Singurătatea

În lumea femeilor, căci pe a bărbaților nu am ajuns să o cunosc din perspectiva aceasta, există filosofia singurătății, care se aplică exemplarelor care nu au parteneri sau despre care nu se posedă informația că ar avea parteneri. Această precizare este necesară deoarece multe femei singure, nu au parteneri oficiali dar posedă parteneri neoficiali, neeligibili din anumite motive pentru care sunt ținuți la secret, în dulap, alături de alte schelete, setul de bondage și vibrator.

Filosofia singurătății dă foarte bine pe hârtie, asociind independența, tăria, fericirea și mulțumirea cu interiorizarea, disociind-o de factorii externi și susținând că trebuie să-ți fie bine în primul rând ție cu tine și apoi își va fi bine și cu ceilalți. Merge chiar mai departe și dezbracă singurătatea de demonizarea cu care este încărcată de societate și familie, sugerând eliberarea de frica singurătății sub povara căreia femeile au de multe ori tendința de-a continua relații dezavantajoase. Mesajul este clar, nu avem de ce să ne temem de singurătate, nu însemnă moartea simțurilor și practicată în doze mici, în anumite intervale de regăsire și vindecare, este foarte recomandată. Singurătatea oferă pentru cei care o experimentează în primul rând un anumit confort, o anumită comoditate care o fac foarte plăcută. Pe de o parte ea privează de un anumit ajutor, de mâncarea gătită, cumpărăturile făcute sau cauciucurile schimbate, dar pe de alta scutește de haine aruncate, păr de câine sau vase nespălate. Există în ea consolarea că, nu-ți deranjează nimeni status quo-ul, asupra căruia ai putere deplină, și-l poți construi după bunul plac. Singurătatea mai promovează și idea de libertate, construind în jurul ei iluzia puterii de alegere. Fiind liber, teoretic poți alege din nou, oricând și pe oricine. Dar, ca orice tratament eficient și singurătatea atunci când este practicată în exces, nu doar că-și pierde din valoarea curativă, dar devine o dependență dăunătoare și greu de lecuit.

Că ne place sau că nu, nu am fost făcuți să trăim singuri. Avem nevoie să fim apropiați de alți oameni și conviețuirea cu un partener potrivit face viața mult mai ușoară, mai frumoasă și mai productivă, singurătatea excesivă ducând la alienare, înstrăinare, acreală, frustrare sau depresie. Este o linie foarte fină între beneficiile singurătății și efectele ei dăunătoare. Ca în orice relație este greu de observat când această uniune cu singurătatea, practicată de multe femei, devine toxică. Teoretic femeile singure sunt libere să aleagă din nou și pe oricine, dar în practică ele sunt deja luate de singurătate. Sunt multe femei frumoase, deștepte și talentate ce-și doresc o familie, ce tânjesc după dragostea din cuplu, dar nu pot să iasă din capcana singurătății.

Alienarea se petrece treptat, zi de zi și începe câteodată cu o iubire banală, dar neconsumată ce marchează sufletul și-l trimite în izolare, transformând cu pasiune eșecul amoros într-o obsesie inutil glorificată. Apoi urmează o desprindere treptată de realitate, unde victima acestei vicioase pasiuni își crește stima de sine în comparație cu orice potențiali pețitori i-ar apărea în cale, indiferent cât de frumoși, deștepți și avuți ar fi ei, găsindu-le tuturor și fiecăruia câte un defect sau un minus, care-i face ineligibili pentru o relație de succes. Cu cât mai singură este o femeie, cu atât pretențiile, cerințele și așteptările ei pentru banalități cresc, idealizându-i în minte realitatea cea se lasă așteptată. De aceea bărbații de multe ori le preferă femeile proaspăt ieșite din alte relații, în detrimentul celor care au fost mult timp singure, pentru că sunt mai conectate la realitatea relației și funcționarea cuplului.

Câteodată, în momentele ei crunte de singurătate, femeia frumoasă și încă doritoare, încercă să facă pași înspre a cunoște persoane noi, sperând să-și găsească pe cineva alături de care să-și întemeieze o familie. Însă, cu cât se afundă mai mult în singurătate și odată cu trecerea anilor, se schimbă și parametrii jocului amoros, iar opțiunea de-a căuta activ un partener devine o povară tot mai grea și mai ales umilitoare. Multe femei eligibile nu doresc de la un anumit punct să se expună ori să se supună acestui proces de loc plăcut de căutare și selecție a unui bărbat. Singurătatea în schimb, le oferă siguranță, distanță și mai ales reduce umilințele ce inevitabil vor apărea din eșecurile și greșelile amoroase.

Evitând singurătatea nu ai ocazia să te cunoști, să te întărești și să-și creezi confortul și independența de care ai nevoie pentru a-ți defini mai bine cerințele și nevoile. Cultivând singurătatea prea mult timp te înstrăinezi de cuplu, relație și familie. Și atunci cum să păstrezi acest echilibru atât de fragil?

Eu a îmbrățișat singurătatea cu scepticism, însă m-am bucurat de libertatea ei din plin, alegând totuși ca să-mi întrerup clipele mele de meditare individuală cu regulate întâlniri, prin care am încercat să mențin activă speranța găsirii unei jumătăți potrivite. Am acceptat, călcându-mi pe mândrie, că a găsi un partener potrivit necesită o investiție din partea mea, având măcar datoria de-a mă prezenta la întâlniri și astfel, oferindu-mi șansă de-a cunoște pe cineva.

47 de gânduri despre „Singurătatea

  1. Interesant, intr-adevar. Si eu am devenit cu cateva luni in urma fan-ul lui Joker, cu al lui „Better Bachelor”.

    Am ajuns la el incercand sa inteleg de ce nu mai vor sa auda de relatii cativa dintre prietenii sotului, de fapt prietenii nostri divortati fara voia lor, ca nevestele lor de cursa lunga au decis brusc ca respectivii au numai cusururi iar proaspetii amanti numai calitati (hipergamie la varsta a doua, la concurenta cu copiii lor adolescenti). Sunt vreo 5 deja, acelasi pattern, aceeasi reactie… la inceput soc si devastare, dar dupa maxim 2 ani par complet reveniti, insa…nici unul nu are decat relatii pasagere, de care nici nu pomenesc, iar eu, obisnuita sa-i stiu parte dintr-un cuplu, nu ma pot obisnui cu burlaceala lor si-i tot intreb „Cand naiba vii si tu cineva?” ca acum frecventeaza totul singuri, inclusiv pe noi. Zile de nastere, chermeze, iesiri, vacante etc. Tipic, ei nu sunt buni la explicatii, asa ca am cautat sa inteleg de pe net. Asa am ajuns la red pill, Joker, etc. Si acum nu-I mai bat la cap :). Noua perspectiva masculina imi pare rationala. Lucida si preferabila haosului, consecintelor financiare, devastarii pe care le risca.

    Observatiile Capsunaritei fac si ele sens. In principiu, nimic nou sub soare. Le auzeam ca adolescenta de la cei de varsta mea acum, despre burlaci si „fete batrane” sau „divortate”, fara rautate, just matter of fact, doar ca singurii erau rari si putini, acum sunt aproape un grup la fel de mare in cadrul varstei adulte ca si cel al casatoritilor. Asta este nou si schimba multe, dar ne obisnuim, nu? Ca nu avem incotro.

    Apreciază

  2. Barbatii au un psihic diferite, nu cauta neaparat compania unei femei, mai ales dupa 40 ani cand sexul nu mai e o necesitate atat de stringenta, le ajung de multe ori hobby -urile, munca, prietenii.
    Cate o relatie ocazionala, de obicei pentru sex, le aduce aminte de ce e mai bine singuri.
    Nu intamplator, femeile cele mai deschise spre latura sexuala a unei relatii se pare ca nu sunt si cele mai bune spre latura „relationala” a relatiei.

    Da, multe femei, chiar daca se descurca bine la pat, sunt o companie proasta in restul timpului, o sursa permanenta de tensiune si stres in nici un caz confort afectiv si liniste.
    Ca cele proaste la ambele capitole sunt ca si invizibile.

    Chiar si in casatorii exista fenomenul asta, barbatul are viata lui separata si nu prea interactioneaza cu femeia dincolo de strictul necesar, ca sa nu-si strice linistea inutil.

    Femeile insa au nevoia sa se simta sub protectia unui mascul constant in viata lor, de asta singuratatea le marcheaza mult mai tare.
    Si binenteles este si latura sociala, se stie ca o femeie singura mai ales la varsta a doua, trece drept o ciudata, cu exceptia situatii in care a ajuns asa devenind vaduva si atunci are aceeasi aura sociala cu una care este casatorita.

    Apreciază

  3. Echipa moldoveneasca puncteaza la ambele porti , el centreaza el da cu capul tosusi nu as vrea sa-l contrazic atata timp cat articolul e un fel de „mea culpa” sau mai sanatos un fel de autocritica. Vai de mama ei de independenta si feminism desi mie serios incepe sa-mi fie teama de femei de genul asta in functii de conducere.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Sunt oameni care au nevoie să-și etaleze intensiv părerea ca să creadă ei însăși că au dreptate, deși nu vorbesc din experiență proprie. Ca și tipul din video, Jocker, el explică femeilor ce vor și ce nu bărbații singuri, dar că noaptea când se bagă în pat, se giugiulește lângă nevastă-sa. Toți suntem buni la filosofii, cu practica stăm mai greu.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Ce spune ala in video:
    – ca barbatii trecuti de 40 nu mai au atata testosteron, prin urmare nevoile sexuale se diminueaza. Ahaha.
    – la 58 de ani nu mai gasesti barbati buni. Gresit. Barbatii buni se gasesc rar la orice varsta.
    – spune ca barbatii nu sunt interesati de faptul ca ea are un job bun si apartament de 3 camere. Asa e, daca vorbim despre barbatii aia buni. Un barbat calumea nu se uita la banii, potentialul financiar, bunurile unei femei. Aia sunt emasculati.
    – spune ca, femeia la 58 nu are optiuni,ca cea din articol, in particular , se supraevalueaza, si ca atrage toti barbatii aia de mana a 13-a doar pe motiv ca nici ea nu – i good catch, spre deosebire de barbatul de 58 care e singur pt ca … e ok cu asta (si o femeie nu poate fi ok, sau cum?), sau ca isi cunoaste valoarea si stie ce partenera merita, chiar daca aia nu se uita la el, si prefera sa fie singur decat cu femeile mai de proasta calitate pe care le-ar atrage ( deci nu pt ca nu-i nici el good catch ahahahahhaha vaaai Doamne cat bias). In alta ordine de idei, cunosc 2 femei de 80 care si-au gasit niste mosi unul putred si generos ( i-a ramas casa dupa scurta lor casatorie) , celalalalt … ei bine, nu stiu daca mai avea vreo prestatie, dar promitea mult in mesajele pe care i le.trimitea.

    Ca sa repet o idee pe care a spus- o cineva intr- un comentariu: da, acum sunt foarte multi oameni singuri, divortati etc. , aproape la egalitate cu cei casatoriti. Ma refer la cei peste 30. E deja o noua normalitate, prin urmare vocile care critica fetele batrane si baietii batrani (merge? 🙂 si-au pierdut demult intensitatea. Ce mai conteaza ca te latra cainii, cand tu esti bine in treaba ta.

    Si ca sa fac o comparatie… una e singuratatea ca stil de viata ( in care te simti complet, nu cauti pt ca nu stii la ce-ti foloseste, ba chiar te incurca, nu ai loc pt cineva), si alta e singuratatea dupa o relatie ( parca lipseste ceva si nu neaparat el cat stilul de viata). E mai bine sa experimentezi, sa cunosti oameni de tot felul, sa iti evaluezi onest sansele si daca atragi numai looseri atunci poate ca e preferabila singuratatea, ori level up daca mai poti. O operatie estetica, mai multa cultura, sau mai multi bani daca esti barbat.
    Ca fapt divers, cum se mai intalnesc oamenii pe pandemie?

    Apreciază

  6. Steve (Joker) e divortat de ceva vreme, mai trage la poarta din cand in cand dar atat. Capsunarita e campioana la incurcat borcanele, nimic nou sub soare. Singurul tip din gasca lor care are o relatie stabila e dubiosul de Donovan Sharpe, dar ala e intr-o dunga si poate fi ignorat complet.

    In ultima vreme lumea nu mai vorbeste prea mult despre fetele batrane pentru ca nu e nimic de spus, e epidemie de singuratate. Unii oameni au invatat sa ignore asta, in special pentru ca nu exista solutii – nu poti da timpul inapoi. Poate pentru specia umana e de bine, e selectie naturala.

    Acum cativa ani printr-o prietena am avut ocazia nefericita sa interactionez cu un numar destul de mare de tipe singure intre 40 si 60 de ani, e o lume atat de trista incat iti vine sa o iei la fuga inainte de a-ti taia venele. Consolarea e ca in general sunt atat de obtuze in gandire incat tragi concluzia logica ca e mai bine pentru rasa umana ca nu lasa in urma nici un urmas.

    Apreciază

  7. Ca să ies din ignoranță, că nu-l știam pe Jocker și programul lui (am înteles că-i însurat din video de mai sus, că a menționat ceva despre însurătoare), l-am google-lit un pic și i-am ascultat povestea de viață. Pe scurt și pentru alți necunoscători: tipul s-a trezit la aproape 40 de ani într-o căsătorie nesatisfăcătoare (been there, done that), după care s-a încurcat cu o gagica pe care o iubea și cu care își făcea planuri de viitor, dar care l-a înșelat (ups, se mai întâmplă), iar ca efect al acestor întâmplări nefericite (plus un job nesatisfăcător la care a renunțat), omul a dat-o pe viața de burlac petrecăreț și liber de orice obligații (been there, done that – în limitele posibile pentru mine). Criza vârstei de mijloc cum ar veni.

    Apreciază

  8. @c , nu e vorba de intalnit la o cafea e vorba de intalnirile de pe tinder. Te-ai mai baga la o intalnire pe tinder cu un necunoscut cum o faceai inainte ( daca ai fi singura ) in situatia actuala ( covid ) ?

    Apreciază

  9. @Sorin – nu știu cum e prin alte părți dar aici cum spuneam este destul de ok. M-aș băga la întâlniri (Tinder, Badoo sau alte portale), pentru că nu-i o mare problemă să te vezi la o cafea, în același timp păstrând și distanța. Oricum, nu mă pupam eu cu domnii la întâlniri, mă mai îmbrățișau ei, iar acum numai bine e motiv să te lipsești de îmbrățișări. Dacă îți place cineva și vrei să te vezi mai des și mai de aproape, poți oricând face testul. Totul depinde de voință și de ce îți dorești.

    Apreciază

  10. Deci nu se giguleste cu nevasta, are criza varstei mijlocii. Nu conteaza ce zici, cum o intorci, trebuie neaparat sa ai dreptate. Problema ta.

    @E, testosteronul la barbati incepe sa scada de pe la 35 de ani si e o chestie bine studiata si documentata stiintific. Poti sa „ahaha” cat vrei, nu schimba lucrurile cu nimic. Btw, verifica de ce atletii in domenii in care au cariera si dupa 35 de ani iau suplimente de testosteron (hint: body building, baseball etc). Hint: nu ca sa ti-o traga.

    Apreciază

  11. „ca barbatii trecuti de 40 nu mai au atata testosteron, prin urmare nevoile sexuale se diminueaza. Ahaha.”

    Ahahaha. Dap.
    Ca daca tu la 40 vrei sa fii f. ca la 20 de un tip pe la 30 trebuie sa te astepti sa fie un pierde vara si sa te f. doar pt banii tai.
    Daca vrei ceva gen relatie deci te orientezi spre 40+, trebuie sa-ti mai domolesti asteptarile in plan sexual. Mai ales ca oricat testosteron ar avea, nici tu cu aparentele tale fizice nu i-o scoli cum i-ar scula-o aparentele unei tipe de 20.
    Atat de simplu e.
    Ori tanti cea glamoroasa din videoclip nu prea reusea sa priceapa asta.
    Si nu doar ea.

    „la 58 de ani nu mai gasesti barbati buni. Gresit. Barbatii buni se gasesc rar la orice varsta.”

    Imposibil chiar cand vrei sa fie un cumul nerealist de calitati, cum dadeam exemplu mai sus, dai peste un tip ok dar tot esti mereu critica si nemultumita da nu e ca in filmul tau, etc.

    ” barbatul de 58 care e singur pt ca … e ok cu asta (si o femeie nu poate fi ok, sau cum)”
    Daca prin „ok” te gandesti ca nu-si pune funia de gat, da, o femeie poate fi ok.
    In rest, cum zicea @w: trist, trist.

    ” valoarea si stie ce partenera merita, chiar daca aia nu se uita la el, si prefera sa fie singur decat cu femeile mai de proasta calitate pe care le-ar atrage ( deci nu pt ca nu-i nici el good catch ahahahahhaha vaaai Doamne cat bias).”

    Da, e usor sa atragi femei de proasta calitate cand ai o stare materiala.
    Si cand ai deja o varsta, e cam greu sa te faci interesant pentru una de calitate mai ales daca vrei si sa arate intr-un mare fel.
    Asa ca ai ade ales: relatii pasagere cu tot felul de personaje de care e bine sa nu te indragostesti, te multumesti si cu cineva mai putin atragatoar dar ok ca om sau mai bine singur.
    Optiunea din mijloc se pare ca nu prea e o optiune, indiferent ca e vorba de femei sau barbati.

    „cunosc 2 femei de 80 care si-au gasit niste mosi unul putred si generos”
    Ahaha..ce exemplu, una de pe marginea gropii si-a gasit unul care era deja cu un picior in groapa si alta la fel a primit multe promisiuni de la unul asemanator – asta da model de succes al femeii :))

    Operatie estetica – haha, naivitate feminina, asta functioneaza exact cat functioneaza si fotoshop -ul.
    Adica in poze ca realitatea nu o poti trisa.

    Cultura? Una care nu a dat doi bani pe chestia asta pana la 40 ani crezi ca o sa-i treaca prin cap sa citeasca ceva ca sa f. ceva mai bun??
    Ahaha..o sa termine mai degraba toate marcile de cosmetice sau optiunile de operatii estetice si tot nu o sa-i treaca prin cap ca o schimbare de mentalitate sau si mai bine de caracter ar ajuta-o mai mult in directia asta.

    Apreciază

  12. 35? Citisem undeva ca apogeul sexual la barbati este la varsta de 45. Nasol… Acum tre sa-mi reglez asteptarile de la sot….going down. 😁

    Apreciază

  13. Apogeul sexual la barbati si al fertilitatii la femei e corelat si e in zona 20-25 de ani.

    Asta nu inseamna ca dupa 35 de ani barbatii nu mai vor sau nu mai pot, ci doar vor si pot mai putin decat la 20. La femei e mult mai nasol, chiar daca mai sunt fertile copiii nascuti de femei de 40 de ani au o rata de incidenta a sindromului Down de 10 ori mai mare decat cei nascuti de femei de 30 de ani.

    Apreciază

  14. Citisem pe undeva la un moment dat că la bărbați ar fi chiar mai devreme, sensibil sub 20 de ani(apogeul fertilității). Ca și calitate a relațiilor sexuale e mult mai târziu, din cauza experienței cumulate. Probabil că sunt mai puțini oamenii care cumulează o experiență fizică și emoțională până în 25 de ani.

    @autoarea: doamnele sunt, oficial, ca vinul. Neoficial, depinde pe cine întrebi.

    Apreciază

  15. Apogeul pe baza de care.benchmark? De cate ori poate fte intr-o zi, cand maj cuplurilor zic mersi la 2-3 ori pe sapt?
    Dar care situatii in care femeia poate.fizic,.dar nu vrea..cu sau fara intentie.
    Plus bancul cu vaca…

    Apreciază

  16. Lasă bancul cu vaca, eu sunt curios ce înseamnă că femeia poate fizic dar nu vrea fără intenție 🧐.

    Mi se pare puțin ciudat cum unii nu fac diferența între un adolescent care și-ar băga organul și în gaura cheii și un bărbat într-o relație – unde intervin multe alte lucruri.

    @autoarea: în cazul ăsta unele doamne trebule lăsate la decantat mai mult timp (de varianta oficială, zic).

    Apreciază

  17. Cu varsta la femei secretiile de estrogen si de lubrifianti vaginali scad si asta chiar mai devreme decat ai crede. Da, la unele mai repede si la altele mai incet, dar scad, una din cele mai populare reclame pe posturile TV pentru femei e o crema impotriva „uscaciunii vaginale” (cuvintele lor, nu ale mele).

    Si mai scade si tonusul si energia, pe langa dorinta, daca la 20 de ani vor si pot de cateva ori pe zi, la 40 o data la cateva zile si tot asa. Daca vrei sa aprofundezi subiectul Google e prietenul tau, pe mine nu m-a interesat mai departe de executive review. Intr-o vreme am lucrat intr-un departament care se ocupa indeaproape cu chestii femeiesti, am aflat mai mult decat ma interesa.

    Apreciază

  18. @w – interesant. Din experienta mea și din ce am discutat cu prietenele mele, la noi este diferit. La 20 eram inca bine inhibate de educația sexuală de baltă, iar după 30 am început sa știm ce vrem.

    Apreciază

  19. Se pare ca tu si prietenele tale sunteti miracole ale naturii, dar asta nu inseamna ca restul femeilor sunt la fel. Dar e mult mai probabil ca nu intelegi ce citesti, ca de obicei.

    Apreciază

  20. Deci la 20 ani mai aveau rusine si nu erau inca serial fuckerite, de la colegi de servici la mosulici cu bani, acum ca stiu cum se foloseste p*da pentru profit, pe de o parte tinerei de pe tinder pe de alta parte mosnegii cu bani, lucrurile sunt mult mai roze.
    Da, sigur, educatia sexuala de balta era problema.

    Si acum stiu ce vor – problema e ca nu prea se poate ce vor, si sa ramana tinere ca la 20 ani, si sa curga cu pretendenti tineri, cu stare materiala, dornici si de f*tut si de petzit.
    Aia tineri chiar si saraci sunt greu de gasit cu toata tehnologia de dating, photo retouch si makeup si chiar si chiar daca ajung in p*da trec mai departe ca meteoritii, ca tinderite din astea sunt gramada, swipe next.
    Aia cu relatie sunt sii mai rari decat astia iar de maritis absolut exclus, goodbye 4ever – desigur, aici vine femeia puternica si zice ca nu (mai) are nevoie.

    @w vorbeste de femei relativ normale, cu job epuizant, sot, copii.
    In timp ce un barbat nu are probleme sa fta in contextul asta – ba se pare ca stresul ii creste pofta, la o femeie stresul ii cam zguduie apetitul sexual.
    Nu degeaba se vorbeste despre „viagra pentru femei” – o piata la care se vede potential de miliarde de $ desi nu exista nici o solutie cu adevarat ca in cazul barbatilor unde de fapt e o problema de functionalitate, nu de apetit.

    Desi si problema asta de functionalitate asta e posibil sa fie mai mult de ordin psihologic, pentru ca daca ai 60 mai greu sa f*ti ceva sub 50 iar doar faptul ca imbratranesti si iti cresc si dioptriile, tot nu o sa te faca sa vezi o tipa de 40-50 mai apetisanta decat o vedeai cand aveai 20.
    Si asta in contextul in care la multe fizicul o ia serios la vale si de pe la 3o si un pic iar daca e vorba de compensat la capitolul atractivitate prin caracter, spirit, afectivitate – well..ain’t gonna happen, daca n-au fost pana atunci, slabe sanse sa le capete mai tarziu.

    Apreciază

  21. Îti multumesc capsunarita pentru articol.
    Eu resimt din plin efectele singuratatii, am 28 de ani proaspat impliniti si de un an nu am iesit la intalniri. Ma simt singura de multe ori, sunt depresiva si platesc cate o sedinta la psiholog din cand in cand( ca sa imi mai zic oful ).
    Stand atata timp singura(de aproape 3 ani stau intr-o garsoniera), am inceput sa ma cunosc si sa descoper ca am avut in mare doar relatii toxice si majoritatea problemelor se trag din familia mea si stima de sine de la pamant.
    Ma amagesc, ca trebuie sa fiu bine eu cu mine si sa ma accept asa cum sunt. Nu mai arat la fel ca 20 de ani, nu mai am rabdarea de atunci… e nasol si nu sunt tare optimista pe viitor, ma impac cu ideea de a ramane fata batrana.

    Apreciază

  22. @msv – ai cu 10 ani mai putin decât mine și dacă eu am găsit, sunt convinsă că ai să gasesti și tu. Contează sa cauti, sa te forțezi sa ieși și la întâlnirile ratate, pentru ca toate au scopul lor. Ia-o ca pe un interviu la un job, până gasesti candidatul potrivit, trebuie sa parcurgi un număr destul de mare de CV-uri amăgitoare.

    Apreciază

  23. Stima de sine daca n-ai primit-o de acasa – se formeaza prin realizarile personale.
    Si foarte putini o primesc, un ego super-umflat a nu se confunda cu stima de sine, mai degraba arata lipsa ei.

    Asta cu realizarile – propune-ti pasi marunti si fiecare pas eticheteaza-l ca o implinire.

    O diferenta notabila intre femei si barbati un mic secret, banal dar cu o importanta f. mare asupra starii psihice generale este ca ei au hobby -uri care le fac viata interesanta si fara contra-partea sexuala.
    Sigur, au si hobby -uri autodistructive, dar alea desigur, ar trebui sa fie exceptiile.

    Gaseste-ti si tu cateva (not self-destructive), incearca mai mult poate la unele ai sa renunti pe parcurs. Sportul ar trebui sa fie unul din ele si sa nu renunti la el sub nici o forma, are un impact major asupra starii psihice generale.

    Profesia poate fi un hobby daca faci ce-ti place, daca esti prins intr-un job soul-crushing gandeste-te cum poti sa-l schimbi pe ceva care te-ar entuziasma si poate ar aduce si niste beneficii suplimentare dpdv financiar.

    Pe urma prietenii barbati e o chestie tare, care ajuta mult, la femei din pacate e mai greu, pentru ca „prietene femei” e o contradictie in termeni de regula dar poti sa incerci, daca gasesti chiar si o prietena buna lucrurile sunt mult mai usoare.
    Cu siguranta nu esti singura care trece prin probleme gen chiar daca din exterior multe afiseaza altceva.

    28 ani inca e devreme sa spui ca gata, am pus capac si nu e loc si de mai bine.
    Decat daca esti prea comoda sa faci sa-ti fie mai bine.
    Da, multi oameni sunt distrusi pentru ca sunt si lenesi.
    Le este prea greu sa se ridice din patul auto-compatimirii si a unei vieti mediocre, li se pare prea complicat sa schimbe ceva.

    Apreciat de 1 persoană

  24. @msv, doar o parere din fundul curtii din partea unuia care nu a fost niciodata singur in ultimii 20 de ani, dar a vazut lucruri si a invatat din ele:

    – depinde unde cauti, ce cauti, ce pretentii ai, la 28 nu e deloc tarziu, mai ai 5 ani la dispozitie pana treaba incepe sa devina nasoala. Poti gasi pe cineva intr-o luna, 5 ani e o gramada de vreme daca chiar cauti, daca astepti sa treaca timpul ca poate pica ceva … poate nu pica, trebuie sa mai scuturi tu marul.

    – trebuie sa te gandesti si la planuri alternative. Sa zicem ca nu te mariti, care e planul? vrei sau nu copii? Stiu personal 2 cazuri in care au vrut, dar s-au trezit cam tarziu si a iesit asa si-asa. Primul, colega de serviciu, functie bine platita, spre 40 s-a trezit ca vrea totusi pe cineva in viata ei si a adoptat, deja trecuse de 45 pana a reusit sa faca toate demersurile, actele si formalitatile. Al doilea caz, o ruda prin alianta, la 40 si-a fecundat 2 ovule la o clinica si a nascut gemene. Putea sa o faca natural (arata-mi o femeie care nu poate sa bage un tip in pat si iti spun ca ala nu e tip, o gay) pe la 30-35 si putea sa o faca cu cineva pe care sa il stie cat de cat si cu care eventual sa aibe si un aranjament mai relaxat, pustoaicele ei sunt un pic cam inchise la culoare, riscul donatorului anonim.
    Da, pentru un asemenea plan trebuie sa poti sustine financiar singura o familie cu un copil, dar nu e asa greu, sa ai un plan de backup pentru copil daca vreodata e nevoie sa aibe cineva grija de el (ex: ai o gripa nasoala 2 saptamani, cine te ajuta? parinti, rude, bona etc), dar e perfect realizabil, mai ales daca actionezi repede, la 32 de ani si nu la 40 (conteaza). Si un mic pont, stiu tipi deschisi la aranjamente in care suporta si ei niste cheltuieli, dar care nu vor nevasta si copii pe cap, un var mai indepartat are un copil la Timisoara care isi petrece vacante cu el si pentru care ajuta financiar cat poate.

    – stiu multe colege nemaritate la 35-40: unele nu sunt maritate pentru ca desi arata bine nimeni nu s-ar lega la cap cu asemenea nebune, altele pentru ca desi le-ar lua multi de neveste au pretentii nerealiste despre cum ar trebui sa fie tipii carora sa le spuna „da”. Stiu si cateva cazuri in care la 40 de ani ori se marita cu primul tip care arata o urma de interes sau intra in relatii cu oricine fara nici o jena sau remuscare in ideea ca poate iese ceva de acolo.

    O colega tocmai s-a maritat cu un dobitoc (il stiu pe tip, nu e o jignire, e doar o evaluare), doua doctorite cu care am interactionat in ultimii 3 ani mi-au spus direct ca vor sa se marite cu mine in conditiile in care singura interactiune fusese ca m-am prezentat la cabinet de 3-4 ori pentru consultatii sau proceduri medicale si nu am flirtat cu nici una din ele. Btw, cand am intrebat-o pe una de o recomandare pentru vaccinuri inainte de a pleca intr-o calatorie de serviciu in estul Asiei mi-a dat numarul unei prietene medic specialist in domeniu care mi-a zis ca daca o scot la o cafea imi face toate vaccinurile necesare. Concluzia: evita sa pari sau sa ajungi disperata la 40, fa ceva la 28-30. Barbatii o sa evite automat orice tipa care pare disperata sau o sa profite de pe urma ei daca ea sta bine financiar.

    Apreciat de 1 persoană

  25. @Hm – ” O diferență notabila intre femei si bărbați un mic secret, banal dar cu o importantă f. mare asupra starii psihice generale este ca ei au hobby -uri care le fac viata interesanta si fara contra-partea sexuala.” – Poftim? Adică femeile nu au hobbyuri, dar bărbații au? Lol, pe asta de unde ai scos-o? A sta în fața televizorului și a te uita la meciurile de fotbal, nu intră la categoria hobby, ci lene și absenteism emoțional. Hobby-urile țin de persoană și nu de sexul ei.
    ” Pe urma prietenii barbati e o chestie tare, care ajuta mult, la femei din pacate e mai greu, pentru ca „prietene femei” e o contradictie in termeni” – alt clișeu, cică gagicile nu pot fi prietene, dar bărbații sunt prieteni la cataramă. Ce aberații scoți din tine, dar înțeleg de unde vin, din ideai preconcepute preluate pe sucursala filosofiilor radio șanț.
    @w – te rog, las-o mai moale cu exemplele de făcut copii cu tați de weekend sau vacanțe.

    Apreciat de 1 persoană

  26. @Capsunarita: uite cine vorbeste! Ia spune, fiica ta il vede pe taica-su mai des decat in weekend sau vacante?

    Si decat fata batrana si singura unele femei prefera nemaritate, dar cu un copil. Fiecare cu dorintele lui/ei, ce problema ai tu cu asta?

    Apreciază

  27. @W – îndatoririle de părinte nu țin de statutul relației pe care o ai cu adultul împreună cu care ai făcut copilul, ele sunt strict legate de copil și le ai pe toată viața. Ambii părinți trebuie să fie la fel de implicați pentru că nu-i ușor să îngrijești și să educi un copil, de aceea am sugerat să te abții de la a dat sfatul unei femei de a-și face un copil de una singură. Și în fond de ce să-ți faci un copil singură sau cu un bărbat iresponsabil când este plin de bărbați care își doresc copii și vor să fie tați?

    Apreciază

  28. Nu este deloc plin de barbati care vor sa fie tati, de unde ai venit cu asta? Societatea ceviradiaza din vest ataca puternic paternitatea si ideea de tata de familie. Nu prea mai renteaza a trezesti peste noapte în pula goala si fara copil, ca sa se legifereaza de catre juzi. Daca chiar nu esti puternic si pe pula ta, ai belit-o cu paternitatea. Nu prea renteaza

    Apreciază

  29. @Akhenaton – ioi, iar începi cu masculinitatea exagerată. Bărbații își doresc copii, îi iubesc, se ocupă de ei, îi educa și îi cresc. Alte tipuri de barbati nu cunosc, ca nu umblu prin cercurile de ratați.

    Apreciază

  30. „Adică femeile nu au hobbyuri, dar bărbații au? Lol, pe asta de unde ai scos-o? A sta în fața televizorului și a te uita la meciurile de fotbal, nu intră la categoria hobby, ci lene și absenteism emoțional. ”

    Aici ar putea incepe o discutie lunga, cu paralele ca de ex. de ce ar fi un hobby mai interesant si mai putin „absenteist” emotional calatoriile in strainatate ca sa poti posta poze mediocre (dar din strainataturi!!) pe retele sociale, calatorii presarate cu betii si parteneri ocazionali de sex.

    Dar putem sa o scurtam si la modul: cam ce hobby -uri au prietenele tale?

    Dar sa nu ajungem pana acolo, ca stim deja raspunsul.

    „cică gagicile nu pot fi prietene, dar bărbații sunt prieteni la cataramă.”

    Ehehe..pai sa ne uitam pe postarile tale, vrei? In care spui de cum te lucreaza femeile care le credeai prietene, cum ai fost exclusa de ele din anumite cercuri pentru ca tu esti grozava si ele invidioase si etc.

    „Bărbații își doresc copii, îi iubesc, se ocupă de ei, îi educa și îi cresc.”

    Hai sa fim seriosi, ca nici femeile nu-si doresc in mod deosebit, era o discutie pe aici din care rezulta ca nu prea stii de ce ai facut un copil, ca na, asta era trendul prin jur.
    Barbatii sunt mai putin influentati de trenduri dar desigur, daca partenera cere nu pot sa arunce vorba prin jur ca nu l-au dorit.

    Ca ulterior dezvolta atasamente, poate uneori mai puternice si mai santoase decat femeile e partea a doua.

    Dar de sublinia Akhenaton este altceva, ca pentru un barbat constient, a fi tata e un risc in maj. societatilor de tip occidental.
    Pentru ca poate dezvolta un atasament si pe urma un kkt de functionar public numit pompos „judecator”. hotaraste ca tot ce are nevoie copilul de la tatal lui sunt niste bani si sa-l vada cat mai rar se poate.

    In ceea ce priveste cercurile de ratati..hehehe..daca n-ai fi povestit cu lux de amanunte…

    Apreciază

  31. Da, femeie, barbatii isi iubesc copiii (vorbim de un barbat in firea lui, stabil emotional si nu crescut de vreo mama singura), au grija de ei si se preocupa. Numai ca asta e fix pula in ochii unei femei cu care a avut o relatie si nu mai are si care se răzbună pe el,prin copil, iar legea e de partea ei. Si băiatul asta, care si iubeste copilul pana la Dumnezeu si inapoi, vede cum, brusc, un judecator decide ca el este doar un pasager prin viata copilului menit doar sa l sponsorizare pe puradel sinpe ma-sa din veniturile lui. Atât! Oooo, da, femeile sunt extraordinar de dedicate in a-i face rău unui bărbat cu care ai fost intr-o relație si nu mai sunt(nici nu mai conteaza motivele) si folosesc tot ce pot,inclusiv copilul, in acest scop. Sunt chiar kamikaze, ar face rău ăluia chiar daca si fac siesi si copilului rău.

    Bărbatul nu face asa, s a terminat, hai, ura si la gara!

    Vorbesc de majoritatea femeilor si de majoritatea barbatilor, ca mai sunt si carnati de barbati si femei in sinea lor. In genere, barbatii crescuti de mame singure sau in relatii cu barbati extrem debslabi sunt cam pilaf la capitolul relații cu sexul opus. Ca ma sa i a transformat in femei. La fel, si femeile crescute de mame singure , nu pot fi tovarase de viata solide, ca s peste masura de emotionale si dornice non stop de reconfirmat = sar intr-o alta pula la prima problema majoră sau la prima plictiseala

    Apreciază

  32. @Akhenaton – exagerezi cu generalizările, când de fapt fiecare caz este individual, și privești familia dintr-o perspectivă foarte ortodoxă. O familie defectă emoțional, plină de neînțelegeri, certuri și abuz este cu mult mai dăunătoare pentru dezvoltarea și creșterea unui copil decât una monoparentală. Există mulți bărbați crescuți de mame singure care sunt oameni excelenți, așa cum există și o mulțime de femei ce divorțează și-și văd de viața lor, fără să aibă vreo treabă cu fostul. Totul depinde de maturiatate emoțională a oamenilor și dorința cu care vor să meargă de fapt mai departe.

    Apreciază

  33. @Capsunarita, exagerezi cu nestiinta. Cel putin psihologii si sociologii au studiat, masurat si analizat si au tras concluzii, le poti gasi daca te intereseaza, si sunt in mare parte in directia indicata de @Akhenaton. Daca tie nu iti place realitatea nu inseamna ca ceilalti gresesc, altfel nu esti decat o habotnica inculta din clasa flat earther-ilor care daca nu vad pamantul rotund cu ochii lor sunt convinsi ca e plat. Tot vii cu exceptii ca sa contrazici regula generala, asta denota prostie – si asta nu e o jignire, e o constatare repetata si confirmata prin zeci de exemple pe care le tot dai.

    Apreciază

  34. @W – eu vorbesc din experință, pe baza a ceea ce am citit, învățat, comparat, judecat și ales. În cazul abuzului (preponderent la români) sau al alcoolului (preponderent la polonezi) este recomandat și de preferat pentru dezvoltarea cât mai de succes, ”normală”, a copiilor, ca părintele normal să se îndepărteze de abuzator sau dependent, stabilind o familie monoparentală, decât să rămână într-o relație defectă. Despărțindu-se și prin asta îndepărtându-se de abuz sau alcool, copilul are șansa de-a vedea trăi și experimenta și un alt model de existență, ceea ce-i crește șanse ca să nu repete modelul văzut în familia problematică.
    Cât despre comentariile lui Akhenaton, îi înțeleg nota de misoginie, este ceva ce îl caracterizează și așa preferă el să vadă lumea, prin astfel de ochi. Dar nu mă așteptam ca și tu să-i împărtășești părerile.

    Apreciază

  35. Normal ca generalizez,femeie, ca vorbim de majoritatea unor indivizi, pe baza de tipologii. E irelavantc ca stii tu un Piotr sau eu o Marcelica care nu s asa, daca majoritatea sunt. Tu ar trebui sa renunți la cliseele astea obosite cu fiecare e n felul lui, exista si exceptii…mai ramane sa spui ca frumusețea adevarata vine din interior, izvorăște ca un gheizer, si le-am rezolvat pe toate

    In realitate, oamenii nu a chiar asa diferiți, nu-s in felul lor si-o poți încadra lejer pe baza unor actiuni/reactiuni. D aia exista si atâtea stiinte sociale care creează pattern-uri.

    Cat despre viziunea mea ortodoxă, e adevarat, dar m are treaba cu religia, ci e vorba de dreapta alegere. Exista o ordine morală natura la care,daca e încălcată, nimic altceva nu merge. Apropi de asta, da, se poate sa existe barbati in firea lor crescuti de mame singur e, dar marea majoritate a lor asa sunt praf. la fel, greu poți gasi o comapnioana de viata care a crescut fara o figura paternă puternică in viața ei. Pt ca nu stie ce e un bărbat, il c cauta cu multa disperare hiperemotionalitate sub sec in o gramada de d istrusi. And that’s the way it is…

    Apreciază

  36. @Capsunarita: tu vorbesti din niste experiente personale limitate, altii se bazeaza pe ultimii 50 de ani de sociologie si milioane de esantioane. Daca stiinta e misogina, cearta-te cu ea, nu cu mine. Facts don’t care about your feelings.

    Daca eu iti spun care sunt cifrele nu imi spune ca sunt misogin, ca esti pe langa. Ce vrei, link la fiecare studiu in domeniu? Cauta si singura daca chiar te intereseaza, sunt usor de gasit.

    Apreciază

Lasă un comentariu