Fermierul român

Am citit și eu articolul cu fermierul nemulțumit de valoarea mică în bani a producției lui. În prima fază, tinzi să-i dai dreptate, mai ales că, articolul e scris la crimogene, cu o notă puternic populistă, dar după ce-ți revii din șocul de la corazon și fraternizarea cu bietul fermier, că nu-i așa, majoritatea ne simțim cam prost plătiți, realizezi carențele societății românești. La un simplu calcul reiese că domnul fermier își bagă pula in 15 000 lei, bani pentru care nu a făcut nimic, nu de alta dar coacăzele cresc singure. Nu sunt mulți, dar sunt suficienți, cât sa-și cumpere o Dacia Logan la mâna a doua. Eu nu știu despre alți, dar pentru mine atitudinea asta denotă o lipsă de respect față de propria muncă. Romanii în general nu-și respectă munca, nu respecta banul câștigat și nu cunosc valoarea lui, fiind foarte dispuși ca și popor să împrăștie cu bani aiurea, dar acesta este doar unul din efectele pomenilor sociale. Apoi mai vine și chestia economică, unde domnul fermier nu-i conștient de balanța dintre cerere și ofertă, pentru că, poate el să ceară și 1000 de lei la kg, important nu-i cât cere, ci cat primește. Iar la final, cireașa de pe tort, realitatea economiei de piață și a faptului că, majoritatea produselor costă în producție de cel puțin 10 ori mai puțin decât plătește consumatorul final pe ele. Dar si aici intermediarii sunt de vina. De ce? Pentru ca oamenii nu înțeleg mecanismele economice capitaliste, când nu mai vine statul sa-si culeagă coacăzele după 15 hectare si le baga in fabrica la prelucrarea, ci este vorba de un producător amator, ce a pus coacăze intre nuci si are suficiente cat sa vândă la un colector local, dar insuficiente cat sa servească direct un supermarket sau o fabrica.

Mă rog, sunt și excepții – poza de mai jos – trăiască Biedronka! 1 zlot valorează la cursul zilei 1,1 lei, deci in prețul fabulos de 3,19 lei pe kg intră și transportul, nu de alta, dar sunt aduse din Spania, că în Polonia nu cresc nectarine.

Acestea fiind zise, eu le doresc multă sănătate fermierilor români. Între noi fie vorba, eu cred că lui îi era prea lene să le culeagă pentru 15 000 lei, așa că a preferat să facă tamtam și să declare că ”Suntem terminați ca nație”. Capitalism curat. Pensii sa fie!

Mie nu-mi da nimeni 15 000 lei – culeg si 3 tone de coacaze de banii ăștia!

19 gânduri despre „Fermierul român

 1. Link la articol ?:)

  Problema de fapt e ca ala cand s-a apucat de cultivat coacaze, s-a uitat la pretul lor congelate in supermarket, nu si-a pus problema cu cat pleaca en-gross de la el de la poarta, ca mai mult nu a fost dispus sa faca, clar.

  Asa au patit si altii cu veninul de.vipera, lacrimile de panda, lemnul de pawlonia, etc.

  Apreciază

 2. Eu aș spune că a-ți respecta munca înseamnă să o faci pentru un preț corect și să refuzi un preț care nu o acoperă. Dacă omului îi ieșeau 3 lei/kg profit, aia înseamnă 9000 de lei, din care mai plătește taxe, iar el consideră că banii ăștia nu-i acoperă munca (nu doar culesul ci și prășitul și ce a mai făcut el acolo până s-au copt fructele). Fiind amator, a ales să le dea oamenilor decât să îmbogățească niște intermediari. Mă mai uit și eu la fructe prin supermarke-uri și prețurile astea într-adevăr mi se par o glumă. Spania vinde multă marfă de proastă calitate la prețuri mici, dar practica asta n-ar trebui luată de model. Nici lene nu cred că e, pentru că plătea oameni să culeagă fructele – de asta și zicea că îl costă 2 lei/kg. Din ce am înțeles eu, problema fermierilor e că n-au o piață de desfacere ca să ceară prețul pe care-l vor ei; lumea ar fi dispusă să plătească cât cer ei, dar nu ajunge la vânzare. Nu știu dacă asta se întâmplă la nivel național sau doar în anumite regiuni. Mai nou și vânzătorii de la marginea drumului vând legume și fructe importate.

  Mi se pare arogantă remarca cu loganul, asta ca să nu zic de prost gust. Nu cred că un om care are o firmă de consultanță și face agricultură din pasiune nu are o mașină care să-i satisfacă nevoile, mașină mult peste ceea ce oferă Loganul.

  Am observat că noile tendințe în finanțele personale încep să elimine limitarea excesivă a cheltuielilor și se pune accent pe creșterea veniturilor. În contextul ăsta și al sărăciei în România înainte de ’89 „fiind foarte dispuși ca și popor să împrăștie cu bani aiurea” e cam trasă de păr. N-avem educație financiară, așa e, dar oamenii au nevoie de niște rahaturi ca să simtă că n-au trăit degeaba și asta e de înțeles.

  Apreciază

 3. Vezi ca linkurile sunt de o culoare foarte apropiata de negru, sunt nesubliniate, asa ca e greu sa te prinzi ca e link daca nu mergi cu cursorul pe ele.

  Si ai o matematica foarte ciudata, 2.99 * 1.1 nu face niciodata 3.19.

  Si iti garantez ca nu culegi 3 tone de coacaze pentru 6.000 de lei. Nu ai idee ce inseamna munca aia, cand eram copil abia culegeam 10-20 kg intr-o zi daca le vrei la calitate de vandut in supermarket si nu de facut gem. Cate luni esti dispusa sa muncesti pentru 1500 de euro impozabili, adica 750 net?

  Scrie in articol: culesul costa 2 lei/kg, daca le vinde cu 5 lei ii ies 9.000 de lei impozabili, ca nu poti sa le vinzi fara factura, si daca iei in calcul costurile cu plantatul, prasitul si ingrasamintele iti raman bani de tigari sau nici aia, ca si tigarile sunt scumpe.

  Ce ignora analistii de tastatura e cat sunt taxele din pretul de pe raft. Nu doar 20 TVA, dar si 50% din orice munca inclusa in cost, care e aditiva: nu e doar manopera, dar e si munca inclusa in combustibili, transport, energie, etc. Practic taxele sunt peste 50% din pana in 80-90% din cost, totul plus TVA sau la nivel macroeconomic, 35-40% din PIB sa se colecteze ca taxe, cu pierderi cu tot. Asta explica in mare parte cum ajung coacaze de 5 lei kg sa coste 10 lei pentru 200 g.

  Apreciază

 4. @w – cu ultima analiza confirmi ce spun eu. Daca producătorul acela si-ar vinde coacăzele (către colector) la prețul pe care îl dorește el, produsele ar ajunge să coste la raft o suma mult prea mare, pentru a fi achiziționate de consumatorul final.
  Din celalalt calcul al tău reiese ca domnul ar face net in mana 750 € – adică 3150 de PLN (eu din ăștia câștig), un salariul mediu din Polonia pentru o luna. Nu mi-se par bani de aruncat, dar asta decide fiecare pentru el.
  Da, culesul e cam nasol, dar nu e chiar așa de greu – si eu aveam coacăze in gradina si le puneam in congelator pentru iarna.
  Părerea mea – daca in România oamenii nu ar avea pensie de la stat si alte pomeni sociale, luate pe bani împrumutați, cred majoritatea ca s-ar bucura si ar aprecia banii respectivi.
  Cat despre matematica, greșeala mea, am scrie 3,19 in loc de 3,29 – si mai corect ar fi fost 3,289.

  Apreciază

 5. @dam167 –
  „Eu aș spune că a-ți respecta munca înseamnă să o faci pentru un preț corect și să refuzi un preț care nu o acoperă.” – corect. Probabil fermierul respectiv se apreciază mult peste ceea ce primește. Bravo lui. As fi curioasa cum s-ar aprecia după ce nu ar mai primi pensia, nu de alta dar la stilul curent de împrumuturi ale României, într-o zi se vor termina si pomenile.

  Apreciază

 6. @autoarea: pensia nu e pomană. Nu cred că se poate fără pensie de stat atunci când trăiești de pe o zi pe alta și nu ai nici educație financiară. Abia acum apar fondurile de investiții și ideea de economii. Iar mentalitatea că omul trebuie să ajungă înapoi la sărăcie ca o sumă de bani să i se pară mare mie nu-mi place. Nu sunt bani de aruncat, dar evident omul a vrut să transmită un mesaj. Și banii ăia nu sunt pe lună, sunt pe întreaga producție.

  Și ce dacă ajunge la raft cu un preț mai mare? Sunt toate șansele ca mulți să le prefere pe alea scumpe dar mai de calitate – e un trend la nivel mondial de a permite micilor producători să intre pe piață. Se va termina la un moment dat și cu mâncarea ieftină și proastă, trebuie doar să pătrundă educația mai adânc.

  Apreciază

 7. „Eu aș spune că a-ți respecta munca înseamnă să o faci pentru un preț corect și să refuzi un preț care nu o acoperă.”

  Eu as spune ca a-ti respecta munca inseamna ca inainte sa te apuci sa plantezi coacaze sa te interesezi cum si cu cat le poti vinde.

  In piata, in sezon, sunt cam 10lei/kg. Din care TVA 19%.

  Adica profitul brut al intermediarului e 3RON.

  Chiar nu e mult, ca are si el cheltuieli cu: transport, depozitare, manipulare, angajati, vanzare, e marfa perisabila o parte se strica inainte sa se vanda.

  Si 9000 RON, fie ei si impozabili (desi multi lucreaza pe langa) e mai bine decat zero.

  Da, pot fi valorificate mult mai eficient sub forma de dulceata.

  Atunci profitul creste serios, dar mai trebuiesc investitii in utilaje de procesare si ambalare – pentru asta sunt fondurile europene, startup nation, etc. – daca te incumeti sa faci o treaba buna pana la capat.

  Daca o faci fara cap, plantezi pe urma dai gratis ce produci.

  Apreciază

 8. @dam167 – „Și ce dacă ajunge la raft cu un preț mai mare?” – Nu ajunge, pentru ca odată la raft e problema magazinului si nu se arunca chiar asa ușor 3 tone împachetate. Si nimeni nu cumpăra marfa, ca sa nu o vândă si sa i-se strice pe raft.
  „Sunt toate șansele ca mulți să le prefere pe alea scumpe dar mai de calitate – e un trend la nivel mondial” – nu, este un trend in România, ca lumea sa cumpere produse mai scumpe in detrimentul celor ieftine. Este un trend, dar nu majoritatea fac asta. Din ce vorbeam cu cunoscuti care vând in România, tot ieftinelile de prosta calitate prind cel mai bine.
  La nivel mondial exista si produse bio, cu certificate si din alea, dar tot sunt o nișă.
  „Nu sunt bani de aruncat, dar evident omul a vrut să transmită un mesaj.” – este un mesaj prost, asta e părerea mea.

  Apreciază

 9. @autoarea: Să nu ajungă în magazin atunci, ci să le ofere posibilitatea să vândă de capul lor și atunci se va vedea dacă lumea ar cumpăra sau nu. O să se mai schimbe lucrurile și în România, chiar dacă mai greu. Deja lumea începe să se uite la ce conține salamul, vede care alimente au gust și care nu. Sunt convins că știi și tu cum caută să cumpere fiecare prin satele din jurul orașelor diverse alimente, chiar dacă sunt mai scumpe ca în magazinele mari. Încă face asta puțină lume, cum ziceam, trebuie să ne prindă din urmă și educația.

  Nu știu exact la ce te referi când spui că unii preferă produsele scumpe pentru că au impresia că sunt tot timpul mai bune, pentru că există n categorii. Mai ales pentru că ce bun pentru mine poate nu e pentru alții. Am văzut foarte multă lume cu tenișii de-ăia Converse – am încercat și eu, destule perechi m-au ținut maxim 2 luni – și, deși mie mi se pare că nu-și merită banii, am vorbit cu oameni care sunt mulțumiți. Oricum, per ansamblu e normal să prindă mai bine ce e ieftin, că na, sărăcie.

  Apreciază

 10. 750 de euro pe an nu e o suma din care traiesti. Recolta de coacaze e anuala, nu lunara, ca sa compari cu salariul lunar. Si daca nu vrei sa traiesti din productia de coacaze, atunci iti permiti sa o faci cadou consatenilor.

  @Me, alea din piata cu 10 lei/kg sunt de obicei culese si vandute de proprietar in cantitati mici si fara taxe, deci ii raman cam 8-9 lei dupa ce scazi transportul si inchiriat taraba. Iar alea din supermarket sunt mult mai scumpe, spre 30-50 de lei, din care cheltuielile in lantul de distributie nu depasesc 5-10 lei. Dar stiu ca samsarii de produse agricole ofera preturi de nimic producatorilor, stiu cat dau pe mere prin satele din carpatii submontani, sunt practic tunuri si nu comert.

  Apreciază

 11. @autoarea: nu e în vânt. Decât so sumă (pe care o consideri) derizorie, mai bine faci cadou. Că le-a dat, nu le-a aruncat la gunoi ca să nu se bucure nimeni de fructe.

  Apreciază

 12. „alea din supermarket sunt mult mai scumpe, spre 30-50 de lei”

  Doar in afara sezonului, ca nu sunt asa multi prosti care sa-i dea banul afara din casa in cat sa cumpere de 3-5x mai scump.
  Iar coacaze si agrise nu sunt chiar asa o nebunie de fructe sa te omori sa le maninci „raw”.

  Apreciază

 13. @Me – sunt bune și raw. Aici se mănâncă multe coacăze și agrise, pentru ca sunt locale. Când locuiam in România nu prea mâncam, pentru ca erau mai multe tipuri de fructe și mai gustoase.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s