Dileme de la radio

Sună un tip ieri la radio, tocmai când eu stăteam în trafic (și mă plictiseam că nu mai putem mâna cu 100 pe străzile orașului), și le cere oamenilor de pe unde (ca unor zei înțelepți), ajutorul. Are băiatul (după voce tânăr și după dileme încă neformat de viață) o situație dificilă și nu știe ce să facă, cum să împace capra cu  varza, într-o problemă spinoasă (și plină de consecințe). S-a certat cu Kamilka (diminutiv de la Kamila), prietena sau soția sa (nespecificat) care, însărcinată a părăsit cuibul conjugal și s-a refugiat la părinți (ai ei, clar).

Dificultățile s-au ivit odată cu apariția în burtica Kamilei a unui copil, când proaspătul viitor tată (cuprins de dileme) a început să-și pună problema unui cămin conjugal real, proprietate proprie și nu chirie, cum își ducea perechea existența. Și, ca orice polonez harnic, s-a gândit omul să-și încerce norocul în străinătate (probabil la nemți sau scandinavi, căci la UK s-a închis canalul), unde ar merge (singur sau împreună cu jumătatea, nespecificat) ca să-și adune bani de casă, să intre și el în rând cu lumea mai civilizat, nu ca un sclav al băncilor pe viață. Doar că, planurile i-au fost date peste cap de familia Kamilei, ce au tăbărât pe el cu socrii și verii în frunte, nefiind de acord cu plecarea. Socrul, înfocat patriot (și probabil activ votant al PiS), este total împotriva oricărei plecări în străinătate. A ieșit un circ atât de mare încât Kamilka însărcinată și tristă,  și-a luat catrafusele și s-a cărat la părinți, iar acum băiatul suspină după ea (căci o iubește și se bucură și-și dorește copilul pe care îl vor avea împreună). În lipsă de soluții a sunat la radio, poate-l ajută și poate vine înapoi.

Cei de la radio, ca psihologi de elită (ce mișună pe acolo) și susținători ai dragostei, i-au promis că-i o șansă să revină, dacă el rămâne desigur (fidel ascultător al lor și) în Polonia, alintându-i îngrijorările legate de creditul pe 30 de ani, că și ei de la radio, tot credite au.

Dilema asta m-a intrigat, găsind-o clasică, așa că i-am întrebat pe colegii mei polonezi, ce ar face ei în situația celui care a sunat la radio (făcând abstracție  de faptul că nu ar suna la radio sau că nu ar avea astfel de dileme cu un copil pe drum, când treburile acestea ar fi trebuit să fie deja discutate).

Și cum am și câțiva cititori bărbați, mă întreb ce ați face voi?

***

Colegii mi-au zis așa:

T: Aș rămâne și i-as reproșa toată viața, când vine plata creditului, că-i din cauza ei.

M: I-aș cere bani de apartament la socru.

W: Nu m-aș lăsa șantajat.

12 gânduri despre „Dileme de la radio

  1. Părerea mea e că ar trebui ca el și Kămila să se hotărască ce vor de la viață și cum vor să arate viitoarea lor familie. Părinții nu ai cum să-i schimbi și deși știi ce oameni sunt, situațiile astea explodează când apare un copil în peisaj. Cei 2 tineri ar trebui să hotărască ce vor să facă și să ajungă la un acord. Sunt sigur că e mult complicat decât rezumatul din postare, dar aș spune că fata a făcut primul pas când s-a ascuns în spatele părinților. Unii părinți se vor băga tot timpul în viața copiilor și până la urmă ca adult poți tolera asta sau poți pleca în treaba ta. Când te-ai hotărât, e mai puțin important că te bagi la credit sau te muți într-o altă chirie, așa că nu văd de unde atâtea dileme.

    Eu unul n-aș cere familiei bani sau proprietăți, ar fi mult mai imprtant ca eu și partenera să ne dorim același lucru.

    Apreciază

  2. În primul rând ăștia care sună la radio sau cer pomeni publice sunt niște looseri din start. În al doilea rând, cu excepția perversei care se autointitulează diana, restul care comentează aici sunt Alpha males numai unul și unul.
    Legat de subiect, nu părea ai ce să faci, sistemul capitalist e construit de șmecheri care exploatează sclavetii ( salariații) în special prin credite cu durata cât mai lungă. Unii dintre sclaveti se mai ridică dar majoritatea trag la jug toată viața pentru un apartament cu trei camere la oraș.

    Apreciază

  3. @Sorin,

    „sistemul capitalist e construit de șmecheri care exploatează sclavetii ( salariații) în special prin credite cu durata cât mai lungă”

    Csf, ncsf, nu ai avut noroc in viata sa traiesti in sistemul alalalt, facut impotriva „smecherilor”, in care exploatarea omului de catre om este inversata.

    Apreciază

  4. În sistemul celalalt sclavetii se fut între ei în timp ce noii șmecheri îî indoapa cu propaganda. Oricum după cum merge treaba în Polonia sau Ungaria se pare că memoria e scurtă și în viitor se vor întoarce de unde au plecat.

    Apreciază

  5. @Sorin – nu știu cum este în Ungaria, dar ai o imagine greșită despre Polonia. Polonia arată foarte diferit de ceea ce îți imaginezi. Nu o asocia cu România, pentru că-i diferită, iar diferența crește consistent.

    Apreciază

  6. @dam167 – atitudinea părinților de a se băga în relațiile copiilor este groaznică. Realizezi instantaneu că nu te-ai cuplat monogam, ci poligam, dar la îndatoriri, ca de primit, primești doar de la unul. Brusc trebuie să satisfaci tot neamul. O mare parte din vină pentru treaba asta o portă partenerul, pentru că nu se descotorosește de pachet, dar și tu, dacă îl alegi cu pachet.

    Apreciază

  7. Nu o asociez cu România o asociez cu Germania. Din exterior ce nu îmi place e că un partid de stânga câștigă în mod categoric alegerile de fiecare dată.

    Apreciază

  8. În plus nu înțeleg de ce mă tot asociezi cu România. Sunt la fel de expat ca și tine mai ales că de aproximativ 15 ani sunt plecat din tara. Diferența e că eu m-am orientat unde plec în funcție de bani ca criteriu principal. Am ajuns în Emirate pentru tax free în UK cred că mă indoiau la impozite.

    Apreciază

  9. Dar nu numai cu ce e negativ în Emirate. Experientele tale de aici justifica doar o părere limitată și mai ales subiectivă.

    Apreciază

  10. E una din situatiile alea tragico-comice in care toata lumea are dreptate si nimeni nu are dreptate 100%.
    Tipul daca avea vreo calificare (si avea daca isi punea problema ca intr-o zi se insoara si face copil) se descurca biniso si local.
    Fara calificare, undeva afara da, mai bine platit probabil de cateva ori, decat local dar tot il costa 5-10 ani din viata.
    O familie nu rezista intotdeuna la o separatie de o astfel de durata. Mai ales cand e la inceput.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s