Afaceri cu polonezi vicleni

Polonia este o țară mare și frumoasă. Are câmpuri pline cu grâne și copaci semeți cu frunze verzi tot anul. Polonia mai are și o mulțime de firme, ce produc diverse chestii, pentru că polonezilor le place să creeze, să construiască și să ofere la vânzare. În același timp, Polonia este și o țară socialistă, foarte, foarte socialistă, cu un stat curvar, care vine, te fute și apoi întreabă.

Statul polonez în acțiune:

”Oh, s-ar putea sa fi greșit noi. Poftiți afacerea înapoi! Da, într-adevăr au trecut 20 de ani de când vă tot judecați cu noi și între timp afacerea dumneavoastră frumoasă a falimentat, dar vă mergea parcă prea bine și trebuia să fie ceva în neregulă cu dumneavoastră. Da, acuma e cam nasol, știm, dar dacă vindeți ce a mai rămas, poate vă scoateți banii după un avocat, din cei cinci pe care i-ați angajat ca să vă ajute să vă demonstrați nevinovăția.”

Ăsta e statul polonez. Fix așa face. E și un film pe tema asta, in care am făcu și eu figurație, Układ Zamknięty – Circuit Închis.

Același stat, ia de la majoritatea oamenilor normali și harnici 32% din cât fac, ca să împartă mai apoi tuturor boracilor, ce nu au încă 18 ani, contravaloarea a 1/4 din salariul minim brut. Practic, în Polonia e mai eficient să faci 5 boraci decât să mergi la muncă. Și cu 4 te-ai scos, că tot faci mai mulți bani decât, dacă ai munci la ABC-ul din colț, după ce îți impozitează statul salariul.

Și în acest stat grozav oamenii vor să facă afaceri. Un gest frumos și nobil, până când, în viziunea lor vor să-și exporte bunurile. Ca sa le împartă cu lumea și alte state, mai civilizate sau mai putin. Și nu doar că vor să le vândă mai scump decât în Polonia, unde polonezul obișnuit e foarte pretențios la preț (nu judec, ba chiar mă bucur), dar vor să care și cu ei toată corvoada financiară poloneză. Pentru că un stat curvar trăiește din amenzi, iar amenzile și penalitățile, nasc adevărați monștrii sacri ai finanțelor. Femei în vârstă, cu capul pe umeri și mustața deasupra buzelor, care mai repede își tau o mâna decât sa sune la finanțe și sa clarifice nelămuririle, și pentru care, logica, flexibilitatea sau regulile altor țări rezonează cu închisoarea.

Doar că, polonezii vor să exporte și statul polonez vrea și el, mai mult cu gura, dar și cu taxele. Întrebare retorica: Cum pușca mea, când nu sunt in stare sa facă o factură comercială ca lumea, ca să trimită marfa din punctual A în punctual B? Și apropo de punctul B, ei nici maca nu prea le au cu engleza, dar ăsta-i elementul de surpriză. Pentru asta își angajează străini pe post de manageri, ca de directori se pun tot pe ei.

5 gânduri despre „Afaceri cu polonezi vicleni

 1. Well (iarasi), in romania Statul iti ia 47% taxe si impozite la salariu.
  Nu stiu de ce ai impresia ca toti banii astia se duc la alocatii.

  In Romania salariul minim brut e vreo 500$, in Polonia cu vreo cinspe la suta mai mult.
  Un sfert din banii astia sunt ~150$ – o suma frumusica ca si alocatie (in Ro dupa ultima marire e vreo 37$) dar in nici un caz bani de intretinut 4 copii + 2 adulti.
  Sigur, e cat minim pe economie la 2 adulti dar ma indoiesc ca o vad multi ca pe o oportunitate-strategie de a renunta la servici, desi m-ar bucura sa fie asa.
  Sa fii parinte (cum trebuie) la 4 copii e cam job full-time pentru 2 parinti.

  Si mi se pare normal (cum e in Ponia, nu in Ro) ca o societate sa-si protejeze interesele dintre care ala primar e sa nu dispara ca societate.

  Pentru ca o societate in care in medie se fac mai putin de 2 copii pe familie plus nu exista o balanta pozitiva semnificativa in raportul imigratie/emigratie, e clar ca va dispare in decurs de cateva generatii sau/si va fi faoarte fragmentata etnic, religios, etc.

  In rest, despre Stat, la fel e si in Romania. Daca nu te descurci, exsita o solutie simpla. Emigrezi.
  Dar nu cumva in SUA ca acolo aia te ard si mai urat cu taxele – cu exceptia cazului in care te numesti Google sau Apple si platesti mai nimic. Sau cu sistemul medical.
  In Anglia? La fel.
  In Romania e inca bine. Din SRL scoti banii cu 5% + CASS ~ 600$/an.

  Apreciază

 2. @Me – eu nu sunt de acord cu treaba asta, ca sa îți plătească statul pentru copii. Cine și-i face sa și-i crească. Te tine de 3, fa trei, te tine de unul, fa unul. De ce sa muncesc eu, ca alții sa-și crească copii? Ca societate, oricum suntem prea mulți pe planeta, deci ar fi corect ca toate țările sa-și reducă populația. Și nu susțin sistemul de pensii, ca sa fim clari unde bat.

  Apreciază

 3. “Dar nu cumva in SUA ca acolo aia te ard si mai urat cu taxele”

  @Me, dacă și la femei te pricepi cum te pricepi la chestiile despre SUA înseamnă ca futi ca un câine bătrân. 😀

  Apreciază

 4. „Dar nu cumva in SUA ca acolo aia te ard si mai urat cu taxele – cu exceptia cazului in care te numesti Google sau Apple si platesti mai nimic.”

  24% rata efectiva totala. Da, tare ars.

  Apreciază

 5. „@Me – eu nu sunt de acord cu treaba asta, ca sa îți plătească statul pentru copii. Cine și-i face sa și-i crească. Te tine de 3, fa trei, te tine de unul, fa unul.”

  Pai la fel de bine altul poate sa nu fie de acord sa fie taxat pentru a plati serviciul de pompieri.
  Ca el nu se joaca cu chibriturile.
  Sau politia, ca a facut karate si se descurca singur in caz de ceva.
  Sau armata, ca in caz de invazie stie el ce sa faca. Si oricum n-a mai fost vreun razboi major in ultimii 70 ani.
  Sau profesorii, ca nu are copii.
  Sau sistemul public medical, ca el daca are o probleme plateste si se duce la privat.
  Sau constructia de autostrazi ca el oricum nu are masina sau ia trenul si la autostrazi oricum platesti taxa la intrare.
  Mi-a mai scapat ceva?

  Chestiile de mai sus maninca de cel putin 10 ori mai multi bani decat alocatiile copiilor,

  Ma intreb cum esti tu de acord sa platesti pentru cele de mai sus ca la o adica mare lucru nu-ti trebuie din ele.

  JackyBoy, iti inteleg sursa frustrarii, da’ asta e, trebuie sa mai fie si looseri.. :))

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s