doctorate, ai ținut să subliniezi că doctoratul tău e mai bun decât ăla din România și aia a fost. N-ai zis nimic de cercetare la nivel mondial (cum ți se pare) sau cu ce te-a ajutat de fapt titlul ăla. Ai zis că românii și româncele nu prea au stil vestimentar, dar nimic concret – nu știu, poate ceva legat de culori, ocazii sau combinații. La asta se adaugă relații, turism, religie, sex, politică etc.

    Eu de exemplu aș putea să-ți spun de ce în unele locuri drumurile sunt proaste (nu în toată țara, că nu cunosc toată țara) – te-ar ajuta? dar e complicat, nu caz de-ăla din presă în care se presupune că x la mituit pe y și aia a fost. Nu știu cum au rezolvat problemele în Polonia, Ungaria sau Cehia, dar ne-ar ajuta niște idei clare. Arătatul cu degetul al gropilor în asfalt nu știu dacă ajută cu ceva.

    Apropo, tu ești singura care filosofează pentru că pui totul în aceeași barcă. Noi vedem fiecare ce avem în sat și uneori ai dreptate, alteori nu. Tu în schimb privești din avion și continui cu generalizări fără fundament. Și când te contrazice cineva ai impresia că ești invidiată – e regretabil că de multe ori sunt atacuri la persoană dar totuși…

    „Și eu tot scriu despre asta și văd că pe mulți care locuiesc în România îi râcâie, pentru că stau acolo și nu le place când arat cu degetul gunoiul de sub preș.” – îi râcâie atitudinea ta, nu gunoiul de sub preș. Avem gunoi sub preș de care tu nu ai habar, de multe ori ăla miroase mult mai urât decât ceea ce semnalezi tu. Dar repet, când o dai înainte cu viața satului o să sară doar sătenii pe tine.

    Apreciază

  6. Romania prin ochii mei e OK. Eu vad o diferenta foarte mare cum este acum si cum era in urma cu 15 ani (asta in partile de Romanie pe unde am avut eu treburi). Gunoaiele alea de pe marginea drumurilor sunt din ce in ce mai putine, in unele locuri au disparut complet. Drumurile sunt mai bune. ……. Mai sunt multe de facut dar directia este buna.

    Nu am fost in Polonia dar dupa cativa ani de locuit in UK iti pot spune ca au si ei gunoaie cacalau, gropi (la 3 luni dupa ce au asfaltat), rahat de caine pe strazi/in parcuri, arunca din masina gunoaie, parcheaza masina blocand trotoarele. Si stresul meu cel mai mare parintii de si-ar duce copiii cu masina pana in clasa. Pare mai curata doar pentru ca ploua des. Nu pot spune ca este mai bine in UK sau in RO, tot ce pot spune este ca sunt diferite.

    Cat despre tarile in care am fost doar in vizita nu le pot compara cu Romania atata timp cat nu am locuit pe acolo. Dar din toate tarile vizitate, Egiptul este singura tara in care nu as vrea sa locuiesc si asta din cauza prafului/nisipului – nu a muntilor de gunoaie.

    La partea de stil/haine probabil pentru tine este mai important acest aspect lucrand in domeniu dar pentru mine hainele trebuie sa indeplineasca trei conditii: comode, curate si sa nu fie rupte :), cum se imbraca restul lumii – nu este treaba mea, cu atat mai mult sa caracterizez o natie pe baza stilului vestimentar.

    Apreciază

  7. @dam167 – s-au schimbat multe de 15 ani și asta nu contestă nimeni, dar diferența dintre România și restul lumii este tot aceeași. Am vizitat România regulat, cam anual și am mers tocmai în locurile dezvoltate, gen Oradea, Timișoara, București, Suceava, Iași. Suceava mi-a făcut o impresie deosebită, mi-a plăcut orașul. Dar tot ce s-a făcut, mai ales la Oradea, oraș extrem de lăudată, tot ce s-a făcut este normal, nimic spectaculos. Și în alte țări s-au făcut, mai mult și mai rapid. O fi gunoaiele mai puține în România, dar tot acolo sunt. M-am blocat la mită căci este peste tot, de la drumuri la spitale, cărora le-am călcat pragul, cu fiică-mea într-o vacanță. Și, știu că ne-au dat cea mai bună cameră și ne-au tratat cum au putut mai bine (căci eram străini și a mers pe cardul străin costurile), dar condițiile tot mizere au fost și rezultatul analizelor tot nu l-am văzut.
    Nu contează de ce în unele locuri drumurile sunt mai proaste, pentru că nu ar trebui să fie mai proaste, asta e problema și nu de ce. Mai bine spune-mi de ce România are autostradă plină de curbe de la Arad la Timișoara în mijlocul câmpului? Asta intră la categoria de ce, căci până și în Kosovo sunt autostrăzi mai complicate, mai spectaculoase, mai dificil de realizat și mai drepte decât în România, printre munți și văi. De ce sunt drumurile României pline de gropi și asfaltul ține doar 6 luni? Asta îți spun și eu, pentru că se fură și garanția este scurtă, mai ales când lucrarea este făcută de către ”firma de casă” a consiliului județean sau a primăriei.
    Poate că filosofez din avion despre viața satului, pentru că doar o schimbare majoră va fi cu adevărat simțită în România. Până atunci, așa cum spun majoritatea prietenilor mei plecați, educați și stabiliți pe alte meleaguri, România este frumoasă pentru vacanță, dar nu să stau acolo.

    Apreciază

  8. „Mai bine spune-mi de ce România are autostradă plină de curbe de la Arad la Timișoara în mijlocul câmpului?”
    Pentru că autostrăzile se proiectează în funcție de curbele de nivel ale terenurilor. Adică se aleg niște cote de nivel la care să fie șoseaua și se caută un traseu optim astfel încât săpătura și umplutura să fie relativ egale – pe scurt, din considerente economice. La asta se adaugă terenurile – unele terenuri sunt private și nu se poate trece pe acolo, sau se evită din diverse motive – bani, timp de execuție, litigii etc. Tot la capitolul evitat – zone cu teren prost sau instabil (pentru construcții), cursuri de apă, terenuri agricole, linii electrice etc. Nu știu ce să zic de bucata Timișoara – Arad, mi se pare ultima problemă faptul că nu e destul de dreaptă, mai degrabă e deranjant faptul că au fost necesare reparații destul de des la un tronson relativ nou.

    „De ce sunt drumurile României pline de gropi și asfaltul ține doar 6 luni?” – la plombe și reparații izolate se dă degeaba garanție. Asfaltul ține puțin și pentru că unele drumuri sunt doar reparate, nu reproiectate. Unele șosele au fost în ultima vreme supuse la trafic greu, deși nu erau dimensionate la așa ceva. De multe ori bugetele includ doar costuri de reparații, nu refacere și reproiectare. Firmele așa zise de casă ale primăriei pot face reparații în timp util (așa prost cum le fac), în loc să se piardă ani de zile cu licitații. Lucrările și reparații la infrastructură (rețele, instalații) duc la spargeri locale care slăbesc drumurile. Într-un oraș e un fel de furnicar sub asfalt, nu poți scoate tot ce e acolo ca să faci fundații din beton și nici nu-i poți obliga pe diverși operatori să-și schimbe rețelele când vrei tu (ca primărie).

    O altă problemă mare în România e situația terenurilor – asta se vede peste tot, adică în toată țara. După ’89 nu s-a făcut ordine, adică oamenii să fie despăgubiți sau să li se facă retrocedări și să se facă măsurătorile pentru a stabili care și ale cui sunt terenurile. În mod normal multe rețele publice n-ar avea ce să caute în carosabil dar, când le-au făcut, drumul se știa al cui e în timp ce terenul de lângă el nu. Problemele de cadastru ne țin mult în urmă, nu neapărat calitatea proastă a execuției sau cine ce șpagă a dat.

    Apropo, asta cu 6 luni la asfalt cred ca e din campania USR, dar nu se poate generaliza. Drumurile din localități și de gospodărirea locală, uneori pleznește o conductă, se sparge și se peticește prost (de către ăla care repară conducta).

    Apreciază

  9. @dam167 – România a retrocedat prost terenurile de la început. În Polonia nu s-a dat fiecare bucata înapoi, separata, cu s-a dat compact terenul înapoi țăranilor. Dacă cineva avea 10 hectare, i-au dat toate cele 10 hectare într-o bucata de teren, nu 10 bucăți diferite, cum s-a făcut în românia. Apoi, legea agrara prevede ca aici nu se pot desparți gospodăriile și împarți terenurile agricole după bunul plac. Dacă ai 9 hectare, nu poți da la fiecare din cei trei copii câte 3 hectare, ci doar la unul și îi despăgubești altfel pe restul. În acest fel s-au creat fermele. Acestea sunt doar câteva mici ajustări care în România ar trebui să aibă loc.

    Apreciază

  10. Dacă ai 9 hectare, nu poți da la fiecare din cei trei copii câte 3 hectare, ci doar la unul și îi despăgubești altfel pe restul. În acest fel s-au creat fermele.

    Suna bine pe hartie dar in practica e mai greu. Oamenii de la tara sunt saraci si prefera sa mosteneasca 1-2-3 ha de pamant si sa produca ceva in fiecare an, banii iar cheltui destul de repede.
    Si daca nu ar imparti alea 9 ha in 3, ca sa faci o ferma ai nevoie de utilaje si se ajunge iar la saracie, multi nu isi permit sa faca o ferma, majoritatea produc doar pentru familia lor. Alternativa sunt asociatiile (prin sudul tarii asa se practica) unde nu ai mare profit dar macar scapi de lucratul pamantului si ai un venit in fiecare an.
    Pe de alta parte sunt familiile de mostenitori ce nu doresc pamantul/casa/averea de la tara si vand tot unei singure persoane. Sa schimbi legea sa fie ca in Polonia ar insemna sa ii defavorizeti fix pe cei mai saraci.

    Apreciază

  11. @Cata – aici așa a fost gândita imediat după decolectivizare. Și s-au creat multe ferme în felul acesta. În România știm cum este, se trăiește cu vaca de la țară și porcul din ogradă. Poate România are nevoie de o terapie de șoc ca să se schimbe lucrurile.
    Și ar fi foarte benefic pe termen lung, pentru că România are posibilitatea unei varietăți mult mai bune în agricultură decât Polonia.

    Apreciază

  12. aici așa a fost gândita imediat după decolectivizare

    Asa a fost gandita si in Romania initial, dar oamenii au vrut sa li se dea pamantul acolo unde au avut. De ce? Pentru ca unele erau mai bune, aveau sursa de apa, erau mai aproape de casa…. Unii ar fi avut cele 10h la 100m de casa, altii la 10km de casa si cum ei lucrau pamantul cu magarul/calul/boii era cam anevoios sa faci 20km intr-o zi. Daca ne gandim la cum sunt lucrurile acum, DA, un teren de 10ha comasat este ideal fata de 7 peticele in 7 directii dar totul sa trage de la saracia din comunism si dupa comunism.

    In momentul de fata cine este interesat sa faca agricultura cumpara terenurile asa mici cum sunt si ajung sa faca un lot de 10-30ha, lucrurile ajung in directia buna si fara o lege asemanatoare cu cea din Polonia.

    Ferme sunt destule si in Romania (mai mici, mai mari), problema nu o reprezinta terenul.

    În România știm cum este, se trăiește cu vaca de la țară și porcul din ogradă. Poate România are nevoie de o terapie de șoc ca să se schimbe lucrurile.

    Nu intelege, e un lucru bun sau rau ca oamenii traiesc cu vaca si porcul in ograda?

    Apreciază

  13. @Cata: da, la cum evoluează societatea modernă e rău să trăiești cu vaca și porcul în ogradă: acum e rege consumerismul și volumul, cu o vacă și un porc nici nu vinzi destul cât să fie o afacere și nici nu consumi ca să le crești pe ale altora. Cam aceeași idee e și la termoficare (idee, nu implementare), centralizat înseamnă mai eficient și mai ieftin față de producții foarte mici, individuale.

    La terenuri problema e mai mult la cadastru; chiar dacă ai 7 petice de pământ, știi exact care sunt și ale cui sunt. Dacă pe un câmp ai x hectare, dar nu știi unde și care e perimetrul lor, ai o mare problemă. Lăsând agricultura de o parte, gândește-te că trebuie să treacă autostrada pe câmpul ăla cu cele 7 petice și nu știi prin care dintre ele trece și ce suprafață ocupă. Dacă n-ai o arhivă, te iei după țărușii și gardurile puse de oameni (și plimbate de-a lungul timpului) până la primul proces, unde se blochează totul.

    În câmp e cum e, dar ce faci când e în orașe mari treaba asta? Le rezolvi cu timpul, normal, pentru că faci investiții, dar în 20 de ani, nu în mandatul unui primar. Astea sunt studii și investiții pe care cetățeanul de rând nu le cunoaște, nu se văd. Dacă ar propune cineva așa ceva în campania electorală s-ar uita toți cruciș, deși ar fi o bază pentru dezvoltarea unor orașe.

    Apreciază

  14. Dacă tot s-a întins discuția, cam așa arată treaba la români: https://www.libertatea.ro/stiri/sageata-albastra-calatorie-gara-de-nord-aeroportul-otopeni-3331242
    La polonezi trenul leagă Warszawa Centralna de aeroport fără probleme. Biletele se pot cumpăra de la orice ghișeu, trenul este tot la 30 de minute și circulă fără întârzieri. Este curat, bine afișat și sosește direct în subteran la aeroport, unde sunt lifturi funcționale și coridoare special amenajate pentru bagaje ca să se ajungă la check-in. Biletul costă 4,40 PLN.
    La Munich sau Frankfurt la fel, se ia trenul fără probleme din aeroport până în oraș sau în jurul orașului, făcând o rută ocolitoare pentru toată metropola.
    Nu este vorba despre faptul că se face, dar și cum se face.

    Apreciază

  15. Dacă tot s-a întins discuția, cam așa arată treaba la români: https://www.libertatea.ro/stiri/sageata-albastra-calatorie-gara-de-nord-aeroportul-otopeni-3331242

    Da, treaba neterminata ce lasa gust amar.

    Biletele se pot cumpăra de la orice ghișeu, trenul este tot la 30 de minute și circulă fără întârzieri.

    Foarte tare ca se circula fara intarzaieri. In UK am fost de 4 ori cu trenul la aeroport in idea sa nu ramanem blocati pe autostrada, de 4 ori a avut intarzaiere (15, 25, 1h, 1h20). Daca la intarzaierea de 1h am ajuns la limita, la cea de 1h20 am fi pierdut avionul daca nu ar fi intarzaiat si avionul 2h :). Si cel mai tare, cand am aterizat intr-o seara pe la 21:00 ni s-a spus ca primul tren pleaca la 4:30 (sunt probleme pe linie si atunci se estimeaza ca se rezolva problema).

    Apreciază

  16. România nu e și nu va fi niciodată Germania, comparația cu Munchen sau Frankfurt nu-și are rostul. CFR-ul e o întreagă poveste în România și e nevoie de viziune, în afară de bani, să schimbi ceva acolo. Pe lângă trenuri și infrastructura la pământ, serviciile și atitudinea sunt de toată jena. Dar realist, dacă reabilitarea unor rețele de termoficare în Oradea a durat vreo 7 ani, cât să dureze schimbări semnificative la CFR? 30? 50?

    Faptul că suntem în UE ne ajută, că mai trag ăia de noi să ne mai civilizăm, dar sunt multe cazuri când ne încurcă – fondurile europene de exemplu. Alea trebuie să fie cât și când ai nevoie, nu să te ducă cu zăhărelul pentru orice prostie. Avem investiții unde se semnează finanțarea după 4-5 ani, și n-are legătură cu șpăgi ci doar cu birocrația și consultanța UE – banii europeni nu-i bagă nimeni în buzunar, sau dacă-i bagă îi scoate repede. Cu asta voiam să ajung la bani și bugete, unde România nu se apropie de alte țări dezvoltate. N-ai cum să faci ceva de calitate pe promisiuni și cu întârzieri.

    Vrei să arăți câte ceva cu degetul „așa e la români”, ok, poți pune chiar și câte o poză cu un drum spart sau cu ceva care se dărâmă, e tare la modă printre tineri. Dar schimbarea rapidă o să vină când oamenii își vor sufleca mânecile și se vor pune pe treabă, fără impresii capitaliste. Da, regimul comunist din România a stricat mult, important e ce facem mai departe. Dacă vrei să ajuți, pune umărul sau educă lumea. De schimbat lucruri se schimbă, chiar și oamenii – încep să fie preocupați de nutriție, educație financiară (ăia mai răsăriți sunt la economiile de 20% din salariu), încep să își permită lucruri și să citească mai mult. Dar ăsta e ritmul și mulți tineri arată și ei cu degetul că acolo trebuie să se facă, dar în realitate nu se poate așa.

    Nu te condamn, doar că în afară de a-i atinge pe unii care o să-ți spună „las’ că nici în Polonia nu-i mai bine” nu cred că o să reușești ceva. Așa putem sublinia la nesfârșit ce nu ne convine, că și eu aș vrea să am în Viena taxi ca în Dubai sau costuri de întreținere ca în Egipt.

    Apreciază

  17. Pentru a intelege corect Romania e nevoie sa se stie cateva lucruri:
    – Romania a avut parte de comunism. Asta a creat 2 probleme: una a lipsei de interes fata de comunitate, cand ti se iau terenurile si caruta cu cai si se pun la gramada si nu mai sunt ale nimanui, nici grija ta nu mai sunt, asa ca ajungi sa te doara in basca la infinit. E mizerie? Nici o problema. Se da spaga? No fuck was given. Si tot asa. A doua problema e ca la iesirea din comunism oamenii erau deja saraci, nu poti sa dai un teren de 9 hectare unui singur mostenitor care sa-i despagubeasca pe ceilalti 3 pentru ca nu are bani nici sa munceasca alea 9 hectare. Credite bancare? Pai in anii 90 inflatia era peste 100% in unii ani, prin 2000 salariile se calculau in fiecare luna si chiar si la companie mare americana se recalculau la fiecare 3 luni prin 2005.
    – Romania a fost in ultimele sute de ani ocupata de unii si de altii, in majoritate de turci. In cartile de istorie nu scrie prea clar asta, dar sub ocupatia turca interesul primar a fost sa exploateze tot ce se poate in beneficiul imperiului, nu sa construiasca o tara. Germania a putut sa se dezvolte, chiar daca a avut 2 razboaie nu a plecat de la nimic. Pana si Polonia a dus-o mai bine din acest punct de vedere
    – sunt o gramada de probleme punctuale intr-o gramada de domenii, de la curatenie la autostrazi, dar si o gramada de diferente care explica de ce. Romania are de traversat muntii in mai multe locuri cu autostrazi, Polonia nu prea. Prin zonele pe unde s-au facut autostrazi au trebuit sa inghesuie un rau, o autostrada, o cale ferata si cateva linii electrice intr-o vale ingusta, gen Deva-Ilia. Sunt unele autostrazi mai vechi, gen Arad-Timisoara facute pe proiecte vechi cu tehnologie veche si cu garantie scurta – constructorul face treaba diferit in functie de cata garantie are de dat. La CFR e o problema mai simpla, coruptia endemica in minister, directori care erau actionari la companii de transport, mii de vagoane disparute (vandute ca fier vechi de oameni din minister). Calea ferata de la Gara de Nord la Otopeni nu are decat un mic segment facut de la zero, restul e o colectie de portiuni de linii existente, cale simpla (nu pot trece trenuri in sens opus) si ne-electrificata, facuta pe genunchi. Nu merge bine? E aproape un miracol faptul ca merge
    – sunt zone din Romania mai civilizate si zone mai putin civilizate, dar civilizatia e relativa, are intelesuri diferite pentru oameni diferiti. Dar Polonia are mai putine influente turcesti (maestrii mitei, o traditie la ei, nu un viciu) sau tiganesti. De asemenea biserica catolica s-a apucat ceva mai devreme sa scolarizeze masele, romanii erau majoritar analfabeti acum 100 de ani.
    – trecerea de la comunism a fost mai devreme si mai rapida in Polonia, asta a dus la o diferenta de vreo 10 ani, poate mai mult, intre dezvoltarea celor 2 tari.E normal ca Polonia sa fie in fata.
    – Polonia are granita directa cu Germania, unul din polii UE. Romania nu are nici macar acces direct (nu e in Schengen), ceea ce o izoleaza partial de restul UE, reduce mobilitatea oamenilor care ar avea ocazia sa vada cum e prin alte parti. Decizia de a nu fi admisa in Schengen nu apartine Romaniei.

    Nu sunt scuze, sunt explicatii. In acest context discutia futila, it’s pointing out the obvious.

    Apreciază

  18. Pentru mine cel mai grav e lipsa de umanitate. In Romania, cel mai greu e sa dai de oameni care sa-si vada de borsul lor. Te judeca dupa aspect si dupa normele din capul lor, si tin mortis sa afli ce parere au ei, chiar daca pe tine nu te intereseaza. Nu sunt capabili sa gandeasca liber, sunt bagaciosi, indiscreti, needucati. La supermarket, iti sufla in ceafa, intr-un mijloc de transport, se inghesuie fix langa tine, chiar daca sunt locuri libere mai incolo, te urmaresc insistent cu privirea, foarte multa agresivitate, certareti, cauta scandal la orice, gata sa-ti infiga mana in gat. Barfesc- cam 80% din conversatiile purtate de colegii mei la munca erau barfe/ rautati/ hahaieli/ vorbit soptit despre terte persoane. Vezi grupuri destul de pestrite peste tot, pe care nici o autoritate nu-i intreaba nimic. Batranii inca mai alearga dupa legatura de patrunjel cea mai ieftina, sunt gri si uriciosi. Nu exista norme de convietuire sociala. Gunoaie peste tot, vezi mamici / bunici care isi pisha/ caca copiii pe strazi, a si apropo de copii, sunt asemenea parintilor. In online, daca e o stire despre careva prins la furat, romanasii de toate culorile se coalizeaza intru sustinerea hotului. La fel si in ceea ce priveste pe cei care agreseaza animalele, se regasesc in agresor. Educatie financiara spre 0, majoritatea nu au un ban pus la ciorap, cand au, ii cheltuie pe shopping impulsiv, cand n-au se imprumuta.

    Pe de alta parte ii avem pe cei construiti din alt aluat, putini, pentru care armonia, ordinea, educatia, vazutul de treaba lor, empatia, corectitudinea vine natural. Da, am intalnit si oameni care s-au oferit sa ajute, din omenie.

    Si pe cei aparent construiti dintr-un alt aluat. Au o spoiala de educatie, au adoptat trenduri occidentale, dar stai sa vezi cand interactionezi cu ei, iese treptat la iveala aceeasi natura umana defecta. Sunt oamenii la fel si prin alte parti? La nivel superficial n-am vazut comportamente evidente, insa rar am interactionat mai profund cu ei. Strainii nu par a avea sadismul romanilor.

    Bucurestiul – un mare colaps. Unii au chiar „nesimtirea” sa-si caute chirie cu apa calda si caldura. Aglomeratia, lipsa parcarilor, gunoaiele.

    Apreciază

  19. @E: Empatia n-o să vină mai repede prin arătatul cu degetul. Anumite generații au fost înrăite de problemele societății în momentul în care și-au făcut educația și nu ai ce să le mai faci. E clar că regimul de dinainte de ’89 a stricat multe și e ușor să arăți acum cu degetul: ăla e prost, ăla votează PSD, ăla e bugetar și din cauza ăstora trăim prost. Îți dai seama ce empatie o să aibă ăștia pe care îi tot arătăm cu degetul.

    Educația financiară nu înseamnă bani la ciorap – aia au toți pensionarii.
    Nu orice rahat e shopping impulsiv, suntem noi săraci și ni se pare că orice e scump și nu e necesar.
    Știrile online cu hoții uneori nu prezintă toată povestea. Am văzut cruciați ai fake news-ului care cred orice prostie dacă e pe Recorder sau Digi24.
    La 1500 de lei pensie oricine caută cea mai ieftină legătură de pătrunjel, mai ales când ai timp să o cauți.
    Bucureștiul n-a fost capitală de imperiu – poate contează și asta.

    Mai ușor cu corporatismele. Preferații mei sunt ăia cu „google/wikipedia is your friend”, adică exact genul care nu știu ce și unde să caute.

    Apreciază

  20. @dam167 – empatia si alte calitati nu o sa vina niciodata, pentru ca nu exista in ADN. Ma refer la absolut toate generatiile de romani. Analizez oamenii si ii compar de o viata, nu, nu de pe wikipedia.
    Educatia financiara inseamna si sa pui bani deoparte, fie pentru chestii neprevazute, fie pentru lucruri mai mari. Romanii ( cel putin generatia noua) cumpara in general rahaturi ieftine inutile – prea multe haine / incaltaminte pe care nici nu apuca sa le poarte, risipa la mancare, si gadgeturi scumpe ( nu, chiar n-ai nevoie de un telefon de 1500 euro cand tu castigi 500 de euro cu totul). In conditiile in care traiesc in chirie sau au rate la vreo locuinta la suprapret pe la periferia Bucurestiului. Because priorities… Nu vad o problema sa cheltui cat te tine bugetul, dar pe majoritatea nu-i tine bugetul pentru stilul de viata pe care-l afiseaza.
    E in natura umana sa-ti vezi interesul si sa votezi cu ala care- ti da mai mult la pensie. Mai ales ca oamenii astia, in general, au muncit. Asta o sa faca si generatia tanara la momentul acela, oricat #rezist striga ei acum.
    Majoritatea celor care cauta legatura cea mai ieftina de patrunjel au si pensii de 4000 de lei – e de mentalitate, aici as putea spune ca rgimul comunist i- a afectat iremediabil.
    Corporatismele – locul in care se intalnesc iluminatii astia care au impresia ca s mai buni.

    Apreciază

  21. @E: nu există în ADN empatia? WUT?! Există, doar că s-a cam acrit lumea, iar a răspunde tot cu acreală n-o să schimbe nimic în bine. Apropo de ADN, offtopic, ascultam un atropolog acum câteva zile și ar trebui să se schimbe puțin retorica despre evoluția speciei umane și distribuția raselor – adică o să te surprindă care cu care se aseamănă.

    Educația financiară înseamnă să înțelegi cum circulă banii, care e rolul băncilor și ce poți face cu banii. Economiile sunt primul pas pentru că ajungi să înveți ce poți să faci cu banii (gestiunea), indiferent dacă sunt mai mulți sau mai puțini. Un al doilea pas e când realizezi că liniaritatea asta de la noi – venit care crește cu timpul și creșterea proporțională a nivelului de trai – e păguboasă pe termen lung. Dacă faci niște calcule simple ai să vezi că a economisi 20% din salariu (contează și cât e salariul) înseamnă că peste 20-30 de ani nici nu trăiești și nici nu crăpi. Dacă nu cauți oportunități noi și nu înveți să investești n-ai făcut nimic.

    În contextul ăsta nu contează cine ce telefon își ia de 1500 de euro – pot fi bani câștigați, împrumutați, primiți etc. Cât despre stilul de viață pe care îl afișează cineva, e exact atitudinea pe care o condamnai tu în comentariul anterior – știi sigur ce face majoritatea? sau te iei după aparențe. Tot internetul se uită în gura altora să vadă ce telefon sau mașină și-a luat, de parcă ar cunoaște cu adevărat ce e în viețile respectivilor. Nu mă refer la nu știu ce fost coleg de cămin pe care l-ai văzut că aruncă cu banii, mă refer la ăla/aia din metrou cu ceva scump în mână despre care presupui chestii.

    Mai toată lume aare chirie sau rată.

    Că tot suntem aici, mergem să cumpărăm haine de la ăștia din Polonia, nu mai știu cum se numesc (house cumva parcă). Nu știu cât de ok sunt, dar sunt ieftine.

    Apreciază

  22. E,
    si eu traiesc in Romania si nu ma confrunt cu problemele cu care te confrunti tu.

    Ca sa ti-o zic asa mai direct, toate societatile, ca iti place sau nu, sunt impartite pe caste.

    Pe tine daca te-a plasat karma intr-o casta inferioara, peste asta ai dat.
    Saracia si lipsa de educatie merg mana in mana si de aici alte probleme.
    Incearca sa dai din coate si sa te ridici financiar deasupra mediului ala si ai sa vezi lucrurile altfel.

    Atunci nu o sa te mai lovesti asa des de tot felul de ciudatenii si o sa-ti poti alege compania de drum, vecinii, etc.
    Pana atunci insa iti recomand rabdare si toleranta si mai usor cu judecatul ca desi critici ca aia n-au chestiile asta nici tu nu o ai (toleranta in special).

    Si desigur, mai e categoria aia care ca sa se simta evoluati (desi indoielnic ca sunt cu mult mai) e musai sa se puna in contrast cu altii care (cred ei ca) nu sunt.

    Apreciază

  23. „nu, chiar n-ai nevoie de un telefon de 1500 euro cand tu castigi 500 de euro cu totul)”

    Ba da, cum sa nu, cand in telefonul ala e toata viata ta, prieteni, prestigiu, potentialul de a agata un tip cu bani, etc. normal ca o sa dai atata.
    Si pe haine „de firma” si pe machiaje si multe alte trivialitati pe care tu le vezi ca si cheie a reusitei in viata.
    Ca pe la 20 si ceva de ani, daca ai ratat trenul cu scoala cam putine alte sanse sa te scoti din saracie.

    Desi in Romania, 500E salariu nu e cam pentru oricine, majoritatea castiga mult mai putin de atat si telefon de 1500E? Hai sa fim seriosi, deja 500E pe un telefon e overkill.

    Apreciază

  24. Eu mă întreb când o să o lăsăm pe asta cu telefonul, de parcă dacă am avea toți telefoane de 500 de lei am fi bogați – am încercat eu apropo, n-a mers.

    Dacă stai să te gândești, folosești telefonul ăla toată ziua, iar unul bun te ține minim 3 ani. Ai toate datele, poți cosuma chestii (muzică, video etc.), faci plăți, fitness dacă ești genul, iei legătura cu familia și prietenii (nici nu meționez rețelele de socializare), poți gestiona chestii (gen investiții), poți face poze, filma etc.

    Bun, dai 3 salarii pe el și lumea e consternată, când sunt atâtea prostii care curg pe lângă. De fapt n-ai nevoie de un frigider scump, n-ai nevoie de 3 aparate dubioase de gătit (gen abur) sau de aspirator de-ăla robot care e la modă acum. Nici de comanda aia din China n-ai nevoie, că nu-ți trebuie einșpe baterii externe și cabluri. N-ai nevoie de becuri inteligente, de Alexa, de Google nu știu cum îi zice ăluia și nici de trotinetă electrică. N-ai nevoie nici de 5 seturi de oale sau alte electrocasnice pe care nu le folosești. Ce nu înțeleg unii e că ține stilul de viață al fiecăruia, dacă dă doar 500 de lei pe telefon își ia alte prostii până la 1500 de euro.

    Acuma mai e și cum zice M, depinde ș în care cercuri te învârți. În cercul consternaților de aifon poți parca o bicicletă pliabilă de la Brompton, că oricum nu știu ăia ce e și cât costă.

    Apreciază

  25. @dam167 e destul de politically incorect sa vorbim despre diferente psihice / mentale / IQ intre diverse tipuri de populatii. Unii se uita chioras si daca spui ca oamenii de culoare sunt mai rezistenti fizic decat restul ( unul dintre motivele pentru care erau buni de sclavi). Ma indoiesc ca s- ar putea pune pe tapet astfel de studii.

    Evident ca e important sa investesti o parte din banii pusi deoparte, si chiar daca nu- i investesti, ai o alta siguranta cand stii ca ai o rezerva, dar noi vorbim de o populatie care nu e obisnuita sa faca economii, nemaivorbind de idei de afaceri ( aici si statul te descurajeaza maxim).

    Exista sondaje, nu trebuie sa ma crezi pe mine pe cuvant in legatura cu ce face majoritatea. Eu doar iti povestesc despre comportamentul pe care l-am vazut cel mai des.

    Nu cred ca exista prea multi oameni care sa aiba nevoie acuta de haine la momentul actual. Si ultimul sarac isi permite o haina de 5 lei de la second hand.

    @M – karma m- a plasat intr- o casta inferioara ( desi medie dupa spusele multora, dar asta doar pentru ca se putea mai rau si mult mai rau). M- am ridicat financiar peste acea casta. Am dat de oameni care castiga bine, dar au aceleasi apucaturi. Caracteristica populatiei. Ncsf.

    Nu e cazul sa insir minciuni patriotarde de dragul tolerantei. Asta suntem, cu astfel de oameni defilam, chiar si eu am mostenit asemenea ADN.

    Well, daca un telefon de 1500 de euro iti poate asigura un partener bogat, atunci ar putea fi considerat un asset. Altfel, pentru toate celelalte functii un telefon la un pret mediu poate face absolut tot ce spui tu acolo.

    Apreciază

  26. Am luat de curand din Dubai un telefon Samsung S20+ 5G cu 2500 AED, telefoanele la 1500 EUR sunt deja fitze + figuratie la pachet plus preturi umflate in EU.

    Apreciază

  27. Orice i se pare unui individ că nu merită e fiță – știu cum e, am fost un fițos toată viața.

    Eu aș vrea să văd oameni care vin să spună că fac cu telefonul ce am zis eu mai sus (zi de zi) și sunt mulțumiți de un mid range după 3 ani. Cu iPhone am văzut, la Android încă nu. De obicei e „a trebuit să-i schimb bateria, dar na…” sau „bine, n-ai update-uri prea multe, dar chiar ai nevoie?” sau „e ok, din când în când îi mai faci un factory reset și merge după” sau „nu-i grozav, DAR EU NU DAU X LEI PE UN TELEFON”.

    În mod ciudat unii cumpără și alte mașini decât Logan, fițe probabil. Și stai, nu Skoda, VW sau Opel, își cumpără BMW, Mercedes sau Audi, nebunii!

    Apreciază

  28. Iar au luat-o comentariile pe arătură, ce-i prostia asta cu ”telefonul este toată viața ta – prieteni, prestigiu, potențialul de a agata un tip cu bani”? Învățături de la radio șanț sau filosofie de bordură, la colțul blocului.
    Băieții cu bani, nu furați și nici făcuți din prostituție pe metoda lover boy, nu-și caută sugative, care să-i sugă de bani și nici profitoare. Eu am întâlnit mulți bărbați cu o condiție financiară bună și nici unul nu mi-a spus că-și caută o sugativă pe care să o sponsorizeze în lipsă de ocupație.
    Oricine cu un pic de minte și educație își dă seama când cineva încercă să pară cine nu este cu un telefon luat în rate sau alte obiecte ce nu le aparțin sau nu și-le permite.
    Miturile astea puerile despre oameni cu bani și agățat de bărbați sau femei cu bani sunt specifice României, unde mulți s-au văzut bogați peste noapte după ce au dat furat de la stat, dar așa cum s-au îmbogățit, au și sărăcit, pentru că bogăția vine la pachet cu educația financiară.

    Apreciază

  29. Ar trebui să citești puțin despre sugar daddy/baby, e destul de comună treaba prin lumea civilizată și peste un anume prag financiar. Când ai fost atât de deștept și ai făcut doar bani, altceva nu, la asta ajungi – nu-i vorba că arunci banii, dar îți dai seama că ăia poți să-i faci, în schimb anumite conexiuni umane mai greu.

    Telefonul poate te ajută să ai poze de profil mai bune pe site-urile pentru așa ceva, mă gândesc.

    Apreciază

  30. Femeile orbiteaza în jurul bărbatilor puternici, iar asta include si banii! 100% facts

    Niciunul dintre bărbații puternici nu va săraci vreodată de la femeile din jurul lui, le va da fix atât cât să se simtă si ele bine si importante, 100% facts!

    Sunt duium de bărbați puternici care exact asta cauta, niște femei cu care să se mai descarce si ei, si nu numai prin sex, că n au timp ei de seducții and shit si li se mai ia gândul de la angajați care vor bani, afaceri si familie care vrea bani,100% facts!

    În Marea majoritate a cazurilor patronul va fute si nevasta angajatului,daca asta vrea si, culmea, are câteodată si acceptul tacit al angajatului(vazut asta, de multe ori), invers, ca șoferul sa futa nevasta patronului, mai există și asta, da mai rar, asa!

    100% facts,asta se numeste un fel de silogism pe de-andoaselea

    Apreciază

  31. @dam 167 – tu realizezi că vorbești despre prostituție? Suggar daddy este prostituție în formă pură.
    @Akhenaton – bărbații puternici, bogați și alpha nu-și caută sugative care sunt interesați de banii lor. Nu știu câți din ăștia ai cunoscut tu, poate ai văzut pe la TV pe Columbeanu, dar el nu intră la categoria respectivă, ci la cea de puțulici cu bani de la părinți. Un bărbat care se respectă își caută o femeie pe măsură și la categoria amantă. Bărbații alpha nu merg la prostituate și nici nu-și iau suggar babys.

    Apreciază

  32. @autoarea: multe pe lumea asta sunt la modul practic pornografie și/sau prostituție. Cei care practică sugar de-astea fac o înțelegere, poți să-i spui dragoste sau relație dacă te face să te simți mai bine. Se practică peste tot în lume și e o relație pragmatică în care fiecare știe ce primește.

    Eu sunt tare curios ce înțelege fiecare prin bărbații ăia alfa, deși au mai fost idei aruncate pe aici. Dacă vorbim de bărbații care au scris istorie, oameni considerați puternici, apăi dacă ăia n-au apelat la prostituție…Bine, au venit ele la ei, dacă crezi că schimbă asta ceva. Apropo de sugar babys și prostituate, am citit interviuri în care respectivele erau mai mature și mai cu picioarele pe pământ decât multe femei puternice.

    La amante e mai complicat, că acolo sunt ciudate ele. O femeie își pierde la un moment dat echilibrul când e amanta cuiva, și asta dacă mă iau după relatări ale amantelor sau ale cunoștințelor lor. Un om echilibrat caută relații, nu se complace în statutul de a cincea roată.

    Eu cred că fiecare are o viziune deformată despre ceea ce înseamnă alfa, căci la modul practic nu e idealul nimănui.

    Apreciază

  33. @ Capsunarita sa moara Sica, n-ai cum sa ai 40 de ani, ori ai trait pe norisori sau într-o scorbură, da habar n-ai cum merge lumea ! Efectiv bagi numai platitudini si cacaturi de pe net, nu fapte de viață. E ceva chiar interesant că cineva cu 2 poli că vârsta sa fie atata de rupt de realitate. Da daca merge bine pt tine, eu zic: Doamne ajuta!

    P.S. eu, întâmplător, stiu mai mulți dintre oamenii care fac România sa se învârte, printre ei, și unii milionari sau sutimilionari(Da nu acolo e chestia,ci la ofițeri, desi multi dintre aia milionari sunt si ofițeri, ce chestie! :))), si absolut toți își belesc cate o angajată sau au cate o futac, sau mai fac niște baieteli în niște vile de lângă marele orașe. Întotdeauna e vorba de ceva în schimb, nu neapărat bani, ci job uri, funcții, rude de băgat pe undeva.

    Si, ce sa vezi,când le vin parteneri de afară, si aia fut cot la cot cate ceva

    Apreciază

  34. @dam167 – deci o prostituată este mai echilibrată decât o amantă? Lol, unde am ajuns???
    Tu realizezi ce spui. Infidelitatea este o acțiune, o stare un răspuns la o anumită situație. Prostituția este cu totul altceva. Din păcate modele precare din România au schimbat cu totul sensul acestor lucruri, valoarea lor și ce reprezintă ele. Pentru părinții din Cambogia este normal să-și vândă fetițele de 5 sau 6 ani pedofililor, pentru că nici eu nu mai au referințe morale față de semeni, nici măcar față de copii lor.

    Apreciază

  35. @Akhenaton – există un undergroup în business unde într-adevăr se întâmplă chestiile astea și chiar eu am scris despre asta, cunoscând a posteriori situația. Însă, nu înțeleg de ce tratezi ca masculi alfa tipii ce merg la prostituate sau care își cumpăra niște femei pe bani sau servicii. Eu asta chestionez, viziunea ta de mascul alpha, tip realizat. În plus, acesta este o atitudine pe care occidentul și lumea civilizată o condamnă, vezi cazul Epstein, iar tu o duci la rang de confirmare socială.

    Apreciază

  36. Asa va fi cât exista roca asta. Întotdeauna vor fi o droaie de femei care caută scurtătura în viața pe lângă un nene puternic, în absolut toate țările si in orice timpuri. Cine poate, oase roade. Pentru bărbați, scurtătură înseamnă activități infracționale ori lingușeli, ori niște abilități sociale extraordinare, pentru femei, va fi pizda, acum si-n vecii vecilor, amin!

    Apreciază

  37. @autoarea: eu mă refer la femeile care aleg să ofere niște servicii, nu la traficul de persoane. Nu zic că a oferi servicii sexuale nu te afectează pe termen lung, dar e un serviciu contra cost pe care îl oferi. Alte femei care sunt amante visează cai verzi pe pereți ani de zile și se trezesc că n-au nici relație și nici nu sunt capabile să-și caute o relație adevărată. Nu mă refer la aventuri, ci la cele care sunt amante pe termen lung. Lasă părinții din Cambogia, că oamenii care au bani și influență nu se bagă în orice. Da, sigur e o problemă cu România la capitolul ăsta, dacă eram în altă țară era totul roz.

    Mă refer la cazurile în care el e căsătorit, nu la aventuri între oameni căsătoriți în general.

    La sugar baby e și mai clar, sunt fete tinere și frumoase care de obicei au ceva în cap și care vor un alt stil de viață. Ei au banii și nevoia, ele disponibilitatea.

    Occidentul condamnă teoretic, practic bagă sub preș. Ar cădea prea mulți dacă ar fi totul transparent.

    Apreciază

  38. @dam167 – nu las Cambogia, că și România este la fel. Am și scris al doilea post despre asta și am recomandat un film bun care reflectă realitatea pe această temă. Lasă-mă cu suggar babys și porcării, fix ca acelea de la video chat. Fete tinere și frumoase care au ceva în cap (dar nu se respectă) și sunt la facultate, dar … practică prostituția pentru ce? Pentru o geantă pe care scrie Michael Kors și o cumperi în State la 40 USD de la TJ Maxx? Și eu am avut la facultate câteva din astea, unele frumoase, altele nu prea, care erau prostituate și nu s-au ținut de școală și nici nu aveau suficient în cap cât să-și termine studiile. Povești vânătorești cu vreo prostituată care poate chiar a ieșit din sistem gen pretty woman se vând la Hollywood și cam atât. Nu dau cu parul, nu le cunosc viața, dar nu voi susține niciodată că este un lucru bun. Pe mine nu mă surprinde atitudinea ta, am mai întâlnit bărbați români cu o atitudine similară, unul în Dubai ce îmi recomanda să mă duc la cine cu arabii libidoși din Saudi Arabia, că vezi doamne ce or să-mi dea sau or să-mi cumpere. Ce tâmpenie. Din păcate, tocmai prin atitudinea tolerantă a bărbaților din România față de prostituția, ea prinde cote tot mai mari. Hai spune sincer, tu te-ai însura cu una care a fost sugar baby sau a făcut video chat?

    Apreciază

  39. Nu, nu m-aș însura cu una și probabil nici n-aș avea vreo relație; nu știu câți sunt sau nu ca mine, dar nu despre asta e vorba. N-am zis că e un lucru bun prostituția sau alte aranjamente care au doar alt nume, dar n-are legătură cu bărbații din România. Fetele merg în toată lumea la bărbați „toleranți”, că de-aia i se spune cea mai veche meserie din lume. Eu nu recomand nimănui să se ducă niciunde, îți spun doar care e realitatea și încerc să respect oamenii, că până la urmă fiecare răspunde de viața lui.

    Tare mi-e că în țările civilizate ăia care chipurile luptă împotriva hărțuirii și a prostituției organizează orgii.

    Apreciază

  40. @Capsunarita, cred ca in ultimele posturi scrii despre chestii de care habar nu ai si pe care nu le intelegi. Daca m-as apuca sa scriu eu ceva despre fizica cuantica s-ar putea sa iasa mai aproape de realitate.

    Informeaza-te un pic despre subiect. Nu il sustin, nu ma intereseaza, fiecare face ce vrea cu banii lui sau cu pasarica ei, dar tu scrii fara sa ai habar despre ce scrii. Esti atat de superficiala incat ma intreb daca nu cumva e mai rau.

    Apreciază

  41. „Fete tinere și frumoase care au ceva în cap (dar nu se respectă) și sunt la facultate, dar … practică prostituția pentru ce? Pentru o geantă pe care scrie Michael Kors și o cumperi în State la 40 USD de la TJ Maxx?”

    Daca tin bine minte si tu erai in bot dupa unul ca avea bani si te ducea in magazine de fite adevarate (nu alea cu genti de 40$) si chestia asta asta te facea „sa te simti femeie”.

    Ca tu ai vrut sa-l agati pe termen lung pentru beneficii gen, nu schimba natura relatiei sau mai bine zis bazele ei.

    „Suggar daddy este prostituție în formă pură.”

    Si cand te mariti cu unul pentru bani, cariera, pozitie sociala si pe urma ii dai papucii cand vezi ca relatia aia nu te umple cu bani cum te asteptai, nu e tot aia?

    Apreciază

Lasă un comentariu