Taximetristul

”Știți, eu locuiesc în străinătate, i-am spus cu vocea calmă, sub care mi-am ascuns furia, tristețea și dezamăgire, și de fiecare dată când vin în România, am continuat, mă bucur din tot sufletul că nu mai locuiesc aici.”

I-am povestit mai apoi pe scurt feedback-ul pe care îl am de fiecare dată când vin ”acasă”, răutatea cu care mă întâmpină țara mumă, mizeria și dezamăgirea care mă încercă de fiecare dată. I-am spus că mă doare sufletul când văd toate lucrurile acestea care sunt în neregulă, mai ales neomenia și nevoia unora de-a le face rău celorlalți, de le trage țeapă cum se zice frumos pe românește. Atunci când tu îți faci treaba cum trebuie, cu bunăvoință și strădanie, ai pretenția și aștepți și de la cei care te servesc pe tine să-și facă și ei la fel, iar atunci când nu o fac, le ceri asta. Însă, dacă tu nu ești un om corect, nu ai cum să aștepți de la cei din jurul tău să fie corecți, pentru că te simți cu musca pe căciulă.

S-a apărat cu stresul, boala românilor din limbă, stresul lui și acelor care-l înconjoară și probabil stresul care l-a motivat să mă șantajeze când m-a văzut grăbită. După ce m-am urcat la el în taxi, ce-i drept prins în trafic de un coleg și nu comandat la telefon, l-am întrebat cât m-ar putea costă drumul. Eram grăbită, a remarcat și el, și mi-a răspuns că de la Romexpo până pe strada Lisabonei ar fi vreo 40-50 de lei sau cât spune ceasul pe care nu l-a pus. Iar răspuns că-mi imposibil, deoarece de la aeroport până în Berceni am plătit 50 de lei, la care mi-a tăiat-o scurt că ori mă dă jos aici, undeva într-o intersecție prin care trecea în momentul respectiv, ori îi plătesc 40 de lei. Am cedat șantajului pentru că mă grăbeam, povestindu-i după impresiile mele despre România și români. La despărțire i-am urat să facă măcar un lucru bun odată în viață lui pentru altcineva.

8 gânduri despre „Taximetristul

 1. Si taximetristul cand a ajuns acasa si l-a intrebat nevasta-sa cum a fost ziua, i-a zis: pai am avut vreo 3 curse, am jumulit o proasta, am mancat o shaorma ….

  Apreciază

 2. Îmi pari o persoană cam naivă pentru cineva care a călătorit puțin prin lume.

  Dacă spui românului ce e între ghilimele, din start de va trata altfel pentru că l-ai atins la orgoliu printr-un aer de superioritate. Țepe iei peste tot în lume, iar taximetriștii sunt recunoscuți pentru asta.

  Mie mi se pare că toate poveștile astea ale tale sunt atrase de atitudinea pe care o ai, ca și mulți alți români, majoritatea care chiar locuiesc aici. Avea dreptate omul cu stresul pentru că alegem să ne stresăm aiurea unii pe alții. Ce nasol e aia, ce proaste sunt serviciile, ce strâmbă e bordura, ce nașpa sunt oamenii, așa că toți se închid în ei și se încruntă unii la alții. N-aș vrea să se înțeleagă că apăr la nesfârșit România, avem și noi bune și rele, dar e aproape comică atitudinea unora care merg în 2-3 țări străine și gata, tot ce-i bun acolo trebuie să fie instant și în țara lor de baștină.

  Statistic vorbind, nu e răutate în România pentru că te-a peștit un taximetrist.

  Apreciază

 3. @dam167 – cred ca mai trebuie sa citesti odată ce am scris și ai sa observi acolo in text cum spun ca i-am ținut discursul despre România și romani după ce m-a șantajat sa-i dau 40 de lei pe o cursa de 10. Ma grăbeam la o intalnire de aceea nu m-am dat jos din taxi, cum am mai făcut de altfel in Istanbul, cu alt taximetrist jegos.
  Statistic, nu cred ca ai măsurat tu sau oricine altcineva răutatea din România, dar îți spun eu ca exista in cantitate uriașă, alături de prostie, dezinteres și indiferență, iar Bucureștiul este fruntea. In trei zile m-am convins cum stau lucrurile. Nu-i grozav in Polonia, dar e mult mai bine.
  Știu ca-i greu de înghițit și frustrant ce spun, crede-ma și pentru mine este, dar e realitatea. Mi-e jenă că asta este țara in care m-am născut și am crescut pana la 22 de ani și sincer nu o mai recunosc. Am prieteni și familie in România și plâng pentru ei ca trăiesc in condițiile acestea.
  Comentariul lui @w reflecta exact ce am scris.

  Apreciază

 4. Nu trebuie să ai pretenții de bunăvoință, bun simt, fair play, spirit civic de la oameni săraci. Gândește-te că pentru aceeași cursă ai fi plătit de 5 ori mai mult în Londra cu zâmbetul pe buze. Nu înțeleg, fie scrii aici ca sa provoci reacții fie ai un bias negativ pe care trebuie să-l tratezi.

  Apreciază

 5. Nu e nici frustrant, nici greu de înghițit, pentru că experiențele mele sunt altele în general. Unii oameni sunt cum zici tu, dar am văzut că mi-e ușor să-i ocolesc. România e și ea formată din mai multe județe și nu sunt toate din același aluat. Pentru fiecare situație pe care o descrii, eu am 10 experiențe pozitive (așa, de zi cu zi, nu în alea câteva zeci de ani) și îmi pare rău că tu ai parte de lucruri negative.

  Când va fi greu de înghițit mă voi muta.

  Apreciază

 6. Un intreg popor e asa si pe dincolo pentru ca o femeie nu stie sa se descurce cu un taximetrist.
  Da, tipic romanesc, sau ma rog, pentru romanul de mijloc care nu poate accepta ca 30 ron e o amenda nesemnificativa pentru propria incapacitate de a-si administra timpul corespunzator.

  Apreciază

 7. Un întreg popor este așa când îl vezi ca accepta ca aproape normale mizeriile taximetriștilor bucureșteni.

  Iar asta este doar vârful evreului aluia, Aisberg. 🙂

  Apreciază

 8. Am mers si eu cu taxiul prin bucuresti, nu foarte des, dar nu am prins niciodata vreo teapa.
  Deci permite-mi sa cred ca nu toti isi iau teapa, doar o categorie, dar probabil ca e singura categorie pe care o cunosti tu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s