Prima zi de vacanță

Sunt în România. Am ajuns greu, după 14 ore de condus, oboseală multă, stat în trafic și pauze prea lungi. Ultima parte a drumului, cel din România, a fost cel mai dificil: șosea de proastă calitate și șoferi agresivi.

Povesteam asta la piscină cu taică-meu, când s-a amestecat în discuție, ca să-și spună părerea, un “româno vero”, mândru că-i român și că depășește el pe linie continuă cu mașina lui de mulți cai putere, nesimțiții ce conduce prea încet. Și-a pledat cauza cu atâta patimă, mai să-mi fie milă de el săracu, că din nevoia de a-și duce nevasta să nască sau copilul la spital, el trebuie să calce pedala pe linie continuă, când nesimțiții ce nu ar trebui să aibă permis, merg prea încet. La întrebarea mea, de câte ori îi naște nevasta și de ce nu sună salvarea când are o urgență, el a simțit nevoia să mă întrebe indirect ce mașină conduc și ce școli am terminat. Am omis să-i dau răspunsurile, considerând că nu-l ajută cu nimic detaliile acestea despre mine, întrebările, dar i-am confirmat că m-am vaccinat și i-am povestit pe scurt că restricțiile din Polonia nu au atins absurditatea celor din România și probabil și de aceea oamenii în Polonia nu au fost la fel de extremiști.

Desigur că a ținut să-l elogieze pe Ceaușescu, și să-mi explice cum stă treaba cu țiganii și homosexualii. Dacă la Ceaușescu i-am răspuns doar că sunt recunoscătoare că nu mai e, căci viața mea ar fi arătat total diferit dacă ar mai fi trăit, și nu în direcția în care mi-aș fi dorit, la țiganii, care după el sunt toți infractori, și mai ales la homosexuali, drumurile noastre prin piscină s-au separat. Am pus apă între noi când mi-a spus că el nu își dorește homosexuali, ca și cum ar fi molimă ce se transmite de la un bărbat la altul. Am încercat să-i argumentez că homosexualii au existat dintotdeauna, și nu contează preferințele cuiva, ci caracterul, dar a înțeles că trăim în lumi paralele.

Din tonul lui am înțeles frustrarea că nu a putut mai mult și e cumva condamnat să trăiască într-o țară coruptă, în timp ce alții au plecat prin Spania, iar el rămas aici, să se descurce cu drumurile proaste și șpagă din spitale. Faptul că alegerile personale nu scuză lipsa de educație și faptul că homofobia nu-i , periază egoul rănit, nu a conceput să accepte.

– Să te pupe în fund, mi-a scris o prietenă româncă din Germania, când a citit despre experiența mea locală autentică.

Homosexualii, țiganii și Covidul, marile dureri de cap ale romanilor. Dar faptul că se fură pe față, că a ajuns corupția la nivel de normalitate și lipsește compasul moral al societății, astea nu contează.

3 gânduri despre „Prima zi de vacanță

 1. Românul e ușor de manipulat pentru că e orgolios, înverșunat și de multe ori slab informat – deși în adâncul sufletului se vede ca fiind exact opusul. Așa că dacă îi structurezi într-un anume fel informația îl poți duce spre anumite concluzii la care are impresia că ajunge singur, iar pe alea nu i le mai scoți din cap.

  Tipul despre care povestești probabil se simte cocoșat de taxe, dar țiganii zburdă în jur fără să le facă nimeni nimic. Până acum a fost chinuit de stat sau de societate, a simțit tot timpul că pierde ceva, iar la modă sunt acum drepturile homosexualilor – ca și finanțările pentru promovarea turismului, cică noi n-avem spitale dar dăm bani să deseneze unii frunze. Apropo, câți crezi că știu că homosexuali au fost tot timpul? că la școală nu înveți despre asta, iar în societate nu i-ai văzut. Poți fi, chiar și în vremurile astea, un adult cu școală care abia acum prinde trendul ăsta cu homosexualii. Culmea, ăștia vor dintr-odată nu știu ce drepturi?!

  Legat de covid, puține informații și proaste, dar repetate la nesfârșit, e normal să pocnească supapele și să mai caute lumea și alte teorii.

  N-ai cum să ai acea busolă a moralității de care zici, dacă în loc să avem o direcție preferăm să enervăm lumea și să captăm atenția prin chestii negative.

  Apreciază

 2. @dam167 – cam asta a zis de țigani, ca sunt infractori și nu plătesc taxe, iar la homosexuali i-am zis eu ca sunt dintotdeauna, și nu contează ce preferințe au oamenii, ci caracterul. Greu, foarte greu de conversat. Interesant că de data asta nu mi-am căutat-o eu, ci a venit ea la mine, conversația.

  Apreciază

 3. Or fi existat ei dintotdeauna, dar clar, este pentru prima data cand incearca sa-ti bage pe gat, nu, nu pula(inca) modul lor de viata ca perfect OK, ba chiar, mai mult decat atat, preferabil, cool,unuia atat de banal ca cel normal

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s