In facultate, am făcut la sociologie un studiu calitativ despre îmbrăcatul bradului de Crăciun. Am mers pe la cunostinte, sa vad cum isi impodobesc bradul, studiu observativ cum ar veni, si am mai facut cateva anchete deschise, tip interviu, cei pe la care nu am ajuns. Nu mai stiu ce teze am avut, sau daca am avut, dar cu siguranta am interpretat timid datele. Pe de o parte imi era frica sa trag concluziile dintr-un studiu „pe viu” si inventat de mine, caci majoritatea o lalaiau cu abureli copiate de la altii, pe de alta parte nu prea stiam cum sa o fac „profesional”, caci la curs nu s-a prea pus accentul pe treaba asta. Mi-a ramas totusi in minte o concluzie din studiul ala, si anume ca, acum vreo 17 ani in Romania, bogatia unei familia se putea masura prin imaginea bradului de Craciun: daca la aia mai saraci predominand bomboanele si globurile cat mai colorate, la cei mai avuti predominau sau erau exclusiv prezente globurile, de preferinta intr-una sau maxim doua culori.
Am inceput primul blog in 2008 si aveam de Craciun obiceiul, de a scrie pe blog ce impachetam si ce despachetam in fiecare an. Faceam asta pentru ca imi place sa impachetez cadouri, si sa le cumpar, si sa le gasesc, pentru cei carora le daruiesc. Mi-a parut rau ca in familia mea nu ne faceam cadouri de Craciun, iar dupa ce am crescut, nici noi copii, nu am mai primit. Asa ca, m-am bucurat sa fac cadouri in familia adoptiva a sotului. Dupa ce am divortat de el, mi-am mai facut cadouri cu ei pana anul trecut.
Taica-meu fiind politist la sat, am avut intotdeuna de Craciun brad adevarat acasa. Mi-a ramas in minte unul anume, de pe la vreo 4-5 ani, un brad frumos, inalt cat camera, de un verde deschis si cu lumanari. Aveam o instalatie alba ce palpaia, cu beculete in forma de clopoteti, pe care era sculptata Scufita Rosie si lupul. In clasa a sasea, noua mea diriginta, m-a pus in tema inainte de Craciun, ca isi doreste un brad, si sa-i spun lui taica-meu. Asa ca taica-meu i-a livrat 3 ani la rand brad de Craciun, fapt care nu a impiedicat-o, sa fie o porcina ordinara in comportamentul ei fata de mine, ofticata ca nu merg la ea la lectii particulare. Un jeg de om.
In Polonia, Craciunul e asociat cu masa din ajun, Wigilia, care incepe cand apare prima stea pe cer. Pentru masa din ajun se gatesc 12 feluri de mancare fara carne, simbolizand cele 12 luni ale anului. La Wigilia, se aseaza pe fiecare masa o farfurie in plus, pentru orice oaspete, care potential ar bate la usa, caci ar fi intotdeuna bine primit. Sunt curioasa, cati polonezi chiar ar invita la masa, in seara de ajun, un strain care le-ar bate la usa?
Concediu fiind – n-aș putea spune ca sărbătoresc ;), am așteptat cu nerăbdare o noua postare de-a ta 🙂 Ma bucura aceasta postare și mai aștept.
In continuare, iti urez și ție concediu plăcut (și sărbători fericite!) și cât mai multa inspirație!
Și la mulți ani! 🙂
ApreciazăApreciază
Ramane sa faci si un studiu la cati polonezi farfuria aia e strict simbolica.
Suni la usi alese intaplator la momentul X si ceri farfuria goala :))
ApreciazăApreciază
Anul asta am facut brad, dupa vreo 15 de pauza. Mi-am luat doua pisici anul asta si mi-am zis sa nu le las sa fie singurele proaste din fata blocului fara brad. Nu au parut deloc impresionate si l-au lasat in pace.
In rest eu nu stiu cat de ospitalieri sunt polonezii, eu cunosc doar 2 de sex masculin, colegi, dar oameni mai ingusti la minte ca ei n-am mai intalnit sau mai lenesi.
ApreciazăApreciază
Merci :).
ApreciazăApreciază
La toti exista si e simbolica. Intrebarea e, cati o fac sa devina reala. In facultate m-a invitat la tipa pe care nu o cunosteam la ea de Wigilia, ca asta facea ea, invita Erasmus.
ApreciazăApreciază
Cred ca depinde de oameni.
ApreciazăApreciază