După câțiva ani buni petrecuți în afara României, după mult timp de lucrat cu mine, în care m-am descotorosit parțial de unele obiceiuri, mentalități, frustrări și opinii crescute și educate în România, am înțeles că românii, în marea lor majoritate, nu au cultura banului. Românii nu știu cum să se raporteze la bani, la obținutul, păstratul și valoarea banului.
Banul este pentru români, și mai ales pentru bărbați, un motiv de frustrare, un obstacol și în același timp o baghetă magică, împlinirea tuturor viselor și mai ales ștergerea tuturor umilințelor și durerilor personale, pe care doar banul le rezolvă. Pentru că banul cumpără, pentru cei care nu-l posedă, totul, de la înfățișare, la nevoi și chiar oameni. Cei care nu au banul sunt în stare să-și vândă totul pentru el, doar să-l posede, ca mai apoi să-l schimbe pentru ceea ce în mentalitatea lor reprezintă succesul. În mod interesat am observat o corelație directă dintre aspectul fizic nemulțumitor al unui bărbat în tinerețe, ce se traduce printr-un succes relativ la femei (ceea ce hrănește o gravă frustrare) și fixarea pe bani. Cu cât bărbații pe care i-am cunoscut erau mai frumoși, cu atât fixația lor asupra banilor era mai slabă.
În mentalitatea românească nu se cunoaște valoarea banului, nu se apreciază banul, dar în același timp se invidiază și se dorește cu ardoare banul. În România societatea pe ansamblu nu are bani, are doar câțiva noi îmbogățiți, ce-și flutură lovelele prin față săracilor ca să se simtă ei mai bine cu ei. Fluturatul banilor ascunde alte grave frustrări legate de percepția și valoarea personală. Oameni care au nevoie să fluture banii știu că nu mai posedă alte argumente, iar fluturatul banilor le dă impresia că sunt mai puternici, pentru că-i pot înjosi pe alții. Doar că-i înjosesc pe alți frustrați, ca și ei. Cei rezolvați mental nu se închină la bani și în nici un caz la banii altora.
Românii nu au nici cultura banului, nu-i înțeleg valoarea și nici nu o respectă. Banul odată obținut este pentru majoritatea un ban aproape cheltuit, preferabil pe lucruri scumpe pentru că dau impresia de valoare. În cultura românească bogații sunt ”răi”, o moștenire comunistă pe care poporul cu încăpățânare o cară cu el. Ești un om rău dacă te gândești la profit sau dacă ai mentalități capitaliste, prin care vrei să-ți schimbi optimal munca în monedă. Din păcate românilor le lipsește educația financiară, singura pârghie prin care se pot egaliza veniturile.
Planet Earth to vpt : WTF?
ApreciazăApreciază
Exista multi prosti si snobi cu bani in Romania si in lume , gen fotbalisti, starlete tv, politicieni, gigi berbecali si altii de genul dar sa ajungi la concluzia ca a avea bani inseamna sa fii echivalent cu personajele mai sus mentionate e o deductie aberanta.
Nu stiu daca te-am enervat eu pe tema asta sau mai degraba ai frustrari de cand cu flitul pe care l-ai primit de la araboaica aia.
Chestia aia cu aspectul care e invers proportional cu valoarea contului bancar e atat de ridicola ca prefer sa nu o mai comentez.
In ultimul paragraf parca te contrazici cu ce ai exprimat anterior, pana la urma banii sunt buni sau nu ? Mai degraba sunt buni dar nu daca esti roman ?!!
ApreciazăApreciază
Nu știu ce ai vrut să spui, dar ai încercat cu pasiune să amesteci o groază de idei.
Bărbații cu succes la femei (ca număr, cel puțin) nu sunt neapărat ăia frumoși și/sau bogați, ci ăia care s-au prins cum să proiecteze diverse iluzii femeilor. Ăia care aveau bani s-au folosit de ei, ăia care aveau minte au avut altă abordare și ăia care n-aveau nimic s-au prefăcut. Și apropo, multe femei venite în România au spus că bărbații de aici sunt obsedați de aspectul lor fizic – tind să fiu de acord cu ele, mai ales când aud că unii bărbați trebuie neapărat să-și penseze sprâncenele săptămânal.
Oamenii bogați sunt răi pentru că sunt ăia care au speculat căderea comunismului – valabil în mai toate țările estice. Nu se îmbogățește nimeni din postura de angajat.
Că lipsește educația financiară da, I’ll give you that. Dar cu banii, în general, trebuie mai întâi să-i ai ca să faci planuri și/sau economii.
Eu cred că nu te-ai detașat atât de mult pe cât crezi de cultura românească, iar cu atitudine ciudată ai parte de racții ciudate. Românul e foarte orgolios și dacă simte că ai un aer de superioritate se schimbă radical – asta mi se pare experiența ta în România. Eu am umblat destul prin țară și da, sunt foarte multe probleme, dar parcă nu alea pe care le subliniezi tu.
ApreciazăApreciază
@Sorin – Aspectul fizic vs bani – este o observație foarte reala. Si la fete e cam la fel.
ApreciazăApreciază
@W – ce anume nu ai inteles?
ApreciazăApreciază
@Dam167 – eu vorbesc de ansamblu, nu de câțiva băieți care-si pensează sprâncenele.
– În primul rând cred că ar trebui să stabilim ce însemnă bogat. Pentru mine bogat este o persoană cu o situație financiară stabilă, care-și permite un nivel de trai bun, plus anumite investiții adiționale – gen proprietăți, acțiuni. Se pot îmbogăți oamenii ca și angajați, depinde însă din ce poziție. Unul care lucrează la bandă într-o fabrică are slabe șanse să se îmbogățească doar din asta.
– În România societatea este împărțită între bogați și săraci, cu discrepanțe mari, de aceea oamenii percep bogații ca pe ceva rău, iar a câștiga bani e văzut ca un lucru negativ, mai ales prin prisma religiei. Un paradox dacă ne gândim câți bani face biserica după săraci. Spre comparație trebuie un pic citit despre cultura penticostală americană, unde spiritul antreprenorial era apreciat.
– În Polonia există mult mai mulți oameni de condiție medie, care nu sunt bogați, dar o duc bine, iar aici mă includ și pe mine. Aici bogăția este următorul pas și nu-i văzută ca un lucru rău, ci doar ca o etapă. Și aici se vrea socializare forțată, de aceea de multe ori bogații preferă să nu se afișeze.
– Oamenii bogați nu sunt răi, săracii sunt. Sărăcia și lipsa educației scoate ce-i mai rău din om.
– Ca să ai educație financiară nu-ți trebuie bani, ci educație și e mai bine să o ai înainte să faci banii, ca să știi cum să-i manevrezi corect ulterior. Mai ales să știi să-i respecți. Românii nu-și respectă banii.
– Eu privesc România din altă perspectivă, din perspectiva viitorului, pentru că de multe ori se spune despre România în Polonia, ca și la noi în urmă cu 10-20 de ani. Eu subliniez unele lucruri care deranjează pentru că românului nu-i place să-și recunoască greșelile și să-și asume. Trezesc frustrări, asta e, dar nu o fac ca să mă simt eu mai bine, ci sper ca oamenii să reflecte puțin asupra ceea ce scriu. Poate îi va ajuta cândva.
– Cum văd eu lucrurile mai văd și alții, deci nu sunt unică în viziunea mea. Alții plecați și foarte puțini dintre cei care locuiesc în România. De aceea nimic nu se schimbă.
ApreciazăApreciază
Bati campii pe banda rulanta. Nu stiu daca nu iti dai seama ce traznai scrii sau o faci intentionat, dar:
– muncitorii de pe banda din fabrica nu o sa se imbogateasca niciodata. Nu au slabe sanse, ci zero, nada, nill. Interactionez cu din astia aproape zilnic, pe toate continentele si din diverse medii, sunt aia care pe care nu ii duce capul mai mult decat sa lucreze pe banda. Aia nici daca o sa castige la Loterie nu o sa stea bogati mai mult de cateva luni.
– Romania nu are bogati. Da, stiu cativa oameni care au peste 1 milion de euro, dar nu sunt bogati. Nu stiu exact unde poti sa tragi linie, ca la 100,000 de euro in nici un caz nu esti bogat, la 250,000 tot nu esti, la 1 milion nu esti tocmai bogat. Miliardul de azi e milionul de ieri, daca stii ce inseamna. Bogati cu adevarat sunt vreo 10-20 de oameni in Romania, nu mai multi, si aia sunt in general destul de invizibili. Pe aia de ii vezi ca se afiseaza cu un Porsche nu poti sa ii pui ca bogati, si vecinul meu care are un Porsche destul de nou nu e deloc bogat.
– Si in Romania sunt oameni de conditie medie. Cat de multi sunt e in functie de limitele agreate pentru evaluarea asta: eu ma consider un tip de conditie medie, desi probabil sunt in top 5% ca venituri. Tocmai pentru ca stiu ce inseamna asta, ma consider un tip de conditie medie: unul ca mine isi permite o barca, unul bogat isi permite un yacht. Unul ca mine isi permite un avion cu 2 locuri, unul bogat un turboprop sau un reactor. Etc.
– Romania nu e Polonia in urma cu 10-20 de ani, e foarte aproape. Nu iti dai seama cat s-a schimbat in ultimii 10 ani, ce vezi intr-o saptamana de concediu nu reflecta decat superficial realitatea. Vezi doar cat au crescut veniturile in orasele mari si vezi cum au cumparat romanii 200,000 de tractoare si vreo 6 milioane de masini. Sunt sute de mii si milioane, daca realizezi ce inseamna asta.
Tu faci confuzie intre manelisti, cocalari si pitipoance si alte categorii de indivizi care pretind ca au bani, faima, frumusete, valoare, dusmani etc. si restul lumii. Ii vezi pe aia 1% foarte vizibili si tragi concluzii pe baza lor, cam cum era acum 10 ani cu motociclistii prin Bucuresti, aia 1% care dadeau ture noaptea pe Magheru cu 150 km/h si tobe sparte erau imaginea tuturor motociclistilor. Nu e un semn de inteligenta, nu ca ar putea cineva sa faca confuzia.
Ce nu am inteles? De ce muti ciorba din bucatarie pe blog. Articolul e o ciorba, comentariile o lungesc, nu o condimenteaza, concluzia e ca ai ars friptura, ai taiat-o bucati, ai pus-o intr-o oala cu 3 cartofi si ai facut-o ciorba de afumatura si o prezinti cu mandrie.
Tu realizezi ce scrii sau nu? Parca e eseul la economie din liceu al vara-mii din creierii muntilor, ea avea justificarea ca nu ajunsese vreodata intr-un oras cu mai mult de 50,000 de locuitori si ca inca era la liceu, tu ce justificare ai?
ApreciazăApreciază
@W – am sa-ți povestesc in curând despre impresiile din România, ca luni voi fi in București.
ApreciazăApreciază
Tocmai asta e problema, că vorbești de ansamblu, dar parcă ai construit totul după un orășel sub dezvoltat.
– Bogat e o noțiune relativă, iar acțiunile și bunurile înseamnă că ai noțiuni de bază legate de investiții. Și nu, nu se îmbogățește nimeni din salariu.
– Toată lumea, la nivel mondial, exploatează săracii. România e una dintre țările mai sărace – noi exploatăm pe cine putem și suntem exploatați la rândul nostru.
– Un om sărac n-o să se cultive niciodată prea mult. E o iluzie să crezi că dacă pui ban lângă ban la un moment dat o să o duci bine. În plus, cum o să te educi când nu îți permiți decât traiul de bază? În momentul de față ăia care caută pe net ce e aia educație financiară sunt ăia considerați bine plătiți în RO. Și mă întristează faptul că se arată unii pe alții cu degetul pentru câte un rahat de telefon de o mie de euro, că vai ce mână spartă sunt – ăștia suntem, la o mie de euro cade cerul pe noi.
– Nu privești România din viitor, pentru că societatea românească trebuie să se schimbe ca să meargă semnificativ mai bine. Marea majoritate nu vrea să facă autostrăzi, nu partidul x sau ministrul y, astea sunt idei aruncate de cei ce nu înțeleg fenomenul. Fură guvernul? fură și ăla care are magazinul de la colțul blocului.
Am mai spus-o, avem lucruri rele, dar și bune. Și în Dubai ai Downtown Dubai sau Dubai Marina și Deira, iar dacă judecăm după Deira… well, nu-i chiar atâta sclipire. Societatea se va schimba atunci când vor pune toți umărul, pe bune, nu că le atrage atenția cineva care a scos capul în lume și a văzut că se poate să fie și străzi asfaltate.
ApreciazăApreciază
@dam167 – nu ai ce compara România cu Dubai – alta structura, alte resurse, alta cultura și alt sistem de guvernare. Dar o poți compara cu Polonia, Cehia, Ungaria sau chiar Slovacia. Am mai spus, mi-e mila de România, de ce putea fi, dar nu este.
Am văzut in România și orașe mai dezvoltate, ce-i drept nu am fost de 5 ani in București, dar am sa va povestesc dacă întrevăd vreo schimbare. Faptul ca se schimba “ceva” in România e normal și inevitabil, dar ma îndoiesc ca schimbarea care se întâmpla este la nivelul la care ar putea sa fie.
ApreciazăApreciază
Daca vrei sa vezi ce s-a schimbat in Bucuresti o sa iti ia cateva zile; in afara de traficul ingrozitor, mergi prin Centrul Vechi. E overrated, dar e intr-o stare infinit mai buna decat acum 10 ani, chiar cu vremea care nu ajuta deloc (vara sunt masute pe strada, acum e mai mohorat). Mergi la 18 Lounge, pentru atmosfera. Mergi in Herastrau la Isoletta sau la Il Calcio BTT (iarasi, vremea nu ajuta). Mergi la un restaurant libanez cu libanezi adevarati sau la unul sirian cu sirieni adevarati. Mergi prin parcuri, mergi prin trafic cu motocicleta sau cu bicicleta sa vezi cum s-au schimbat in bine soferii, daca acum 10-15 ani era o aventura sa mergi cu moto prin oras, acum majoritatea imi fac loc sa trec si nimeni nu se supara cand depasesc o coloana de 1 km. Vezi cum s-au schimbat masinile, de la rable de 1-2000 de euro la medie de peste 5000, mai putin poluante. Vezi ca nu mai sunt autobuze care lasa in urma un nor de fum negru, sunt vreo 15 statii de metrou noi (linia 5 inca nu e functionala, e doar la 90%).
Nu laud deloc Bucurestiul, doar constat cat de mult s-a schimbat in ultimii 10-15 ani. Nu neaparat in bine, e plin de oameni superficiali si falsi, atrasi de mirajul castigurilor mai mari de prin toate partile tarii, e plin de masini parcate pe trotuare sau pe banda a 3-a pe bulevarde, de hipsteri androgini si de tipe de peste 35 nemaritate si nedorite de nimeni, dar orasul in sine a evoluat.
ApreciazăApreciază
@w – am fost acum cinci ani in București, am stat la ceva hotel prin centru, Imperial parca și am auzit o discuție între un șef de sala și un chelner. Discuție putin spus, o umilința și un limbaj infect cu care i-se vorbea chelnerului. Noroc ca era plin de străini și nu aveau idee despre limba romănă. Mi-a fost jenă și m-a întristat limbajul de mahala.
PS: dacă e plin de tipe singure, poate agăți și tu ceva. Good sex, no stress 😎.
ApreciazăApreciază
Care cititi pe aici si sunteti in București luni poate faceți și efortul să vă întâlniți cu autoarea. Chiar sunt curios de ceva feedback.
ApreciazăApreciază
😂
ApreciazăApreciază
@vpt, daca ai stat la hotel Imperial chiar nu ma mir, locul e o bomba. 3 stele in Bucuresti e in general maghernita.
Nu duc lipsa si nu ma apropii de ratate. Nu stiu cum poate fi good sex, no stress cu asemenea specimene, nu sunt nici zoofil si nici nu am fetisuri dubioase, am chestii mai bune de facut.
@Sorin, eu nu sunt curios.
ApreciazăApreciază
@w – Imperial are 4 si avea si atunci. Probabil vorbim despre altceva, ca de obicei 😅
ApreciazăApreciază
Poate mr dam își face ceva timp liber în cazul ăsta deși ma aștept ca feedback ul lui sa fie biased.
ApreciazăApreciază
http://www.bucurestihoteluri.ro/hotelimperial.php
http://www.hotelbucharest.ro/prestatori_desc.php?s_codprest=2071
Singurul Imperial prin zona are 3 stele.
ApreciazăApreciază
S-ar putea sa fi greșit eu numele si era Internațional, dar de 4 stele oricum a fost. Avea pretenția asta de “lux”.
ApreciazăApreciază
Nu, 4 stele nu au niciodata pretentia de lux. Nici macar alea de 5 nu au toate acea pretentie, nu stiu de unde ai scos-o. Am stat in hoteluri modeste de 5 stele, Mariott, dar nu pretindeau nimic, erau doar adecvat dotate pentru a primi stelele respective.
Lux poti sa ceri de la 250 de euro pe noapte intr-o tara mai modesta sau 4-500 in alea mai dezvoltate. Sa nu confundam conditii bune cu lux. La hotel de lux a venit seara camerista sa imi faca patul, ca sa nu ma obosesc eu sa trag cuverturile, si mi-au spalat si calcat hainele fara sa le cer asta si fara sa platesc separat.
ApreciazăApreciază
@w – te rog, ma lași cu hotelurile de 5 stele. Stau chiar acum in unul așa ca îți pot raporta de la locul faptei ca sunt hoteluri și hoteluri și asta e viața. Nu poți compara serviciile din Dubai cu serviciile din România.
ApreciazăApreciază
Tocmai asta am spus si eu, in special in a doua propozitie din comentariul precedent, iar a 3-a confirma a 2-a propozitie a ta. Cum poti sa spui acelasi lucru si in acelasi timp sa incerci sa ma contrazici?
ApreciazăApreciază
În ce direcție ar fi biased feedback-ul meu?
ApreciazăApreciază
Tu în ce sens crezi? Oricum pana la urmă orice feedback e bun decât deloc.
ApreciazăApreciază
Chiar aveti impresia ca un feedback critic ar trece de cenzura?
ApreciazăApreciază
In primul rand nu trebuie sa gandesti negativ, iar in legatura cu feedback-ul daca trece sau nu asta depinde de talentul beletristic al autorului.
ApreciazăApreciază
@JD – da. E una un feedback pentru articol si altceva atacul personal.
ApreciazăApreciază
Lol! Un feedback negativ despre o persoana e atac personal? Snowflake or stupid?
ApreciazăApreciază
@w – hotelul era Novotel. Tocmai am trecut pe lângă el azi și mi-am amintit care era 😅.
ApreciazăApreciază
Fostul Palatul Telefoanelor, sediul central al Romtelecom. Cand eram in liceu, la doi pasi de-acolo, era cea mai urata cladire din zona. Acum au facut-o albastra.
ApreciazăApreciază