Știri din Polonia: despre avort, rolurile genurilor în catolicism și despre cât pot maxim câștiga naționaliștii adevărați de drepta

Vorbeam recent cu o prietenă din Franța despre soarta femeilor din Polonia, o țară care încăpățânează să interzică avortul cu prețul a mii de vieți nenorocite. Cu tărie se dorește interzicerea avortului în cazul fătului cu malformații, condamnând astfel mii de femei să nască anual copii cu probleme. În practică asta însemnă să se chinuie pe ele și să-i chinuie și pe copii, în multe cazuri câțiva ani, îngrijindu-i și crescându-i singure. 90% dintre femeile ce nasc copii cu probleme rămân singure, bărbații abandonând de cele mai multe ori mama și copilul, pentru că nu fac față. Sunt rare cazurile bărbaților ce rămân să îndeplinească sarcinile zilnice alături de mamă, necesare creșterii și supraviețuirii unui copil cu probleme de sănătate.

Trăim într-o perioadă în care știința ne-a adus posibilitatea de-a descoperi multe dintre malformațiile genetice ale fătului și totuși, cu fanatism alegem să ne condamnăm singuri la suferință. O facem plini de evlavie în numele unei religiei, interpretată, slăvită și servită de bărbații, căci rolul femeii în catolicism este cel multe de menajeră pentru preot. Femeia la catolici poate fi cel mult o ”gosposza”, adică gospodină la popă, bucătăreasă, femeie de serviciu și poate, câteodată ceva mai mult și foarte păcătos prin așternuturi, căci catolicii își obligă preoții oficial la celibat. Celibatul, introdus în cadrul bisericii catolice ca soluție la problema moștenirii, ca biserica să nu mai piardă agoniseala preoților în detrimentul familiei acestuia, a produs în timp multe nenorociri pentru tinerii enoriași ai catolicismului, apăsătoare fiind problema pedofiliei în cadrul bisericii catolice. Cu tristețe în numele religiei greșit și arbitrar interpretate, se distrug în secolul nostru, public și tăcere vieți, condamnându-se copii și adulți la chin și durere.

Desigur toate acestea nu ar fi posibile fără susținerea jumătății întunecate a gemenilor Kaczyński. Acest Rege Lear neîncoronat al Poloniei, ce-i ține cu îndârjire în mâinile lui firave și zbârcite ițele, într-un mixt de populism extremist și socialism religios împachetat înșelător sub numele de dreptate și justiție, nu are milă pentru supușii săi. Și în nici un caz nu are respect sau urmă de compasiune. M-am întrebat recent un amic italian dacă PiS (partidul lui Kaczyński) este de dreapta, după cum își face reclamă, iar eu i-am răspuns că în realitate este de stânga extremistă și urâtă. Prin măsurile populiste promovate, guvernarea PiS urmărește cumpărarea păturii sociale sărace și mai puțin educată a populație, votanții lor, restul având parte de înăsprirea regulațiilor și a controalelor financiare. Toți însă, se pot bucura în aceeași măsură de restrângerea libertăților individuale și controlul unilateral al statului asupra deciziilor individuale. Ceea ce încercă să impună Kaczyński este un model de comunism religios, promovat prin cultul personal cu venerare religioasă a liderilor. Kaczyński nu-i de drepta pentru că Polonia-i prea săracă și prea socialistă, moștenirea comunistă, deși nu atât de împovărătoare ca și în cazul România, a ucis destul din spiritul antreprenorial al polonezilor, ca păturile de jos să nu se poată ridica. Adițional aparatul de stat, deși mai puțin scârbos și un pic mai puțin corupt, este totuși mult prea stufos ca să nu-i taxeze la sânge pe toți cei care fac mai mulți bani decât este media acceptabilă a acestei țări, undeva pe la 18 000 € anual (primul prag financiar). Dacă faci sub banii ăștia, Kaczyński-i de drepta, cu bonusuri de stânga, dacă faci peste Kaczyński-i clar de stânga, cu bonusuri siberiene, din alea de te pun pe tren și plecat ai fost.

12 gânduri despre „Știri din Polonia: despre avort, rolurile genurilor în catolicism și despre cât pot maxim câștiga naționaliștii adevărați de drepta

  1. Nu știu cum e la voi acolo, dar în România mi se pare că și pătura care se consideră de mijloc are carențe de educație – e mai ales generația aia 30-40 de ani. Zic asta pentru că liberalii au tăiat de la bugetari (înghețat salarii, tăiat prime și ce or mai fi făcut/promis), dar au făcut-o ilegal – așa că statul e dat în judecată și bugetarii vor primi înapoi ulterior ce li s-a luat. Problema e și că guvernele țin să-și taie unii altora craca de sub picioare, pentru că următorul are tot timpul de recuperat ceva – de exemplu aici, după ce pleacă liberalii, socialiștii vor trebui să dea banii ăia pierduți la procese, abia apoi să se apuce de programul lor. În fine, ideea e că multă lume pune botul la tăierile alea, care sunt ilegale și temporare, și crede că vai, câștigă bani bugetul de stat – pe termen lung pierde.

    E o discuție complexă asta cu spiritul antreprenorial și din punctul meu de vedere e important cadrul legislativ și birocrația. Poate și de asta în România se caută doar specula.

    Apreciază

  2. @dam167 – aici nu este atât de stufoasă birocrația ca și în România, iar la ghișeu sunt angajați funcționari care chiar ajută și încearcă să ajute. Însă, sunt prea mulți funcționari pe ansamblu oricum.
    Pentru a stimula spiritul antreprenorial într-adevăr este nevoie de legislație, dar suntem și aici departe.

    Apreciază

  3. Una la mana, legea nu le obliga sa-l creasca daca nu-l vor. Exista mereu optiunea abandonului si atunci il creste Statul.

    Second, zic si eu – google it.

    Prenatal Tests Have High Failure Rate, Triggering Abortions
    An investigation found that “likely hundreds” of women are aborting fetuses based on a new generation of prenatal testing with a high failure rate.

    ” Toți însă, se pot bucura în aceeași măsură de restrângerea libertăților individuale și controlul unilateral al statului asupra deciziilor individuale.”

    Pe ce lume traiesti??
    Dar te-a intrebat cineva daca vrei sa platesti taxe si cat sa fie alea?
    Sau care ar fi accizele la benzina? Daca esti de acord sau nu sa respecti regulile de circulati?
    Sau daca esti ok sa porti masca pe strada?

    Sau daca te avorta mamicuta ca esti fata si nu baiat, crezi ca te intreba cineva daca esti de acord?

    Apreciază

  4. @cum?? – deci după mintea ta restrânsă este ok sa dai naștere unui copil și sa-l abandonezi. E un fleac. Și apoi, dai ca și argument pe google, ca să spună el cum stă treaba cu investigațiile prenatale. Cred că fumat bine înainte să scrii comentariul acesta.

    Apreciază

  5. Deci dupa mintea ta avansata, e mai ok sa-l omori decat sa-l abandonezi.
    Flash news for you: abandonul este reversibil, moartea nu este.

    Sau zicem ca nu e crima ca ala nu e om pana nu ne asiguram ca trece CTC -ul, eventual este si util social.
    Si ne mai suparam pe aia care isi cresc copiii sub dictonul „eu te-am facut, eu te omor”.

    Pai google si tu, o sa-ti largeasca orizonturile, daca stai doar pe canale informationale de stanga, n-ai sa iesi din groapa in care esti.

    Apreciază

  6. @cum?? – aberezi cu grație, ca să demonstrezi ce?
    Eu sunt pentru libertatea de alegere, libertatea de a avorta sau nu. Dacă tu sau partenera ta, căci bănuiesc că ești bărbat, alegeți să duceți până la capăt o sarcină cu un făt deteriorat genetic este alegerea voastră, dar asta nu vă dă dreptul să impuneți altora ce trebuie să facă. Din ceea ce scrii, nu cred că ai copii, pentru că altfel ți-ai fi dat seama de atașamentul ce se dezvoltă între o mamă și copil după naștere. Și nu neapărat înainte. A abandona un copil nu este la fel cu avortul unui făt/embrion, chiar dacă tu vrei să ții cu dinți de legătura asta.
    Totul este alegerea ta. Ceea ce eu îmi doresc, este să am alegarea mea.

    Apreciază

  7. Adica eu care ofer argumente, aberez, tu care doar te umfli de ipocrita indignare gandesti lucid :))

    Poti sa vrei sa ai libertatea si sa-ti omori partenerul dar asta nu inseamna ca trebuie sa o si ai 🙂

    Cred ca dreptul la viata a unui copil ar trebui sa aiba prioritate inaintea presupuselor sensibilitati emotionale ale mamei. Ca poate tu esti traumatizata ca e baiat si nu fata (si vitziversa) asta iti da dreptul sa-l avortezi?

    Eu n-am nici o indoiala ca tu sau cele ca tine care nu aveti nici o remuscare sa omorati un copil potential sanatos in numele sensbilitatilor voastre emotionale, daca este sa nasteti un copil cu handicap n-ati avea nici o problema sa-l abandonati, dat fiind ca nevoia lui de ingrijire ca timp si bani v-ar afecta lifestyle -ul la care el e un amarat de accesoriu pentru validare sociala si like -uri pe facebook si instagram.

    Dar nu pot sa ma intreb, o mama care pune propria sensibilitate mai presus decat viata copilului, poate fi ea o buna mama? Sau il va creste ca pe un narcisist cum este si ea fara doar si poate?

    Si N.B. asta nu inseamna ca sunt nici de acord nici impotriva la legea asta, am aratat doar ca ai o gandire viciata.

    Apreciază

  8. Eu văd aici un potențial. Eu mă ocup de medical travel- găsesc soluții de tratament medical pentru pacienții români care nu pot/ nu doresc să se trateze în țară. Mă gândesc că femeile din Polonia care doresc să facă întrerupere de sarcina ar putea veni în România să o facă. Există firme în Polonia care oferă această posibilitate? Ce zici?

    Apreciază

  9. @Oana – exista deja astfel de business cu Cehia, destul de puternic din câte am înțeles, dar se merge și in Germania. România este un pic cam departe și serviciile medicale nu sunt neaparat cartea ei de vizita. Oportunitatea exista, dar sunt multe elemente de luat in considerare. Pentru info și consultanta va trebuie oricum polonezi, care sa explice ce și cum.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s