Ce sa faci cand te hartuieste un coleg la servici? – partea II

Am scris mai de mult despre colegul meu de muncă favorit care mă șicana cu comentarii sexiste, despre cum arat, cum mă îmbrac sau cum m-ar fute. Cel mai tare mă deranjau nu comentariile în sine, ci faptul că nu avea altceva să-mi comunice, negând competențele mele profesionale și axându-se doar pe sex în comunicare cu mine. M-a deranjat teribil chestia asta și mă gândeam la un moment dat, chiar să-l pârăsc la HR, ba am mai găsit și câteva gagici hărțuite de el în firmă, vreo cinci, dintre care una mi-a zis că, dacă îl pârăsc, se subscrie la plângere. Colegii bărbați mi-au sugerat să-l reclam la șeful direct, să vorbească cu el.

Apoi am pus în balanță consecințele deciziilor mele, iar pârâtul la șef în perioada în care îmi renegociam salariul nu era o idee prea bună, pentru că ar fi folosit chestia asta împotriva mea, ca să îmi argumenteze de ce nu îmi dă bani mai mulți, în timp ce pârâtul la HR pe bază de comentarii sexuale era o chestie prea sofisticată pentru o firmă poloneză și prea gălăgioasă.

Mă simțeam în sah mat, până când am început să mă relaxez, să trag aer în piept și să gândesc. Întâmplător, în perioada respectivă am participat la un training cu inculpatul, la care am înteles câteva chestii esențiale despre el: nu îi plac situațiile conflictuale, pe care le evită; e nesigur pe el și ușor ofesabil, din cauza stimei scăzute de sine; îi lipsește apreciere și îi place să se simtă util. Banalități, știu, dar invizibile când nu ești atent. Așa că, am schimbat corespunzător comportamentul meu față de el, ca să primesc un rezultat mai favorabil.

În primul rând am lucrat cu mine, ca să înțeleg că valoarea lui pentru mine este nulă, iar lipsa lui de răspuns/comunicare în situațiile asexuale e dată de timiditate și nu de răutate. Apoi, am început să-i taxez comentariile sexuale de față cu alții, direct și conflictual, răspunzându-i că e sex offender, chiar și atunci când nu era vorba despre mine în ele. În loc să intre în conflict cu mine, după câteva taxări sănătoase a încetat cu orice fel de remărci sexuale în prezenta mea, în timp ce eu mi-am continuat discuții despre sex și glume deochiate cu restul colegilor de muncă în prezența lui. Ca să-i compensez frustrarea, am început să-l fac util, cerându-i ajutorul cu limba poloneză. Am avut grijă să îi mulțumesc, în special public, ca să se simtă apreciat, cu orgoliul măgulit și să dau impresia că sunt o tipă de treabă, recunoscătoare. Ocazional îi mai aplicam un comportament de tip carusel, folosind în alternanță două trăsături de bază: drăguță-scorpie și vorbeam deschis despre comportamentul lui deviant cu alte persoane. În câteva săptămâni relația noastră s-a schimbat diametral. Părerea lui despre mine cică s-a îmbunătățit, tra-la-la, în timp ce eu mi-am făcut rost de un asistent la poloneză, pentru situațiile când trebuie să scriu corect.

9 gânduri despre „Ce sa faci cand te hartuieste un coleg la servici? – partea II

 1. cred ca ti-a placut si tie
  altfel nu il bagai in seama :))

  se cheama conditionare sociala tu stii ca iti place dar la serviciu ti-e rusine sa nu-ti puna stampila si sa te vb pe la spate colegele.

  Am lucrat in multinationale in Bucuresti
  sunt fel de fel de oameni
  unii/unele nu au nicio problema sa-si faca cunoscute intentiile si au o viata frumoasa
  restul sunt frustrati/frustrate desi ar vrea dar le e prea rusine in acel mediu social sa se manifeste

  limiting beliefs

  Apreciază

 2. Serios, hai nu mai zi, pe bune? Vezi ca nu locuiesc in București și probabil acolo ar fi tratat altfel lucrurile, mai de mahala, așa cum ar fi meritat băiatul.
  Condiționarea socială e cam așa: dacă îți face avansuri unul misto … stai, ca greșesc, gagii misto nu fac chestii de nefutuți penali. Nu am intalnit in pana acum vreun gagiu cat de cât ok, la înfățișare și mental, care sa hartuiasca femei. Trebuie sa ai un anumit nivel de disperare sa faci chestia asta. Și îți mai spun un secret, aicea nu-i mare scofala cine fute ce și nici nu se pun ștampile ca in România.

  Apreciază

 3. cred ca ai standarde duble de judecata

  o faci cu cine vrei dar incerci sa te dai „printesa” madonna sfanta

  Nu merge asa

  ori ori… esti open accepti comportamente masculine naturale

  esti conservatoare esti asa de la a la z cu toti

  nu mergi si si doar daca….nu ar sens sa continui

  Apreciază

 4. Din ce zici tu aici reise ca, dacă recunosc ca îmi place sa ma fut (zi-mi cărei femeie normala fără sechele nu ii place, doar ca nu recunoaște), însemna ca trebuie sa ma fut cu toți? Și sa accept toate comportamentele misogine ale tuturor cacatilor? Exercitarea unui drept biologic si acceptarea plăcerii generate din el, nu ma face nici curva și nici toleranta. Dacă as nega ca sexul îmi provoacă plăcere, nu as fi nici o prințesa sau madonna, doar o gagica care minte, pe ea si pe alții.

  Apreciază

 5. nu cred ca ai inteles ce voiam sa spun

  daca esti cu adevarat deschisa la minte
  nu ti se pare aiurea sa fii abordata oriunde si nu pui etichete aiurea tipilor care fac asta
  inclusiv la munca

  e mai bine sa incerci sa abordezi ca barbat si sa iti iei refuz decat sa joci la „safe” si sa traiesti nefericit.

  Eu abordez pe strada si oriunde nu mereu dar cand vad una care imi atrage atentia asa fac, intr-o maniera intre direct si indirect.
  E problema ei daca ma eticheteaza aiurea.
  Her loss not mine
  Next…

  Apreciază

 6. Nu cred ca ai inteles ce am povestit. Jegul ăla de la munca nu m-a abordat ca hai, sunt interesat de tine, vrei sa ceva…asta mi-a făcut remarci jegoase, de ex urland in parcare ca nu am sutien (îmi vazuse rochia tăiată din spate). E una sa abordezi lumea și alta sa faci comentarii deplasate sau misogine.

  Apreciază

 7. „daca esti cu adevarat deschisa la minte”

  Asta e genul de fraze de cacat cu care se incearca sa se bage cacaturi pe gatul altora.

  „e mai bine sa incerci sa abordezi ca barbat si sa iti iei refuz decat sa joci la „safe” si sa traiesti nefericit.”

  Depinde si CUM incerci, daca un comportament de cacat te defineste ca barbat, atunci nu esti barbat, esti un cacat,

  Si cu atitudine de cacat de genul esti exact genul care are succes doar la tipe de cacat si pe urma se plang ca toate femeile sunt asa si merita tratate ca atare, cand de fap problema esti tu si doar tu..

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s