Bavaria

Bavaria e frumoasă, păcat doar că-i locuită 🤪. E gluma standard despre România, dar se potrivește și aici. Poate exagerez, dar cinci minute de stat forțat în ploaie, dictate de o vacă nazistă, mi-au redesenat perspectivele.

Bavaria e frumoasă, ca o pânză nesfârșită, pictată cu dealuri înflorite, munți cu brazii verzi și piscurile înzăpezite. Din Bavaria s-au inspirat mai toți pictorii de peisaje de munte, cu doline romantice, alergate de animale vesele, arate de țărani harnici și împodobite cu castele frumoase.

Bavaria e ordonata, cu reguli stricte, taxe mari și viața pe de o parte liniștita, pe de alta destul de restricționată. In pachetul de clasa mijlocie primești din start acoperirea nevoilor principale: o casă, o masă, o mașină și ieșirile de weekend. Pentru pachetul standard e suficient să tragi la jugul obișnuit al celor 40 de ore săptămânale și sa-l plătești regulat bancă, pentru ca e luat pe credit. Dacă vrei ceva mai mult, lucrurile se complică, pentru că structura socială e construită in așa natură, ca bogății să rămână mereu bogați, iar săracii sa se mulțumească cu minimumul, care e mediu sau mediu plus in jurul lumii. Modelul acesta e construit in asa natura, încât rareori sa-i ambiționeze pe săraci la ceva mai mult. Confortul minim fiind asigurat, majoritatea sunt rareori  dispuși să investească extra pentru probabilitatea unui câștig și mai mare. Spre deosebire de USA unde nu prea ai nimic la start, aici ai baza, plus taxele, care te țin pe loc.

Confortul minim fiind realizabil și la nivel individual, nu doar in pereche, a dus in timp la  crearea unui număr tot mai mare de persoane singure, deoarece după o vârsta, acceptarea unui partener devine tot mai complicată. În lipsa nevoii, voința individuală este tot mai pretențioasă, asa ca Bavaria e plina de bătrâni singuri. Si din păcate, e plina și de bătrâni la volan, pentru ca fără mașină nu prea faci mare lucru pe acolo, nici măcar pana la un magazin decent nu poți sa mergi.

Oamenii au o simpatie unii față de alții, sunt sociali mai ales la nivel superficial, când relațiile păstrează o anumită distanță, desfășurându-se după aranjamente concret stabilite. Dar sunt si excesiv de constrânși de reguli, eliminându-și liberul arbitru pentru a respecta regulile, chiar dacă ele fac rău celor din jur. Din păcate încă mai au moștenirea asta si in Bavaria e mai predominanta.

Am vizitat doua din castelele lui Ludovic al II-le-a. Neuschwanstein, care a inspirat castelul Frumoasei din Pădurea adormită, are o arhitectură de basm cu turnuri semețe și o grotă interioară. Simbolul lui este lebădă, fiind decorat in jurul acestui element, cu mătăsuri albastre, culoare preferată a regelui boem, inteligent și homosexual. Arestat in acest castel, Ludovic a fost pasionat de muzică, arhitectură și regalitatea Franței. Pasiunea lui pentru curtea regală franceză a fost excelent transpusă în palatul Linderhof. Tapetat cu aur, broderii perfect lucrate și porțelanuri germane, la Linderhof își găsesc altarul regii, împreuna reginele si amantele lor. Cu un interior inspirat de Palatul Versailles, Linderhof a fost mai mult o rezidenta privata a regelui singuratic. Cu un personal de 10 servitori, palatul a fost construit pentru a oferi maximul de intimitate regelui nocturn, ce obișnuia să mergător la culcare la 6 dimineața și sa nu se trezească mai devreme de ora 3 după masă.

La Linderhof, pe o ploaie măruntă și rece ne-am adăpostit în fața palatului, sperând să așteptăm cele 5 minute până ne venea rândul la tur, relativ feriți de ploaie. Și în cel mai pur stil nemțesc, o ghida ne-a zis să trecem frumos în ploaie. Eram doar grupul nostru mic la coadă, cu copii si fără umbrele. Au comentat câțiva, iar eu i-am zis direct că e aiurea și inuman ce face, să ne arunce în ploaie pentru cinci minute, abținându-mă cu greu sa nu îi zic că-i pe stil nazist. Rigurozitatea exagerata si inutila mi-a lăsat un gust  scârbos, mai ales in momentul in care tu ca vizitator ești client. Un client care plătește bani grei, preturile la parcare si biletele de intrare fiind extrem de piperate. Pozele sunt interzise, de aceea am făcut puține, in cel mai pur stil românesc.

41 de gânduri despre „Bavaria

  1. Cand am citit prima data Ludovic era sa sar de pe scaun, ca pe vremea lui Ludovic al 2-lea nu existau castelele alea. Cand m-am prins ca voiai sa scrii Ludwig nu m-am prins daca e intentionat sau nu. Doar romanii i-au redenumit pe regii Frantei din Louis in Ludovic, de ce nu si pe unul al Germaniei? Sa fim romani pana la capat.

    Apreciază

  2. Chiar am verificat daca sa scriu Ludovic sau Ludwig, dar imi aparea peste tot in textele romanesti Ludovic. Si polonezii adapteaza numele, gen Mediolan sau Kolonia.

    Apreciază

  3. E in balanta libertatea ( la nesimtire ) din Romania cu libertatea ( stricta ) din Bavaria. Ce alegem ? Personal , daca as avea asa ceva mai multi bani , m-as muta in Germania sa experimentez ordinea si disciplina ( in sens pozitiv ). Mi-aduc aminte cand am fost pe acolo, erau satele ( obisnuite nu turistice ) , dupamiaza nu vedeai tipenie de om, liniste, curatenie. Mi-a placut. In nu stiu ce zona aveau piste de bicicleta prin padure. Sa muncesti acolo ( unde de taxeaza de te rupe nu se merita ) dar sa-ti cumperi ceva sau inchiriat pentru o perioada eu zic ca s-ar merita.

    Apreciază

  4. Stilul nemțesc se vede și în România – ordinea și disciplina – acolo unde au locuit comunități de etnii germane, gen Sibiu, Gărâna, Brebu Nou etc. În Brebu Nou până și cimitirul e frumos aranjat și înconjurat de brazi.

    Poți experimenta ordinea și disciplina fără să stai în Germania. Tocmai de asta nu avem așa ceva, pentru că fiecare așteaptă să-l constrângă ceva. De asta românii, odată ajunși în altă țară mai strictă din punctul ăsta de vedere, respectă regulile la fel ca localnicii. E o problemă mentalitatea asta cu dorința de a avea pedepse mai stricte pentru a nu călca strâmb – un fel de sado masochism dacă te gândești bine. Dacă am vrea să fim curați și ordonați am fi.

    Adevărul e că noi românii simțim nevoia să ne chinuim singuri uneori, ca mai apoi să facem haz de necaz. România e urâtă pentru că oamenii sunt stresați, îngândurați, încruntați și aparent lipsiți de orice urmă de zâmbet sau voioșie – asta se vede pe stradă. Când începi însă să cunoști oamenii, ei se relaxează și percepția se schimbă.

    Apreciază

  5. Asteapta mult si bine de la Romania sa devina Germania sau de la romani sa devina nemti si da, democratia se face cu bata. De ce sunt oamenii stresati ? Pentru ca sunt saraci in primul rand.

    Apreciază

  6. @Sorin: România n-are cum să devină Germania pentru că suntem diferiți ca popor. Când începi să ai contact cu alte popoare, mai ales de pe continente diferite îți dai seama că e alt aluat.

    Oamenii sunt stresați din cauza problemelor cotidiene. Lipsa educației și informațiilor au făcut ca oamenii să trăiască într-o sferă mică în care sunt ușor de manipulat și prostit. Probabil sărăcia a contribuit mult la atitudinea asta, dar dacă te uiți în jur ai să vezi că ăia care o duc mai bine acum sunt cei mai opresivi. Eu încă nu pot înțelege cum poți să dai nonșalant vina pe săraci pentru sărăcie și problemele cu care te confrunți zi de zi – gen că pensionarii sunt de vină pentru starea mijloacelor de transport în comun.

    Zilnic se găsește câte unul să-ți turuie ce prost merge totul, cum te fură politicienii și cum poți muri mâine în spitale. A, și legile care se tot modifică – dacă de mâine se mișcă cumva contribuțiile și ai salariul mai mic? sau dacă e ceva cu justiția și ies toți din pușcării, dar intri tu că ai aruncat o hârtie pe jos? Na, dacă la căcaturile astea te gândești când mergi pe stradă cum crezi că te percepe lumea?

    Sărăcia ca sărăcia, dar uită-te la mentalitate. Într-o postare anterioară Me zicea că nu se uită la 10% din prețul unui obiect. Și nici măcar nu vorbeam de vreun efort, ci pur și simplu despre POSIBILITATEA de a cumpăra de altundeva DACĂ AI DRUM. Dacă te uiți cum socotesc unii că obiectul x merită sau nu, își pui mâinile în cap. Dar în același timp educația (financiară sau sexuală era în discuție aici) nu e necesară, poate chiar ne strică, pentru că noi știm să adunăm și să scădem, iar prețul unui obiect trebuie să fie mai mic decât banii din mâna ta în momentul respectiv, că economiile, cadourile sau compromisul nu există. Unii au impresia că dacă ți-ai luat un telefon de 1000 de euro nu poți umbla cu încălțări de 200 de lei, sau dacă ți-ai luat o geacă de 2000 de lei ești dubios cu un telefon de 500 de lei. Normal că dacă privești așa lucrurile trebuie să fii milionar ca să ți le cumperi pe toate pe rând.

    Nu există o entitate care să vină la conducerea țării și să schimbe totul în bine, așa că depinde de fiecare să ne facem lumea din jurul nostru mai bună. Dacă se poate. Dacă nu se poate nu știu, emigrăm, dar o facem pentru că vrem să trăim altfel, nu pentru că țara nu se schimbă după cum vrem noi.

    Apreciază

  7. Prostiile astea cu dat banii aiurea le-am vazut mai mult in Romania. Si de aia sunt preturile mai mari decat in alte tari din Europa de Est, pentru ca romanii dau cu banii aiure pe lucruri care nu au valoare sau a caror valoare scade simtitot imediat dupa achizitie.

    Apreciază

  8. Dupa logica ta ar trebui toti sa cumpere second hand-uri . Chiar daca dau mult si se depreciaza zilnic eu prefer sa-mi iau masina noua de exemplu. Mobil nou, la haine nici nu se pune problema, totul nou. Un lucru daca vrei sa-l tii mai mult timp e de preferat sa-l iei nou.

    Apreciază

  9. Le-ai văzut în România pentru că acel consumerism a ajuns mai târziu și oamenii încă nu s-au prins de ce și cum merită. Prețurile sunt mai mari din cauza taxelor sau a diverselor căi prin care ajung produsele în România.
    Ca să cumperi un produs a cărui valoare nu scade foarte mult trebuie să înțelegi mai întâi care e acea valoare.

    Apreciază

  10. „Eu încă nu pot înțelege cum poți să dai nonșalant vina pe săraci pentru sărăcie și problemele cu care te confrunți zi de zi – gen că pensionarii sunt de vină pentru starea mijloacelor de transport în comun.”
    Incurci borcanele. Pensionarii sunt de vina pentru starea mijloacelor de transport in comun, ca le folosesc in exces si nu platesc pentru asta. Daca pensionarii ar plati costul real al transportului in comun ar fi autobuzele pustii, mai putine pe traseu si mai bine intretinute, din economia la carburant si piese de schimb ar ramane mai mult pentru intretinere.

    ” Într-o postare anterioară Me zicea că nu se uită la 10% din prețul unui obiect.” Nu ai inteles nimic. Dar comentezi – e o tara libera, comenteaza cat vrei, dar tin minte ca nu prea intelegi ce citesti si comentezi pe langa.

    „Dacă nu se poate nu știu, emigrăm, dar o facem pentru că vrem să trăim altfel, nu pentru că țara nu se schimbă după cum vrem noi.” Adanc de tot. Nu stiu. Dar facem ceva, nu stiu de ce, pentru ca altfel daca nu facem ce trebuie sa facem ca sa fie totul bine ca sa nu fie rau. Cam asa.

    Btw: nu sunt la ciclu, doar acrit de aia gen „dincolo era mai ieftin”, cu 10%. Mentalitate de sarac, concluzii de sarac, soarta de sarac. Unii oamenii isi merita soarta.

    Apreciază

  11. Intotdeauna numele original e alegerea sigura. Daca cineva nu stia cine e Ludwig al 2-lea nu avea decat sa caute si sa il gaseasca, daca cineva cauta Ludovic al doilea descoperea nu numai ca sunt mai multi, dar nici unul nu era Ludovic.

    Pana la urma nimeni nu se supara ca ii zici Ludwig unuia pe care il cheama Ludwig.

    Apreciază

  12. „Prețurile sunt mai mari din cauza taxelor sau a diverselor căi prin care ajung produsele în România.”
    S-o crezi tu. Produsele fabricate in Romania de companii care au fabrici in mai multe tari sunt vandute mai scump in Romania, de la sampoane facute la Urlati la geci moto de 1000 de euro facute la 30 Decembrie. Si TVA, singura taxa care e specifica unei tari, e mai mare in Italia (22%), dar gecile Dainese facute la marginea Bucurestiului sunt mai scumpe in Bucuresti decat in Italia.

    Iubesc un prost cu pareri. Imi confirma ca e pacat ca planeta asta e locuita.

    Apreciază

  13. Transportul în comun nu se face eficient pe cheltuiala pensionarilor. Fac cumva și strică tot pensionarii ăștia – fie că sunt în transportul în comun sau la volan. Oricum ar fi, nu sunt ăia destul de săraci, trebuie să ciupim de la ei pentru că nu muncesc. Se vede la o poștă infrastructura proastă, investițiile proaste (în tramvaie, autobuze etc.) și ineficiența (motiv pentru care atâta lume nu le folosește) și aș putea să-ți dau exemple concrete, dar nu cred că te interesează.

    Am văzut că e noua găselniță românească asta cu mentalitatea de sărac. Fiecare e liber să cumpere de unde vrea, la ce preț îi convine și totuși e important să ne facem săraci unii pe alții. Unii se duc 2-3 țări mai la vest să-și cumpere blugi și cămăși, alții se abțin tot anul ca să cumpere de black friday și, cei mai speciali, stau pe margine și explică tuturor ce merită și ce nu. Și mai sunt ăia care își cumpără huse și cabluri de telefon din China pentru că sunt mult mai ieftine, și sunt mulți – ți-ai toci degetele făcându-i pe toți ăia săraci. Eu sunt unul dintre ăia care ar plăti de multe ori ăia 10% în plus doar ca să plec cu produsul în plasă în loc să aștept 2 zile să mi-l trimită curierul – mi-am dat seama că nu e neapărat bine să fac asta – dar e ok, poți să nu fii de acord și mă poți face cum vrei tu, că e o țară liberă. Nici măcar n-o să spun ca femeile „vai dar nu mă cunoști!” pentru că scopul nu era să fiu eu un reper. Atunci când ăia 10% sunt 2-300 de euro mă gândesc că fac un cadou jumătății, dacă asta nu implică vreun deranj. Dar din nou, e ok, rămân sărac dacă ăsta e noul trend.

    Apreciază

  14. „Transportul în comun nu se face eficient pe cheltuiala pensionarilor.” Care cheltuiala? Pensionarii nu platesc un leu, care cheltuiala?
    Nu il faci mai eficient pe cheltuiala lor, ci in lipsa lor. Daca ii pui sa plateasca ce consuma se golesc autobuzele, sa vezi atunci transport eficient. E asa greu de inteles?

    Infrastructura proasta, te-ai gandit de ce? Pentru ca peste 50% din buget se duce pe cheltuieli sociale. Cam 58% anul trecut. Cu ce bani sa mai faci investitii in infrastructura ca sa o repari, sa o extinzi si sa o modernizezi? Sa vrei si infrastructura, dar si ajutoare fara numar e ca aia cu sufletul in rai.

    Apreciază

  15. Nu am vizitat Germania decat din „fuga avionului”, daca aia se poate numi vizita, dar din ce mi-au povestiti prietenii stabiliti acolo, este cam la fel cu descrierea ta. Un fel de „Big brother” luminat. 🙂

    Apreciază

  16. @w: Cred că pensionarii au destul de puține avantaje, iar un transport în comun eficient s-ar putea să nu sufere doar pentru că ei nu plătesc preț întreg.

    Fondurile de investiții sunt multe, rar se fac lucrări de modernizare de mare anvergură cu bani dintr-o singură sursă. Primul pas ar fi un management al traficului în baza unor studii făcute pe bune. Poate că nu mai e eficient să ai așa multe tramvaie în orașul x sau invers, poate cel mai bine ar fi să fie numai tramvaie. Poate că sunt orașe unde transportul în comun trebuie regândit ca să devină profitabil.

    În Timișoara s-a reparat parțial infrastructura tramvaielor, în timp ce ele urmau a fi cumpărate dintr-un fond accesat prin banca mondială. Ulterior s-a renunțat la achiziția de tramvaie pentru a facilita alte investiții (reabilitarea centrului istoric, dacă interesează pe cineva). Asta o dată. Apoi au fost studiile făcute pentru fluidizarea traficului, iar concluziile au fost că datorită dezvoltării orașului trebuie făcute modificări majore, nu doar cârpeală – soluția a fost că nu știu englezii ce vorbesc și s-a făcut treaba cu semafoarele care nu funcționează cum ar trebui, multe linii de transport în comun fiind chiar îngreunate de asta. Deci încercări au fost, dar poate trebuia să se facă mai mult. Tot în Timișoara, explicația oficială pentru condițiile precare a fost că prea multă lume nu plătește bilet.

    Nu știu ce pondere au ajutoarele sociale, așa că nu te pot contrazice cu asta, dar o problemă a multor orașe din țară e subvenția la termoficare. Soluția a fost implementarea unor investiții pentru modernizarea rețelelor de termoficare (aici Oradea stă foarte bine), care implementare nu prea merge.

    Apreciază

  17. Exact. Volumic mic, trebuie sa pui adaos mai mare. E normal.
    Vanzatorul trebuie sa traiasca din ceva, daca vrei sa mai fie la tine pe piata cu produsul + service.

    Apreciază

  18. Vanzatori traiesc bine, nu le plange de grija. Faza e ca oamenii cumpara la preturile respective. In Polonia cauta tot timpul mia ieftin, e foarte competitiva piata si au preturi mai mici. Si pentru ca nu da lumea cu banul usor. Si nu se lasa ciubuc la vanzatori sau oriunde.

    Apreciază

  19. „In Polonia cauta tot timpul mia ieftin, e foarte competitiva piata si au preturi mai mici. Si pentru ca nu da lumea cu banul usor. Si nu se lasa ciubuc la vanzatori sau oriunde.”

    Sunt curios din ce statistici ai scos tu ideea ca „nu da lumea cu banul usor”.
    Si e prima data cand aud de „ciubuc la vanzator”.

    Pentru ca lucrurile functioneaza exact invers, cu cat ceva se vinde mai greu (volum mai mic), cu atat devine mai scump.

    In plus, daca puterea de cumparare e mai mare, aceleasi produse au vanzari mai mari, deci profitul e semnificativ mai mare si adaosurile devin mai mici.

    Uite si un hint:

    https://jakubmarian.com/local-price-and-purchasing-power-index-in-europe/

    Raportat la Polonia (100) Romania are puterea de cumparare 77.

    Daca mai adaugam si faptul ca Polonia are o populatie cam de 2x mai mare decat a Romaniei, deci proportional mai mult cumparatori, lucrurile devin si mai clare.

    Uite exemplu, acelasi laptop, acelasi vanzator, diferenta 8% mai scump in Romania.

    Polonia
    https://www.emag.pl/laptop-apple-macbook-air-13-1-6ghz-intel-core-i5-128gb-silver-mrea2ze-a/pd/DGJF64BBM/
    4999*1.1104 = 5550.8896 RON

    https://www.emag.ro/laptop-apple-macbook-air-13-ecran-retina-procesor-intelr-coretm-i5-1-60-ghz-8gb-ram-128gb-ssd-intel-uhd-graphics-617-macos-int-kb-silver-mrea2ze-a/pd/DGJF64BBM/
    6000RON

    QED.

    Apreciază

  20. Daca nu te tinea nemtoaica aia in ploaie alta parere aveai despre Germania . Eu cand am fost mi-a placut asa cu regulile alea naziste cu tot. Am fost ca turist , nu stiu cum ar fi sa muncesti si sa locuiesti acolo.

    Apreciază

  21. Din statisticile vietii, de acolo am scos. Cumpara diferit polonezii, ei vor lucruri de calitate la un preț mic, in schimb romanii cred ca dacă ceva e ieftin sigur e nașpa.

    Apreciază

  22. Părerea era la fel, dar statul in ploaie nu a fost placut. Mie nu-mi plac restricțiile și regulile impuse de alții, de aceea m-as regăsi mai ușor la Berlin. Acolo e altceva.

    Apreciază

  23. „Din statisticile vietii, de acolo am scos. Cumpara diferit polonezii, ei vor lucruri de calitate la un preț mic, in schimb romanii cred ca dacă ceva e ieftin sigur e nașpa.”

    Aha, deci vanzatorii din Romania isi cresc vanzarile marind preturile.
    Profunda analiza, ce sa mai 🙂

    Apreciază

  24. Comparatia reala ar fi la imobiliare, deci intrebarea e daca sunt ieftine in polonia sau tot umflate ca peste tot ? In romania sa zic ca la 1000 eur / m2 util ai lua ceva bun.

    Apreciază

  25. Vânzătorii din România își cresc profiturile per bun vânzând mai scump, dar in schimb nu fac atâta volum ca in Polonia. Romanul plătește mai mult, ca așa mentalitatea. Știi cât costa orice cacat de bluza in producție? Dacă e Armani poate ajunge la 40 de lei bucata, iar dacă e din China 5-10 lei. Cea mai fancy bluza pe care ți-o închipui. Și asta e valabil la toate bunurile.

    Apreciază

  26. Sunt mai scumpe, pentru ca populația per ansamblu câștiga mai bine. Dar FMCG sunt mult mai ieftine. Uita-te pe etichete la haine, sa vezi ca toate sunt cu 10 lei mai scumpe și zlotul e și mai puternic.

    Apreciază

  27. Cred că are dreptate Me aici, nu mi se pare că în România se cumpără multe lucruri scumpe. De exemplu la haine și parfumuri, în magazinele cu articole scumpe nu prea intră nimeni. Ca să nu mai spun câte se vând pe OLX sau în outlet-uri dubioase – multe haine cu defecte, luate la reduceri din Germania sau pur și simplu furate de pe undeva. Cei ce vor cu adevărat să defileze în haine de firmă mai degrabă vor cumpăra fake-uri sau vor căuta mai întâi pe la bișnițari. De altfel nici nu rezistă mult magazinele cu articole scumpe, mai ales în mall-uri unde chiriile sunt mari, în schimb prosperă Zara, H&M etc. pentru că sunt ieftine.
    Acum mai mulți ani era moda mersului la Pandorf în perioada reducerilor (cei din vestul țării pentru că sunt mai aproape) sau în Germania.

    Apreciază

  28. „Vânzătorii din România își cresc profiturile per bun vânzând mai scump, dar in schimb nu fac atâta volum ca in Polonia. ”

    Exact ce am spus si eu doar ca recitat din alt capat. Minus relatia de cauzalitate corecta.
    Lipsa de volum duce la preturi mai mari. Sau moare distributia cu totul.

    „Romanul plătește mai mult, ca așa mentalitatea.”

    Asa e mentaltiatea ta ca asta e mentalitatea romanului. Nu are nici o logica in spate.

    Plateste ca nu are incotro.
    La un bun de 5000 lei nu risti sa ai probleme cu transportul sau garantia ca sa-l ia din Polonia cu 400 lei mai ieftin.
    Iar in Polonia distribuitorul isi permite sa-l dea cu 400 lei mai ieftin, pentru ca in timp ce in Romania se vinde o bucata acolo se vand mai bine de 3.

    De unde am scos cifra asta? De doua ori mai mare populatia. Puterea de cumparare mai mare cu ~50%. Venitul mediu mai mare cu ~50%.

    „Știi cât costa orice cacat de bluza in producție? Dacă e Armani poate ajunge la 40 de lei bucata, iar dacă e din China 5-10 lei. Cea mai fancy bluza pe care ți-o închipui. Și asta e valabil la toate bunurile.”

    Nu vorbim de produse de lux.
    Alea probabil costa la fel si in Romania si au o alta logica de distributie in spate, chiar nu sunt pentru saracii aia care se uita la diferente de 5-10%.

    Chiar si asa, daca profitul brut e 80% nu inseamna ca tie o sa-ti vanda produsul mai ieftin in termeni de profit net, ca na, esti mai sarac ia de aici pomana sau na, mandria de a avea magazin si in Romania :))

    Serios, ai zis ca lucrezi in vanzari, nu facusi si tu ceva cursuri de marketing, relatia cerere oferta, factorii care influenteaza pretul, etc?

    Adica na, eu iti spun astea ca nu am nevoie sa te fut si deci trebuie sa te flatez si sa te mint frumos :))

    Da’ altul la care ai sa spui niste enormitati din astea, probabil o sa-ti zambeasca frumos, o sa-ti dea impresia si ca e profund impresionat poate, ca sa te futa o noapte, da’ no biznis deal, o sa caute altii/altele cu cunostinte mai solide in domeniu.

    Apreciază

  29. @Me – cam jegos din partea ta ca sa ma jignești și sa-mi pui și la îndoiala competente profesionale doar in încercarea de ați demonstra un punct de vedere. Mai bine uita-te in oglinda cateodata, și in cea profesională și in cea personală.

    Apreciază

  30. Nu serios, ce anume reflecta „competentele profesionale” in afirmatia „romanii plateste mult ca asa e mentalitatea, polonezul nu si de aia preturile sunt mai mari la romani”

    Adica, studii, cifre, ceva? Sau doar „gut feeling”?

    Apreciază

  31. @Me, nu pot sa iti dau cifre; nu pentru ca nu exista, ci pentru ca nu sunt publice. Ia random zona de FMCG si formarea preturilor; volumul vanzarilor e urias, de-aia indic categoria aia, si din fericire am acces la cifre (peste 15 ani in managementul uneia din companiile respective): in fiecare piata companiile astea au financial analyst si consumer market research pentru fiecare brand in parte care calculeaza cum poti sa maximizezi profitul in functie de pret si volum. In Romania preturile sunt mai mari decat Ungaria sau Polonia. De ce iti dau tarile astea ca exemplu: pentru ca importurile paralele din Ungaria sunt cea mai mare problema a companiei asteia in Romania si pentru ca aceasta companie are fabrici si in Romania si in Polonia: chiar si produsele fabricate in Romania sunt mai scumpe in Romania decat in Polonia. Si fiind vorba de compania care are cota cea mai mare de piata si stabileste practic directiile la preturi (nu vorbim de cartel, ci de faptul ca nimeni altcineva nu avea curaj sa mareasca preturile primul cand inflatia facea ajustarile necesare la fiecare cateva luni), competitorii practica aceeasi reteta, ca daca merge pentru leader normal ca merge si pentru restul.

    Nu e nici o conspiratie, e doar proverbul ala vechi cu „prost nu e cine cere”.

    Apreciază

  32. Am parasit Olanda anul trecut ca sa traiesc in multitudinea asta de landuri naziste. Mare prost sunt. Cam 3,4 luni totul a fost bine insa de vreo 5-6 luni imi caut iesirea. Te trezesti incarcerat daca bagi un Deutschland, Deutschland uber alles dupa 2,3 beri, nu poti folosi bormasina duminica, nu te poti bate cu pernele si nu poti canta la pian noaptea. Si mai presus de toate, oamenii astia inca traiesc iluzia imperiului nazist, sunt best of the best in toate. Multa m**e.

    Apreciază

Lasă un comentariu