Despre medici și sistemul românesc de sănătate

Photo by Bill Oxford on Unsplash

Parcurgând acest articol despre medicul ce a vrut să returneze banii pacientei moarte, mi-am amintit de aventurile mele recente din sistemul de sănătate românesc. Trist, foarte, foarte trist.

Înainte să plec din România, definitiv după cum avea ulterior să iasă, am făcut ce face fiecare român convins că în țara lui este cel mai bine (mai ales dacă nu a mai văzut altele), vizite la medici. M-am dus să mă verific dacă sunt ok și dacă am toate analizele în ordine, ca să fiu sigură că voi rezista printre străini, când cei mai buni medici sunt în țara mea. Așa am dat peste un laringolog, ce m-a programat pentru scoaterea amigdalelor (mă doreau atunci de la o aftă, aveam să aflu ulterior), dar care a refuzat până la urmă să-mi facă procedura, căci nu cotizasem cu nimic în numerar. Eram și eu tânără, naivă și foarte neorientată, de aceea nu priceput limbajul lui non verbal, plecând uluită și umilită din cabinet, căci practic m-a dat afară și nu înțelegeam de ce.

Mi-am luat rămas bun de la sistemul românesc de sănătate, cel puțin pentru câțiva ani, cu amigdalele sănătoase. Aveam aflat destul de curând prin comparație, că acest sistem nu-i altceva decât o tristă relicvă comunistă formată dintr-o adunătură de medici aroganți și asistente zeflemitoare în halate albe cu buzunarele mereu pline de numerar, ce-și desfășoară activitatea în cabinete obosite, decorate insalubru și spitale vechi, în care nu există urmă de hârtie igienică sau săpun la baie.

Am revenit după ani într-un spital din România, când fiică-mea era de câteva luni. Am primit salon separat de la doctorița impresionată că eram din Polonia și bucuroasă să poată încasa de pe cardul european spitalizarea. Personalul s-a comportat frumos cu noi, dar asta se întâmplă de fiecare dată când este o aură de străini prin preajmă. Când aura dispărea, își făceau loc petele de mucegai de pe pereți și vocile iritate ale oamenilor în halate albe, pentru care antibioticele erau răspunsul unilateral la toate problemele. Nu am aflat care a fost problema fiică-mi, dacă a prins-o un virus sau o bacterie, căci nimeni nu ne-a informat ce a ieșit la analize. Le-am dat atunci ceva bomboane poloneze medicilor și am cumpărat săpun pentru baia din spital, iar după trei zile de antibiotic fiică-mea și-a revenit și am plecat acasă bucuroși că am scăpat de toaletele murdare, cu un miros puternic de clor.

Câțiva ani mai târziu am dus-o pe maică-mea la medicul de familie, căci se simțea rău de ceva vreme și i-am cerut direct să-i dea o trimitere la analize. El ne-a răspuns cu tupeu filosofic că singurele analize corecte se fac la privat și ne sugerează să mergem acolo, căci la stat se scriu oricum rezultatele din pix. Nu ne-a dat nici o trimitere, după ce l-am mai rugat odată și când am ieșit de pe ușă am început procesul de convingere a maică-mi, să-și schimbe medicul de familie. Am ajuns accidental și un stomatolog, care pe lângă mirarea pe care a avut-o la vederea plombelor din dinții de lapte, ce în România, ne-a informat ea că nu se pun, a scăpat penseta pe jos în timp ce o consulta pe fiică-mea, doar ca să o ia și să o pună la loc în trusă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Mă bucur în fiecare zi că nu trăiesc în România, cel puțin din punctul de vederea al sistemului medical. Nu sunt aici câini cu covrigi în coadă, dar din anii 80 au instalat butoane de panică în spital, pe care poți apăsa și vine asistenta la tine, ca să nu trebuiască să strigi de nebun pe holuri când ai o problemă.

7 gânduri despre „Despre medici și sistemul românesc de sănătate

  1. Imi explici si mie cum poate fi ceva decorat insalubru??
    Cat despre faptul ca medicul a fost impresionat ca veneati din Polonia, permite-mi sa rad si sa te aduc cu picioarele pe pamant. Polonia e fix la fel.
    Cat despres sistemul sanitar polonez, eu am avut de-a face cu vreo 3 medici polonezi, cei mai nepregatiti si ce mai puturosi pe care i-am cunoscut in cariera mea.
    Am observat ca ai senzatia ca Polonia e undeva in vestul Europei, dar eu zic sa te mai uiti o data in jurul tau.
    Nu de altceva, dar privind din vestul Europei nu e nicio diferenta intre Romania si Polonia.

    Apreciază

  2. @C – Polonia este foarte diferită de România din toate punctele de vedere. Asta nu însemnă că medicii de aici sunt zei și că toate spitalele sunt super. Sunt și aici probleme și de obicei cer a doua opinie dacă nu îmi convine, însă nu am dat niciodată mită aici și în toate spitalele în care am fost, condițiile au fost mult peste România.
    Cât despre experiența ta personală cu medicii polonezi, se mai întâmplă, și eu am avut experiențe dezamăgitoare și aici, dar niciodată nu am fost pusă în vreo situație în care să mi-se sugereze să dau bani sau ceva la doctor. Nu mi-am convenit, am mers la altul.
    Decorat insalubru – este o figură de stil. Folosește-ți imaginația ca să o înțelegi 🙂

    Apreciază

  3. Nu e nimic de inteles in « decorate insalubru », intrebarea era pentru a sublinia lipsa cunoasterii limbii romane. De mute ori iti place sa asociezi cuvinte care nu inseamna nimic, dar care suna intelectual. Forma fara fond.
    Si nu, Polonia nu e cu nimic peste Romania.

    Apreciază

  4. Yah, tipical bias de @capsunarita.
    Selectam experientele neplacute din sistemul romanesc, le ignoram pe cele neplacute din sistemul polonez si voila, nu-mi mai pare rau (cateva secunde) ca sunt blocatai in varianta catolica a Romaniei cand visul meu era sa ajung mai spre vest.

    @w, esti bine omule?

    Apreciază

  5. @Tipic – sistemul polonez de sănătate nu este excelent, ba chiar departe, dar cu toate carențele lui este net superior României. România este horror!!! Nu ai cum să înțelegi asta până nu pleci de acolo și vezi altceva.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s