
Mă plimb pe străzile unui orășel din Slovacia și mă gândesc cu tristețe 😔de ce în România nu poate fi la fel: curat, aranjat și liniștit. Peisajele sunt frumoase, deși au și ei blocurile lor comuniste, dar în Paradisul Slovac, unde am făcut trasele în ultimele două zile nu dai peste căcat de om acoperit de hârtie igienica și nici peste gunoaie. Este parc național ce-i drept, dar și în România am fost tot în parc național si era plin de toalete publice printre copaci.
Romanii în schimb se pot lăuda cu prețurile exorbitante la servicii de rahat, restaurantele cu meniuri lungi și elaborate, care abia dacă au trei feluri de mâncare disponibile, dintre care unul sigur cu mămăligă, de parcă ar fi o mâncare de referință și gust nemaipomenit. Mămăligă se mânca în Moromeții, dar nu de plăcere, ci pentru că nu aveau la țară în vremea respectivă ceva mai bun. Poate de aia era si Moromete așa de acru, satul de fleșcăitul mămăligii printre dinți 🤓. A crede că-i specială sau fantastică, ori bună de pus în orice meniu, este chiar absurd. Și nu, străinilor nu le-o place, nu are nici un gust, iar consistența ei nu-i atrăgătoare. Strâmbând din nas la mămăligă, ne-au mai rămas din meniurile restaurantelor românești doar cărnurile, din belșugul de porc, prăjite în unsoare sau ulei abundent, excelente pentru crescut de burți mai ales la bărbați, de zici că-i concurs de sumo la piscină. Apropo, știe cineva de câți burtoși e nevoie, ca să dubleze apa într-o piscină? 🤔
Am stat puțin în România, mânați de drumurile proaste și mai ales de șoferii agresivi. Ne-au ținut la graniță aiurea, cu doar două puncte deschise pe autostradă, probabil ca să ne reamintească că România nu-i în Schengen. Ne-am oprit la Tokai, ca să bem un vin bun și să ne bucurăm de un pic de ospitalitate locală. Am găsit regiunea pustie, cu un singur restaurant deschis lunea și câțiva turiști polonezi mirați și ei de lipsa turiștilor din zonă. Un ungur simpatic, producător de vin și retras la țară după 15 ani de Londra, ne-a explicat repede că probabil sunt drumurile în renovare de vină, și poate și politica lui Orbán.
Din păcate nu avem cultura și educația pentru a trăi în ordine și curățenie. De exemplu, prin vestul țării, unde au stat mai multe nații, casele unde au stat nemți se văd de la o poștă. Și degeaba urlă unii că ar trebui amenzi, pur și simplu nu vrem ca nație să facem curățenie și să avem totul aranjat. Am trecut și eu prin Slovacia și da, parcă murdarul lor era mult mai curat ca la noi.
În rest, îmi pare că ești acră. Când spui restaurantele românești mă gândesc la toată țara, și nu se poate generaliza. În orașele mari (Cluj, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Iași, Sibiu, București, evident) se mănâncă bine, în afara capitalei cel puțin nu sunt prețuri exorbitante. Nu e ieftine, da, dar nici exorbitant nu e. Relativ recent am fost la Orșova, unde am vrut să mâncă și noi o ciorbă cinstită – era numai angus, fructe de mare, coaste, burgheri și cărnuri în sos de Dijon. La Sibiu de exemplu e plin de angus (că sunt ferme în zonă) și specialități din carne de oaie/miel. Problema în România însă e rulajul, nu peste tot pot menține restaurantele și pensiunile un nivel ridicat. Dacă faci un tur al României o să nimerești în locuri care te vor dezamăgi, pentru că unde nu e un rulaj mare nu-și permit să țină un bucuătar bun și nici să se aprovizioneze cu ceva de calitate. Am fost și eu prin Europa și, chiar dacă România n-are nu știu ce tradiție culinară, nici găluștele din Slovacia nu sunt ceva deosebit.
E normal să fie mămăligă peste tot, îți trebuie doar apă și mălai (na, și sare). Nu e a noastră mămăliga, apropo – poate sună mai bine polenta. Plus că mai peste tot e la modă mâncarea săracilor din trecut – pizza, pastele la italieni și chiar cărnurile extrem de ieftine în trecut, guanciale, limba, urechile etc.
Pentru un vin bun trebuia să treci pe la Recaș, nu pe la unguri. Vinurile de Recaș sunt la nivel de ce vinde Franța, evident și în limita soiurilor de struguri care pot fi crescuți în România. Spune și tu pe unde vrei să treci prin România, că îți recomand pe cât posibil unde să mănânci și să bei.
În piscină nu se poate dubla nivelul apei pentru că toate piscinele au preaplin, ca să nu se inunde în jus 😊. Dar ipotetic vorbind, dacă presupui că apa nu se revarsă, se poate calcula de câți burtoși e nevoie.
ApreciazăApreciază
@dam167 – am mâncat bine la Oradea înainte sa ieșim din România, paste italiene. Nu plănuiesc în viitorul apropiat concedii prin România și nici delegații de afaceri. Păcat de concediu, că și așa nu am prea multe zile la dispoziție.
ApreciazăApreciază
Este bine sa iti amintesti de ce ai plecat din Romania altfel poate te gandesti sa te intorci. Burn all the bridges! 🙂
ApreciazăApreciază