Deja-vu de scriitor

Pe vremuri țineam un alt blog, din 2008 până prin 2015, despre viata prin Polonia și alte cacaturi din astea uzuale. Era un blog din ăla mai delicat, pe care îndrugam eu treburile din capul meu mai cu perdea și multă jenă, tot anonim, că deh, nu prea mă simțeam eu nici atunci prea comodă cu faima. Și îmi trece prin minte azi să intru pe acolo, doar ca să găsesc un text scris în 2015, care suna așa:

”Baietilor le place sa construiasca, sa faca poduri peste ape sau drumuri printre stanci. Baietilor le place sa repare, telecomanda cu butoanele nefunctionale, radioul fara semnal sau masina mereu in nevoie. Baietilor le place sa repare, stiu asta de la fratele meu, care atunci cand primea o jucarie, se juca cu ea pana se plictisea, apoi o dezmembra, numai ca sa o reasambleze la loc. Baietilor le place sa repare si femei. Cand isi gasesc una potrivita, o iubesc pana se plictisesc, apoi decid ca trebuie sa o repare, dar nu inainte de a o dezmebra in bucati, nu fizic (desi mai sunt amatori), ci psihic. O fac ferfelita, ca mai apoi sa o reasampleze dupa gustul lor, doar ca rezultatul nu e niciodata cel sconstant, ori pentru ca la finalul reasamblarii isi dau seama ca produsul asamblat de ei e mai slab decat originalul, si intotdeuna e, ori pentru ca nu reusesc sa o asampleze cu totul, si se trudesc mereu sa o termine si sa ii aduca imbunatatiri, in timp ce ea rezita eroic, ceea ce ii angajeaza si mai profund in lupta.”

Am făcut ochii cât cepele. Era același text pe care l-am scris ulterior, doi ani mai târziu într-un plic Word și redactat de mine recent. Acum câteva zile, când nu aveam inspirație de ceva nou Am redactat din nou articolul, doar ca sa îl fac foarte similar cu ceea ce am scris cândva.

Pe lângă uimirea de rigoare, constat că mintea mea e foarte consecventă, în ciuda faptului că aveam impresia că m-am schimbat foarte mult.

31 de gânduri despre „Deja-vu de scriitor

  1. Nu stiu daca se poate intemeia o relatie intre doua persone fara ca unul sa fie un lider. In cazul de compatibilitate foarte mare da, relatia e perfecta dar asta e doar o idealizare. In restul cazurilor reale in orice relatie trebuie sa fie un lider ( barbatul sau femeia ). Dupa ce criterii ? In principiu cel care e mai puternic ( castiga mai mult ). Nu m-ar deranja sa ma conduca o femeie atata timp cat caracterul ei e mai puternic, castiga mai bine, ma intretine si e pe o scara sociala mai sus de mine. Problema e ca aceste cazuri sunt rare si in general e invers, iar atunci femeia se simte fie manipulata , fie marginalizata si de aici apar problemele. Deci care e Solutia ?

    Apreciază

  2. Așa credeam și eu, unul trebuie sa conducă, pentru ca in majoritatea exemplelor pe care le cunosc, cineva conduce. Dar mu in toate, pentru ca alternativa este sa se completeze partenerii. Unul e bun la ceva, celălat la altceva, și fiecare “conduce” acolo unde se pricepe mai bine.

    Apreciază

  3. Ideal dar nu stiu daca e si practica idea ta pentru ca inevitabil apar discutii de genul eu fac mai mult decat tine sau ce fac eu e mult mai important decat ce faci tu. Ca exemplu unui barbat care castiga bine si are o pozitie professional importante nu-I place sa fie calcat pe bataturi de nevasta care se ocupa de bucatarie, copil si alte maruntisuri frustrata ca si ea ar fi putut ajunge la acelasi nivel daca nu si-ar fi „sacrificat” viata pentru familie.

    Apreciază

  4. Modul în care dezvoltați unii subiecte legate de bani și de puterea lor mă pune pe gânduri – dacă nu chiar mă sperie puțin. Zic că mă sperie pentru că încep să se lege poveștile cu oameni bogați stresați, deprimați și plictisitori.

    @Sorin: „Ca exemplu unui barbat care castiga bine si are o pozitie professional importante nu-I place sa fie calcat pe bataturi de nevasta care se ocupa de bucatarie, copil si alte maruntisuri frustrata ca si ea ar fi putut ajunge la acelasi nivel daca nu si-ar fi „sacrificat” viata pentru familie.”

    trebuia formulată așa:

    „Ca exemplu unui bărbat nu-i place să fie călcat pe bătături.”

    Familia pe care o descrii tu are complet alte probleme, raportul dintre venituri nefiind una dintre ele.

    Apreciază

  5. „Familia pe care o descrii tu are complet alte probleme, raportul dintre venituri nefiind una dintre ele.”
    Ba eu cred ca este cea mai importanta. Cred ca ai vazut prea multe filme gen „pretty woman”

    Apreciază

  6. Dacă ești complexat de asta (indiferent dacă ești o ea sau un el) da, o fi o problemă importantă. Sunt profesii care n-o să-ți aducă niciodată nu știu ce venituri și mi-e greu să cred că intelectualii nu pot trece peste asta. Cutumele societății au marcat pe mulți, dar lucrurile se mai schimbă atunci când ești deschis la minte. Când simți că te sacrifici într-o relație deja ai o problemă, indiferent la ce te referi când spui asta.

    Apreciază

  7. „mi-e greu să cred că intelectualii nu pot trece peste asta”
    Poti trece peste orice ca motivatii exista daca ai imaginatie sau un mindset setat cum trebuie, insa doar in mintea ta ca realitatea ramane si te vei lovi mereu de ea.

    Apreciază

  8. Bună Mel,

    Te citesc cam de jumătate de an și nu pot să nu observ că devi din ce în ce mai disperată. Nu te mai stresa, ai zis și tu că arăți de 20 de ani chiar dacă astăzi ești mai aproape cu 6 luni de 50.

    Ai grijă de tine,
    I.I.T. – 22 ani

    Apreciază

  9. „Ca exemplu unui barbat care castiga bine si are o pozitie professional importante nu-I place sa fie calcat pe bataturi de nevasta care se ocupa de bucatarie, copil si alte maruntisuri frustrata ca si ea ar fi putut ajunge la acelasi nivel daca nu si-ar fi „sacrificat” viata pentru familie.”

    @Sorin – Intr-o familie care are bani, chiar daca banii respectivi sunt câștigați doar de bărbat, dar ii împarte cu familia, nu apar chestiile astea dintr-un singur motiv: ea nu trebuie sa se ocupe de bucătărie, copil sau alte mărunțișuri (gen spalat, calcat, curatenie). In familiile care au bani, ea alege sa se ocupe de copii eventual, ca de restul se ocupa personalul – dădaca, pana merge copilul la grădinița, menajera – care face curat si restauratul /firme de catering care gatesc. Iar daca lucreaza amândoi, cu atat mai mult, personalul exista si ii ajuta in treburile casnice. Aici ar mai trebui sa subliniez din nou, ca Polonia nu-i Romania si clasa medie plus isi permite astfel de servicii.

    „Modul în care dezvoltați unii subiecte legate de bani și de puterea lor mă pune pe gânduri – dacă nu chiar mă sperie puțin. Zic că mă sperie pentru că încep să se lege poveștile cu oameni bogați stresați, deprimați și plictisitori.”
    @ dam – Aici nu înțeleg unde bați.

    Apreciază

  10. Corect, o menajera e accesibila, chiar si in Bucuresti. De vreo 5-6 am o tipa in varsta care vine 2 zile in fiecare saptamana, ma costa sub 10% din venitul meu. Inainte de asta am mai avut vreo 2 care veneau doar o data pe saptamana si era cam la limita, asta a avut disponibilitate pentru 2 zile si e fix cat e nevoie.

    O menajera la casa omului aduce multa relaxare, nu mai sunt discutii despre curatenie, spalat, calcat, eventual mancare (exista si optiunea comandatului din oras, dar din cauza traficului nu e prea grozava daca nu ai un restaurant bun foarte aproape). Si sotia nu doar ca nu mai e stresata, dar are timp de mers la sala si nu arata din profil ca o gravida.

    Normal ca asta tine daca toata lumea are toate doagele pe-acasa, ca sunt destule tipe care chiar si in asemenea conditii au pitici pe creier si sunt nemultumite, iar apoi se intreaba de ce au primit un sut in fund. Well, nu a zis nimeni ca inteligenta e in exces.

    Apreciază

  11. Draga @zdrnt sau I.I.T., am scris un post, de ce nu ma atrag băieții de 18-20 de ani (si 22 e pe acolo), doar ca e programat pentru mâine. Așa ca, trebuie sa mai aștepți un pic, ca sa înțelegi de ce nu ma poți consola tu, in „disperarea” pe care ți-o imaginezi ca o am.

    Apreciază

  12. „ca sunt destule tipe care chiar si in asemenea conditii au pitici pe creier si sunt nemultumite”
    Fie devin depresive sau supergeloase ( din lipsa de ocupatie ) .

    Apreciază

  13. @autoarea: legat de bani mă refeream la faptul că unele discuții devin foarte seci și pragmatice, cu tot felul de procente și ierarhii și parcă dispar din vedere lucrurile bune pe care le poți face cu ei. O ziceam ca o remarcă, nu arătam neapărat cu degetul pe cineva anume și nici nu mă refer numai la blogul ăsta. Eram și eu amar – oi fi îmbătrânit și eu.

    Apreciază

  14. „Nu m-ar deranja sa ma conduca o femeie atata timp cat caracterul ei e mai puternic, castiga mai bine, ma intretine si e pe o scara sociala mai sus de mine. ”

    Te-ar deranja sigur, ca in momentul ala ar cauta pe unul mai bun ca tine.

    Apreciază

  15. „Pragmatismul vine cu vasta.”

    Eu cred ca materialismul se inoculeaza din copilarie.
    Societatea ofera multe ocazii prin care arata copilului cat de important este banul.

    Asta nu e rau in sine, cel putin pana cand banul ajunge sa conditioneze si relatiile dintre oameni.

    „Ah, esti fain(a) dar daca nu castigi minim atat, nu avem ce discuta (doar fute)”.

    „Ah, imi place de tine, dar asta daca suporti doar tu cheltuielile din casa, banii mei sunt banii mei.”

    „Relatia noastra are viitor doar daca inelul de logodna costa cel putin …”

    etc.

    Apreciază

  16. „In familiile care au bani, ea alege sa se ocupe de copii eventual, ca de restul se ocupa personalul – dădaca, pana merge copilul la grădinița, menajera – care face curat si restauratul /firme de catering care gatesc.

    Stau si ma chinui sa-mi dau seama ce parte de „se ocupa de copii” i-a mai ramas de facut…
    Le citeste poveste de noapte buna?

    Apreciază

  17. Lol, suna mai urat decat poate ai vrut; suna de parca nici macar de copii nu se ocupa, dupa ce de restul se ocupa personalul. Exprimare nefericita sau chiar asta voiai sa zici?

    Apreciază

  18. @w – pai sunt și femei din astea. Este modelul araboicelor din GCC, emirati sau kuwaiti. Alea nu fac absolut nimic din treburile astea și nici nu muncesc. De fapt ele nu vor sa muncească. Europenele sunt cam fraiere ca trag și la job și acasă.

    Apreciază

  19. „O menajera la casa omului aduce multa relaxare, nu mai sunt discutii despre curatenie, spalat, calcat, eventual mancare (exista si optiunea comandatului din oras, dar din cauza traficului nu e prea grozava daca nu ai un restaurant bun foarte aproape). Si sotia nu doar ca nu mai e stresata, dar are timp de mers la sala si nu arata din profil ca o gravida.”

    Nu stiu de ce am senzatia ca va trebui sa platesti si ca sa vina sala la ea, altfel va fi cam stresata.

    Apreciază

  20. ” Este modelul araboicelor din GCC, emirati sau kuwaiti. Alea nu fac absolut nimic din treburile astea și nici nu muncesc. De fapt ele nu vor sa muncească. ”

    Pai depinde din care clasa sociala. Nu cred ca toate isi permit sa nu munceasca.

    Dar acolo unde sotul nu munceste, de ce ar munci nevasta?
    In definitiv de asta s-au si maritat cu ALA si nu cu altul. Ca sa nu munceasca.

    „Europenele sunt cam fraiere ca trag și la job și acasă.”

    Pai na, nu exista bogatani pentru toate.

    Majoritatea trebuie sa se multumeasca cu barbati care muncesc, asa ca si ele.

    Apreciază

  21. Emirati, kuwaiti sau saudi, cetățenii, nu muncesc de regula, cu atât mai mult femeile. Dar in general in GCC este cultura ca femeia sa nu muncească, a lor locală, ca filipinezele sunt foarte apreciate.

    Apreciază

  22. Nu as trage concluzii bazate pe arumente fara fundament, mai ai putin si zici ca iarna nu e ca vara sau ca decat sarac, bolnav si batran e mai bine sa fii bogat,sanatos si tanar. Cu astea te faci terapeut, nu alta.

    Da, stiu cum e prin Arabia Saudita si Kuweit, dar ce dai tu ca exemple sunt clasa bogata si foarte bogata, in caz ca nu stiai Sauditii au saracii lor si sunt milioane. Nu doar europencele sunt „fraiere”, ci tot restul lumii care nu sta cu curul pe niste petrol si culmea, dar majoritatea nu se considera deloc fraiere. Chestie de perspectiva.

    Apreciază

  23. „in caz ca nu stiai Sauditii au saracii lor si sunt milioane.”

    Pai nu stie, unde merge ea cu biznis pe banii firmei nu apar arabi saraci in cadru 🙂

    Apreciază

  24. „Emirati, kuwaiti sau saudi, cetățenii, nu muncesc de regula, cu atât mai mult femeile. Dar in general in GCC este cultura ca femeia sa nu muncească, a lor locală, ca filipinezele sunt foarte apreciate.”
    Asta poate mai demult si pentru cele needucate, la mine in companie si in societate in general am observat ca incep sa fie promovate femeile destul de mult si chiar pe functii de conducere ( emirateze ).

    Apreciază

  25. Crescutul copilului si ocupatul de bucatarie nu sunt chestii minore.

    Le poti externaliza,desigur, dar nu vei afla daca esti multumit de rezultat cand va fi prea tarziu, si sansele sunt ca pe termen lung sa nu iti placa sau sa iti dauneze sanatatii. 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu