Femeile și Pasărea Vopsită

Sunt multe elemente în cartea lui Kosiński, care mi-au rămas în minte, dar cu siguranță uciderea Ludmilei, a avut pentru mine o conotație aparte. Pentru că, doar o femeie, poate înțelege cu adevărat ura altei femei, brutalitatea și forța ei de propagare. Ludmila este un personaj din cartea Pasărea Vopsită, o femeie nebună ce cutreieră pădurile, ademenind bărbații. Ea fute tot ce prinde, câteodată mânată de o dorință nebună pentru sex, iar fiecare bărbat însurat ce își bate cu succes nevasta, visează să se termine între picioarele ei. Povestea Ludmilei nu reflectă atât de puternic caracterul ei, marcat de un viol în adolescența timpurie, pe cât reflectă caracterul general al femeilor, ale nevestelor bătute de soți, umile, slabe și molcome în fața bărbatului, dar pline de ură, răzbunătoare și puternice față de alte femei, potențiale rivalele posesoare de bărbați ademeniți. Aceste femei slabe, firave și supuse ce se lasă bătute și violate de soți în tăcere, o jupoaie de vie pe Ludmila, în miezul zilei, pline de ură și frustrare. Și nu, nu pentru ea, ci pentru soții lor neglijenți, abuzivi și trădători.

Femeile sunt creaturi curioase, urmașe ale Evei, păcătoasa supremă, au fost pedepsite cu o lipsă de raționament grotească în privința bărbaților. Prietene la cataramă, vecine de nădejde și surori în suferință, ele devin neînfricate dușmance, rivale otrăvitoare și ucigașe fără de milă, când bărbatul, acest măr al discordiei delicios, este prins la mijloc. Cazul clasic de infidelitate în cuplu este cu prietena nevestei, care râvnește în tăcere la a poseda între picioare, tot ce are mai bun sora ei de suflet, vecina de scară sau amica, cu dinții mai albi, știindu-se printre femei că, un bărbat luat, e garanția calității.

Se spune că femeile se aranjează pentru bărbați, că se machiază și se împodobesc pentru a le atrage atenția, pentru a-i cuceri și a le intra în grații. Nimic mai fals, căci bărbații, creaturi primitive și oneste, sunt cel mai mult atrași de o femeie goală, naturală, eliberată de corvoada machiajului excesiv sau a hainelor de firmă. Femeile se împopoțonează pentru ele, pentru propria lor vanitate, într-o luptă acerba de rivalitate cu consoartele lor.

Femeile sunt stâlpii societății, temelia ordinii și orânduirii sociale, pe care nu o conduc și pe care nu și-o asumă în mod deschis, dar pe care o susțin printr-o complicitate tăcută, mânate de o gelozie acută pentru potențialele rivale. Ele nu sprijină alte femei din invidie, mai ales atunci când le lipsește bărbatul sau sunt nemulțumite de ceea ce el le oferă.

Kosiński ca orice scriitor sofisticat, alege să exploreze femeia în starea ei pură, sălbatică și dezinteresată de bărbat. O alege pe Ludmila, al cărui sistem de valori și raportare în relațiile umane a căpătat o nouă conotație după actul violului. Valorile și nevoile ei s-au alterat, mutându-și punctul de echilibru de la nevoia de a avea un bărbat la nevoia acută de sex, de plăcere fizică individuală. Femeia fără de bărbat e un radical mult prea liber, mult prea periculos, de unde și nevoia dominantă a consoartelor de a o anihila.

16 gânduri despre „Femeile și Pasărea Vopsită

 1. Eu ma asteptam ca raspunsul sa fie DA . Chestia cu moartea e mai mult de efect ,pentru a impresiona. O poveste tragica poti sa alegi sa o termini pozitiv sau negativ ( moarte ). Daca o termini pozitiv, risti sa anulezi toate aspectele tragice ale povestii , inclusiv violul si realizezi ( ca autor ) ca cititorii posibil sa nu-ti inteleaga idea tragica la sfarsit.

  Apreciază

 2. Marturisesc ca citind titlul m-am gandit la ceva kinky, gen femeia care isi potriveste perdelele cu mocheta. 🙂
  Nu aveam habar nici despre scriitor nici despre carte, dar daca mi se va ivi ocazia cred ca voi citi cartea, in ciuda spoiler-ului. 🙂

  De acord cu ce spui acolo ( si tu, si el) despre eternul feminin, dar, in general vorbind, sunt oarecum circumspect vizavi de dorinta acuta de sex, sau mai bine zis cum se manifesta ea la femei. 🙂

  Apreciază

 3. Hm, deci cele care o manifesta au „predeaua potrivita cu mocheta”?

  Mi-am gasit scopul meu in viata! 🙂

  Apreciază

 4. L.E. Cumparat cartea, nici n-am stiut ca ea fost publicata in US.
  In ciuda „scandalului” legat de autor cred ca va fi o lectura placuta. Tema razboiului m-a atras din vremea cand ma jucam cu pistoale de jucarie. 🙂

  Apreciază

 5. La fel o voi citi-o si eu. 🙂 Din ce-am citit pe Wiki scandalul ar fi fost cauzat si de faptul ca a pretins ca este o carte autobiografica dar in fapt el a fost protejat intr-o biserica\manastire catolica. Si cica romanul nu a fost scris numai de el, fiindca la acel timp nu stapanea limba engleza chiar la nivelul acela. 🙂
  Una peste alta( ceea ce imi place sa imi imaginez :)) ), de abia astept sa incep sa o citesc. Poate voi mai reveni cu ceva carcoteli la articolul acesta, pe masura ce voi inainta in lectura.

  Apreciază

 6. „Femeia fără de bărbat e un radical mult prea liber, mult prea periculos, de unde și nevoia dominantă a consoartelor de a o anihila.”

  Nu e un pericol atat de mare.
  Logic vorbind, daca doar fute in serie, poate le face chiar o favoare iar daca e sa fure barbatul cuiva, nu poate fura mai mult de una bucata barbat si gata.

  Dar dupa cum e usor sa cadem de acord, femeile nu stau prea bine la capitolul rationalitate ..deci prostia lor o face un pericol major :))

  Iar o data setat un inamic comun, vanatoarea de vrajitoare nu e doar o indeletnicire strict feminina prostia pe directia asta e universala.

  Si aranjatul conteaza.
  Nu atat de mult cat cred ele sau in toate detaliile, dar ajuta daca si natura mai pune umarul.
  Si un machiaj prost ajuta, transmite disperare si vulnerabilitate si standarde scazute iar unor barbati le plac prazile usoare 🙂

  Apreciază

 7. Hint: mai taie din virgule, cam jumatate sunt in plus. Regulile sunt fix ca in engleza, din doua limbi macar sa iasa ceva.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s