Când m-am mutat eu în Polonia, în urmă cu mulți, mulți ani, erau puțini români pe aici, de obicei în familii mixte, care vorbeau ambele limbi și dintr-un sentiment național și dorință sinceră de a-și cunoaște conaționalii se întâlneau la ambasadă o dată sau de două ori pe an, de ziua României sau de întâi martie. În timpurile acelea, lucra acolo un consul foarte amabil, care primea oamenii sâmbăta, cu câteva ore înainte de întâlnirile anuale, așa că cei care locuiau mai departe de capitală, ne puteam bucuram de rezolvarea hârtiilor și de recepție, deopotrivă. Ambasada ținea pe vremuri recepțiile pentru români în clădirea destul de mare pe care o posedă de la statul polonez, pe Chopina 10 în centrul Varșoviei. La întâlnirile românilor se serveau vinuri și gustări românești, după discursurile mai lungi sau mai scurte, de obicei spuse cu limbaj de lemn în română, ale figurilor importante ce reprezentau țara pe teritoriu străin. Recepțiile erau camerale, câteodată artistice, plăcute, elegante, pentru oameni educați, integrați în societatea poloneză, interesați să păstreze în viața lor spiritul național românesc. Aceste întâlniri mi-au dat ocazia de a cunoște câțiva români valoroși, cu care întrețin și acum relații de prietenie. Le-am apreciat și am încercat să particip în fiecare an pentru că erau gura de aer, de normalitate, cultură și educație ce reflecta România pe care o cunoșteam și de care îmi era dor.
Timpurile s-au schimbat, s-au mai înmulțit români prin Polonia, consulii și ambasadorii au fost înlocuiți, iar de câțiva ani ambasada nu mai ține nici o recepție și în nici un caz nu rezolvă problemele românilor în weekend. De fapt, nici în timpul săptămânii nu prea, de când cu linia telefonică automata. În schimb, noii birocrații ai statului român sărbătoresc ziua națională în stil politic tradițional printr-o liturghie ortodoxă. Acest obicei dezamăgitor, ca să nu mai spun neadecvat, pentru că nu toți românii sunt ortodocși, a fost introdus de un ambasador de mult dus, dar care a reușit performanța de a șterge un lucru frumos și a-l înlocui cu o propagandă religioasă, urmată de o întâlnire la repezeală prin ceva cămăruțe neîncălzite de la biserică. Ultima dată când am fost la un astfel de eveniment în Varșovia întâlnirea propriu-zisă a durat 30 de minute, după care oamenii s-au dispersat în bisericuțe și au mers fiecare cu ai lor la câte o cafenea, dacă tot au ieșit din casă să-și vadă conaționalii. Și cum întâlniri la cafenele cu românii pe care îi cunosc putem organiza și local, am renunțat să mai merg la ambasadă.
Sunt prea puține motivele pentru care românii ar vrea să se mute în Polonia. Cum e cazul tău de exemplu. În principiu majoritatea migrează unde sunt bani mai mulți. De exemplu vestul Europei sau US, Canada etc.
ApreciazăApreciază
Aseara la restaurant tocmai am aflat povestea uimitoare a unui cuplu de romani care traiesc in Varsovia. Explicatia e simpla, ei sunt din Republica Moldova si pentru ei Varsovia e suficient de in vest. Mai stiu si un cuplu din Iasi pe care l-am angajat eu acum vreo 12-14 ani si care lucreaza la filiala noastra din Varsovia, explicatia e ca Varsovia e o filiala mai mare in domeniul lor si au avut oportunitati de cariera mult mai bune decat in Bucuresti, in acelasi timp sunt suficient de aproape de casa (veneau cu masina, nu erau zboruri directe de Iasi si pe vremea aia erau scumpe). Acum ca au pozitii foarte bune in Varsovia (el castiga vreo 25,000 de zloti lunar net) nu mai au motiv sa se mute in alta parte.
@vpt, cladirile de ambasade nu se „dau de stat”, ci pe baza de reciprocitate. Cladirea aia pe care polonezii ne-au dat-o a fost la schimb cu alta similara pe care au primit-o in Bucuresti. Daca iei in calcul ajutorul pe care Romania l-a acordat Poloniei in al doilea razboi mondial, cladirea aia e modesta.
ApreciazăApreciază
castiga vreo 25,000 de zloti lunar net ” – îmi vine greu să cred, ăsta e Salariu de ceo acolo
ApreciazăApreciază
Un individ suficient de valoros să facă 25000 în Polonia ar face cu ușurință 40000 în Germania. Nu înțeleg de ce își pierde vremea în Polonia.
ApreciazăApreciază
25,000 de zloti inseamna sub 6,000 de euro. CEO inseamna vreo 500,000 (euro, lunar, net) fara bonusuri, un director in Polonia are cam 10-15,000 de euro lunar net in functie de nivel. Tipul e fix un nivel sub cel de director.
Oamenii aia nu stiu deloc germana. Am colegi care s-au transferat in Germania si nu sunt incantati, salariile sunt mai mari dar viata mai scumpa, per total nu e mare branza; limba germana e extrem de dificila si au avut tot felul de dificultati legate de faptul ca sunt straini, nemtii nu sunt peste tot mari iubitori de romani – se vede cel mai usor cand incerci sa inchiriezi o locuinta si te refuza pentru ca esti roman. Iar pentru romani, cu spirit latin, nemtii sunt moartea pasiunii, ne simtim mai bine in tari precum Spania sau Franta decat Germania sau Austria. Polonia e doar locul in care au nimerit oamenii pe care stiu eu si in care ei sunt suficient de multumiti ca sa ramana acolo.
ApreciazăApreciază
@Sorin, incurci valoarea cu pozitia. Cineva care ajunge intr-o pozitie bine platita in Polonia, indiferent cum, nu e neaparat valoros; de asemenea nu suficient de valoros incat sa faca mai mult in Germania daca nu isi gaseste o pozitie similara acolo, ceea ce ca strain, fara sa stii limba si fara sa ai cunostinte pe-acolo e aproape imposibil. Poti sa fii si tatal lui Chichcean (stiu ca nu se scrie asa, e intentionat) si nepotul lui Betmen (din nou), nu inseamna ca o companie ca Siemens sau BASF o sa te angajeze vreodata. Si companiile mici nu platesc prea bine, nu poti sa faci prea multi bani pentru ele ca sa isi permita sa te plateasca, e vorba si de scala. Tipul asta bine platit in Polonia lucreaza intr-o companie cu vanzari de zeci de miliarde de dolari, nu doar zeci de milioane sau chiar sute de mii. Companii din astea mari exista in Germania, dar nu foarte multe, pozitiile alea bune sunt destul de rare si in general pastrate pentru nemti. Nu zic ca sunt xenofobi, ei erau demonstrat-o destul de bine in WW2.
ApreciazăApreciază
Afirmativ, stiu inginer bazat plecat din provincie de la 800E la 2000 in .de si ala care era mare sef si de vreo 15 ani acolo avea 4000.
Deah, nu sunt toti ortodocsi, dar cand vreo 80% pretind ca sunt si ateu daca esti si in politica, parca mai degraba ai face pe plac la aia 80% decat sa tii sa nu superi 0.1% atei
ApreciazăApreciază
@W – acuma nu se trăiește rău în Polonia. Dacă treci peste vremea deprimantă și faptul că trebuie să stai cu becul aprins toată ziua în unele luni, restul este destul de ok.
Clădirea ambasadei Poloneze din București este frumoasă, dar nu la fel de mare ca și cea din Varșovia. Într-adevăr, clădirea este meritată. Păcat că politrucii de pe la Varșovia nu știu să se folosească de ea. Când intri acolo simți că România aia Ceaușistă încă mai trăiește.
ApreciazăApreciază
Pai nici nu am zis ca se traieste rau in Polonia. Nu i-as fi trimis pe oamenii aia acolo daca as fi avut o parere proasta despre loc. Eu nu am fost decat o singura data pe-acolo si nu mi-a placut, ca era iarna si hotelul era nasol (Intercontinental in Varsovia), dar nu generalizez dintr-o singura experienta; varul meu a stat un an la studii si i-a placut mult.
ApreciazăApreciază
@W – Varșovia nu este orașul care să te ”convingă” despre Polonia. Este super dacă stai acolo și beneficiezi de el, dar nu turistic. Ce mai mișto pentru tine ar fi să vii pe motocicletă, la vară, să faci un tur de la Krakow până la Gdansk, cu opriri prin Wrocław și ceva orășele mai mici, gen Torun.
ApreciazăApreciază
Am plecat pe drumul asta in 2014 impreuna cu niste prieteni, unul fiind un coleg care chiar lucra mult cu colegii nostri din Polonia, dar din diverse motive am ajuns pana la urma la Praga si de acolo ne-am dus in alte parti mai spre sud, unde era vremea mai buna. O sa fac si tura asta candva, dar in ultima vreme imi place tare mult sudul Frantei si pana ma satur de mers pe-acolo Polonia nu e in prioritati.
Cracovia am auzit ca e foarte frumoasa, daca as ajunge vreodata pana la Gdansk ar fi ca sa iau un feribot spre Saint Petersburg, altfel Baltica nu ma atrage deloc.
ApreciazăApreciază
Nu exista feriboturi la Saint Petersburg. Doar spre Suedia si câteodată Finlanda.
Eu zic ca sunt locuri frumoase peste tot, doar ca trebuie sa le gasesti.
ApreciazăApreciază