
M-am pregătit pentru confruntarea cu ea de mult timp. Mă tot pregătesc de fapt de câțiva ani, iar de un an și jumătate mă apasă insistent problema, așa că în final ieri am decis să o abordez din nou, a doua oară, și ultima în planurile mele. Am mai încercat odată să discut cu ea, însă a respins discuția, iar eu atunci nu m-am simțit suficient de puternică pentru a o confrunta în mod corespunzător.
Ne cunoaștem de peste 14 ani și am întreținut mereu o relație de amiciție, câteodată mai dezvoltată, alte ori mai restrânsă, dar mereu onestă și în momentele cheie, de sprijin. Tipa-i foarte inteligentă, educată, dar și extrem de instabilă emoțional, jucând rolul artistei pierdute, ca să-și acopere durerea singurătății și înstrăinarea pe meleagurile poloneze. Am apreciat la ea că m-a ajutat lingvistic enorm, fiind nativă engleză, atât în îmbunătățirea abilităților mele lingvistice, cât și la scrisul doctoratului, pe care mi l-a corectat din scoarță în scoarță. Am răsplătit-o și am apreciat-o pentru munca și sprijinul ei, m-a încurajat mult să-mi termin doctoratul, mai ales atunci când am vrut să renunț, iar eu apreciez și respect oamenii care-mi sunt alături. Însă, la un moment dat relația dintre noi a intrat pe făgașul abuzului și pentru mine echilibrul s-a stricat. A început cu mici șicane, comentarii deplasate sau remarci răutăcioase, prin care ea își exprima gelozia, invidia sau furia. Ca regulă uzuală la fiecare întâlnire găsea ceva de reproșat, de diminuat la mine, ori se lega de aspectul meu fizic, ori viața mea, comenta aiurea despre copilul meu, îl glorifica pe fostul meu soț (de parcă pentru mine asta conta), ori aducea pe tapet discuții foarte personale pe care nu voiam să le deschid. Alteori încerca să mă umilească public sub formă de glumă, ca să se pună pe ea în evidență, iar odată mi-a și dat în cap cu un sul de tapet ca formă de amuzament.
La început am acceptat cu greu că există abuz din partea ei în contactele noastre, pentru că mi-a fost dificil și dureros să-mi admit mie, că pe lângă un fost partener care m-a abuzat emoțional, am mai cultivat oameni apropiați ce mă tratau în mod similar, descărcându-și frustrările pe mine. Abuzul nu-i o formă de relație destinată exclusiv contactelor dintre parteneri, ci se extinde și la prieteniile toxice, dintre femei sau bărbați. Când paharul s-a umplut prea mult, iar ignorarea standard nu a mai funcționat am decis să abordez subiectul. În urma unei primei încercări nereușite de abordare, de data aceasta m-am pregătit temeinic, nu neapărat cu ceea ce aveam să-i spun, știind că, indiferent de cuvintele pe care le voi folosi sau exemplele pe care le voi da, reacția ei va fi negativă. M-am pregătit pe mine din interior pentru cea mai grea confruntare, confruntarea cu propria mea frică. M-am acomodat mental cu faptul că va trebui să-mi confrunt frica de conflict (disputa deschisă este întotdeauna periculoasă), frica negării din partea celuilalt (invalidarea sentimentelor), frica de abandon și pierdere (pierderea prieteniei, a relației), frica de rușine (ridiculizare) și frica de a cere (o schimbare de comportament, propriile drepturi).
Frica este cheia abuzului. Este cheia care închide lanțurile abuzului pe care singuri le acceptăm în jurul nostru, iar confruntarea fricii este cheia care deschide ușa speranței și pe cea a liniștii interioare și respectului pentru sine. Nu sunt la prima confruntare a fricii. Prima a fost cea mai grea și ca să o pot aborda am lucrat cu psihologul, care mi-a cerut să-mi imaginez și să vizualizez ce mi-se va întâmpla în momentul în care decid să nu mai răspund la telefon fostului meu soț abuzator. Era pentru mine de neconceput ca să nu-i răspund când mă sună sau să nu-l resun imediat, așa că după ce m-am mutat de la el din casă am continuat abuzul încă vreo 2 ani la telefon. La fel era cândva pentru mine de neconceput confruntarea comportamentul neadecvat al altor persoane față de mine, pentru că de obicei astfel de lucruri se înghit sau se fuge de ele. Cumva, de tipa asta nu vrut să mai fug și din respect pentru relația construită și din respect pentru mine, am ales să o confrunt, așa că am invitat-o la o discuție serioasă despre comportamentul ei față de mine și granițele mele. Mesajul meu a fost clar și concis: nu-mi place cum te comporți cu mine, micile răutăți pe care mi-le spui și modul în care-mi vorbești, îmi treci peste limite și doresc să stabilesc granițele relației noastre acolo unde-i confortabil pentru mine.
Discuția a evoluat predictibil, și ca în toate confruntările cu abuzatorii a început prin ridiculizarea mea (nu am umor), a sentimentelor mele (sunt prea sensibilă) și a cuvintelor alese de mine ca să-mi exprim nemulțumirea, urmată de explozia ei de furie, în care am fost amenințată cu ruperea legăturii, am fost judecată și blamată, s-a dat vina pe mediul din jurul meu care mă influențează, iar apoi a început ping-pong-ul, în care cuvintele mele au fost folosite împotriva mea, că eu sunt abuzatoarea în relația noastră, iar ea-i victima și ei nu îi place cum îi vorbesc eu. Am ascultat calmă și nu am răspuns provocărilor, în special când a urmat târâtul prin detalii, pe care l-am evitat de la început prin repetarea mesajului inițial și atât. Cred că l-am repetat de cel puțin cinci ori și de fiecare dată i-am cerut doar să se gândească la ceea ce i-am comunicat, să reflecteze la comportamentul ei și să ia măsuri. După discuția aprinsă, dar calmă, am lăsat-o să plece supărată, nu am făcut nici un gest ca să o opresc sau să-mi îmbunătățesc starea de sine. Nu m-am simțit în nici un fel vinovată. M-am simțit ușurată, eliberată de greutatea bagajului altcuiva pe care îl duceam cu mine. Ulterior m-a sunat ca să vorbească despre banalități, ca și cum nimic nu s-a întâmplat, iar eu i-am satisfăcut această dorință. Nu știu dacă prietenia noastră este pierdută, nu știu dacă va fi și mai puternică, dar știu sigur că nu voi mai permite ca lucrurile să continue așa cum au fost. Nu mai am nevoie să cultiv relații în care nu există respect reciproc, înțelegere și susținere.
Și cel mai grozav este că pas cu pas, încetează să-mi mai fie frică.
Nu sunt în măsură să comentez ce a fost între tine și fostul tău soț și, deși nu știu cum e să treci prin așa ceva, îmi închipui că nu e ușor. Dar a duce o prietenie cu probleme spre abuz și confruntarea lui mi se pare cam… tras de păr.
Nu știu la ce te referi când spui că ignorarea n-a funcționat, dar în mod normal când un om te irită, și nu e membru al familiei, îl cam ocolești și se prinde singur. Sau îi spui la un moment dat și continui să-l ocolești. Nu orice prietenie ține o viață, prieteniile se răcesc și din cauza unor chestii banale, deci atunci când o asemenea relație te trage în jos renunți la ea. Prietenia presupune ceva reciproc, nu e un bully care te hărțuiște toată ziua, trebuie să poți trage niște linii la un moment dat.
Chiar tu o spui: „Nu mai am nevoie să cultiv relații în care nu există respect reciproc, înțelegere și susținere.”. Îmi pare rău dacă experiențele din trecut te împiedică psihic să pui piciorul în prag, dar după părerea mea asta ar trebui să faci. Poate nu trebuie să evitați orice contact, poate o pauză vă dă amândurora de gândit și lucrurile se rezolvă.
ApreciazăApreciază
Citind reactiile ei, pentru mine este clar ca ai de-a face cu o psihopata, a folosit tot arsenalul clasic de bullying in confruntarea directa. Oricat de inteligenti sunt unii dintre ei, isi dau arama pe fata intr-un timp mult mai scurt, in cazul ei mi se paree enorm 14 ani de zile.
Si eu am podul plin de abuzatori si abuzuri, insa nu pot avea incredere in psihologi. Chestia asta cu confruntarea fricii, merita oare ? Intotdeauna am avut dubii, pentru ca vedeam oameni care faceau asta, si isi luau si mai mult hate. Ca poate frica aia incearca sa spuna ca avem in preajma un pericol .. deghizat poate intr-o bestie cu chip de om (in 80% din cazuri fricile mele s-au adeverit). Si odata ce-am inteles cu ce tipologie am de-a face (la mine e simplu, oamenii se impart in psihopati si nepsihopati, nu exista nuante si nici nu se schimba in timp), realizez ca nu am ce sa confrunt cu o … bestie cu chip uman. Atunci exista fug sau ma apar. Aparatul inseamna de obicei un contra atac la care nu se asteapta.
Tu ai facut bine ca ai confruntat-o, pentru tine, si pentru a-ti rezolva tu conflictul interior, si ca sa vezi.
ApreciazăApreciază
Cineva te ajuta, e langa tine cand ai nevoie asa cum ai mentionat (posibil sa fii fost si alte ocazii) iar cand nu mai ai se transforma in ‘abuzator’. Pt ca tu ‘ai evoluat’ iar cealalta persoana a ramas ‘pe loc’ deci nu se mai ridica la inaltimea noilor asteptari ? Macar nu o mai numi o prietenie, spune i o relatie de 14 ani, de umplut timpul.
ApreciazăApreciază
@Buruc – într-o relație de prietenie este normal să te ajuți reciproc, precum este și normal ca să ajustezi relația, când aceasta nu o ia pe făgașul care îți convine. Suntem doi în orice relație și țelul este ca ambele părți să fie mulțumite și fericite cu relație și când una dintre părți se schimbă sau își schimbă atitudinea. Relația despre care am discutat aici s-a păstrat, a evoluat și și-a schimbat parametrii. Mergem mai departe, cu ambele părți mulțumite.
ApreciazăApreciază