Din cultura slavică: religia și degetul mijlociu

Sosesc cu vreo 40 de minute mai devreme și parchez liniștită strategic mașina, cu spatele la biserică, într-un loc suficient de spațios, cu fața înspre drum. Sunt gata de ridicat și plecat. M-am pus calmă pe o conversație pe Messenger, dezbătând viața cu o prietenă, până a terminat fiică-mea cu îndoctrinarea religioasă (prima împărtășanie). În toiul discuțiilor observ o mașină care oprește fix în fața mașinii mele, blocându-mi ieșirea. Îmi trece o secundă prin gând să ies din mașină și să-i atrag atenția șoferului că tocmai m-a blocat, dar văzând că iese o babă din spate, mă gândesc că o lasă pe la rugăciune și pleacă. Se urcă fiică-mea în mașină și domnul stă pe loc, așa că îl claxonez frumos, după ce văd că nu reacționează la pornitul mașinii mele, deși stătea la volan. Mai claxonez odată, că nu se mișcă de fel omul și se apropie de mașina mea o brunetă strofocată, probabil nevastă-sa, să urle ceva și să mă întrebe de ce sunt nervoasă. Îi răspund că nu sunt, dar domnul respectiv m-a blocat și sunt destule locuri de parcare în jur, desigur, câțiva metri mai încolo, în spatele bisericii și nu în fața ei. Ea îmi răspunde ceva scăpând printre dinți că ”suntem în fața bisericii”, și probabil după valorile ei morale nu se cădea să-i claxonez bărbatu. Nu urcă bine tipa în mașină, și în timp ce eu mă gândesc cum să dau în spate și ce alternative am să-l ocolesc pe nenea cu nevastă nepieptănată ce nu dă semne că vrea să se miște din loc, și iese ditamai șoferul furios din mașină. Alergă spre mașina mea, deja în mișcare, și-mi deschide din mers portiera, ca să urle la mine, nervos.

Mă gândesc o clipă la spray-ul cu piper pe care îl am în cutia dintre scaune, dar scot telefonul din geantă. În timp ce îl pun pe aparat de fotografiat îi comunic omului, cât de calmă pot, că sun la poliție, și-l și înregistrez, pentru că nu are dreptul să-mi deschidă ușa de la mașină. Se schimonosește la moacă instant, lasă mâna de pe ușă și se îndreptă spre mașina lui. În timp ce dau cu spatele îi văd nevasta ieșită din mașină cu degetul mijlociu ridicat. Oamenii bisericoși sunt sensibili la claxoane, dar se pare că le plac degetele, mai ales alea cu semnificații nu prea religioase. Ar fi ieșit bine tipa în poză, dar nu m-am obosit să-i imortalizez pe catolicii ăștia zeloși.

În timp, am înțeles că oamenii răi și fără de bun simț sunt de multe ori bisericoși, și atunci când greșesc, dau vina în mod recalcitrant pe alții, în special pe cei care-i prind cu mâța în sac. Dacă ar fi venit nepieptănata să zică ”vai, ne cerem scuze că v-am blocat, vă rog să ne iertați, dar ne așteptăm boracu de la îndoctrinare” i-a fi zis bine și i-aș fi zâmbit înțelegătoare. Pentru că, eu așa aș fi făcut, dacă greșeam, mai ales intenționat. Mi-aș fi recunoscut greșeala. Bănuiesc că și-o vor recunoaște și ei, la spovedanie sau la Paște cailor.

 Câteodată mă gândesc ce mișto ar fi să am un gagiu din ăla, 2 pe 2, care să mai împartă un pic de ”echilibru” în drepta și mai ales cu stânga în astfel de situații, ca în filmele poloneze clasice de după `89. Totuși, cumva suspectez că, dacă aș fi avut un 2 pe 2 în mașină, domnului șofer religios nu i-ar mai fi ars să mă blocheze tocmai pe mine și să deschidă portiera mașinii mele. Este doar o bănuială, dar până o pun în practică prefer să țin un spray cu pier și o secure în mașină 😊. Mă gândesc serios să-mi iau și o cameră pentru mașină astfel de specimene.

10 gânduri despre „Din cultura slavică: religia și degetul mijlociu

 1. Erau la fel de religiosi ca si tine.
  Erati acolo din aceleasi motive se pare, la fel de superficial prinsi in natura evenimentului.
  Temperamentul poate ceva mai coleric la ei, dar probabil nu foarte mult peste.

  Atunci despre ce vorbim de fapt?

  Apreciază

 2. Comportament de romulania , porbabil smecherii cu masini bengoase ( second hand ) se simt mai indreptatiti in fata domnului. Totusi mi se pare ciudata faza, adica te blocheaza si ii spui sa dea un pic inainte sau inapoi ca sa pleci si el nu vrea ???

  Apreciază

 3. @Sorin – aici nu exista faza cu mașini de marca second hand vs Dacii. Majoritatea au mașini medii – Opel, VW, Fiat – și omul era cu ceva mașina ca oricare alta.
  Nu i-am spus fizic, l-am claxonat și a văzut ca vreau sa plec. Comportament est european, ca nu doar in România se întâmplă.

  Apreciază

 4. @Iti lipsesc elemente din viața mea în Polonia și din cultura poloneză pentru a putea înțelege ce am scris. Și cum nu vrei sa o iei de bună (in fapt niciodată nu vrei, alegând să interpretezi după frământările/limitările tale interioare) acum ai in minte un paradox. Ghinion!

  Apreciază

 5. Pai nu, nu pot sa o iau de buna ca ma uit la tine, erai acolo ca nah…sa nu iesi cumva din rand desi interior ai alt sistem de valori (si mai vorbeai de integritate in articolul interior).
  Si ceilalti erau fix ca tine, interior – varza dar erau fortati sa mentina aparentele.

  Daca aia erau religiosi, categori esti si tu, doar ca e o alta religie, erati langa cladirea nepotrivita 🙂

  Apreciază

 6. Bai, Me, soția aluia deranjat de claxoane a făcut apel la pioșenie in prima faza.

  Adu-ti aminte de cercetătorii englezi… 😀

  Apreciază

 7. @vpt

  Cred ca ai dat maximum de detalii. Ideea ramane aceeasi. Vezi si ce am scris pentru nenea Beutura.

  @JD’s
  Fa un articol cu experienta ta in domeniu si o sa ne aducem aminte mai bine 🙂

  Sau altfel spus, daca tu faci apel la desteptaciune, asta nu te face destept.
  La fel si cu piosenia. De fapt, demonstratia e sub ochii tai, dar trebui sa poti vedea.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s