Munca și munca cu românii

Lucrez de ceva timp în cadrul unui al doilea loc de muncă, într-un proiect pentru România și cu români. Eram foarte entuziasmată și pozitivă pe chestia asta, până am avut prima întrevedere cu ei. Au fost mult peste așteptările mele în termen de ce ar putea merge anapoda și total diferit decât mă așteptam. Ca și în fiecare nou proiect în care se intră, am făcut o evaluare a situației și am încercat să înțeleg anumite mecanisme, punând întrebări și căutând gunoiul de sub preș, ceea ce a generat un val de nemulțumiri și plângeri din partea celor ce trăgeau sforile românești. Așa că, am aplicat tehnica poloneză. I-am lăsat să-și facă numărul, să-și verse frustrările (unde românii sunt experți și totul este din vina altora, mai ales a străinilor), să facă pași cât mai mulți (te și calcă pe cap cu plăcere, dacă pot), să-și dea arama pe față (oricum o poartă mulți direct crezând că nu se vede) și să-și scoată cărțile (pilele și relațiile, trecerea la șefu și meșu), iar acum îi fut în stil (foarte politicos de altfel, fiind specialistă în scrisul de emailuri politicoase când trebuie să comunic vești nașpa sau sa fut pe cineva), cu propriile lor arme, calmă și cu multă rupere.

Recunosc, îmi datorez calmul cunoștințelor și experienței dobândite în firma la care lucrez cu normă plină, unde jocurile de culise și cuțitul înfipt în spate sunt chestiuni care fac parte din fișa postului, dar și clienților mei, mai ales arabi, care sunt foarte dificili, șarlatani, mincinoși și niciodată de încredere. Ce-mi doresc (în etapa următoare a dezvoltării mele profesionale) este să învăț să iau distanță, și față de munca, și față de oameni și banalitățile cu care-și umplu timpul și existența, pentru a-și da importanță și a trăi cu iluzia că, cuiva îi pasă de ei.

35 de gânduri despre „Munca și munca cu românii

 1. „banalitățile cu care-și umplu timpul și existența, pentru a-și da importanță și a trăi cu iluzia că, cuiva îi pasă de ei.” aici te referi la Me, nu?

  Apreciază

 2. „clienților mei, mai ales arabi, care sunt foarte dificili, șarlatani, mincinoși și niciodată de încredere” – sau poate nu stii tu cum sa-i iei ca sa obtii ce vrei.

  Apreciază

 3. Nu sunt femeie si nu vreau sa le vand nimic, dar le iau banii prin alte metode. Sunt intr-o situatie diferita de a ta in relatia cu ei ca sa-ti dau sfaturi. Totusi am observat ca sunt destul de orgoliosi sau increzuti dar asta nu e o noutate pentru tine probabil si mai mult le plac vesticii ( in special englezii ) fata de care au o slabiciune si se comporta mai prietenos. In rest, daca nu-i calci pe bataturi eu zic ca se poate sa te intelegi onorabil cu ei.

  Apreciază

 4. @Sorin – ce importanta are daca ești femeie sau nu? Eu te-am rugat sa-i descrii sau chiar sa povestești unele dintre metodele folosite de tine. Daca tot știi cum sa le iei banii, măcar le-ai luat suficienți cât sa-ți permiți și de o mașină? Că nu-i mare avere prin Dubai/Abu Dhabi pe acolo.

  Apreciază

 5. „cât sa-ți permiți și de o mașină?” – dar poate am alte motive ca nu mi-am luat, de unde ai scos-o ( cu rautate ) ca nu-mi permit ? N-am ce sa povestesc , unde lucrez eu doar ma tin de treaba , fara vrajeli, tras de timp sau alte smecherii si totul e ok. Mie imi vorbesc frumos, ma apreciaza, n-am avut conflicte cu nimeni.

  Apreciază

 6. @Sorin – unde am spus eu că în țările arabe nu ți-se vorbește frumos sau că lumea are conflicte? Normal că ești apreciat peste tot dacă muncești, mai ales acolo unde ești tu și unde valoarea muncii unui european este mult peste ce oferă alte nații din motive evidente.
  Cât despre mașină, eu tocmai asta ziceam, că îți permiți și mă întrebam de ce nu ți-o cumperi, la modul de mijloc de transport vs eficiență. Dar, dacă ai mers acolo doar să umpli sacii cât mai repede și să te cari, atunci se poate renunța la confortul temporar pentru unul pe termen mai lung.

  Apreciază

 7. „să umpli sacii cât mai repede și să te cari” – pai vezi ce te-ai prins, asta e unul dintre motive.
  La arabi diferentele sociale dintre localnici/expati mai instariti si sclaveti sunt foarte evidente. Acum depinde de fiecare unde se incadreaza si cum este tratat.

  Apreciază

 8. Undeva … in between. Imi place sa ma raportez la Romania ca sa ma simt mai bine. Chiar si raportat la tine zic ca as fi ok ( desi nu ma crezi ).

  Apreciază

 9. Fiți bărbați (autoarea și Sorin) și spuneți-vă unul altuia cât câștigați, că suspansul e deja chinuitor. Nu aici, normal, ci în vreo conversație privată.

  Pentru cine nu era atent, vă fac un rezumat: autoarea l-a întrebat pe Sorin dacă câștigă 9 mii și ceva de dirhami pe lună, iar Sorin i-a răspuns că probabil de 10 ori mai mult decât câștigă ea. Discuția s-a stins ulterior.

  (Asta era, desigur, într-o altă postare)

  Apreciază

 10. @dam167 – castingul nu-i relevant în situația asta. Un brutar din Canada câștigă dublu banii mei din doua joburi în Polonia. Asta știu sigur că mi-a zic clientul cu cât îi plătește, ca să nu mai zic de cât ar câștiga un măcelar.
  Cât îl privește pe Sorin, el nu vrea să spună cu ce se ocupă, dar din ce spune și traiectoria unde merge cu gândurile eu nu cred că-i un job prea elevat ori bine plătit. Dar, apreciez atitudinea că-și strânge banii și că are un plan, căci am mai văzut români prin Dubai care se spărgeau în bani, dar de fapt, după plata tuturor fițelor lunare rămâneau în curul gol.

  Apreciază

 11. 9000 de dirhami sunt $2500, e un salariu modest pentru un strain cu studii superioare in Emirate, mai ales ca e cu zero taxe. Jumatate din echipa mea castiga mai mult in Romania, dupa taxe (aproape 50%, deci brutul e peste $5,000), stiu ca in Polonia salariile sunt cam cu 25% mai mari (cel putin in domeniul meu) asa ca nu mai inteleg ce inseamna ca @vpt o duce bine, m-as fi asteptat la minim 4-5000 EUR net, mai spre 6-8000.

  Apreciază

 12. @autoarea: Funny thing is că l-ai întrebat dacă e inginer de-ăla care câștigă 9 mii UAD/lună care da, e puțin, și l-ai izbit în orgoliu. N-o fi important venitul, dar vă fofilați cam mult și inventați tot felul de trepte sociale în care să vă încadrați. Eu sunt în aceeași clasă în care eram atunci când aveam salariul minim pe economie (România), apropo, dacă interesa pe cineva.

  @w: tocmai aia e faza, că a găsit probabil cel mai mic salariu al unui inginer și i-a servit-o.

  Apreciază

 13. @vpt, trebuie sa intelegi ca exista si romani in emirate care au job-uri elevate si salarii pe masura ca de exemplu minim de 5-7 ori decat ai tu. Bineinteles ca se poate si mai bine dar nu e cazul sa ne pierdem in argumente cu relevanta si alte mofturi. Presupun ca daca ai primi o propunere de genul te-ai muta instantaneu in Dubai.

  Apreciază

 14. Observ că iar o dă lumea cu povești vânătorești pe aici despre salarii babane. Toți sunt bogați peste tot, mă bucur pentru toți. Eu trăiesc modest în Polonia și nu m-am lăudat niciodată că aș avea salariu mare, ba chiar am zis că, câștig puțin.
  Dar dacă tot aveți bani, o pun de o sponsorizare pe aici – contu-i gata pe Patreon, dar nu am apucat să-l conectez. Vă mulțumesc anticipat pentru sponsorizarea culturii, că și scrisul ăsta necesită timp și atenție :).

  Apreciază

 15. Ca sa nu mai fie discutii, dna @vpt castiga in jur de 1000E cu diurnele pe la arabi unde umfla baloane iar mr. Sorin in jur de 2500$ ceea ce pentru el e binisor pentru ca in Ro ar avea dificultati serioase in a obtine peste 1000$ pe acelasi job. Si nu e nici o rusine in asta, fiecare avem o zona de confort care ne plafoneaza si care ne impiedica sa renuntam la confortul prezent pentru unul viiitor care se masoara in ani.

  In ceea ce priveste atitudinea, toti sunt xenofobil, inclusiv polonezii iar cand ai o baza de clienti si vine o firma straina si-ti propune sa faci mai multi bani cu clientii tai bagandu-i si pe ei in ecuatie e normal sa fii nitel paranoic.

  Si ca sa fim clari, nu te poti bucura de acelasi respect indiferent din ce ramura de biznis vii, cred ca e clar pentru toata lumea ca nu are aceeasi primire ala de vinde hartie igienica cu ala care vinde motoare de avioane.

  Apreciază

 16. Citeste cineva aici pentru cultura ? Nici la opencube n-a mers varianta cu sponsorizarea, cum baga cum dispareau toti comentatorii.
  „contu-i gata pe Patreon” eu zic ca intr-o prima faza sa le trimiti link-ul pe WhatsApp motociclistului, cartoforului englez si profului de sport , asa ar fi corect.
  „ba chiar am zis că, câștig puțin” , In cazul asta ajung sa zic de 10x mai mult. Fara misto, cand mai vii in Dubai iti si dovedesc „cu acte”.

  Apreciază

 17. @Me – vorbesti cateodata niște prostii din astea propagandiste ce nu au legătura cu realitatea. Partea amuzanta este ca pentru un necunoscător, textele tale par credibile, spuse cu siguranța, superioritate și explicate vag. Pentru un cunoscător însă sunt aberații puterile din care se citeste clar specula ta asupra unor subiecte pe care nu le cunosti din practica.
  De unde ai scos prostia asta cu hârtia igienica vs motoare de avioane? Ia mai gândește-te un pic, da-i un google la kimberly clark.
  Cât despre câștigurile mele, te asigur ca sunt modeste, poate mult mai modeste decât speculezi, de aceea orice contribuție la Patreo (coming soon), este apreciată 😉.

  Apreciază

 18. @Sorin – lasă-mă te rog cu dovezile tale când vin eu prin Dubai, ca de doua ori am fost și ai zis ca apari, odată ți-am zis și hotelul ca care stau, dar nici urma de tine pe acolo. La texte toți sunt buni, dar la fapte mai greu.

  Apreciază

 19. „La texte toți sunt buni, dar la fapte mai greu”
  M-am oferit sa te intalnesc in Romania si n-ai considerat ca merit efortul. Asta ca tot a venit vorba de fapte.

  Apreciază

 20. @autoarea: toți o dau cu salarii babane pentru că na, e orgoliul românesc, nu poate să vină cineva să-ți spună că are salariu mai mare că te simți inferior. Nu vezi cum v-a potrivit Me pe toți? inclusiv diurnele ți le-a băgat în contabilitate.
  Ai spus că nu câștigi mult, așa e. Apoi ai ținut să subliniezi că tu nu mai ești în România și ai depășit traiul de aici și că ai pretenția de la un bărbat să fie cât de cât realizat, pentru că și tu ești. Și apoi ai zis că tu umbli prin Dubai, nu prin Bacău – că na, ai simțit nevoia să dai și tu înapoi. Cred că dacă ne adunăm sângele în organul de deasupra gâtului putem concluziona că e important ce poți face cu banii pe care-i câștigi acolo unde locuiești. De aia 1000 de euro în Oradea poate fi mai bine decât 2000 în Londra (fără a lua în calcul toți cei n factori pe care îi ai în Londra și nu-i ai în Oradea. Dar nu e mai mișto să spui că câștigi de 10 ori mai mult ca altul? nu te face asta de 10 ori mai tare?

  Lasă că sunt bune și textele, uite, poate îți aduc și sponsorizări 🙂

  Apreciază

 21. „De unde ai scos prostia asta cu hârtia igienica vs motoare de avioane? Ia mai gândește-te un pic, da-i un google la kimberly clark.”

  „Kimberly-Clark Corporation is an American multinational personal care corporation that produces mostly paper-based consumer products

  OMG, am o intuitie fenomenala cateodata, cand am zis de hartie igienica..ce am potrivit-o :))
  Si ai tinut sa spui ca nu stiu ce vorbesc aratand ca am dreptate :))

  Tu iti dai seama ca asta e fitza, da?
  Adica oricine are produsele astea la supermarket -ul de la colt la un sfert de pret.

  „Cât despre câștigurile mele, te asigur ca sunt modeste, poate mult mai modeste decât speculezi, de aceea orice contribuție la Patreo (coming soon), este apreciată”

  Baga o poza la fluturasul de salarii dintr-o luna daca e asa mare dezastru sa mai dam si noi de o cafea pe Patreon 🙂
  Uite si Laiviu mai baga cateodata o poza de asta, mai ales cand lua bani pe ore suplimentare, tu lasa cu salariul de baza. Stii, ai fi mai simpatica saraca, decat cu fitze de femeie realizata 🙂

  „Citeste cineva aici pentru cultura ?”

  mm…deep insight in psihologia femeii contemporane, eu zic ca e util 🙂

  „Nici la opencube n-a mers varianta cu sponsorizarea, cum baga cum dispareau toti comentatorii.”

  Ba erau ceva oameni pe patreon (bine, si traficul pe site era mult mai mare decat aici, articole mai dese, mai incitante, etc.) si nu am obs. sa scada vreodata traficul.

  Apreciază

 22. „Observ că iar o dă lumea cu povești vânătorești pe aici despre salarii babane.”

  Eu nu. La mine pe plantatie salariul de start pentru un absolvent de facultate e 5000 lei net, asta inseamna un pic peste 1000 de euro. Cel mai mic salariu din echipa mea e de 6,500 de lei net, ca nu mai am nici un student pe-aici, si cel mai mare e 13,000 de lei net, deci intre 1370 si 2730 de euro. Nu comentez cat castiga cei la nivelul meu pentru ca nu stiu decat ce scrie in fluturasul meu de salarii, am acces doar la salariile subordonatilor (pentru ca eu le stabilesc), nu la ale colegilor pe acelasi nivel. Compania in care lucrez are cateva mii de angajati si in Polonia, precum in aproape orice tara din lume (in total eram vreo 90,000), si stiu ca Polonia are cu 25% mai mult pentru ca atat e costul mediu calculat pentru proiectele cu polonezi. Asta inseamna ca acolo salariul minim ar fi cam 1300 de euro pentru un incepator si pentru cineva cu peste 10 ani experienta ar fi pe la 3000 de euro net. Nu stiu ce ti se pare baban, mie nu mi se pare deloc, in Germania colegii castiga dublu.

  In Dubai nu stiu cat mai sunt salariile (am colegi, dar nu prea discut cu ei ca nu avem nimic in comun), dar varul meu geolog cand da pe-acolo cate 2-3 luni pentru cate un proiect vine cam cu $8,000 pe luna acasa. Din cauza asta zic ca $2,500 e cam putin, cred ca media trece de $5,000 lunar.

  Ramasesem cu impresia ca esti o femeie de afaceri de succes, asta cam intra in contradictie cu salariul mic de care te plangi. Si sigur nu e cultura pe aici, e doar cancan.

  Apreciază

 23. Esti rau…tu compari salariile din industria IT cu alea din industria de vanzare a hartiei igienice.. 😛

  Da’ uite, ar fi o idee pentru @autoare, chiar era un comentator pe blog la Laiviu cum povestea de ceva matusa pe la 45 ca s-a reconvertit din ceva biznis de relatii cu clientii la programator in cca. 1 an de zile si deja dupa 1 an de angajare ca junior programator castiga mai mult decat lua ca veterana pe partea cealalta.
  Si clar, 1 an de cursuri programare intensiv e mai mult know-how decat cu ce te alegi in 3 ani de facultate in .ro pe partea de programare.

  Deci se poate, mai ales ca aici vorbim de o femeie cu doctorat-neplagiat, nu?

  @w, recomana-i niste cursuri la ce se cauta mai mult, java, js, c#, bla bla… si poate chiar ii gasesti un post peste un an de zile, decat jobul de manager care tot intarzie sa apara..

  Apreciază

 24. @me – Nu ma obosesc sa-ti explic de ce te-am trimis sa citești despre kimberly clark, că nu te prinzi. Nivelurile noastre de gândire sunt paralele și acum înțeleg de ce poți debita prostii din astea: ”cred ca e clar pentru toata lumea ca nu are aceeasi primire ala de vinde hartie igienica cu ala care vinde motoare de avioane”.
  Pentru restul care citesc pe aici gogomăniile lui Me, explic pe scurt: în vânzări contează succesul, nu produsul. Poți să vinzi doar nave spațiale, dacă nu ți-le cumpăra nimeni tot nimic nu ai făcut. În schimb dacă ai un product pe care îl recunoaște și-l cumpăra majoritatea, acela este adevăratul succes.

  Apreciază

 25. @W – mă bucur că ai bani și tu, și colegii și subordonații tăi. După cum ziceam, poți să contribui pe Patreon – în curând. Îți mulțumim anticipat pentru generozitate. Nu doar că ești bogat, dar ai și caracter.

  Apreciază

 26. @Me – mulțumesc de griji. Pe bune, mi-ar ajuta mai mult dacă ai mai citi un pic, te-ai educa și nu ai mai comenta prostii pe aici. Și câteva vizite la psiholog ți-ar face bine, că ai ma renunța la frustrările cauzate de viața personală. Recomand cu căldură.

  Apreciază

 27. Nu stiu in care curs de vanzari te invata ca atunci cand vrei sa obtii ceva e o idee buna sa iei peste picior pe cei de la care vrei sa obtii ceva. Nu de alta, dar poate nu sunt idioti si se prind si efectul scontat se intoarce pe dos.

  Apreciază

 28. „Chiar sunt curioasă cine va da cu banii.” – blogul asta ofera in proportie de 80% cancan, informatiile sunt limitate si unori nerealiste ( vazute doar din perspectiva autoarei ), in plus articolele precum si comentariile sunt inflorite cu „povesti vanatoresti” cum le-ai caracterizat. Unde este informatia utila si realista care sa merite sponsorizarea ?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s