Mă uit la pozele de pe LinkedIn cu toți fomiștii din business și îmi dau seama ce mare rahat e toată chestia asta. Ca și pe Facebook-ul, pe LinkedIn e doar reclamă, simularea muncii, ca dincolo simularea fericirea. Sunt câțiva care chiar se promovează, dar sunt puțini și mici, căci oamenii cu adevărata putere de decizie, care chiar fac afacerile, nu se afișează pe LinkedIn. Puterea nu se afișează, ea se execută. În schimb, pe forumuri este plin de tăietori de frunze la câini ce-și simulează importanța în poze: uite-mă la conferința lui pește belit, la întâlnirea de la ambasada altei țări din Africa, la forumul despre nimicuri sau în poză cutărică. Toți incompetenții cu care am lucrat sunt mari barosani pe LinkedIn, cei mai activi și mai fotogenici. Pe cât de varză sunt în viața reală, pe atât de beton se trag în poză. Când ai mult timp liber și nu se prinde de tine munca, o poți freca la greu online și ai timp să te pozezi lângă realizările, de preferință ale altora.
Recunosc că și eu o mai ard boem câteodată pe la evenimente și întâlniri, și știind că, nimic nu iese de acolo, mă mai trag în poze simulând munca, ca să justific anumite deplasări neîntemeiate. Eu însă în loc de LinkedIn foloseam Instagram. Știu că sună bine să faci, să dregi, să mergi, să vorbești și să promovezi, mai ales când te vinzi pe tine și cumva tipele astea de la HR pun rău botul la treaba asta. Interesant că, atunci când trag din greu la jug și chiar fac chestii care chiar pot schimba traiectoria companiei, mediul online este ultimul loc în care împărtășesc la ce lucrez.
Pentru mine LinkedIn are o singura utilitate, mai vad pe unde sunt diversi fosti colegi. Citesc doar notificarile, nimic altceva; am avut surprize sa vad oameni din companie in notificari gen „2 ani la compania X”, plecasera de 2 ani si habar nu aveam. Cand e companie mare si anunturile de angajari si plecari se fac pe departamente e greu sa fii la curent.
Dar job descriptions pe LinkedIn sunt beton: jumatate din colegii de nivel mai jos, chiar de 2-3 niveluri mai jos, au niste titluri pompoase de ai crede ca sunt cine stie ce. In schimb eu tocmai sunt in curs de a obtine un titlu de junior, with a quirk, daca il obtin e cel mai bun trolling posibil 🙂
ApreciazăApreciază
Multe companii își desfășoară campaniile de recrutare pe LinkedIn și chiar și in varianta gratis poți vedea joburi in domeniul tău de interes, pe care l-ai exprimat sau care este dedus din titlul jobului pe care îl ai la profil.
La origine, asta a fost intenția platformei asteia, ca indivizii dintr-un anume domeniu de interes profesional sa împartă noutăți și oportunități.
Faptul ca a devenit poluat de cei care își cauta colegii sa vadă cât de lunga o au 😛 nu e vina platformei. Îl tachinez pe W, dar este adevărat ca mulți văd platforma ca un fel de FB.
Sunt inclusivi tot felul de activiști cu programe “politice” dar poți filtra conținutul după interesul tău.
Desigur, nu este calea unica și sigura de a-ti cauta locul sub soare, profesional vorbind, dar o oportunitate in plus nu strica. 🙂
ApreciazăApreciază
Or fi si oameni care confunda LinkedIn cu Facebook, dar pot fi usor ignorati. E problema lor, pana la urma.
Tocmai am remarcat ca in ultima vreme toti candidatii cu care am avut interviuri m-au cautat inainte de interviu pe LinkedIn. Daca as fi vazut asta mai devreme, pe ala care se autointitula mare expert intr-o anumita specialitate in care era varza nici l-as mai fi chemat la interviu, aveam deja CV-ul lui unde experienta nu justifica nici pe departe fumurile, era evident mincinos. Asa am pierdut o ora din viata aiurea.
ApreciazăApreciază