Oamenii

ryoji-iwata-n31JPLu8_Pw-unsplash

Photo by Ryoji Iwata on Unsplash

Dintotdeauna mi-a fost greu să înțeleg oamenii care fac ceva rău și după aceea se comportă ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Ba chiar, cu tupeu le spun celor care le atrag atenția, că ei au o problemă. După fazele astea de obicei urează atacul la persoană, denigrarea că ”tu” le atragi atenția, agresivitatea în răspunsuri și gălăgia. Fac gălăgie, ridică tonul și îți vorbesc tare și urât, ca să creeze o situație din care să te retragi pentru că nu-ți dorești să escaladeze conflictual. Doar că, cu mine escaladează. Pentru că mie nu mi-e frică de conflict, nu mi-e teamă de scandal și pot urlă la fel de mult ca și ei, ba chiar mai cu spor. Nu are de ce să-mi fie frică pentru că știu că am dreptate.

Pe moment, când se întâmplă, răspunsul meu în același ton cu al lor îmi alimentează adrenalină, dar ulterior mă deranjează. Regret că am răspuns la fel și mă tulbură cuvintele lor nedrepte, ca să nu mai spun că-mi pare rău de energia risipită pentru oameni de nimic. Și mai este o problemă, foarte tristă, că nimeni nu-ți vine în ajutor. Toți privesc de pe margine și mai apoi îți spun cum ai greșit răspunzându-le la fel agresorilor, ba chiar te sfătuiesc să-i lași în pace. Sunt tâmpiți, nesimțiți, răi, asta e! Se comportă așa pentru că nu li s-a întâmplat lor. Pentru că lor le este indiferent, iar a-ți da o mână de ajutor gratuit este prea mult.

Nu există dreptate, nu există corectitudine și măsura cu care te evaluezi pe tine, nu este măsura potrivită pentru cei din jurul tău. Cu cât înaintez mai mult în vârstă, realizez tot mai mult cât de răi sunt oamenii, și cei care agresează, și cei care stau pasivi.

25 de gânduri despre „Oamenii

  1. Incerc sa gasesc o exprimare cat mai pozitiva, sper sa reusesc:

    – oamenii sunt rai pentru ca au fost ajutati sa fie asa
    – oamenii sunt pasivi pentru ca au fost educati, indemnati si deseori obligati sa fie asa. E ipocrizie sa pretinzi altceva.

    Societatea ultimilor 50-100 de ani construieste astfel de oameni, in parte intentionat. Nu e o teorie a conspiratiei, e o constatare: distrugerea familiei prin sistemul de pensii (care inlocuieste solidaritatea traditionala intre generatii cu una fortata distorsionata de stat), distrugerea congruentei sociale prin redistribuire fortata, practic fundamentele de baza ale unei societati bazate pe ajutorul de buna voie sunt inlocuite de unele fortate. Reactia fireasca? Disparitia celor naturale.

    In plus, statul are monopolul fortei si monopolul aplicarii legii: daca legea e incalcata, doar statul poate lua concret masuri si asta e intentionat. Pentru cine nu intelege, corolarul e ca cetateanul trebuie sa isi vada de treaba lui daca cineva face ceva rau.

    Mai sunt multe de spus pe tema, dar o sa ma rezum la doar doua:
    – feministele spun ca femeile sunt egale cu barbatii. Din punct de vedere feminist sa intervii ca barbat ca sa opresti un viol e o jignire adusa femeii care nu e in stare sa se apere si consideri ca are nevoie de ajutor. Nu are, ea e puternica si stapaneste situatia (bla-bla). Iar femeile „normale” tac din gura cand feministele debiteaza asemenea tampenii, inseamna ori ca sunt de acord ori ca nu le pasa. Atunci nici noua nu ne pasa: tipa o tipa pe strada? Daca nu e maica-mea sau fiica-mea nu are decat sa tipe, e tipatul unei femei egale.
    – in Romania daca intrebi oamenii ce parere au despre arme o sa ai o majoritate uriasa impotriva. Dar daca iese o bataie pe strada de ce sa te bagi, sa risti un cutit infipt in piept, pentru cine? Pentru cei care cred ca o unealta care egalizeaza sansele (si astfel previne din start majoritatea situatiilor bazate pe diferenta de forta) nuntrebuie permisa? Dupa cum e un proverb prin Texas, un vecin inarmat e un vecin mai politicos. Trei sferturi din colegii mei de la Head Office au arme, nu umbla ca tampitii cu ele pe umar pe strada, dar o parte le poarta sub haine cand ies prin unele zone sau chiar permanent. Pe unul din ala l-as apara la nevoie, stiu ca macar nu e un cretin care si-o merita.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ca o completare la W, sa nu ratati filmul Joker, despre asta este vorba – o critica asupra societatii, cum fiecare e pentru sine si cum toata rautatea ofensiva, fie defensiva sta sa faca implozie.
    Sunteti pregatiti?:)

    Apreciat de 1 persoană

  3. @W – sunt de acord cu idea ta, statul controlează prea puternic individul. În sistemul de pensii nu cred ca și opțiune individuală, dar este o soluție la sărăcie sau diferențele sociale majore dintre bogați și săraci. Cât despre faza cu violul mi-se pare o prostie să susții așa ceva. O astfel de tâmpenie nu am mai auzit și cu siguranță nu feministele au promovat-o.
    Faptul că există niște tute pe lume cu idei aberante și sexiste, discriminatoare sau agresive față de bărbați, asta nu le face feministe.

    Apreciază

  4. Eu cred ca a priceput partea cu monopolul statului asupra justitiei.
    Care,serios, mi se pare totusi o treaba buna, pana mea, alternativa ar fi sa ne grupam toti in clanuri si sa ne facem dreptate cu batele.

    Cu pensia la fel, e prea multa saracie sau/si lipsa de viaziune cand esti tanar, daca ar fi optionala ar fi prea multi pe drumuri la 65+.
    Spune-i unul care are minim pe economie ca ok, nu mai plateste contributie la pensie dar din banii aia ar trebui sa intretina si 2 parinti care la randul lor au optat sa nu mai plateasca contributia la fondul de pensii ca sa aiba mai multi bani.

    Ceea ce multi nu stiu insa, este ca totusi icontributia la sistemul de pensii este optionala dar „optionalitatea” asta nu este accesibila oricui.
    Daca detii un SRL nu esti obligat sa contribui la sistemul de pensii, doar CASS si chiar si acolo mult mai putin decat un salariat – intervine o plafonare care nu e valabila la salariati.

    Iar feminismul are multe nuante, fii sigur ca nu exista nici o femnista care sa nu spere la ajutor, fie si de la un barbat atunci cand vede ca e intr-o situatie critica si nu se poate descurca singura.

    In ceea ce priveste oamenii si „rautatea” lor – prea multe lamentari din postura de victima care mai ales, usor devine agresor.

    Apreciază

  5. Daca feministele urla din toti bojocii ca vor egalitate si vor sa fie salvate cand dau de greu, nu au decat sa se salveze singure. True to her word, she is.

    Daca singurele optiuni sunt extremele, discutam degeaba. Exista state care nu au sisteme de pensii si o duc bine, exista state care au sisteme de pensii mult mai bune si o duc si mai bine. Sistemul Bismark e falimentar prin definitie, e doar o chestiune de timp, dar mai bine sa crapam toti in numele unui ideal frumos de a-i ajuta pe idiotii care nu sunt in stare sa isi organizeze viata. Da, ne luam de mana si sarim impreuna in prapastie, e cea mai buna cale.

    Nu, pensiile nu rezolva nici o problema intre bogati si saraci, pensia e in functie de cotizatie, daca ai fost sarac o viata tot o pensie mica o sa ai, iar bogatii nu o sa traiasca oricum din pensie. Nu rezolva nimic, dar deschidem gura ca sa facem vant Si diferentele intre bogati si saraci sunt o problema artificiala, frustrarea unora ca altii au mai multi bani, o pula mai mare sau bidoane de 12 litri bucata. Si vor si ei si culmea, e mai usor sa le iei banii alora care ii au decat sa iti faci adaos de pula de la altul, asa ca se rezuma momentan la bani.

    Stii ca unele tari au avut sau inca mai au notiunea de criminal case deschis prin actiunea unui cetatean, nu a unui procuror? De ce cetatenii pot doar sa aibe actiuni civile si nu penale? De ce cetatenii nu au dreptul sa se apere decat proportional (cine stie matematica stie ca notiunea nu are nici un sens, dar suna frumos)? De ce ajungi in situatii absurde precum agentul de paza din Iasi amendat de politia locala cand cerea ajutorul sa opreasca niste hoti? Pe cand o tipa amendata pentru tulburarea linistii publice daca tipa cand e violata? Ca e aceeasi situatie.

    Nu, saracia nu e nici vina si nici problema noastra. Nu avem nici o obligatie morala fata de Ion de peste drum, de Ivan din Siberia sau tricoperacoptul cu 3 ochi de pe Marte sa ii scoatem din saracie, in special pentru ca saracia e moving target, o demarcatie arbitrara, in multe cazuri cine e azi sarac acum 200 de ani era instarit. De pilda americanii care castiga sub 12,000 de dolari anual sunt saraci, in schimb chinezii care castiga aceeasi suma intr-o zona rurala sunt baroni locali. Da, logica de mancator de seminte.

    Apreciază

  6. @Capita – eu nu sunt pro sistem de pensii, dar sărăcia pe ansamblu este o problemă, care afecteaza calitatea vieții tuturor oamenilor indiferent de cât câștigă. Un exemplu excelent în acest sens este NY, unde intratea în Trump towers e păzită de cerșetori.

    Apreciază

  7. @vpt, am mai povestit despre asta: fata de New York, oras progresist (adica socialist) unde cersetorii au dreptul de a- hartui pe toti ceilalti, vreo 1000 km mai spre vest eram pe terasa unui restaurant cand a aparut un cersetor; chelnerita i-a spus sa o intinda, a plecat si a revenit imediat ce a plecat chelnerita. Peste vreo 3 minute cersetorul (un alb) era luat pe sus de 2 politisti negri masivi (gen 120 kg) in catuse, iar chelnerita isi cerea scuze pentru neplacerile create cat eram in restaurantul lor. In tot timpul asta eu nu am facut nimic altceva decat sa imi beau cafeaua.
    In orasul ala a fost singurul cersetor pe care l-am vazut in 10 ani. In schimb am vazut politia ridicand o motocicleta parcata in mai putin de 5 minute de cand s-a dat jos de pe ea tipul respectiv (parcarea e interzisa pe orice strada acolo) si noaptea puteai sa umbli linistit pe jos prin oras, fara griji (ceea ce am si facut). Cum iti tii curatenia, asa o ai. Cersetorii de la intrarea in Trump towers sunt o problema de curatenie, nu sociala. E plin in New York de adaposturi pentru ei, dar normal ca nu stau acolo daca pot sa isi dea in petec prin oras. De cand nu mai e Giuliani primar, broken window policy a fost abandonata si se vede.

    Apreciază

  8. @w chiar daca esti barbat, poti ajunge intr-o situatie in care ai nevoie de ajutor si ai zice mersi daca e fie si o femeie care sa sune la 112

    „dar mai bine sa crapam toti in numele unui ideal frumos de a-i ajuta pe idiotii care nu sunt in stare sa isi organizeze viata”

    Poate confuzi CAS -ul cu CASS -ul, a doua taxa are un caracter social, platesti in functie de venituri dar ai parte de aceleasi servicii. La noi cel putin.
    Pensia asa cum ai zis tu, depinde de contributi, care depinde de venit si nu niveleaza diferentele saraci/bogati.

    Acum, mai e o problema – „astia care nu sunt in stare sa-si organizeze viata” sunt de fapt aia pe spinarea carora traiesc aia care chipurile sunt in stare.
    Astia sunt aia care platesc grosul taxelor si impozitelor, nu bogatii.

    „Nu, pensiile nu rezolva nici o problema intre bogati si saraci”
    Cine a zis ca asta e rolul ei?
    Rolul ei este sa nu incarce sistemul de ajutor social cu oameni ajunsi la o varsta la care nu pot sa munceasca sau nu mai sunt angajati.

    Nu stiu despre ce tari vorbesti si cum functioneaza sistemul de „criminal case deschis prin actiunea unui cetatean” dar nu vad sa fie un sistem fericit.
    Adica daca pensionarul nebun de la 7 ar vrea sa te taraie prin tribunal ca asa vrea el, e un sistem ok sa trebuiasca sa-ti angajezi avocat doar pentru ca asa vrea ala?
    Normal n-ar fi ca orice sesizarea sa treaca printr-un procuror care sa constate ca exista o temeinicie si probe suficiente sa fii trimis in judecata?

    „De ce cetatenii nu au dreptul sa se apere decat proportional (cine stie matematica stie ca notiunea nu are nici un sens, dar suna frumos)?”

    Pentru ca nu e normal sa omori pe unul care ti-a dat o palma de exemplu. Cred ca e mai bine decat legea sa defineasca normalitatea invers, nu?
    Pentru ca in felul asta se descurajeaza violenta excesiva, o lege opusa ar incuraja-o.
    Problemele apar in momentul in care legea se implemteaza si aici ca si in orice sistem produs de om, implementat de om, apar probleme si tie iti place se pare „cherry picking” asa cum altora le place „straw man”

    „saracia e moving target, o demarcatie arbitrara, in multe cazuri cine e azi sarac acum 200 de ani era instarit. De pilda americanii care castiga sub 12,000 de dolari anual sunt saraci, in schimb chinezii care castiga aceeasi suma intr-o zona rurala sunt baroni locali. ”

    Nu e chiar asa. Foamea e aceeasi si azi si acum 2000 ani.
    Sunt oameni care nu-si permit mancare cum trebuie, educatie, servicii medicale etc. nu conteaza cat castiga sau castigau in cifre.
    Sper ca nu esti si tu ca ministrul ala care zicea „educatia e gratuita, ca platesc parintii”.

    Raporteaza veniturile alea la costurile vietii in zona respectiva.
    Ca unii se hranesc cu 5$/luna iar alti au nevoie de 1000$.
    In unele zone poti sa ai o casa cu 10.000$ in altele ai nevoie de minim 500.000$.
    Intr-o zona costurile medicale se opresc la 100$ dupa care poti sa mori, in altele poti primi asistenta de 1.000.000$ (daca si castigi pe masura).
    etc.

    Apreciază

  9. „Cine a zis ca asta e rolul ei?” – @vpt a mentionat asta.

    „Adica daca pensionarul nebun de la 7 ar vrea sa te taraie prin tribunal ca asa vrea el, e un sistem ok sa trebuiasca sa-ti angajezi avocat doar pentru ca asa vrea ala?” Surpriza, surpriza, poate sa o faca si azi. Ce nu poate sa faca e altceva: sa faca ceva cand procurorul nu are chef. De pilda, in SUA un tip a omorat un biciclist, procurorul a decis ca nu vrea sa il acuze de nimic, ca e medic si e mai important pentru comunitate decat biciclistul. A iesit scandal, dar nu s-a schimbat cu nimic decizia procurorului, iar cetatenii nu au putut face nimic.

    „Pentru ca nu e normal sa omori pe unul care ti-a dat o palma de exemplu”. Nu stiu cum definesti normalitatea, dar au murit oameni dintr-o palma, asa ca atacul respectiv e potential letal. E normal sa poti sa te aperi cum poti. Daca esti o femeie de 150cm si 40 de kilograme si ala cu palma e un tip de 2 metri si 120 kg, faptul ca s-ar putea sa ai un pistol in poseta il face sa se gandeasca de vreo 2-3 ori inainte sa intinda mana. Despre asta vorbesc.

    „Nu e chiar asa. Foamea e aceeasi si azi si acum 2000 ani.” Nu cred ca mai sufera cineva de foame in zilele noastre in orice societate din Europa sau America de Nord. Suportul social e prea puternic pentru asa ceva. Dar combaterea saraciei a ajuns la cote inalte, gen aia care muncesc platesc peste 50% ca impozite si taxe, aia care o freaca dimineata pe racoare deseori stau in conditii mai bune decat aia pe banii carora stau. Se intampla des in UK, dar si in San Francisco. In Romania inca nu, dar aia e directia.

    „Raporteaza veniturile alea la costurile vietii in zona respectiva.” Daca citesti un manual de economie, dar inclusiv textul si nu doar pozele, descoperi ca … incredibil, costurile vietii dintr-o zona depind direct de veniturile locuitorilor, si nu invers. Am colegi care au trait in China cu 1 dolar pe zi (a fost un proiect), ei traind in zone in care chiria e peste 1000 de euro lunar. Preturile la unele produse depind foarte putin de zona (ex: electronice), altele depind exclusiv de zona (chirii, mancare in mare parte, serviciile medicale de baza, etc). Iar daca un cersetor vrea sa traiasca in California unde e viata scumpa e problema lui, nu a platitorilor de taxe din California care in situatia respectiva sunt doar niste vaci proaste bune de muls de administratie.

    Apreciază

  10. Si faptul ca exista inseamna ca nu trebuie sa mai dormim noaptea de grija? Cine vrea sa rezolve problema sa o faca pe cont propriu, nu pe al altora. Nu ca problema ar fi rezolvabila, aia e alta treaba.

    Apreciază

  11. @w – ignoratul problemei nu ajută, pentru că se va repeta. Cum spuneam, odată ce am dat o căruță de bani ca să locuiesc decent, de ce ar trebui să mai suport și mizeria făcută de alții, doar pentru că eu îmi permit să locuiesc decent?

    Apreciază

  12. Pai cine a zis ca trebuie sa o ignori? Pune mana pe telefon si suna la 112. Nu am zis sa tolerezi situatia, daca citesti ce am scris e fix in sensul opus tolerantei. Tu ii tot dai cu Batman, Batman! cu saracia si altele, nu eu.

    Apreciază

  13. @w, nu ai inteles
    vrea sa o dea afara pe respectiva dar nu are curajul sa fie so bitchy
    are nevoie de confirmare, cineva smecher trebuie sa-i zica ca e ok sa fie asa.

    Si inca ceva: sfaturile trebuie asumate.
    Adica nu ceva gen: „ar fi mai bine sa mearga jegosul ala la inchisoare decat sa incurce lumea”.
    Ci asa: „daca as ajunge un jegos ca ala, as cere sa fiu dus la inchisoare decat sa incurc lumea”.

    Pentru ca viata e funny.

    Apreciază

  14. @Capita – faci presupuneri aiurea din răutate inutilă. Nu am nevoi de nici o confirmare ca să fac ceva și nici nu am nevoie să dau afară din scară alcoolica. care mai nou se și cacă în scară, nu doar doarme, pentru că există paznici care fac asta. Din păcate, faptul că-i dată afară nu schimbă nimic, pentru că se întoarce și o luăm de la capăt.

    Apreciază

  15. Concluzia e ca inca mai cautam un smecher care sa confirme ceva. Cand apare am nevoie si eu de niste sfaturi privind taxe si impozite, mi-a venit mailul pe noiembrie si ma deprima.

    Apreciază

  16. @viata
    Montati un sistem CCTV si angajati un paznic full time daca suntenti oameni scapatati.

    @w: pai in Romania e simplu – iti faci un SRL. Daca nu esti platitor de TVA, per total ajungi la un 10-12% taxe si impozite – fara angajati.
    Acum depinde si pentru cine lucrezi, poate sunt niste comunisti care nu vor sa te plateasca pe SRL.

    Apreciază

  17. Daca le raspunzi cu aceeasi moneda inseamna ca te-ai coborat la nivelul lor dar stiu ca teoria e teorie.
    Eu insa nu cred in imaginea asta pe care vrei sa o afisezi aici sub protectia anonimatului de tipa foarte masculina si independenta / emancipata.

    Deobicei oamenii sunt fix opusul a ce vor cu ardoare sa arate si sa demonstreze si barbatii si femeile.

    Daca esti tare, frumos, etc… nu ai nevoie sa demonstrezi in mod constient asta…se vede indirect fara sa faci efort. Asa si cu femeile si barbatii.
    Din tonul vocii, din limbajul corporal, etc…stilul vestimentar. multe multe aspecte.

    E un articol un pic cam subiectiv dar e dreptul tau evident sa ai ca toata lumea o opinie.

    Servus

    Apreciază

  18. @MAR – ”tipa foarte masculina si independenta / emancipata” – interesanta descrierea. Revenind la subiect, mă certam/urlam la ei din neputință și frustrare. Ulterior incidentului cu Polonia pentru polonezi am început să mă gândesc că poate de îmi răspund urât deoarece observă că nu sunt poloneză și se așteaptă să mă speri și să plec.

    Apreciază

  19. asa mi s-a parut mie asa uitandu-ma pe blog cum scrii si ce teme abordezi poate m-am inselat ca esti
    sper ca prin interesanta descrierea nu m-ai injurat in gand sau ceva :))
    asa te-am perceput eu
    e rau doar daca exagerezi linia de mijloc in viata e cea mai buna

    zambeste-le si tu oamenilor mai des si trimite un vibe mai calduros mai uman ia vezi poate se schimba si atitudinea lor
    eu stau in Bucuresti si in zilele in care emit asa o enegie mai buna sunt mai fericit mai sociabil parca si lumea din jur imi raspunde altfel cand vorbesc cu ei/ele

    bafta

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s