Căsnicia clasică modernă

Ea a cumpără un câine de casă în ciuda protestelor lui. El îi spune prima mea soție.

Ea merge în cluburi cu fetele, unde se îmbată cu cocktailuri ieftine, apoi vine acasă să-și vomite mațele în budă, când el o ține de păr. El merge în cluburi cu verigheta în buzunar, unde agață tinere, naive și ieftine, cărora după abureala specifică le mărturisește câți ani are, apoi le prezintă chelia și dacă încă mai sunt doritoare, le arată verigheta, scuzându-se că nu poate.

Ea a primit cererea de căsătorie de la el, la insistențele tatălui lui, care i-a zis că ar trebui să o oficieze ca nevastă, că poate se va simți ea mai integrată în familie. El nu a fost sigur că ea va accepta să se mărite până în ziua când au ajuns pe bune la starea civilă și a dat cu semnătură.

Ea a rămas însărcinată cu el. El a rugat-o să facă avort. Ea a refuzat. El a turbat de nervi câteva luni, iar în cele din urmă s-a dat pe brazdă motivat de puternicele valori familiale ce i-au fost induse de părinți.

Ea e o blondină solidă, concretă și arțăgoasă. El este un tip vesel, glumeț și harnic.. Împreună au doi copii, dintre care unul cu handicap cauzat de o boală genetică. Trăiesc la comun, dar separat cu banii, opuși în idei, diferiți în dorințe și divizați în fapte. Conviețuiesc într-o armonie de nemulțumire reciprocă, condimentată cu frustrări adânci și dureroase, urându-se reciproc cu spume, încremeniți într-o stare de conflict înăbușit, presărat cu glume nesărate. Îi ține laolaltă speranța nerostită că celălalt va fi suficient de curajos să-și ia tălpășița și fuga comună de responsabilitatea reală a fiecăruia de a-și lua viața în mâini și a-și asuma contribuția la propria fericire. Aleg să acumuleze următoarele credite la tot mai multe proprietăți imobiliare care aparțin băncilor, în loc să-și tragă o linie clară sub și să-și facă un plan de ieșire din viața mizeră pe care o trâmbițează cu deschidere și mândrie prietenilor la un pahar de apă.

14 gânduri despre „Căsnicia clasică modernă

 1. Povesti inventate, nimeni nu sta intr-o casatorie ( si aici vorbesc mai ales de barbati ) daca ar putea iesi fara consecinte ( in special financiare ) si treaba e valabila mai mult in vest decat in est unde femeia aparata de lege ia si pielea de pe tine la divort. In plus cum adica merge in club la agatat si pe urma le arata verigheta ca nu poate ??? Pai de ce se mai duce ?!!

  Apreciază

 2. @Sorin – povestea este adevarata și mult mai trista. Cam asta e ce știu eu, dar ii cunosc pe oameni doar de putin timp. Cât despre motivele pentru care tipul sta, ce zici de copilul cu handicap? Sau de presiunea familiei? De ce face chestia cu cluburile nu știu, dar îl întreb la următoarea beție. Bănuiesc ca vrea sa-și demonstreze ca inca poate.

  Apreciază

 3. @vpt, intr-adevar chestia cu copilul handicapat e un argument favorabil sa stea , presiunea familiei nu stiu la ce te referi exact. Pe de alta parte unii barbati poate se gandesc ca chiar daca ar divorta pe urma ar fi aproape imposibil sa gaseasca o persoana compatibila ( vezi cazul tau ) cu care sa aiba o relatie de durata. Mai mult si din pacate zic eu emanciparea feminista pune bete in roate familiei clasice. Asa ca oamenii raman in relatie in virtutea inertiei atata timp cat au o oarecare libertate sa faca ce vor fara sa se justifice consoartei ( excursii , sex etc ).
  Feminismul asta , daca nu te-ai prins, nu intamplator a fost incurajat oficial in ultimii ani. El este benefic financiar pentru sistemul capitalismului salbatic atata timp cat doua persoane separate consuma mai mult decat o familie ( au nevoie de 2 case separate, 2 masini, vacante diferite etc si astfel consumul creste ). Follow the money …

  Apreciază

 4. @Sorin – familia pune o mare presiune pe cuplurile cu copii ca sa rămână împreună, chiar dacă acest lucru este distructiv pentru copii. Este probabil o chesti păstrată din strămoși, când era greu pentru un adult sa crească pana și copil singur, ca sa nu mai zic de câțiva.
  Cât despre bărbați, din ce am observat la polonezi, ei au simț deosebit al răspunderii, al angajamentului fata de copii și in pofida nefericirii personale, mulți aleg sa rămână in relatii pentru ca nu vor sa-și lase consoartele fără sprijin. Femeile in general au un simt al răspunderii mult mai scăzut.

  Apreciază

 5. Mie mi se pare că prezinți un caz pe care nu-l cunoști prea bine, ceea ce e destul de urât. Sunt chestii care nu se leagă acolo și mi se pare că ai umplut tu golurile:

  „Conviețuiesc într-o armonie de nemulțumire reciprocă, condimentată cu frustrări adânci și dureroase, urându-se reciproc cu spume, încremeniți într-o stare de conflict înăbușit, presărat cu glume nesărate.” – come on, nici Mircea Radu n-ar fi zis de-astea.

  Mie mi se pare că se potrivesc, pentru că amândoi au un stil de viață dubios. Când ea a refuzat să facă avort, ca bărbat fie o întinzi unde vezi cu ochii, fie ai grijă în continuare de familie, mai ales de copil/copii. Dacă au trebuit să-l convingă părinții în decursul a luni de zile… depinde cam mult de familie. Iar faza cu agățatul e pur și simplu ciudată, nu știu ce ar mai fi de zis aici. În general oamenii care se plâng toată ziua de soț/soție și relația în care sunt au o problemă ei înșiși și mulți exagerează – adică bat apa în piuă pe tema asta până toacă nervii tuturor, ca mai apoi să se dea fericiți alături de soț/soție; se știe cum se numesc oamenii care una spun și alta fac.

  În rest compromisurile sunt peste tot, vine cu statutul de adult, și nimeni nu are parte de o armonie perfectă.

  Apreciază

 6. @dam167 – pai se vede ca nu i-am scriu eu textele lui Mircea Radu :). La următoarea Din Dragoste poate să apeleze liniștit la serviciile mele.
  Sunt multe chestii pe care nu le înțelegi și care țin de fapt de o alta cultură și de alte perspective personale. Apropo, avortul este ilegal în Polonia, așa că începe cu asta. Cât despre faza cu cluburile, prietenii lui confirmă că așa face. Pentru mine este nevoia lui de confirmare și bătălia personală pe care o duce între loialitate față de familie și nevoile personale.

  Apreciază

 7. Știu că ține și de cultură, dar suntem totuși în Europa, iar cine are acum 40-50 de ani a prins și alte vremuri și a avut acces și la alte informații. Dar a fi în continuare în sânul familiei tradiționale e totuși o alegere.

  Și în România a fost ilegal avortul și știu practicile de atunci – știu de fapt mai multe decât mi-aș dori, dar am o familie mare și pestriță.

  Este nevoia de confirmare da, dar dacă faci asta în mod repetat înseamnă lipsă de caracter. Fiecare dintre noi vrea să se simtă dorit, dar suntem adulți trecuți de o vârstă, ar trebui să renunțăm la astfel de practici. Asta cu loialitatea e ca și virginele care fac sex anal – ține de fapt de principiu, nu de artificii tehnice și dacă vrei să fii loial, ești. Era un blog pe care am mai avut discuții legate de loialitatea bărbaților, iar autoarea susținea că la un moment dat fiecare bărbat caută câte ceva pe lângă, că na, asta e natura oamenilor. S-a convins între timp că atunci când vrei să fii cu o femeie treci peste instinctele astea primare și mai gândești și cu capul dintre umeri.

  Apreciază

 8. @dam167 – dar tipul nu vrea sa fie cu nevasta-sa. Nu te-ai prins? E o strategie pe care am observat-o aici la bărbații care nu mai vor să fie cu femeile cu care au copii, le fac viața de coșmar până pleacă ele. Nu știu dacă e neapărat conștientă strategia, dar e practicată la scară largă. Nu le înșală, dar le ignoră, sunt absenți și îți arată deschis față de ele lipsa de respect.

  Apreciază

 9. Așa o fi, nu zic că nu, dar lucrurile astea te macină ca om și ajungi o persoană dezagreabilă cu timpul. Când se satură aia și pleacă poate ei sunt deja niște acrituri dar na, fiecare culege ce seamănă.

  Apreciază

 10. @Sorin – este o diferență enormă. Cine pleacă primul are nevoie de mult curaj, motivare și răbdarea de-a duce în cârcă responsabilitatea și mai ales vina de-a separa cuplul. Când ai copii toată chestia cu vina este exagerată și prost înțeleasă, căci lupți de fapt cu sistemul, care îți spune ori că lași femeia cu copii și ești un nemernic, ori că separi copii de tată și ești o depravată. Ăla care pleacă este tras în țeapă, în timp ce cel care este părăsit joacă cartea victimei. Chestia asta are un impact major.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s