Oamenii cu adevarat inteligenti

Cand l-am cunocut pe fostul socru, stiam ca nu are o opinie buna despre mine, pentru ca eram romanca, mai stiam si ca gagiului meu ii e frica de el, si ca acest autoputernic tata e foarte dur, cu afacere proprie si nemilos, avand o opinie scazuta despre majoritatea oamenilor.

Dupa ce am am dat mana cu el, fiind primita cu zambetul pe buze, ne-am urcat in masina si el a codus vreo ora. Ne-am oprit la un local, unde fostul socru a comandet ceva de mancare pentru toti. Gagiul meu, ce imi facuse descrierea dura a lui taica-su de cateva lui, mi-a zis intrigat in engleza, daca imi pot inchipui, cu s-a adresat taica-su chelneritei. Prin cap imi treceau tot felul de cuvinte jignitoare, cand el imi zice „frumoas-o”, asa i-a zis. Automat am avut un scurt circuit in minte, unde informatiile nu se potriveau. De ce omul asta care ii considera pe restul semenilor idioti (nici un dezacord aici), vorbeste asa frumos cu o chelnerita cu sortul unuros?

A trecut ceva apa pe Vistula pana am aflat raspunsul direct, si anume, ca sa-i de-a cea mai prospata bucata de carnat si sa nu-i scuipe de noroc in varza murata. Si, a mai inghetat Vistula de cateva ori, pana am aflat raspunsul indirect: oamenii cu adevart destepti nu se lasa cititi de restul. Aia pe care chiar ii duce capul si sunt echilibrati, sunt politicosi cu prostimea, pentru ca stiu ca protimea se hraneste aprig cu politeturi, mai ales cand pierd bani. Daca treci peste vanitatea de a te simti important, realizezi cat de mult poti castiga, facandu-i pe altii sa se simta importanti. Unii cu banii, altii cu vanitatea.

6 gânduri despre „Oamenii cu adevarat inteligenti

  1. Sau cu alte cuvinte, nu se stie cand ajungi la mana saracului 🙂

    Si se zice ca cei care ii dispretuiesc in general pe ceilalti, contrar a ceea ce pare, au o stima de sine scazuta, pe care nu reusesc sa o ridice atfel decat … degradandu-i pe ceilalti.

    Apreciază

  2. Nu chiar.
    Nu e nevoie de inteligenta sa remarci ca exista unul (sau mai multi) mai prost decat tine.
    Dar de obicei vine la pachet dublata de ignoranta, ignori faptul ca exista cel putin unul pe lumea asta fata de care tu insuti ai putea fi un idiot.
    Ca are QI mai mare, ca a luat decizii mai bune ca tine in viata, ca si-a maximizat mai bine potentialul intelectual, ia-o cum vrei.

    Cum sa tratezi iiotii?
    Cred ca atitudinea superioara si cea mai umana este cea a unui parinte cu un copil debil mintal – stii ca e idiot, dar nu faci prea mare caz de asta si cu durere si dragoste incerci sa te descurci cu el cum poti 🙂

    Apreciază

  3. Majoritatea nu e idioată. Oamenii nu sunt idioți, ci sunt împinși să facă lucruri idioate. Oamenii ăia inteligenți de care spui tu exploatează niște săbiciuni. Atât. Da, asta e societatea și a îndoi regulile jocului ține totuși de intelect. Oamenii foarte inteligenți creează și învață. Majoritatea lucrurilor pe care le considerăm frumoase pe lumea asta (indiferent de domeniu) au fost făcute de oameni foarte inteligenți și da, probabil săraci. Dacă ăsta e criteriul determinant na, nu e chiar bine să fii foarte inteligent.

    Ce (probabil) n-ai văzut tu încă la oamenii ăștia care exploatează e că sunt și vor fi citiți pentru că nu te poți preface la nesfârșit; atunci pot veni din urmă toți ăia pe care i-ai exploatat și să te lovească înapoi. Da, ține de moralitate și de ceea ce îți dorești de la tine ca om – societatea te învață ce e bine și ce e rău dintr-un punct de vedere, apoi vezi tu ce alegi.

    E interesant exemplul ăla cu chelnerița. Dacă e să fie niște oameni care să fie buni la citit alți oameni, cred că ăia ar fi chelnerii și în general oamenii care oferă servicii. Ei i-au văzut pe toți – săraci, bogați, aroganți, modești, ciudați etc. Fata aia n-avea treabă cu cârnatul omului, acolo e bucătarul. Da, putea să scuipe în varză, dar știe că nu e aia calea spre bacșiș. Aia știe chiar mai bine ca el ce să perie ca să scoată un maxim din situația aia – probabil că și-a dat seama și de cât e de zgârcit și dacă merită sau nu efortul. Cel mai proaspăt cârnat îl primești atunci când ai devenit client fidel și respecți personalul de acolo. Respect nu înseamnă prosteală și aere de superioritate mascată, ci înseamnă să fii sincer și bine intenționat – asta înseamnă că atunci când nu ți s-a părut grozavă mâncarea să spui, pentru că putea fi din cauza unor ingrediente nu tocmai grozave, iar bucătarul se va bucura să afle de problemă.

    Ca să nu mai spun de faptul că ăia care cică ar fi idioți (și care în majoritatea cazurilor te-au și citit) o să-ți întoarcă la un moment dat favorul. Poate vei primi un desert sau o cafea din partea casei pentru simplul fapt că te-au văzut trist/supărat și gestul ăla va conta. Nu ca bani, pentru că e un efort mic pentru tine și unul chiar mai mic pentru localul în cauză, dar o să conteze că cineva a încercat să facă ceva pentru tine.

    Oarecum offtopic, legat de bani. Ca să înțelegi cât de puțin contează obiectele sau serviciile (care se cumpără cu bani) trebuie mai întâi să le deții. De asta e important să faci eforturi să obții unele lucruri cât mai de tânăr, pentru a învăța asta cât mai repede.

    Apreciază

  4. Eu nu stiu cu ce te ocupi tu zilnic, dar eu dupa o zi de lucruri cu idioti – cu studii, ce lucreaza la un birou si au posturi cu nume fancy – ajung foarte obosita acasa. Si parintii obosesc.

    Apreciază

  5. Te-ai intins la o filosofie inutila. Nu stiu pe unde traiesti, dar un fost coleg la facultate (profesor, doctor, conferentiar, polonez) imi povestea, cand am fost impreuna la un restaurant, ca el comanda rapid si nu discuta cu chelnerii, ca a fost si el chelner in studentie, si stie foarte bine cate scuipaturi si gunoi de pe incaltaminte a servit clientilor nepoliticosi.
    Cat despre oameni inteligenti si restul societetii idea era ca sunt doua tipuri: aia care se comporta nasol (si le dau dreptate, caci e greu sa faci fata la prosti zilnic) s aia care se comporta placut si perfid. Atata tot.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s